Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-01-29 20:52

Försvarsmaktens hela brev till Ölands och Kalmars jägare

Som ingen som följer media missat har Försvarsmakten skickat ett brev till jägare på Öland och i Kalmar med en uppmaning till dem att hålla ögonen öppna kring skyddsobjekt i området. Nedan hittar ni hela brevet.
Läsarfoto.
Brevet sägs i media ha gått till jägare, men hur detta definieras och varifrån man fått datat till dessa är osäkert.

En sak är klar och det är att man inte enbart skickat till personer som löst jaktkort i år, dvs de som får ägna sig åt annat än skyddsjakt (att t ex sätta fällor för möss är skyddsjakt och kräver inte jaktkort, även om man måste följa jaktförordningen och kontrollera fällorna dagligen). I själva verket har personer som inte har löst jaktkort på några år fått detta brev.

Försvarsmakten måste ha hämtat ut uppgifterna antingen ifrån markägarregister, och skickat till alla markägare, eller gått på polisens vapenregister, vilket antagligen är mycket känsliga uppgifter, eller så har man begärt ut uppgifter om alla som löst jaktkort från Naturvårdsverket (eller Kammarkollegiet?) de senaste åren. Ett alternativ är att man fått fram uppgifter om alla som har jägarexamen.

Någon form av registerslagning ligger bakom.

I övrigt är det intressant att det är just i Kalmar och Öland som man gjort detta utskick. Det kan bara tolkas som att man identifierat att främmande makt ägnar sig åt riktad inhämtning av underrättelseuppgifter eller krigsförberedande åtgärder just här. Annars kunde utskicket gått till fler platser.

Det kan förstås även vara ett provutskick, för att testa bemötandet, och att man sedan kommer upprepa detta på fler platser i Militärregion Syd, där man redan tidigare noterat så kraftigt ökad aktivitet att man upprättat ovanstående tipslinje.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Tips på skyddsobjekt att bevaka, Eketorps borg, Karl X Gustafs mur och det mest hemliga av allt. Föralinjen, kapten Raoul Thörnblad långt gångna plan att gräva Öland itu för att stoppa tysken.

  Skämt åsido, skyddsobjekten (som förstås inte ska räknas upp) borde kunna få ökad bevakning genom att tillsynsmän och närboende har förhöjd uppmärksamhet samt diskret kameraövervakning borde vara lätt att ordna.
  Chansen att träffa på en "spion" som strövar runt i skogen samtidigt som det är jakt borde vara otroligt låg. Men inlägget kanske pekade på att FM har tillgång till ett register över jägare.

  SvaraRadera
 2. Adresskällan kanske kan vara jägareförbundet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore spektakulärt om Jägarförbundet lämnat ut sitt medlemsregister till en myndighet. Eller alls faktiskt.

   Radera
  2. Det verkar ha skett förut, under kommersiella former: http://www.ssrklulea.se/div/Lulea.pdf

   Radera
  3. Det går väl att köpa tjänsten "Skicka till era medlemmar" utan att själv få tillgång till registret?

   Radera
  4. Kan ju vara adressregistret för "Svensk Jakt" e d?

   Radera
 3. Jag tycker de borde engagera Ölands fågelskådare. Många skyddsobjekt är bra fågellokaler, skådare är aktiva året runt och rör sig dessutom över större områden än egna jaktmarker. Lägg därtill att många har bra kamerautrustning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja rapportera detta inlägget till moderatorn för potentiellt högförräderi. Sluta ge Putin idéer. Mycket enklare att hitta utblottade litauer som går omkring i skogen med 4-6 mobiltelefoner än en fågelskådare med en hasselblad i högsta hugg..

   Radera
 4. Kan det vara så att försvaret faktiskt får information varje gång någon får vapenlicens?
  Det är ju faktiskt en grupp som kan hantera ett vapen och därmed göra nytta i en krigssituation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu värre: kanske rentutav vara villiga att försvara Sverige
   När inbördeskriget kommer...

   Radera
 5. Är väl mest troligt att jägarförbundet svarat för utskick mot ersättning

  SvaraRadera

 6. Sträck på er Sveriges jägarkår, och läs första meningen i brevet :)

  Kul att en myndighet som inte är politiskt styrd som Polisen erkänner problemen och engagerar medborgarna i försöken att lösa dessa!
  Det är sann demokrati!

  Att sedan viss registerdatainhämtning skett är bara att vänta, men Försvarsmakten är inte en politiskt förstörd organisation med hemlig agenda som t.e.x. Polisen.

  SvaraRadera
 7. Försvarsmakten kan nog utan problem hämta ut vilka register de faktiskt vill. Tror inte någon myndighet skulle sätta sig på tvären.

  SvaraRadera
 8. Det kan mycket väl vara försvarsmakten som slår ett slag för jägarna och snarare mot..EUs vapendirektiv. I så fall är det mycket positivt. Vår militär vet mycket väl vad som pågår. Första meningen i brevet.."Fler än jägare rör sig i skogen.."

  SvaraRadera