Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-01-13 14:18

Falska nyheter: Så spreds desinformationen om de amerikanska stridsvagnarna

Hos Medium har Ben Nimmo gjort en kartläggning om hur de falska nyheterna om tusentals amerikanska stridsvagnar till Europa spreds. Ursprunget visar sig vara propagandasajten Donbas News International i det ryskockuperade Donbas i sydöstra Ukraina. Artikeln missar dock att även Sveriges Radio Ekot alltså till sist plockade upp informationen den tolfte januari, då den bara sträcker sig till den elfte januari.
Antal stridsvagnar som USA skickat till Polen, respektive hur många SR Ekot sade
och hur många ryska falska nyheter sade. Bild av ErikG.

Spridningen av de falska nyheterna. Källa: Ben Nimmo
Den falska nyheten plockades upp av konspirationssajterna, vilka som bekant återpublicerar vilken skit som helst utan minska källkritisk granskning. Konspirationssajterna har ju också fördelen att deras läsare också saknar all form av källkritisk förmåga eller mental kapacitet, eller ens verklighetsförankring, och sprider förstås alla falska nyheter utan minsta eftertanke. T ex tror ju David Icke att jorden styrs av ödlemänniskor från yttre rymden.

Från konspirationssajterna hamnade "nyheterna" till sist i ryska media, inklusive statliga nyhetsbyrån Ria Novosti och sedan började även "nyheten" spridas i västvärlden runt den 12:e, men så länge sträcker sig alltså inte Nimmos granskning. Just spridningen i Ryssland skedde via den statliga nyhetsbyrån.

Till sist säger sig Ekot plockat upp det hela från brittiska The Independent. En onlinetidning som ägs av den fd KGB-agenten Alexander Lebedev, som också äger av Kreml sanktionerade (dvs fortfarande existerande) Novaja Gazeta i Ryssland. Lebedev är som gammal KGB-agent alltså en fd kollega till Vladimir Putin.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Svar
  1. Utveckla. Ge oss exempel och källor på när bloggen gjort samma.

   Radera
  2. RT såg som källa till dessa nyheter.
   "
   Det är djupt beklämmande att Ekot alltså använder Kremls propagandatjänst Russia Today som källa för sina nyheter, och inte ens bemödar sig att verifiera uppgifterna utan bara okritiskt sänder dessa i radion."

   Radera
  3. På en blogg nära dig för en dag sen!

   RT skyller man inte på! Det är en tillförlitlig-propagandasida!

   Radera
  4. Ja RT o Sputnik är betydligt säkrare källor att vända sig till än västmedia i de flesta frågor.

   Haha.. denna bloggen är ju en av de värsta spridarna av desinformation gällande Ryssland.. Sker ju varenda dag nästan :) Läs inlägg om Syrien eller Krim tex.. haha :-)

   Radera
  5. Martin: i tidigare kommentarer har du
   - kallat David Ickes ödlefantasier för, citat "forskning"
   - medgivit att inget kan bevisas i de länkar du kräkts fram

   Källa på det är du själv i tidigare trådar.

   Kan du inte bara kräla bort härifrån? Tack på förhand.

   Radera
  6. Vad har det med denna kommentar att göra? Reptiler får vi diskutera nån annanstans. Jag har skickat dig länkar till vad han menar.
   Ja David Icke har lagt ned mycket tid på sin forskning i diverse saker.

   De länkarna som jag postar innehåller antingen bevis eller nåt som starkt tyder på nåt. Sistnämna är inget bevis, nej.

   Nåt mer vi ska utreda innan du återgår till din msm-bubbla o suger på tummen? :)

   Radera
  7. När jag har drivit med Martin har jag ibland tänkt att man egentligen inte ska driva med sjuka människor.

   Det är ju en fin gräns ibland. Faktaresistens, vanföreställningar osv. är inte tillräckligt för att räknas som sjuk kanske. Men jag tvivlar på att han kan ha nära meningsfulla relationer med annat än andra outsiders med vanföreställningar.

   Samtidigt beter han sig som en liten trollfabriksnisse, matar ut skräplänkar, spårar ur diskussioner så att all fokus riktas bort från blogginläggets ämne. Bara det har fått mig att anse att Lars kan kosta på sig demokratinederlaget att rensa bort honom.

   Men så tänker man hur han sitter där i kallingarna framför datorn 03.00 på natten och läser om ödlor från yttre rymden som styr jorden och försöker övertyga oss om det.
   Vad gör man med sånt folk. Knappt ens bindgalna får vård.

   Radera
  8. Mattias

   Det här blev inte helt lyckat (även om jag håller med Cornu hans övergripande slutsatser om Ryssland):

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/12/assange-ryssland-har-ett-oppet-och.html

   The Guardian fick senare ta tillbaka felcitat:

   https://theintercept.com/2016/12/29/the-guardians-summary-of-julian-assanges-interview-went-viral-and-was-completely-false/

   Radera
  9. Haha.. jo det är ömsesidigt. Det är ganska underhållande att driva med dig också :-) Så fortsätt gärna.

   Finns gott om etablissemangs- o natotroll här inne. Då gäller det att spä ut deras illusioner med lite vett o sanning också så att inte hela bloggen framstår som ett skämt. Det finns tillräckligt många kommentatorer redan som bidrar i fel riktning. Bla en som börjar på B :)

   Men återgå du till ditt safe space med Kapten Crunch istället så kan ni sitta o suga tummarna ihop när verkligheten inte stämmer överens med de fantasier o msm-propaganda ni laddat rakt ned i era huven hehe

   Radera
  10. Martin: jag har uppmärksammat de länkar du postat, har du läst de länkar jag tidigare skickat dig? Om psykologin hos foliehattar som du själv, varsågod, du kan tacka mig senare.

   https://www.psychologytoday.com/blog/socially-relevant/201508/the-surprising-power-conspiracy-theories

   http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2013/11/conspiracy_theory_psychology_people_who_claim_to_know_the_truth_about_jfk.html

   Radera
  11. Martin igen: Dina tidigare medgivanden har allt med denna artikel att göra, det du tidigare medgivit och länkat till bevisar att det du skriver ännu en gång helt enkelt är antingen lögner eller förvränganden. Och återigen kallar du Ickes febriga mardrömmar om reptiler från yttre rymden och fjärde dimensionen för "forskning". Tack för klargörandet.

   Faktum är att det du brukar länka till är så världsfrånvänt (och ibland grovt rasistiskt) att till och med David Icke skulle rygga tillbaka. Så illa är det.

   Radera
  12. B.Fischer: Jag har också funderat på psyket hos Martin, tidpunkterna på hans(?) kommentarer alla möjliga tider på dygnet borde indikera bland annat periodvis störd sammanhängande sömn vilket i sin tur leder till bland annat störd inlärning, illusioner etc. Borde därmed förklare hans besatthet av Ickes såkallade "reptilforskning" samt FolieHattsMedia.

   Fascinerande i allt det störda på något sätt.

   Radera
  13. Haha.. jo visst är det kul att läsa lite humor på kvällskvisten :)
   Men nu återgår vi till verkligheten igen.

   Jag inser att det måste börjas på en mkt mer fundamental nivå :)
   Nämligen hur människan funkar.
   En av människans främsta egenskaper är att samarbeta mot gemensamma intressen. Något som varit en förutsättning till vår arts framgång. Ligger alltså djupt rotat.
   Sen kommer överraskning nr 2. En del har så mkt pengar, och har så haft i flera generationer, att de inte måste åka till jobbet kl 7 på morgonen varje dag. De kan ha annat för sig och har ofta högre mål än att titta på lets dance och supa bort lönen på fredag.
   Jag vet att det är svårt.. men prova o lägg ihop de där två sakerna o addera sedan en smula fantasi så ska du ser att ett o annat inträffar :)
   Det är inte din mamma som styr den här världen.

   Konspirationer är nåt som pågår konstant. Men för många hypnotiserade människor räcker det fortfarande med att etablissemanget använder triggerordet "konspirationsteori" för att reaktionen ska dra igång i huvet på den sedvanliga svennestollen som för länge sedan tappat tankeförmågan. Av nån anledning försivnner då alla former av kritiskt tänkande.. t.o.m tänkande överhuvudtaget.. krav på argument eller andra bevis. För ordet i sig anses då plötsligt i sig vara ett orts argument. Något det naturligtvs inte är utan bara nåt som CIA lanserade i samband med JFK utredningen för att slippa bemöta folk som ifrågasatte utredningen med argument.

   Här har vi ett par alldeles nyinkomna exempel på konspirationer:

   https://www.theguardian.com/world/2017/jan/08/israeli-diplomat-shai-masot-plotted-against-mps-set-up-political-groups-labour

   Även den lite mer gamle välkända konspiratöreren Sören ser ut att ligga brunt till för tillfället hehe

   http://www.veteranstoday.com/2017/01/11/no-country-for-an-old-man/

   Så ta nu o var lite mer realistisk istället så ska du se att du kommer förstå den här världen mkt bättre :)

   Radera
 2. En brasklapp kan väl vara att en fd kollega inte nödvändigtvis behöver vara en vän, kan ju lika gärna vara tvärtom

  SvaraRadera
 3. Janus Putkonen har en lite teorier om MH17 också.

  SvaraRadera
 4. Särskilt intressant att notera vilken central plats GlobalResearch.ca har i denna spridning. Jag har redan förut noterat att de är en flitigt använd "nyhetskälla" för det som jag kallar den svenska "alternativwebben" (https://flutetankar.blogspot.se/2014/12/alternativwebben.html)
  Det skulle vara intressant att göra något slags karta över hur centrala olika sajter är i "alternativwebben" hänger ihop, både i Sverige och internationellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja betydligt mer pålitliga än västs msm. Därför de används av många.

   Radera
  2. Martin: Tvärtom, de sajter du hänvisar till är ökända foliehattsmedia (fhm), tack och lov är ni inte så många som är köpta av dessa, däremot ylar ni så högljutt så oinsatta kan få för sig ni är betydligt fler än vad ni egentligen är.

   Dessutom har du ju själv bekräftat att de sajter du länkar till inte bevisar något: "bevisar o bevisar.. de visar".

   Radera
  3. Japp, vissa a mina länker bevisar nåt.. andra visar på nåt mkt starkt.

   Jag tror vi redan har gått igenom skillnaden på de källor du förlitar dig på och de jag förlitar mig på. De som du förlitar dig på styrs av etablissemanget och CIA. Sistnämnda har i årtionden haft som jobb att ljuga i politiska syften, sätta igång propagandateater och smutskasta de som sprider sanning. Bla för att starta krig och få med sig befolkningen mha diverse påhitt. Det är helt upp dig om di vill fortsätta att hjärnvätta dig själva med påhittad propaganda.
   Ett typexempel på vad västmedia sysslar med i sin dyngspridning:

   https://youtu.be/aLXvmZiEGWo?t=1h31m40s

   Radera
 5. Hur dålig är the independent egentligen? Min högst subjektiva uppfattning är att de är rätt trovärdiga i sin rapportering.

  Här är deras nyhet: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/biggest-shipment-american-tanks-germany-cold-war-russia-aggression-donald-trump-vladimir-putin-nato-a7515066.html

  Some 3,500 troops from the 4th Infantry Division in Fort Carson, Colorado, will join up with the equipment, which includes 87 tanks and 144 Bradley fighting vehicles, over the next two weeks.
  Ganska långt ifrån Ekots rapportering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar mig själv.

   Formuleringen i uppföljningsartikeln är klart olyckligt (medvetet?) av Tom Batchelor.

   The troops will be followed by around 2,800 tanks and other pieces of military equipment which are being transported by land from Germany.

   Om man är osäker på vad som avser i originalartikeln så kanske man borde dubbelkolla uppgifterna. Särskilt om man som Ekot börjar förbruka sin trovärdighet.

   Radera
  2. Hanlons rakkniv kan ju vats bra att ha i åtanke. Dessutom så är väl Herr Lebed i exil i London efter att en av hans ryska publikationer publicerat kompromat om Putin och en mycket yngre rysk OS-idrottare

   Radera
 6. Ekot har gjort en rättelse. Bättre sent än inte. Kan läsas i botten av artikeln.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6606328

  SvaraRadera
 7. Ändå en väldigt liten felaktighet.. om man jämför med västmedia som drar igång krig mha fake news haha :-)

  https://youtu.be/aLXvmZiEGWo?t=1h31m40s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin: i tidigare kommentarer har du

   - kallat David Ickes ödlefantasier för, citat "forskning"

   - medgivit att inget kan bevisas i de länkar med foliehattsteorier du kräkts fram

   Källa på det är du själv i tidigare trådar.

   Kan du nu inte bara kräla bort härifrån? Tack på förhand, igen.

   Radera
  2. Vad har det med denna kommentar att göra? Reptiler får vi diskutera nån annanstans. Jag har skickat dig länkar till vad han menar.
   Ja David Icke har lagt ned mycket tid på sin forskning i diverse saker.

   De länkarna som jag postar innehåller antingen bevis eller nåt som starkt tyder på nåt. Sistnämna är inget bevis, nej.

   Nåt mer vi ska utreda innan du återgår till din msm-bubbla o suger på tummen? :)

   Radera
 8. Kul debatt det här, eller inte. Trist att man inte kan lita på Media i Sverige längre, och då menar jag inte vad dom skriver om stridsvagnarna. DN publicerar tex 2-3 anti-Trump om dagen sen minst ett halvår tillbaka, mörkar alla enorma problem & brott som har med invandrare att göra, och sysslar med personangrepp mot motståndare .... Aftonbladet odyl är sämre än så. Tur att man är tillräckligt smart för att genomskåda allt !

  Ska nog sluta läsa nyheter, dra mig tillbaka till min BOL, dricka whiskey & cola, programmera och käka havregrynsgröt & potatis, och hoppas på en bättre värld om en 20 år eller så !

  SvaraRadera
 9. Problemet för min del är inte felaktiga nyheter som kommer ut av misstag och sedan rättas till, utan de nyheter som vi inte får veta alls för att de inte passar i agendan eller värdegrunden.

  SvaraRadera