Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2017-01-18 12:05

Expressen Kultur granskar Kremls inflytande över Aftonbladet Kultur

Expressens kulturchef Karin Olsson har granskat rapporten om Kremls påverkansoperationer mot Sverige, som fått Aftonbladet Kultur att bli kränkta. Tidningen namnger individer som går Kremls ärenden hos Aftonbladet Kultur, inklusive tidningens kulturchef Åsa Linderborg.
Popcorn! 
UI:s Martin Kraghs rapport namnger inte några medarbetare i sin vetenskapligt granskade (eng peer review) rapport, men Expressen namnger nu Maj Wechselman, Tord Björk och Aleksej Sachinin, komplett med skärmdumpar och exempel på vad de ägnar sig åt. Och pekar flera gånger ut kulturchefen Åsa Linderborg med konkreta exempel på Kremls propaganda och andra rena lögner hon ägnar sig åt i Sveriges största nättidning.

Hela den vetenskapliga rapporten kan anses vara suverän, eftersom den fått ett antal av Kremls nyttiga volontärer och rent av inflytelseoperatörer att gå ut och avfärda rapporten eller stöda Aftonbladet Kultur. Den agerar som en sorts honungsfälla för vilka Kremls främsta ombudsmän i Sverige egentligen är.

Om Wechselmann skriver Expressens kulturchef Karin Olsson bland annat följande exempel på Kremls lögner och propaganda (nedkortat till fyra meningar pga citaträtten):
"Till exempel skriver hon i en uppdatering på Facebook att det pågår ett "folkmord" i östra Ukraina som inte väst är medvetet om och länkar till en artikel på den sovjetnostalgiska och nationalistiska nyhetssajten Rusnext.ru. Hon lajkar och sprider också inlägg från Facebook-gruppen och bloggen Anti-Euromaidan Sweden (AEMS). Denna organisation är en viktig sambandscentral för rysk desinformation och vokabulär i Sverige, och grundades och kontrolleras av den öppna putinisten Oleg Mezjuev.[...]Hon hyllar också Putin och lyfter fram hans allierade i Syrien, diktatorn Bashar al-Assad, när hon delar en artikel av Michel Chossudovsky, en känd konspirationsteoretiker. "
Wechselmann sprider också Kremls lögner och konspirationsteorier kring det ryska massmordet på passagerarna på MH17, och Olsson konstaterar att detta bara är ett axplock.

Vidare pekas Tord Björk ut av Olsson, som skriver:
"Han har endast medverkat vid ett tillfälle i en artikel med flera undertecknare, men är dock starkt engagerad i den pro-ryska propagandamiljön, som den tidigare nämnda Anti-Euromaidan Sweden (AEMS) och som en av medgrundarna, tillsammans med Oleg Mezjuev, till Svensk-ryska vänskapsföreningen.Björk har också spridit falska telegram i den nätbaserade Ukrainabulletinen, som är Ukrainakritisk på ett extremt ensidigt sätt. Även Maj Wechselmann har varit engagerad i Ukrainabulletinen, som för övrigt har rekommenderats på Aftonbladets kultursida av den trogne medarbetaren Torsten Kälvemark, med de uppskattande orden att den är som "Dagens Nyheter, fast tvärtom" (Aftonbladet 7/5-15)."
Tord Björk ska också deltagit på en sk "fredskonferens" i Jalta under den pågående ryska folkrättsligt olagliga ockupationen av Krim, som arrangerades av en nyckelfigur och samarbetspartner med Kreml.

Slutligen pekas Aleksej Sachnin ut av Olsson, som trots sina påståenden om att han är oppositionell har intressanta kopplingar till den ryska högern och Kreml. Han skriver okritiskt om GRU- och Kremlfronten Borotba, umgås på nätet med förintelseförnekaren Israel Shamir som kallar Sachnin för "sin svenske vän". Shamir skriver åt nationalsocialistiska ryska Zavtra och umgås med den ryske fascistideologen Alexander Dugin, vars tankar ligger bakom mycket av det Kremldiktaturen sysslar med. Sachnin har träffat Shamir flera gånger och tipsar honom om artiklar mm. Man kan nog gissa att Åsa Linderborgs antisemitism (t ex lögnerna om israeliska militären) gör att hon inte bryr sig om att Sachnin verkar umgås med ryska fascistiska antisemiter.

Olsson skriver att Sachnin publicerat fyra artiklar hos Aftonbladet Kultur, men det är i själva verket fler än så. Gissningsvis har Olsson bara räknat artiklarna på Sachnins sida, men de visar t ex inte de han skrivit tillsammans med Per Leander.

Sedan går Olsson på Linderborgs direkta lögner, som t ex att israeliska militären dödar palestinier för att stjäla deras organ, och att Putin skulle bjudits in till 70-årsdagen av Auschwitz befrielse. Lögner Åsa Linderborg inte backat från För att inte tala om Linderborgs hyllande av Sovjetunionen, som någon slags befriare när Röda Armén rullade in för massvåldtäkter av Östeuropas befolkning och 45 år av ockupation och misär.

Då tog inte Olsson ens upp de lögner och Kremlpropaganda som Åsa Linderborg publicerat kring NATO.

Ni kan själva läsa hela den välskrivna artikeln hos Expressen Kultur här.

Förhandsgranskning av kommentarer aktiverad pga att förintelseförnekaren Martin är igång.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Schysst att inleda året med ett kulturbråk.

  SvaraRadera
 2. Får hoppas att SÄPO tar in dom på förhör. Folkets dom är redan klar för kommunistkollaboratörerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 90-talet ringde och meddelade att Ryssland inte längre är kommunistiskt.

   Radera
  2. Åh vad jag älskar Ben Dovers kommentarer....
   De är så fyndiga.
   Så precisa.
   Oneliners för att få oppsionella att hålla käften.
   Ben levererar!
   Aldrig att Ben kommer med en konkret lösning på ett problem........
   Han kör sina oneliners....
   Lyckas segla fritt genom att skjuta andra i sank.
   Det är lättingens väg.
   Den som inte har egna ideer......
   Tjena mors!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Ben har koll på läget även om han är lite kärv, det är vad erfarenhet gör med en man :-)

   Radera
  5. Det var ju ett enkelt faktafel. Ryssland är inte kommunistiskt, därför kan man knappast vara kommunistkollaboratör om man samarbetar med den ryska regimen.

   Sen kunde jag så klart rättat det på ett träigare och tråkigare sätt, men varför det?

   Om man sen tänker ett steg till (ovant, jag vet) så finns det ju en viss pregnans i det faktum att det tydligen finns ett antal svenska vänstermänniskor som samarbetar med en regim som inte alls är vänster, utan närmast är att beteckna som fascistisk. Och det kan man kanske komma att tänka på om nån nu kommer in och påpekar att Ryssland inte är kommunistiskt längre.

   Men nej, alla åsikter ska tydligen serveras med sked i små färdigskurna munsbitar. Era välfärdsskadade individer.

   Radera
  6. Iofs så kan ju kommunistkollaboratör syfta på att själva kollaboratören är kommunist, då vi redan konstaterat att vi talar om kola boratörer med Ryssland bade finns till höger och vänster.

   Radera
 3. Vilka kompisar man har om man gillar det som Ryssland gör. Får tänka lite till!
  Kriminvasionen gjordes för att trygga Ryska intressen-något vi i väst har svårt att förstå!
  Men om man är lite äldre så vet man är detta vanligt beteende av USA när intressen hotas:https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_invasion_of_Panama

  SvaraRadera
  Svar
  1. a) Det var snart 30 år sen
   b) Det var långt från Sverige
   c) Panama blev inte en ny delstat i USA

   Finns alltså vissa skillnader som är högst relevanta såväl folkrättsligt som för Sveriges unika säkerhetspolitiska situation. Eller så kan man dra till med "MEN USA DÅ!?!?!?!?" För 138562329191 i ordningen.

   Radera
  2. Ta Syrien då!
   6 år sen och stöd till moderata rebeller blev USAs insats.
   Det finns gott om parallella världar där vi inte reagerar som vi gör när det gäller Ryska insatser för fred och frihet ;-))

   Radera
  3. Det finns det ryska sättet....och den amerikanska sättet. Skillnaderna syns även om man studerar hur de båda bygger t.ex ett stridsflygplan. Det ena överdimensionerat, förhållandevis enkelt och slagtåligt, det andra sofistikerat, känsligt men också 20 ggr dyrare.
   Syftet för de båda skapelserna fyller dock exakt samma mål. Verktygen lite annorlunda.

   @Ben; Det där "MEN USA DÅ" har blivit väldigt populärt begrepp(som du tagit efter) på andra sidan nu när kampen om "Sanningen" startat på allvar. Att användas för att kategorisera och avpolletera/negligiera motståndet. En ny strategi minsann och det vet du väl. Steg 1 i en begynnande Ny-McCarthy era.

   Radera
  4. Ja Syrien är ju som vi alla vet nu USA:s 52:a delstat så är det är ju fullt jämförbart med Krim. Och inte alls en sak du tar upp för att avleda uppmärksamheten dvs "MEN USA DÅ???".

   Eller inte.

   Radera
  5. Det är väl klart att ISIS är USA. Islam betyder ju underkastelse och det område som ISIS behärskar kallades ju tidigare Assyrien så så Islamiska staten I syrien kan ju lika gärna kallas Underkastelsestaten i assyrien eller USIA. Sen vet ju alla att prepositioner inte hemma I förkortningar vilket förvandlar USIA till USA! Martin kunde inte ha gjort det bättre själv! :-)

   Radera
 4. Här kan det vara läge att inflika att Wechselmann uppbär s k "konstnärslön" dvs en garantilön av staten i egenskap av kulturperson/filmare. Liksom Mikael Wiehe och clownen Manne för övrigt också gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man tillräckligt vänster är man artist.
   Räknar inte in Manne på den politiska skalan då han är folkbokförd i en annan galax.

   Radera
  2. Naturligtvis ska hon ha konstnärslön! Hon har ju jobbat hårt med sitt påverkansarbete i flera årtionden. Det finns mycket att läsa om henne på nätet. Om man är intresserad kan man ju börja med Flashback-tråden
   "Maj Wechselmann - Sveriges galnaste kommunistkärring?".

   Radera
  3. Såg att Gripen är bland två kvarblivande kandidaterna om nytt plan för Indien.
   SvD(?)
   Stackars M W-man.

   Radera
  4. Det var som fan, förknippar damen med förtalsmålet mot Eskil Block, det kanske är lugnast att se till att hon har en baslön.

   Radera
  5. Lika barn leka bäst.
   https://www.facebook.com/MikaelWiehe/posts/870322279654628?fref=nf

   Radera
  6. När ska nån ta bort det där vansinnet? Wiehe tjänar väl ok ändå på stimpengar?

   Radera
  7. Är väl det som hela kommunismen går ut på, att ge till de som redan har.
   http://www.allabolag.se/5562798081/m-c-wiehe-aktiebolag

   Radera
 5. Står nått idag om om den stora "desinformationskampanjen" - dvs när Irak-kriget startades ENBART för att det påstods att Irak hade kärnvapen.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/a/Q48G4/obama-hinner-ta-ett-sista-beslut

  Jag kan inte påminna mig om att det någonsin påstods från någon pålitlig källa att Saddam hade kärnvapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Weapon of mass deconstruction"
   Kärnklyvningar?

   Radera
  2. Nej det pratades mest om kemiska och biologiska vapen - och det var ju ingen hemlighet att Saddam hade eller hade haft sådana. Både USA och UK hade nämligen sålt råmaterialen till Irak under 80-talet. Här en gammal, gammal internetlänk http://rense.com/general29/wesold.htm

   Det lögndrevet gick ut på var att Irak innebar ett akut och stort hot mot grannländerna. Att Saddam hade dessa vapen i 45 min beredskap. Det insinuerades också att det kunde finnas kärnvapen.

   Radera
  3. Ja jag älskar den "artikeln" som kom idag. Jag kunde inte hålla mig för skratt. Det var väl aldrig något om Kärnvapen? Det var väl kemiska etc. stridsmedel man letade efter? ojoj. Någon borde faktagranska sig själv, och vara mer kritisk till det man läser. Är det OK från den ansvariga utgivaren att de anställda journalisterna publicerar vilken skit som helst?

   Radera
  4. Ja och själv glömmer jag aldrig hur T Blair nappade på stört. Strax innan hade jag sett en dokumentär om honom(inte The Blair Years) och hans karriär-antagonist G Brown diskuterade livet, politiken och karriären. Blair avslöjade utan skam att han var oerhört avundsjuk på sina skolkamrater som hade valt investmentbanking-vägen i City men att han ändå hoppades att han skulle få leda landet igenom något stort. Och minsann lyckades han inte. Som belöning har han nu efteråt även hittat rätt i riskkapital-svängen. Doken visade hans svaga sidor i en synnerligen ärlig intervju-serie. Heder åt karln i det avseendet(ibland tolkade jag honom som naiv.....?)

   Radera
 6. Men gud, jobbar Wechselmann på AB???

  http://newsvoice.se/2015/07/30/maj-wechselmann-mh17-var-sannolikt-en-false-flag-operation/

  När jag läste det där första gången så utgick jag från att det var någon övervintrande kommunistkärring som satt på hemmet. Inte en person som avlönades på en journalistredaktion i Stockholm.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan stor tänkare yttrade följande "alla som sitter här skulle ha skött mordutredningen bättre än Hans Holmér, det är alldeles klart" följt av publikens jubel. Observera att Maj Wechselmann satt i panelen.

   https://youtu.be/YbyTANqxFZo?t=1201

   Radera
  2. Annars är väl - trots allt - Maj W i stort sätt den enda personen som ej anklagats för att ha tagit herr P av daga!

   Radera
  3. Nej Maj. W. har inte publicerat på AB i relevant närtid enligt AB's kulturredaktör som med bland annat detta exempel på faktafel som grund anklagar Expressens dito för typ publicistisk oredlighet. En politiserad narrativsoppa med GRU-krydda helt klart.

   Radera
 7. Du kan kolla utrikesminister (Secretary of State) Colin Powell anförande i FNs Säkerhetsråd 2003 där han sa att USA hade säker information om att Irak hade ett kärnvapenprogram. I efterkant visar det sig att detta inte var sant, och USA förstörde mycket av sin goodwill bland sina vänner och allierade.

  Att Irak hade kemiska var jo klart då man gasade sin egen befolkning samt användes i kriget med Iran.

  Som en USA vän var detta mycket trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret var till Wofser2017-01-18 12:56

   Radera
  2. Förstörde Colin Powells goodwill hos mig i alla fall.
   Annars gillade jag skarpt Herb McKenley tredje sträckan 4 X 400 meter vid H-fors OS.
   Ge aldrig upp!

   Radera
  3. Personligen reagerade jag väldigt starkt på att hela det politiska etablissemanget utan den minsta kritik slöt upp bakom Bush och Irak-invasionen. Trots FN-avstyrkande. Påtalande hur Bush tal om "with us or against us" gjort vårt ledar-skikt till ryggdunkande mesar. Något av det fegaste som Sverige ägnat sig åt sedan Balt-utlämningen. Skamen är så stor hos många att vi inte vågat tvätta byken offentligt. Media är en av de störta medbrottslingarna.

   Radera
 8. Vilken tårtkastning... Tyvärr verkar många idioter tro att om man ogillar USA så måste man gilla Ryssland. Det måste man inte. USA är långt ifrån perfekt, agerar världspolis, missbrukar sin makt, blandar sig i andra länders angelägenheter etc. Det är helt OK att tycka det. Men sluta för fan att krama Putin och hans gangstervälde. Putin sattes vid rodret för att oligarkerna visste att han skulle låta antingen sig själv, och/eller hans närmaste, mutas. Han var en garant för att kleptokratin/gangsterväldet skulle bestå. Journalister och politiker mördas, domstolsbeslut köps för pengar. Osv osv. Ryssland är ett land människor flyr från. USA är, än så länge, ett land människor flyr till. Kanske Trump kommer att ändra på det, vem vet.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia

  https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index#/media/File:Transparency_international_2015.png

  SvaraRadera
 9. Det enda i det här "kulturside"-bråket som verkade vederhäftigt var den, av Expressen länkade, finska undersökningen. I övrigt är vi ju alla offer för stora och sluga geopolitiska spel.
  Jag tänker inte delta i det om jag kan välja bort det.

  SvaraRadera
 10. Wow !

  Maj Wechselmann ... ;-) Lever den "kommunisttanten" fortfarande och har kraft nog att vara verksam ? Har för mig att man på 70-talet blev indoktrinerad av denna tant i TV2:s barnprogram... ;-))

  Och är det några som fortfarande tror på hennes galande ?
  *S*

  SvaraRadera
  Svar
  1. 68 ringde just på... ;-)
   ..även om de var lite gaggiga numera...
   Maj Wechselmann, Jan Myrdal, Mikael Wiehe, Sven Wollter , Torbjörn Tännsjö + [ hela konkarongen av maoister, trotskister, stalinister och allsköns bokstavsvänster ]

   Frågan är hur många av dessa som INTE bor på Södermalm... *S*

   Radera
 11. Sverige har under lång tid (40)år lagt ut försvaret till NATO på entreprenad.
  Vi behöver inte slåss för vårt land.......
  Vår feministiska politik innebär att om vi är goda så kommer ingen att attackera oss.
  Många har falskt invaggats i att det är alltid någon annan som skall slåss för oss.
  NATO...
  Trump väcker oss.
  Med rätta!!
  Europeer.Ta ansvar för ert eget försvar!
  Fler Muslimska ensamkommande ynglingar
  Vill ni inte bli ett muslimskt kalifat så får ni slåss för det!
  USA kommer att stå vid sidan om.
  Europa kommer att gå igenom samma helvete som Balkankriget x100.
  Om vi inte slutar att tro att Islam är fredens religion.
  Vi har ett val.
  Ett fritt Europa.
  Eller ett Islamistiskt Europa.
  Wien 1687 satte stopp för Islamismens erövrarkultur.
  Vi höll de på mattan i 300 år .
  Nu är de på gång igen.
  Vill vi att Europa skall bli ett muslimskt kalifat?
  Ben Dover.
  Dra en vitsig oneliner på det!!!
  Kverulantus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poång där. Den polske kungens anfall med bevingade husarer satte stopp för muslimerna vid det tillfället. Men, nu gäller det inte längre. Vad har vi att sätta in istället för bevingade husarar idag ?

   Radera
  2. Nej, kanske inte idag!
   Men eventuellt om femton år.
   Kanske kommer min dotterdotter då såsom tjugu fem procentig polska att såsom en ny Jean d´Arc hjälpa oss i Europa.
   Låtom oss hoppas!

   Radera
 12. Det som är fascinerande är att alla som var kommunister på 70-talet verkar hålla på Putin. Det handlar inte om någon form av kommunism, utan det viktiga är att var mot allt vad USA står för. Intressant !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får mig att tänka på en gamal seriestripp med hagbard Handfaste där han beklagar sig over att vänner ofta är väldigt flyktiga men finner tröst I att en riktig fiende är mertrogen. :-)

   Radera
 13. Vet inte hur du kan ha missat att den här rapporten har blivit totalsågad och är riktigt jävla usel. Kanske ska kolla upp det och korrigera ditt inlägg. Tråkigt att sprida dålig vetenskap.

  SvaraRadera