Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2017-01-19 11:39

BREAKING: Moderaterna vill fälla regeringen - Centerpartiets Annie Lööf vägrar

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra gick idag ut med att hon vill fälla regeringen genom en alliansgemensam budget. Om Sverigedemokraterna röstar på denna budget faller regeringen (eller åtminstone regeringens egen budget). Centerpartiets Annie Lööf gav precis beskedet att hon vägrar fälla regeringen, då hon och hennes parti inte kan gå med på att få stöd av Sverigedemokraterna. En röst på C är alltså en röst på Vänsterpartiet. Dock kan en budget med M+L+KD, som röstas på av Sverigedemokraterna ändå fälla regeringen, då den får fler mandat än en budget som S+V+MP röstar på, om inte C aktivt röstar på regeringens budget.
Beredd fälla regeringen.
Moderaternas utspel är förstås genialiskt, då all kritik mot dem för att de inte fäller regeringen därmed är bortblåst. Istället landar ansvaret på övriga allianspartier, och Centerpartiets Annie Lööf har nu gett beskedet att de inte avser att göra något som kan få stöd av Sverigedemokraterna.

Centerpartiet har därmed trätt ur alliansen och avsagt sig alla anspråk på att sitta i en regering efter valet 2018, då det endast kommer ske via Sverigedemokraternas aktiva eller passiva stöd.

Med nuvarande mandat kan en M+L+KD-budget få 84+19+16=119 mandat och med Sverigedemokraternas stöd 119+49=168 mandat.

Detta är större än minoritetsregeringen S+MP-budget med 113+25=138 mandat och med Vänsterpartiets aktiva stöd 138+21=159 mandat.

Centerpartiet har 22 mandat och om de aktivt röstar på samma budget som Vänsterpartiet kan regeringen inte fällas. En röst på C är alltså en röst på Vänsterpartiet efter Annie Lööfs besked.

Moderaterna har därmed satt ner foten att de tänker fälla regeringen och även bilda regering före eller efter valet 2018. Nu ligger bollen hos L+KD. Om ett av de partierna vägrar sitter regeringen kvar och alliansen upphör att existera. Framtida regeringsalternativ efter valet 2018 blir därmed M+SD, SD enbart, eller M+S. Eller en fortsatt socialistisk regering.

Oavsett så lär Centerpartiets opinionssiffror påverkas av att de nu uttryckligen vägrar fälla regeringen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Spel för gallerierna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst,man blir matt.
   Folk börjar alltmer inse vad verkligheten är på riktigt,inte vad vi matas med hur det är på låtsas.

   Radera
 2. Men har de för närvarande ett budgetförslag att lägga?

  Kan förresten inte en alternativ tolkning vara att (c) anser att låta regeringen fortsätta gynnar (c) mer än att fälla regeringen och ändå bara få en kort mandatperiod innan ordinarie val 2018? Medan m verkar behöva få resultat nu?

  SvaraRadera
 3. Äntligen lämnar man Reinfeldts Walk over-politik!

  Centern verkar ha lämnat sina gamla väljare och ägnar sig helt åt att flörta med Stureplanshipsters. Men visst, de skall ju också få ha ett parti.

  SvaraRadera
 4. Hahaha. Tomma tunnor.... Seriöst. Alla vet att Kinberg Batra försöker flörta med SD väljarna.

  SvaraRadera
 5. Annie Rööv har släppt ut luften...

  SvaraRadera
 6. Även Björklund tar samma beslut som Lööf, rapporteras det.

  Jävla icke-politik att inte köra igenom en egen budget när man har chansen. Spännande hur detta ska förklaras för väljarna, liksom. "Nämen vi satt på händerna för att vi tyckte inte vi hade mandat trots att det var en minoritetsregering".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför skulle L och C vilja samarbeta med SD?

   Radera
  2. Syftet med att ha ett parti måste väl ändå vara att i första hand ta makten?

   Radera
  3. Jo det har ju gått jävligt bra för partierna som gått till sängs med S respektive M.
   Så svaret är nej.

   Radera
  4. Svar på frågan: För att få igenom en egen budget så klart.

   Radera
  5. "Men varför skulle L och C vilja samarbeta med SD?"

   För att få igenom det mesta av sin ekonomiska politik? Den som man säger vore bra för landet. Men det kanske är viktigare att vara taktisk än att göra det man tror är bra för landet!?

   Varför ska jag rösta på någon som inte vill driva igenom sin egen politik?

   Radera
  6. Med AKB som självutnämnd chef.
   Vad har SD L C gemensamt? I princip ingenting.
   Sedan har vi regeringsfrågan där AKB utesluter SD.
   Jävligt konstigt utspel av AKB om du frågar mig utan att förankra bland sina allierade.

   Radera
  7. Man får nog också ta in I beräkning att även om det blir nyval I host så blir det ändå ett ordinarie val 2018 oavsett.

   För C och L har det ju lönat sig att sitta still I båtenoch det verkar ju som att M:s sväng åt höger lämnat lite rum I mitten. Det är ju fullt möjligt att C och L gjort den bedömningen att bättre at vänta till 2018 för att få en hel mandatperiod med bättre siffror, än att chansa på att välta regeringen och kanske få en kort regeringsperiod och sedan förlora I valet.

   M däremot som verkar blöda roster kanske anser att de måste markera.

   Radera
 7. De tycker väl att det är bättre att sitta på läktaren och klaga istället för att vara med i matchen. Alla inblandade har förstått att staten/kommuner spenderar långt över budget som kommer bli rätt tydligt 2018, bättre att låta nuvarande regering få det på sig.

  SvaraRadera
 8. Annie Lööfs (gärna 30 miljoner invandrare) parti är väl det mest invandrarliberala partiet idag, inte konstigt att det skär sig med moderaterna då. Hon är iofs bättre äm Marit Paulsen (Sverige har plats för 200 miljoner flyktingar). Dårar är vad dom är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Liberaler". De vet ingenting om naturresursbegränsningar ens när de försöker inbilla folk att de är "gröna".

   Radera
  2. Det är väldigt farligt att bli höggradigt beroende av utlandet för sin matförsörjning. Men "liberaler" har inget säkerhetstänkande. De lever i la la land.

   Radera
 9. Att vinna valet 2018 är alltså inte samma sak som att fälla regeringen. Det måste i så fall göras innan nästa val.

  SvaraRadera
 10. Annie Lööf försöker spela god trots att hon är en Ayn Rand-kramande socialdarwinist som skiter i om hennes eget folk svälter och fryser ihjäl på gatorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så,

   https://www.youtube.com/watch?v=yf_qZ0vYT8w

   Radera
  2. Jag det är skrämmande med en partiledare som helst okritiskt(haft AR på nattduksbordet som ungdom)anammar AR slutsatser i politiken. Vad jag menar är att även om AR har rätt i flera stycken betr. människans drifter så innebär det förstås inte att man ska släppa dem helt fria. Något som ivf tidigare verkar ha ingått i Mdm Lööf´s ledar-dröm. Att ungdomlig naivitet kan ge "hjärnskador" är väl bevisat.

   AR ska man läsa först när man skaffat sig livserfarenhet. Precis som många andra revolutionära alster.

   Radera
 11. Kommentargranskning på test?

  SvaraRadera
 12. Gissar att Stureplanscentern helt gett upp hoppet om att få tillbaks landsbygdsväljarna på riksdagsvalsnivå - Annie kommer att fortsätta leva i sin lilla bubbla tills partiet (som ju var det som initierade alliansen) ramlar ur riksdagen.

  SvaraRadera