Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2017-01-10 11:59

BRÅ: Kraftigt ökad otrygghet under 2016 #fofrk

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) presenterade på Folk & Försvars rikskonferens sin nya nationella trygghetsundersökning (NTU), som visade på fallande förtroende för polisen och framför allt på kraftigt stigande otrygghet när det gäller speciellt misshandel och överfall. 31% av kvinnorna upplever hög otrygghet och 12%, främst yngre och äldre, avstår från att gå ut kvällstid på grund av detta. Till hösten kommer en ny undersökning NTU-lokal 2017 presenteras, som täcker in utfallet ner på landets enskilda 95 lokalpolisområden.
Oro för att utsättas för överfall eller misshandel 2006 - 2016. Män och kvinnor i klichéaktigt färgval.
Antalet personriktade brott ökade md 18% 2014 - 2015 enligt BRÅ, och man kan förmoda att det nu gett utfall i den kraftigt sänkta tryggheten under 2016.

När det gäller rädslan för att bli utsatt för misshandel eller överfall stiger otryggheten kraftigt. 31% av kvinnorna upplever nu stor otrygghet, varav tolv procentenheter inte vågar gå ut på kvällen. Dessa 12% är mestadels kvinnor under 30 eller över 60 års ålder. 

Utfallet varierar naturligtvis stort inom landet, och man kan tänka sig att kvinnor mellan 30 och 60 år i större utsträckning bor i tryggare villaområden.

BRÅ har nu fått i uppdrag av Polismyndigheten att ta fram en NTU-lokal, med samma frågor som rikstäckande NTU. 200 000 personer kommer slumpmässigt väljas ut i landets 95 lokalpolisområden och svara på samma frågor som för NTU-riks. Resultaten kommer presenteras till hösten och kommer alltså kunna ge en mer detaljerad upplösning på var otryggheten är störst.

Dock kan man konstatera att det finns 290 kommuner i Sverige, så inte ens med upplösningen 95 lokalpolisområden kommer man kunna ge svar per kommun och än mindre för olika stadsdelar inom en kommun. I snitt omfattar ett lokalpolisområde ca 100 000 invånare, men de kan också vara större än så.

Förtroendet för polisen har fallit med fyra procentenheter det senaste året.

Men man får väl gissa att inrikesminister Anders Ygeman är både stolt och nöjd med att ha skickat tillbaka otryggheten i riket tio år i tiden och på ett år utplånat tio års utveckling.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

88 kommentarer:

 1. tror inte bara otryggheten kommer från polisens tillkortakommande.... öppna våra hjärtan;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej,det är ju hela samhällets.
   Men folk röstar lydigt lik förbannat.
   Ja, några famlar efter något slags broms, men till ringa nytta.

   Radera
 2. Jag tror tyvärr att det kommer att gå "för långt" innan man inser att det kommer ta både tid och mycket större resurser (än vad som behövs idag) för att vända kurvan. Såväl för allmänhetens tilltro/känsla av trygghet som en poliskår som är mer effektiv i praktiken med anställda som tror på/känner sig stolt i sin arbetsuppgift.

  SvaraRadera
 3. Jag tror all nyhetsrapportering är det som skrämmer folk, om de inte läst nyheterna så hade de säkert känt sig tryggare.

  Kanske man kan lägga det på nyhetsförmedlarna direkt att inte rapportera saker som riskerar att göra folk otrygga. Likadant hos Polisen så de sållar lite i sina publika händelselistor.

  Sen borde det ingå ihop med recept på valium till de som oroar sig att efter tandborstningen lyssna 2 minuter på Jerzy Sarnecki varje morgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller en väl utbyggd analfabetism.

   Radera
  2. Fungerar på samma sätt med aktiekurser. Om investerare tar del av mestadels goda nyheter, så kommer aktiekurserna går upp, och alla blir rikare. Slutsatsen vi kan dra är att filtrering av finansnyheterna och valium kommer göra alla gladare och ge dem lite extra i plånboken att glädjas åt. Då får de också mer tid och pengar över till sådant som räknas, till exempelvis nära & kära. Rymdkram!

   Radera
  3. Länkar till denna träffsäkra beskrivning om rädslan för terror och hur man bekämpar den enklast ;)
   http://www.davidmcelroy.org/wp-content/uploads/2013/04/Fear-of-terrorism.jpg

   Radera
  4. Vad har hänt, igår (10/1) slog min fru på köks-TVn och vi lyssnade på Aktuellt för första gången på säkert ett halvår. Detta var faktiskt en av huvudnyheterna. Och i samma sändning om att polisen släpper stora mängder utländska förbrytare på fri fot då de inte 'kan' utvisas.
   När började SVT rapportera sånt här? De måste haft en vikarierande nyhetsredaktör.

   Radera
  5. @Lev

   Nej, det där var noga bara en snygg kappvändning.
   Eller så är händelserna nuförtiden så allvarliga att de inte kan dölja dem och att de faktiskt insett att det vore rent kontraproduktivt att ens försöka.

   Radera
 4. Skönt att ingen gör någon djupare analys av vad som närmare bestämt orsakar otryggheten. Räcker så bra med genusvetenskapens tes att det beror på män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, BRÅ följer sitt uppdrag och rapporterar den statistik de ska samla in. Analys är upp till andra.

   Nu blir det dock kognitiv dissonans, eftersom "Sverigevännerna" hävdat att BRÅ alltid ljuger och skönmålar. Så de ljuger väl nu också när statistiken visar det "Sverigevännerna" vill? De vill ju som bekant att folk ska bli allt otryggare.

   Radera
  2. Men vem bestämmer vilken statistik de ska samla in..och vilken de absolut inte ska samla in? Sker insamlandet godtyckligt eller är det beställningsjobb från sittande regering?

   Radera
  3. Regleringsbrevet för BRÅ:s verksamhet finns att läsa här:

   http://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?RBID=17254

   Radera
  4. Land/miljö i stor förändring skapar alltid otrygghet för många. Media lägger oftare lök på laxen genom sin vana att mer än annat förmedla brott etc. Ny typ av brottslighet uppmärksammas också alltid och förstärker. Men utan tvekan håller samhälls-kontraktet på att om inte luckras upp så testas. Folk är ju inte dumma. Ser man att rättsvårdande myndigheter inte klarar uppgiften så förstår man att förbrytarnas utrymme ökar.

   Radera
  5. @Ben,. Utan att gå in I detalj så är det väl som för de flesta myndighter; Regeringen kan ange den allmänna riktningen och tillsätta GD, men kan inte lägga sig I detaljer.

   Radera
  6. Fast om man läser brevet baklänges, så hörs refrängen till "mors lilla Olle" samt Bilderberggruppens hemliga stadgar.

   Radera
  7. De har väl inte varit hemliga sen Scoopet "Sions vises protokoll" kom ut?

   Radera
  8. @Stefan: Män är mer benägna än kvinnor att begå brott. Vi kan också se att män står bakom ökningen av brott i samhället. Slutsatsen vi kan dra är att män är problemet. Ökningen av män, det vill säga...

   Radera
  9. ..ökning av en viss typ av män t.o.m.

   Radera
  10. Inte konstigt de deppar ihop på landsbygden.
   Bara män så långt ögat kan se.

   Radera
  11. Ah, är det därför de där 100 000 tyska bögarna ville flytta hit vid EU-inträdet? För att köpa sommarstugor på landet där det bara finns en massa män?

   Radera
  12. Tack för ditt svar Ben!

   Och nu ser jag att "verksamhetsrelevant statistik" inte innebär samma sak som jag tycker att det borde göra.

   Precis samma känsla som när jag jämför vad SVT påstår sig göra, med vad de egentligen gör.

   Radera
 5. Kan det verkligen stämma att otrygghetskänslan har ökat på så kort tid?

  Malena Ernman
  den 15 augusti 2015 på hennes ansiktsbok:
  "Jag upprepar: Sverige har aldrig varit tryggare än det är nu."

  Vill minnas att ha hört samma "visa" från stats- och inrikesministern...det måste vara fel i statistiken.

  Jag känner mig i alla fall trygg när jag läser hos BRÅ angående mord och dråp:'

  "Mord, dråp och misshandel med dödlig utgång brukar tillsammans benämnas dödligt våld. År 2015 konstaterades 112 fall av dödligt våld i Sverige. Det är en ökning med 25 fall, jämfört med 2014.
  I ett längre perspektiv minskar det dödliga våldet."!!!

  Då så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast upplevd otrygghet och verkligheten går väldigt sällan i takt. De flesta kvinnor mördas gissningsvis i hemmet av en nära bekant. De som löper högst risk att utsättas för våld på allmän plats är oftast unga män, och ofta på tider då gamla tanter ändå gått och lagt sig, typ korvkiosken kl 03.00 och sånt.

   Radera
  2. Sant BD men människor som är otrygga blir ju knappast tryggare för att verkligheten är bättre än de tror/känner! Otrygghet är ju en känsla. En känsla som påverkar dessa människors livskvalité. Och det är det som är viktigt i sammanhanget. Inte hur verkligheten ser ut enligt "fakta".

   Radera
  3. Speciellt inte när media förvrider "fakta" för att det ska se bättre ut. En jäkla skillnad på om terroristdåd sker i krigsområden eller bland vanligt folk.

   Radera
  4. Fast när det gäller ens säkerhet så ville man ju gärna att folk tog beslut på faktaunderlag istället för känsla.

   Är man kvinna och gift med en våldsam man ska man nog skilja sig och flytta, inte sluta gå ut på kvällarna t ex.

   Radera
  5. @Ben: men visst går de väl i takt? Det är fler som skjuts på öppen gata än någonsin tidigare, och det är fler som känner sig otrygga. Det är visserligen så att gamla tanter INTE blir skjutna, men de blir otrygga av att deras barnbarn blir det. Dessutom är det som snuten* säger: "när det är vilda västern sprids otryggheten även till dem som inte drabbas direkt." Särskilt att polisen inte fångar bovarna. För det innebär ju att om JAG drabbas - så kommer skurken att gå fri.

   *intervjuad polis i Sydsvenska eller GP för ett par dagar sedan. Har för mig att Teodorescu refererade till honom i senaste ledaren.

   Radera
  6. 26000 dog i trafiken inom EU förra året men det är terroristdåden man ska akta sig för om man är rädd om sig alltså?

   Och kom nu inte med "JAG kör ju bra" för alla vet att det snurrar runt typ bulgariska lastbilschaffisar med 1,9 promille och hemmagjorda bromsar av frigolit och papier mache där ute, och då spelar det liksom ingen roll hur bra man själv kör.

   Radera
  7. @Lotta:

   Om de hade gått i takt, så hade unga män undvikit typ McDonalds kl 02 en lördagnatt. Gör de det? Det tror inte jag.

   Radera
  8. @Lotta, jo men nu tror jag att vi kommer från Kap horns originalfråga, hur KÄNSLAN av otrygghet kunnat öka snabbt.

   Radera
  9. @Ben: men skillnaden är avsikten. Visserligen dör det många fler i olyckor, men det är känslan av att det finns människor som verkligen vill dig illa (pga din hårfärg och/eller tro) som gör terrordåden värre.

   Radera
  10. Hela saken är lite som de där miljövännerna som flyger till Bali och bor en ekologisk resort eller miljöpartister som envisas med att åka taxi eller kör egna dieselbolmande vrak.

   Människor är helt klart irrationella.

   Radera
  11. @Lotta: Huvudproblemet är väl att man dör? Eller gör det mindre ont att bli lemlästad av en bulgarisk lastbil än en sprängladdning?

   Radera
  12. Javisst vore det bättre om t.ex "gamla kvinnor" vore mer rationella(fakta/bevis). Men psyket drivs också av andra saker. Inte minst den egna sårbarheten. Den som t.ex råkat ut för ett traumatiskt brott brukar få stora problem i vardagen trots att personen statistiskt sett inte bör riskera en liknande händelse i livet.

   Radera
  13. Ja, det var precis det jag sa i mitt inledande svar. Att upplevelsen sällan går i takt med fakta. Tyvärr.

   Radera
  14. Lotta och Kap Horn kanske längtar tillbaks till den gamla hederliga raggarkulturen?

   Radera
  15. Raggare is a bunch of motherfuckers.

   Radera
  16. Det säger du bara för att du är tänd på Tom of Norway

   Radera
  17. Bulgarisk lastbil?
   Försök inte!
   SCANIA är ju namnet på Skåne på ditt språk, ja, Latin...
   Har ni inte sett bilderna från julmarknaden i Berlin.
   Trodde tyskarna skulle få ett utbrott såsom ju skedde efter Kurre Hamrins 3-1 mål 1958.

   Radera
  18. @gbd:

   Möjligt att I got erection för boys from nowhere, men du hör hemma på humiliation street.

   Radera
  19. @ben: nej, vi ska alla dö. (den abstrakta) döden i sig är därför inte hotande. (Lustigt nog då till skillnad från skatter - den andra säkerheten i tillvaron).

   Det är avsikten som som gör att folk gör olika riskvärderingar (och därmed sätter olika "pris" på terrordöden jmf trafikdöden. Det är mycket allvarligare att bli skadad, medvetet, av en annan människa jämfört med att råka ut för en olycka.
   Jean Amery skriver fint om tortyr: "Redan vid första knytnävsslaget skadas förtroendet för mänskligheten och återkommer sedan aldrig..." Han beskriver också skillnaden mellan Gestapos tortyr och när han som ung slogs mot nazister på Wiens gator. Han fick visserligen spö då med, men det var av en jämlike. (och han bar sin sönderslagna framtand som en prydnad).

   Jämför: 1) trilla nedför trappan och slå ut dina tänder.
   2) gå in i ett slagsmål och förlora (och få tänderna utslagna)
   3) sitta i Gestapos förhörsrum och få tänderna utdragna.

   Radera
  20. På vilket sätt skulle det inte vara rationellt att anpassa sitt beteende så att man minskar risken för att utsättas för brott? Att utsättas för brott innebär en kostnad och ett lidande för den som drabbas, därmed så är det också fullt rationellt att människor anpassar sitt beteende efter denna risk. Olika människor kommer att värdera denna risk olika, och hur människor ändrar sitt beteende påverkar i sin tur hur hög risk de har för att utsättas för brott. Dvs brottslighet har negativa konsekvenser som inte enbart kan mätas i anmälda fall. Låt oss ta ett exempel, om kvinnor utsätts för sexuella trakasserier på offentliga platser och därför undviker offentliga platser så kommer antalet rapporterade fall av sexuella trakasserier på offentliga platser att sjunka, men enbart för att kvinnorna inte längre vågar vistas på dessa platser.

   När man pratar om brottsstatistik och risk för att utsättas för brott måste man därför alltid beakta inte bara antalet fall av brott, utan också vilka åtgärder som sätts in för att undvika brott. I ett samhälle där brott inte var ett problem så skulle man inte enbart sakna brottslighet, utan också behovet att sätta in åtgärder för att undvika brott.

   Sedan kan man inte riktigt jämföra risk med att dö i en trafikolycka med risken att dö i en terroristattack, då det rationella är att jämföra risker med den nytta man kan erhålla.

   Radera
  21. Det är anmälningbenägenheten som ökat, det mördades nog lika många under 2014 men dom ville inte anmäla sig mördade.

   Vänta tills vi får statistiken för antalet mord 2016, så har liken nog blivit ännu bättre på att anmäla.

   Radera
  22. Som stolt licensbetalare tittade jag på GW igår.
   Det mesta tyder på ca 103 mord under 2016, dvs färre än 2015 men det är brus enligt GW.
   Man kan se en ökning av mord på ca 20-25% på relativt kort tid. Detta beror på större problem med kriminalitet än tidigare i invandrartäta förortsområden enligt professorn.

   Radera
 6. Vad bra då. Det här är väl vad ca 80% av Sveriges befolkning röstade på. Så då är väl allt frid och fröjd.
  För att det här blir följden av förd politik är inte alls oväntat. Nästa år är det ännu värre otrygghet. Ännu bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20% får passa sig för invandrarna.
   80% får passa sig för de svingande järnrören.

   Radera
  2. Men, men...
   Bloggaren har ju skrivit att det var aluminiumrör?!
   Betänk arr för en 130 år sedan var aluminium en lyx.
   Har läst att man serverade på aluminium fat i stället för silverbestick.
   Fast detta gällde ju ej i arbetarhem, givetvis.

   Radera
  3. Det fick ju vara glada om något serverades

   Radera
  4. Skepparn och hans kompisar på bänken serveras fortfarande med aluminiumkärl, fast nu är det burkar med "Mariestads 7,6" som gäller.

   Radera
  5. Mariestads, vilken lyx. Själv är jag tvungen att hålla tillgodo med Warburn Estate vermentino och mare Piccolo Fiano Falanghina

   (www.apk.se)

   Radera
  6. Lögnare där, dina helgfyllor består i att sörpla upp bottensatsen från ett gammalt 7-dagarsvin med turbojäst i garderoben hos en finsk förortsalkis.

   Radera
  7. Bara vid finare familjemiddagar.

   Radera
  8. Ack, herr Ben.
   Svårigheten består ju i att välja!
   Med mer än 300 ölsorter belgiska öl är valet ej lätt.
   Bänken?
   Vi orkar sällan upp från durken.
   Rimmar ju på burk till och med...

   Radera
  9. 300 sorter?
   Var glad du att det inte är fler.
   Här i överflödets hemland finns det 2697 sorter att välja på så att ingen ska bli kränkt.

   Radera
  10. Säkert fler, men jag höftade lite...
   Finns ju hur många mikrobryggerier som helst i Sverige om jag för en gångs skull har fattat rätt.
   Till och med i Enköping skall det visst hållas tävlingar i ölbryggning.

   Radera
 7. Romarrikets befolkning kände sig nog inte heller så trygga när barbarerna fick fritt tillträde till riket. I bästa fall har våra politiker snart vaknat på riktigt. Öppna gränser = undergång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick?
   Vi togo oss rätten!
   Orätt blev rätt.
   Se Rökstenen...

   Radera
 8. Tensta, Rinkeby och ett par områden i Göteborg och Malmö har de högsta nivåerna av otrygghet någonsin uppmätta i Sverige.

  Inte så konstigt när 5 ggr fler skjutningar sker i sk utsatta området jämfört med riksgenomsnittet.. Hur det ser ut i de värsta områdena vill jag inte ens veta. I Rinkeby, Tensta och angränsande förorter med en befolkning på 67 500 sker 10% av Sveriges mord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ygeman nämnde i SVT att fler fritidsgårdar i dessa områden kan vara en del av lösningen. Jag litar verkligen på att han och hans vänner ordnar upp det här.

   Radera
 9. Otrygg?
  Det är väl bara den som inte har vett att dölja sig som behöver känna sig otrygg.
  På med schalen upp med huvan och se för allt i världen ingen i ögonen!
  Fram med mobilen och tala högt med vem som helst om vad som helst när som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis är det väl unga män i förorten som löper störst risk att skjutas i magen på gatan. Man hör sällan om 80-åriga pensionärstanter i Flen som skjuts ner.

   Radera
  2. Det är ju för att MSM tystar ned det.

   Radera
  3. Alla vet ju att det är så här det egentligen går till.
   https://www.youtube.com/watch?v=uel1vfAQ52M

   Radera
  4. Nej, en klassisk brittisk krigskorrespondent ( katakres!) död nyligen.
   Vistats i krigszoner stor del av sitt yrkesverksamma liv.
   Blev 105!
   Trolig dödsorsak?
   Kan ha varit champagnen på 105 årsdagen...
   Bilden av henne visade tydligt att det inte bara är synen som ändras med åren.
   Hon såg faktiskt ut som Georg Washington.
   Det vill säga när han hade den där mystiska konstruktionen, nu förvarad i Smithsonian, i käften.
   Med detta inget ont sagt om Emil Norlanders kolleger på 1700 talet.

   Radera
  5. MSM, aka Fakestreammedia😁

   Radera
  6. Jag läste om Yusuf åtta år som dog under granatattacken förra hösten i Göteborg. Det var iofs i en förort. Det stod i Aftonbladet.

   Radera
  7. Yngre flickor i Jämtland är liiite otrygga efter att en Syrier har presenterat sig http://www.expressen.se/nyheter/19-aring-atalas--ska-ha-valdtagit-13-aring/

   Radera
 10. Det är den här nya, feministiska brottsbekämpningen. Nu vill man få upp statistiken för kvinnor - så de drabbas av lika många våldsbrott som män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt vad är så svårt att förstå?
   80% av brotten utövas av män.
   Att det ligger så högt som 20% hos kvinnorna är att det har en förkärlek för snatterier, bedrägerier och trafikbrott.
   Är ju inte direkt så att de är ett hot mot gemene man på stan.

   Radera
 11. Käft. Sverige har aldrig varit tryggare.

  SvaraRadera
 12. Jaha, tänk om man hade gjort klimatforskning på samma sätt som BRÅ ägnar sig åt "kriminologi": "vojne, vojne så varmt/kallt det är i år = klimatförändring/finns ingen klimatförändring".

  Vill man veta utvecklingen måste man gå MINST 30 år tillbaka för att jämföra om vårt samhälle är otryggare idag än då. Förra året var Sverige tryggare än någonsin...

  Synd bara att BRÅ har ägnat sig åt fake news i åratal så att de inte går att lita på. För det är säkert bara anmälningsbenägenheten som har ökat... Eller not.

  SvaraRadera
 13. Ygemans svar på BRÅ´s rapport: skärpta sexbrottslagar, mer övervakningskameror och fler poliser i utsatta områden.

  Ja, snacka går ju...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armband är poppis för att minska brottslighet,även korvgrillning ligger högt prioriterad.

   Radera
  2. Polisbilarna som hade Aina istället för Polis som text var fredade. Undrar varför de slutade med det?

   Radera
 14. Här är en bra sammanställning av flosklerna.
  https://www.flashback.org/t2797260

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriv in www.flashback.org 127.0.0.1 i din host-fil i datorn. Det gör alla snälla.

   Radera
 15. Undrar vad det är för något speciellt som hänt de senaste 3 åren som gjort att otryggheten ökat så mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det sammanfaller med en stor befolkningsökning och vissa medborgares förkärlek till handgranater, handeldvapen samt hemvändande frihetskämpar behöver inte betyda att det är orsaken. Vi väntar med spänning på en analys.

   Radera
  2. Nejdå det behöver inte vara orsaken. Jag tror det i själva verket det är ökande konsumtion av hårdrock med WASP i fronten som är orsaken.
   Kombinerat med ökad anmälningsbenägenhet.

   Radera
  3. Det sammanfaller dock mycket väl med minskande isbeläggning i Arktis under vintern. Vi ska ta hotet från klimatet på allvar.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-otryggheten-okar

  Är inte det mest anmärkningsvärda detta:
  "Andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott ökade under de senaste tre åren från 1,4 procent till 3 procent av den kvinnliga delen av befolkningen."

  Från mitt perspektiv en 100% ökning på tre år.

  Dessutom anges detta som möjlig orsak till kvinnor känner sig otrygga...? Understatement??

  Efter detta så står följande:
  "– Det är en fruktansvärd ökning, säger Wennerström."

  Ja det kan man ju hålla med om...

  SvaraRadera
 18. I samband med insamlandet av info som ligger till grund för lägesbilden polisen tar fram egen statistik på lokalpolisområdesnivå. Detta görs som ett led i arbetet med medborgarlöftena. Denna borde gå att begära ut, i alla fall grundstatistiken över anmälningar som inte innehåller vare sig personuppgifter eller underrättelseinfo. Jag har jobbat med dessa och kan intyga att det finns ett väldigt svagt samband mellan antalet anmälningar och upplevd otrygghet, vilket bl.a. Ben nämner ovan. Mediarapportering, den fysiska miljön sam en fungerande socialtjänst har som exempel en stor påverkan.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Det är nog inte polisens fel i grunden. Men då måste man fråga sig, vems är felet ? Om man tittar bortanför en massa riktiga flyktingar uppblandade med unga ekonomiska "flyktingar of opportunity" som migrerat till Europa. Vem rullade igång karusellen ? Vem kunde ha stoppat den om "vi" haft vapen och brigader och lite guts ? Felet är främst att EU lagt ned sina krigsmakter och inte kan intervenera i landet som har problem och därmed stoppa problemen tidigt.

  SvaraRadera