Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2017-01-06 13:44

Barclays och OECD varnar för den svenska bostadsbubblan

De internationella varningarna kring den svenska bostadsbubblan och hushållens tillhörande skuldbubbla fortsätter, och ignoreras förstås av sittande regering, precis som den ignorerades av den förra. Nu varnar dels Barclays och dels OECD för den svenska bostadsbubblan.
Barclays index kring europeiska systemrisker rankar Sveriges bostadsmarknad som den värsta systemrisken i Europa. Business Insider Nordic skriver:
"The European Systemic Risk Board's scoring model gives Sweden's real estate market the highest danger level, at 2.2, while the UK comes in third place with 1.7. The ranking measures asset prices, risk-taking by banks and the level of oversight from the domestic financial regulator."
Indexet tar hänsyn till bankernas risktagande och regeringens och myndigheternas handlingskraft (handlingskraft=noll, precis som inom i princip alla andra politikområden med sittande regering - mycket snack, inget händer), och inte bara bostadspriserna.

OECD:s chefsekonom Catherine Mann varnar också för att Sveriges bostadsmarknad är ohälsosam rapporterar The Telegraph:
"Ms Mann said a “number of countries”, including Canada and Sweden, had “very high” commercial and residential property prices that were “not consistent with a stable real estate market”."
Nu är inte OECD:s varningar något nytt, utan skedde redan 2011, och har förstås ignorerats av både nuvarande och förra regeringen sedan dess. Det går som sagt att peka ut när något är en ohälsosam bubbla, men är desto svårare att peka ut när ballongen kommer explodera. Det går ju alltid att blåsa lite till. Kanske ...

Barclays sätter fingret korrekt på att den svenska bostadsbubblan är systemhotande. Bankerna kommer råka illa ut och vi riskerar en finanskris, som dessutom kan sprida sig. Det är inte så att bankernas upplåning bara skett i Sverige.

När bostadspriserna som ska vara "säkerheten" för bolåneobligationerna dyker, kommer värdet på obligationerna dyka, dvs räntan kommer stiga. Risken för förluster för investerarna rusar, samtidigt som hushållens ekonomi drabbas hårt när konsumtionen krymper ihop när bostadsbankomaten upphör att vara ett sätt att finansiera livsstilen.

Men vi kan vara trygga i att varningarna inte kommer uppmärksammas, eller än mindre replikeras av regeringen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Frågan är hur den svenska bostadsmarknaden ska kunna parera 11 miljoner invånare 2024?
  Tror vi har betydligt högre nominella priser år 2024 om prognosen infrias med 11 miljoner.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-05/watch-out-sweden-hits-10-million-people

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fullständigt missat den omsvängning som sker i migrationspolitiken? Från över 100 000 per år till 28 000.

   http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik.html

   Radera
  2. Men sedan väntar anhörig invandringen.
   Om nu jag ej missuppfattat något.

   Radera
  3. Naturligtvis inte.
   Nu gällde det en prognos på 11 miljoner år 2024, ingenting annat.
   Sen får du naturligtvis tro att de fabulerar och du vet bättre.

   Radera
  4. Så du gissar på att Sverige ska återgå till drygt 140 000 inflyttade per år varav majoriteten är flyktingar? Möjligen sker det om Reinfeldt gör comeback som statsminister. Inget jag vågat satsa pengar på.

   Radera
  5. Dessutom är det inte speciellt dyrt att bygga, underskott på byggare kommer inte vara speciellt länge med dagens marginaler och löner på bostäder.

   Radera
  6. Tror och tror.
   Det är en gissning så god som någon annan.
   Vad tror du själv?

   Radera
  7. "Dessutom är det inte speciellt dyrt att bygga, underskott på byggare kommer inte vara speciellt länge med dagens marginaler och löner på bostäder."

   Det där får du gärna utveckla. Hur ska det kunna bli "billigt" att bygga i Sverige? Kan verkligen inte se det scenariot.

   Radera
  8. Min gissning är att invandringen balanseras kring 50 000 per år, en nivå som gällde på Göran Perssons tid. Vad gäller billigt boende har du exempelvis här professor Hans Lind som talar hur man med lätthet bygger bort bostadsbristen i storstäderna. Finns gott om billig mark utanför 08, Här går det enligt professor Lind att bygga rätt bra för ca 15 000 kr/kvm. Finns ju dessutom entreprenörer som Bert Karlsson med rullande bostäder som klarar av att bygga för strax under 10000 kr/kvm. Med 30 års livslängd och 2000 kr i kommunala kostnader blir det inte mer än dryga 5500 kr/mån för en trea med drygt 10% i avkastningskrav.

   https://www.youtube.com/watch?v=JA71_j3XTHA

   Radera
  9. Så du hänvisar alltså till en tre år gammal video med följande beskrivning:

   "Vi behöver ett nytt miljonprogram! Detta menar Hans Lind, professor från KTH. Vi behöver prisvärda bostäder som "vanligt" folk har råd med. De institutionella strukturer vi har idag klarar inte av att genomföra storskaligt bostadsbyggande, utan staten måste direkt ansvara för byggandet. Filmat på Betongbyggnadsdagen den 3 oktober 2013 på Garnisonen konferens i Stockholm."

   Tror du på det där själv?

   Radera
  10. Migrationsverket? Känns lika pålitliga som BRÅ..

   Jag tror det går åt skogen på många plan om inte tex SD får egen majoritet, stänger gränserna helt, tar bort all "Pullfaktor" och återkallar ett stort antal PUT och medborgarskap, samt påskyndar återvändandeprocessen.

   Radera
  11. Hej Gabriel,

   Varför gissa när det finns prognoser från MigV om 317 000 fram till 2019? Och ca 90-100 000 under 2017.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23787387.ab

   Radera
  12. @Gabriel

   Det behövs mer än bara bostäder, det behövs infrastruktur, vägar, vattenverk, reningsverk, brandstationer, förskolor, lärare, SOC-personal (framför allt), läkarstationer, sjuksköterskor, osv, osv i en lång, lång jäkla lista, för att då inte nämna POLISER som vi inte kan få ihop tillräckligt många av ens med kraftigt sänkta antagningskrav.

   Och en stor del av det där kan man inte ens köpa för pengar, då det tar lång TID att få fram, tex en utbildad lärare eller läkare.

   Så..vi är rökta.. om ingen vänder 180 grader på skutan, helst igår.

   Radera
  13. Kallle7

   Man skulle nog kunna locka tillbaka en hel del poliser, läkare, sköterskor, lärare relativt snabbt om man höjde lönerna och förbättrade arbetsmiljön. Men det kommer att kosta => skattehöjningar => mindre pengar att köpa dyra bostäder för. Alternativet är en brain drain när medelklassen tröttnar på ghettofieringen => lägre skatteintäkter.

   Radera
  14. https://www.youtube.com/watch?v=cTAsHJXAHLk

   Varför skulle jag inte tro på det. Låter som en fullt rimlig åtgärd med tanke på den inflyttning som skett sedan 2004. Dessutom gillar Sossarna stora projekt som staten bekostar.

   Radera
  15. @Kalle7 statligt anställd personal kommer aldrig vara en trång sektor annat än tillfälligt. Är mer oroad över den minskning som sker i högteknologisk forskning i Sverige, är här själv nyckeln är till hög levnadsstandard. Infrastruktur är ett problem men ett lösbart sådant.

   @SWOTI man bör vara försiktig med statliga prognoser. Dessa baseras oftast på gamla tidsserier, 2006-2016 är rätt extrema värden. Dessutom kan man styra migrationsflödet. När hela EU är emot invandring i stora mängder kommer till och med Sverige på sikt svänga om vi inte redan gjort det.

   Radera
  16. Precis, det är klart att det går att hantera en befolkningsökning på 1-2% per år. Men det kan komma att kosta. Med rätt lön kan man tex tänka sig ganska många ingenjörer som skolar om sig till matematik- och tekniklärare, för att bara nämna ett exempel.

   Radera
  17. Om man avskaffar EBO-lagen så kommer detta att lösa sig "geschwindt"! Det finns fullt med fastigheter ute i bygderna och att inte utnyttja denna resurs är ett nationalekonomiskt moras...

   Att sedan "flykting" strömmarna kommer att minska just pga detta torde även vara en annan effekt...

   Radera
  18. Varför inte tro att teknik kan ta en del av undervisningen även i exempelvis språk, själv lärt mig en hel del polska via duolingo. Även inom vården kan du med lätthet frigöra vårdpersonal genom att anställa ex ekonomer som administratörer istället för sjuksköterskor. Förstår inte hypotesen att allt måste bli dyrare.

   Radera
  19. Gabriel.
   Så du tror alltså att bolag som Prime Living och sossarna kommer att lösa bostadskrisen vilket kommer leda till fallande hyror och bostadspriser?

   Radera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  21. Det var många svarskommentarer här men inga egentliga svar på någonting. Bostadsbubblan trodde jag det handlade om, men det verkar ha utmynnat i en diskussion om var alla resurser skall komma ifrån för att hantera flyktingar(som inte får några jobb i alla fall). Har precis lyssnat på T. Sanandaji på det Goda Samhället, det borde ni också göra.

   Radera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  23. Just Stefans kommentar handlar om att Sverige skulle få 1 miljon mer invånare till 2024. Då detta påverkar inte minst hyresbeståndet är diskussionen relevant om ändå lite urspårad.

   Radera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  27. Hur som tror jag marknadskrafterna och staten löser situationen på ett eller annat sätt. Detta räknar jag med ger kraftigt fallande priser i stora och mellanstora städer. Endera byggs nya miljonprogram eller så tvingas flyktingar bo i avfolkningsorter, detta kommer sänka inflyttningen till storstäderna kraftigt. Därmed kommer priserna justeras nedåt i exempelvis Stockholm och Göteborg.

   Radera
  28. @Gabriel Eriksson Du skriver "Från över 100 000 per år till 28 000". Jag förutsätter att du menar asylsökande då. Varför visar människor som du bara delar av migrationsverkets statistik, nämligen den som stödjer dina villfarelser?

   http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac3871591921d/1483353485371/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd+2016.xls

   150 535 beviljade uppehållstillstånd för 2016 som alla belastar den Svenska bostadsmarknaden. Preliminär befolkningsstatistik 2016 från SCB visar på 39 161 utflyttade. Födelseöverskottet är 25 477. Det är lika med en ökning på 135 000 människor som ska bo i Sverige just nu. Alla behöver ju definitivt inte ett eget boende som tex alla nyfödda barn. Men det är en massiv ökning av människor som ska ha tak över huvudet.

   http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/manadsstatistik--riket/preliminar-befolkningsstatistik-2016/

   Att Sverige skulle ha 11 miljoner människor 2024 boende innan för hennes gränser är inte omöjligt, snarare en realitet.

   Radera
  29. @Varanian jo det är klart jag syftade på asylsökande då det inte är i realistiskt att den invandring vi haft under den senaste 10 tioårsperioden ska hålla i sig. 11 miljoner innebär 143 000 per år i snitt. Antar dessutom att befolkningesöverskottet i födda/döda kommer minska i takt med att den stora 40 talist generationen blir allt äldre.

   http://www.scb.se/sv_/hitta-statistik/artiklar/40-talisterna-inte-ens-flest-nar-de-foddes/

   Radera
 2. Glädjande(?) nyhet för alla oss preppers.
  Eslöv varnar för vattenbrist efter strömavbrott.
  Storskaligt försök redan i början av nya året.
  Kul för oss andra...

  SvaraRadera
 3. Det blir spännande tider. Varningar duggar tätt som sagt, medan hushållen fortsätter köpa. Man har ju faktiskt råd i dagens ekonomiska läge...

  Det som är värt att hålla ögonen på är hur marknadsfinansieringen (som är unikt hög för Danmark och Sverige) fungerar framöver. Det som sticker ut mest på den svenska banksidan är hög marknadsfinansiering och mycket hög andel bostadslån jmf med eget kapital. På den svenska hushållssidan så är det det faktiska bostadspriset vs inkomsten som är mycket högre här än i andra EU-länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt är bolånen personliga. Som enskild är det i princip omöjligt att slippa undan skulden, mao är det rätt säkra papper.

   Staten kan mycket väl beordra riksbanken att köpa bostadsobligationer och hålla den marknaden under armarna med ett mycket lågt risktagande.

   Och ärligt talat så skulle jag personligen hellre köpa svenska bostadsobligationer än i princip vilka andra obligationer som helst, ur ett riskperspektiv.

   Radera
  2. Ja, du har helt rätt. Detta pekar även ESRB på i sin rapport.

   Svenska bostadsobligationer har faktiskt så pass bra säkerhet att fastighetspriserna kan sjunka med 50% eller mer.

   Det verkar istället vara effekterna på svensk ekonomi vid en kraftig nedgång (och ränteuppgång) som ESRB fokuserar på, det vill säga "sekundära effekter av en bostadskris".

   Radera
  3. Säkra och säkra. Går ju att få skuldsanering. Dessutom är det ju troligt att lönerna i Sverige faller även nominellt när detta väl kraschar. Produktivitetsutvecklingen är ingen munter läsning. Men visst är det mindre risk för det amerikanska scenariot där folk bara lämna nyckeln till huset.

   Radera
  4. Som blogginnehavaren påpekat i tidigare inlägg, så har de "nytillströmmande" oftast ej medel att betala marknadspris, de rör sig således ej på bostadsrättsmarknaden. Effekten av dessa är alltså enbart indirekt (sk "vit flykt"). Priserna bör nog bäst förstås som ett resultat av negativ realränta (och låg nominell ränta) "vit flykt" (svenskar är nämligen bara subversiva mångkulturalister så länge kostnaden är 0) ineffektivt kommunalt planmonopol, byggoligopol samt skattesubvention.

   Radera
 4. Bra inlägg med en del ny information trots att frågan har många år på nacken.

  Sverige har aldrig varit bra på att föra en proaktiv politik, särskilt inte när den drabbar stora väljargrupper.

  Regering är som sagt svag och även efter valet 2018 är det troligt att vi har en svag minoritetsregering.

  Prognos: Bopriserna fortsätter att toppa ur under 2017 för att sedan vända ner 2018 och framåt. Det som spräcker bubblan är att vi har nått skuldmättnad, samt stigande räntor och skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bopriserna planar väl ut kanske,troligare än ngt fall om nu inte utlåningen tvärstannar.
   Kanske blir det oroligheter runtom o då kan det ju te sej annorlunda..och snabbt.

   Radera
 5. Det blir nog att flytta hem till Sverige under årets slut. Så en sprucken bostadsbubbla skulle ur ett rent egoistiskt perspektiv kunna sitta rätt fint.

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Tänk, och jag som ser det precis tvärt om. Planerar utlandsflytt på prov under andra halvan av året. 'Nyheter' av det här slaget får mig bra att tänka 'jävlar vilken bra timing, flytta innan allt rasar'.
   Kan man se bostadsbubblefrågan som en isolerad prisfråga i ett fortsatt någorlunda funktionellt samhälle eller är den så stor och hänger ihop med så många andra 'utmaningar' att den är i sanning systemhotande, det är frågan...

   Radera
  4. Ska tillägga att jag inte är stake holder själv i bostadsmarknaden här i landet, fast önskat många gånger att jag var och kunde göra exit nu förstås.

   Radera
  5. Lev

   Det är den stora frågan det. Men bara risken för en systemhotande kris borde få alla att agera proaktivt. Det är uppenbart att politikerna och inte är vuxna uppgiften och då måste man som privatperson se över sin egen skuldsättning och sitt eget kassaflöde.

   Radera
 6. Bostadslånen kommer inte knäcka bankerna. De är personliga och kommer i princip till 99% betalas av.

  Det är lånen till fastighetsmarknaden som kommer knäcka bankerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir inte riktigt så enkelt iomed att bostadslånen utgör större delen av vår penningmängd..
   Inga skulder -> Inga pengar :)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. När någon skriver "flyktingar" är det bara att skippa i att läsa komentaren. Oftast yras det bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!
   Välfärdsmigranter passar oftast bättre.

   Radera
  2. Eller ska vi kalla dom religiösa fanatiker, https://www.gatestoneinstitute.org/9692/european-immigration

   Radera
  3. Eller bara flyktingar utan ".

   Radera
 9. Japp, hade det inte vart flyende ifrån krig o förföljelse som tagit sig hit på senaste så hade vi nog haft en debatt som i UK om EU medborgare som parasiterar. Alltid gött att det är någon annans fel.

  SvaraRadera
 10. Självklart vet alla om att det kommer att krascha men ingen vet vad som behöver göras. Den här regeringen kommer att höja skatter, låna och skrapa ut varenda krona ur statliga organisationer för att försöka skjuta fram kraschen och sedan spela läggmatch nästa val och låta Alliansen och SD ta smällen för den då oundvikliga kraschen.

  SvaraRadera
 11. Undrar vem Magdalena Andersson kommer skyffla över ansvaret på (om hon ens får frågan från nån BLT-journalist)? Har hon en hund?

  SvaraRadera
 12. Bjuder på en kort video om ämnet.
  https://youtu.be/NuDrIE6Qy1A

  SvaraRadera
 13. Massinvandringen som Reinfeldt drog igång gjorde bostadsbubblan möjlig och nödvändig för att få fram bostäder, vissa har tjänat pengar andra kommer att förlora, aktiemarknaden är ett betydligt lämpligare område för spekulation och riskkapital för att få fram arbeten vi kan leva långsiktigt på.

  SvaraRadera
 14. Det finns otroligt mycket bostäder på glesbygden.

  Det kommer bli fler tillgängliga när alla storstafsmänniskors föräldrar dör i den dåliga äldrevården.

  Svensk skuldsättning är privat och behöver alla få skuldsanering kommer ingen bli beviljad sanering.

  Man kan bo och leva rent miserabelt länge, även vid svensk bostadskrasch och lågkonjunktur kommer skulderna hanteras, så länge man har fodran så löser det sig.

  Det Bästa vore att införa att skulder går i arv.

  SvaraRadera