Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2017-01-20 15:37

Av 8 000 sökande till polishögskolan klarade endast 705 de sänkta kraven

Rekryteringen av nya oerfarna poliser, för att ersätta de gamla erfarna rävar som slutar, är en fortsatt katastrof trots att kraven sänkts kraftigt. Av 8 000 sökande klarade bara 705 kraven till de 800 platserna och endast 649 dök upp när utbildningen började.
Intagningskraven till polishögskolan har sänkts avsevärt. Bland annat är intelligenskraven nu så låga att man förr beviljades frisedeln från värnplikten och inte ens dög som köttmur när ryssen skulle anfalla. Djupt förolämpande mot den svenska poliskåren kan tyckas. Samtidigt finns det ju andra krav, om än sänkta. Oavsett ska man inte bara bli antagen, utan också klara av utbildningen.

Den samstämmiga bilden jag får från poliskåren är att polis idag är ett högkvalificerat tjänstemannayrke, så de sänkta kraven är i sig ett problem. Det är inget Kling-och-Klang och gå runt och svänga med batongen, utan en tjänstgöring som ställer höga krav på kompetens och utbildning.

Oavsett detta så sänktes alltså kraven och antalet platser på polishögskolorna ökades upp. Huruvida och varifrån man ska rekrytera annat än rena akademiker som lärare är dock en övning som lämnas till läsaren. Fast det kanske var ett mindre problem ändå?

Till de 800 platserna hade man 8 000 sökande. Endast 705 klarade de sänkta kraven. 649 inställde sig när utbildningen började. Ygeman och Eliassons snack om att rekrytera och öka antalet poliser har alltså redan misslyckats.

Oavsett har man tappat gamla erfarna poliser med många år i yrket. Att rekrytera rekryter kan förstås snygga till Eliassons och Ygemans statistik över antalet poliser, men hur blir det med totala summan av antal år i yrket inom kåren när de erfarna säger upp sig? Vi får väl hoppas att de kraftiga åtgärderna som nu vidtas med ett nytt IT-system för statistik kan ge oss svar på summan erfarenhet i kåren över tiden...Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Jag blir lite nyfiken på de 7300 som inte kom in på utbildningen. Undrar om alla dessa skulle vara riktigt dåliga som poliser, eller om det var meningslösa detaljer som gjorde att de inte blev godkända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekryteringsmyndigheten har väldigt konstiga krav.
   Ett webformulär sätter stopp för rätt många sökande på väldigt underliga premisser.

   Radera
 2. Allvar? Kraven ligger ju för tusan på fängelsekundnivå.... (eller på den typ av människor som tjänstgjorde som tyska lägervakter). Cirkeln är sluten. Sosseriet byggde det jämlika välfärdssamhället och är nu i full fart att skapa en failed state. Antar att våra kära politiker inte heller skulle klara proven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder tyvärr stor okunskap ock missförstånd hos debattörer och journalister.

   Det är INTE fråga om sänkta krav på begåvning vilket många tror.

   Polisens begå vningstest UNIQ är INTE ett intelligenstest som kan jämföras med ett IQ-test.
   Testet säger alltså inget om den sökandes IQ enl den normala IQ-kurvan. I sådana fall hade man använt ett vanligt IQ-test.

   Polisen begåvningstest UNIQ mäter nämligen begåvningen att arbeta som polis jämfört med poliser som redan finns och arbetar ute i samhället..

   Testet är ett normativt test, som alltså är uppbyggt så att sökande jämförs mot en normgrupp som är utbildade poliser i tjänst. När testet skapades fick utfallet från denna normgrupp med poliser bilda en normalfördelningskurva.

   Vilka personer man väljer i en normgrupp spelar roll.
   Om man t.ex går till KTH och låter alla professorer bilda en normgrupp så kommer alla som
   gör begåvningstestet att jämföras mot en KTH-professor.
   Detta kommer ge ett missvisade resultat när man mäter till exempel kreativitet och emotionell intelligens. Men resultatet kan vara bra om man skall rekrytera en ny professor till KTH.

   Problemet med polisens tester är att sökande som är kreativa och tänker utanför boxen har fått låga poäng och inte kommit vidare till de viktiga testerna som är samtal och utvärdering av psykolog.
   Erfarenhetsmässigt är de personliga psykologsamtalen och utvärdering av psykologen, viktigare parametrer än UNIQ-testet.

   Genom att inte låta UNIQ-testet spela så stor roll får man fram fler poliser till de viktigare psykologiska utvärderingarna. Dessutom fårman fam poliser som inte tänker som gamla Kling och Klang poliser.

   Det stora problemet är debattörer som för fram felaktiga fakta att begåvningskraven sänks.

   Radera
  2. Tack för den uttömmande förklaringen, men då undrar jag givetvis hur dessa UNIQa personers IQ förhåller sig till genomsnittet för befolkningen i övrigt. Utan den parametern säger ditt svar ingenting annat än att kraven sänkts och eftersom t.ex. Vissa amerikanska polisdistrikt har som policy att poliser ska ha sämre resultat än normalbegåvad befolkning och Sverige har en fablesse arr planka USA, så....

   Radera
 3. Inte bara försvaret som har svårt att rekrytera. Alla jobb i "Nattväktarstaten" tycks sjunka i status. Snart kommer nog kraven på att utöka värnplikten till att omfatta bemanning av både polis, sjukvård och äldreomsorg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken värnplikt?
   Var det inte den som avskaffats?

   Radera
  2. Den kvarlevan från DDR-Sverige kan vi vara utan.

   Radera
  3. Du ansvarar för Bodens fästning?
   Min tidigare idag nämnde magister var från Boden.
   Om det nu kan intressera någon.
   Han undervisade visst även vid Försvarets läroverk.
   Fanns ett försvar på den tiden.

   Radera
  4. Var faktiskt i Boden ett helt dygn.
   Sen när de där idioterna började köra "you are in the army now" i högtalarsystemet fick jag nog och åkte hem.

   Radera
  5. Gjorde VÄRNPLIKTEN på S3 i Boden den mycket kalla vintern 87...
   Har sedan dess även passerat orten ett flertal gånger !

   Radera
 4. Inte alls konstigt...Vilka puckon söker till Polisen idag ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi inte få se provet?
   Tänk om man inte skulle klara det!!!

   Radera
  2. Räcker med jägarexamen o självförsvar. Leif GW tycker att det är melodin i dagens Sverige. Vem behöver polisen..?

   Radera
  3. Jägarexamen Avprickat
   Självförsvar Räcker verbalt?
   Dykarexamen Avprickat.
   Teorin för A-cert Avprickat
   Körkort M -männens förtjänsttecken alla stärnor och mer därtill Avprickat
   Skepparexamen Avprickat
   Någon slags examen ... Kan ju vara bra vid Holmgång...
   Vad skall jag komplettera?

   Radera
 5. Nu var det väl bara intelligenskravet som sänktes och detta tyder väl på att det i liten utsträckning är intelligensen som är hindret i antagningsprocessen.

  Att polisyrket precis som de flesta andra yrken har blivit mer kvalificerat stämmer säkert. Men det finns fortfarande behov av Kling och Klang i yttre tjänst. GW Persson har efterlyst dubbla intag just eftersom specifikationskraven på en kvalificerad utredare och en polis i yttre tjänst är så olika. Potentiellt duktiga framtida utredare söker inte in för de vill inte harva x antal år i yttre tjänst och de som tagits in för att de passar i yttre tjänst passar inte nödvändigtvis på de mer kvalificerade jobben.

  Att andelen civila utredare har vuxit kraftigt är kanske en effekt av det, men polisfacket gör tydligen mycket för att hindra utvecklingen. Civilisterna ska hållas nere löne- och positionsmässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju undra om inte en del av den där utbildningen kunde ges i tjänsten. t.ex, att lovande förmågor kan få vidareutbilda sig

   Radera
  2. Är du allvarlig? CIVILA HAR HÖGRE LÖN ÄN EN POLIS. kolla upp fakta innan du uttalar dig

   Radera
  3. Jag har inte sagt att de civilanställda har lägre lön, men polisfacket gillar inte konkurrensen och vill hålla nere deras löner och position så mycket som möjligt.

   Radera
  4. En civil utredare måste arbeta underställd en polis eftersom en civil utredare inte får ta vissa beslut om t.ex tvångsmedel, husrannsaken m.m..
   Om en civil utredare då vidareutbildar sig till polis för att bli en bättre utredare, så får utredaren som tack ca 5000 kr i sänkt lön eftersom hen då blir polis.


   Radera
  5. Det råder tyvärr stor okunskap där man såsom du tror att det är inteliigenskrav som sänkts.

   Det är INTE fråga om sänkta krav på intelligens och begåvning vilket många tror.

   Polisens begåvningstest UNIQ är INTE ett intelligenstest som kan jämföras med ett IQ-test.
   Testet säger alltså inget om den sökandes IQ enl den normala IQ-kurvan. I sådana fall hade man använt ett vanligt IQ-test.

   Polisen begåvningstest UNIQ mäter begåvningen att arbeta som polis jämfört med poliser som redan finns och arbetar ute i samhället..

   Testet är ett normativt test, som är uppbyggt så att sökande jämförs mot en normgrupp som är utbildade poliser i tjänst. När testet skapades fick utfallet från denna normgrupp med poliser bilda en normalfördelningskurva.

   Vilka personer man väljer i en normgrupp spelar roll.
   Om man t.ex går till KTH och låter alla professorer bilda en normgrupp så kommer alla som
   gör begåvningstestet att jämföras mot en KTH-professor.
   Detta kommer ge ett missvisade resultat när man mäter till exempel kreativitet och emotionell intelligens. Men resultatet kan vara bra om man skall rekrytera en ny professor till KTH.

   Problemet med polisens tester är att sökande som är kreativa och tänker utanför boxen ( dvs inte tänker som andra poliser ) har fått låga poäng och inte kommit vidare till de viktiga testerna som är samtal och utvärdering av psykolog.
   Erfarenhetsmässigt är de personliga psykologsamtalen och utvärdering av psykologen, viktigare parametrer än UNIQ-testet.

   Genom att inte låta UNIQ-testet spela så stor roll får man fram fler poliser till de viktigare psykologiska utvärderingarna. Dessutom får man fam poliser som inte tänker som gamla Kling och Klang poliser.

   Det stora problemet är debattörer som felaktiga påstår att intelligensskraven har sänks.

   Radera
 6. Jag gjorde värnplikten, så kraven var inte så höga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig tvingade man att bli fänrik.
   De var galna redan då!

   Radera
 7. En äldre polis i Stockholmstrakten som jag talade med är inte allt för imponerad av de nya rekryterna. Din mamma jobbar inte här skyltarna är uppe igen och många bilar med bucklor. Respekten av grabbarna från orten är rekordlåg, så hot med tjänstevapen är mycket vanligt. Det kanske är bättre i Malmö..?

  SvaraRadera
 8. Undrar hur många av de 8000 som fyllde i ansökningsblanketten online som egentligen trodde att de förhandsbokade nya Counterstrike?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj fan, så det är därför mitt Counterstrike inte har kommit-

   Radera
 9. Kan man anta att de 56 som inte dök upp inte var tillräckligt läskunninga för att förstå att de faktiskt blivit antagna?

  SvaraRadera
 10. https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

  Bara yrket är häftigt nog så lockar det ungdomar och då är lönenivå och villkor så viktiga. Mao satsa på att höja status på yrket så kommer rätt sökande.

  Värva lämpliga i utsatta områden som frivilliga poliser så de får en smak för yrket.

  SvaraRadera
 11. Man kanske skulle byta karriär och bli polis då, tänka man får faktiskt en riktig pistol.
  Får man ta med den hem?

  Äntligen kunna ta sig förbi gänget utanför ICA i förorten utan att vara orolig, bara ha handen på Pistolen i innerfickan och Gud nåde den som muckar.

  Köra runt i polisbilen och hålla sig så långt borta som möjligt från oroligheter och inte fånga några kostsamma brottslingar. Tja det skulle funka..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle7, du har en härlig inställning till polisyrket som man borde använda för göra reklam för att locka nya förmågor till yrket.

   Nu är jag för gammal för att söka in på utbildningen. När jag var ung så var jag en centimeter för kort för att komma in på utbildningen, så jag funderade på att knacka mig själv i skallen med en hammare så jag fick en bula som skulle göra mig ett par centimeter längre.

   Jag tror att jag hade varit mycket lycklig om jag hade kunnat åka omkring i en bil och att kunna välja, att vara retfull på riktigt eller att glida omkring utan att anstränga mig. Detta i stället för att skriva halvhjärtade provokationer på nätet som jag gör nu.

   Radera
  2. Finns ingen övre åldersgräns.
   https://polisen.se/Bli-polis/Fragor-och-svar-Facebook/

   Radera
  3. Sjunkbomben, du kanske har rätt i sak, men med stigande ålder har har min kroppslängd minskat så jag behöver en bula på tre centimeter för att klara intagningen, aj, ajj ajjj, nej det gör jag inte!

   Radera
  4. Du kan säker få ett lån till att förlänga lårbenen några cm.
   Du blir nedsövd och bor på nåt hotelliknande, dessutom får du säkert rolig medicin mot smärtorna att ta med hem, bara fördelar.

   Radera
  5. Kalle7, bra förslag, och när jag förlänger lårbenen kan jag passa på att förlänga något annat också. Inte för att det är något stort problem, när jag kissar så har jag ju gott om tid att leta, när jag ska ha sex så är vi två som letar. Roliga mediciner gillar jag, är det någon som har provat Ipren?

   Radera
  6. Ny konkurrent till Cialis?

   Radera
  7. skepparn, vem behöver Cialis när det finns hur många bilder som helst på nätet av Gudrun Schyman?

   Radera
  8. Något mer avtändande fyllo har jag svårt att föreställa mig!
   Dessutom fel Gudrun...
   Sky gumman bränner väl pengar lite väl snabbt?

   Radera
  9. Phil den japsnska metoden med silikon under hjässan är nog smidigare

   Radera
 12. Rättsväsendets krav på poliser (och lärare) är att de ska tåla att få stryk i jobbet utan någon gottgörelse från förövaren. Så det är ju definitionsmässigt ett jobb för masochister som ju är en liten minoritet. En i världen unik urvalsmetod för rekrytering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du påminde oss!
   Glömt denna dom.
   Ja, den skall ju med vid rekryteringen.
   Givet lockbete...

   Radera
 13. Jo, men en siffra man tar med här är de 56 som inte dök upp - av 707 = 8% ... gissar att de fick ett bättre erbjudande. Vilket är problemet, nämligen att erbjudandet är så dåligt. Dålig lön, dålig ledning och allmänhetens irritation. Det är inget att sträva efter att bli polis i Sverige idag.

  SvaraRadera
 14. För att göra en lång historia kort. Polismyndigheten skötte för några år sedan rekryteringen själva. Då gjordes samma kunskapstest men det skickades endast vidare som ett underlag till den intervju man hade med psykologen. Det var även 1h med 2st poliser.

  1h med 2 poliser tog man bort när rekryteringsmyndigheten istället tog över och man satte även en gräns då på det här kunskapstestet som inte var innan. Jag vet, för jag sökte till yrket både innan och efter man gjorde om.

  Det går alltså poliser därute på gatan som "tror" att man klarat det här testet men kunde likagärna fått en 1a men då fanns det inte heller någon gräns.

  Det är komiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skötte för år sedan?
   Polisen och Rekryteringsmyndigheten började samarbeta redan 1997.

   Radera
 15. Poliser är av ondo !
  De är patriarkatets sista utväg !!
  De är kapitalisternas lakejer som ger oss stryk när vi vill "reclaima" Birger Jarls gatan.
  Vi som inte är säkra på vilket kön vi är opponerar oss å det bestämdaste!!!
  En sak är vi dock bestämda på!!
  Patriarkatet skall bekämpas!
  Vi slår sönder allt som kommer i vår väg!
  Det har vi rätt till!
  Det har våra Politruker sagt till oss.
  Krossa Kapitalet.
  Alla som inte tycker som vi är fascister!!!!
  Sverige har blivit sjukt!
  Det var bättre förr!
  Mängden idioter har ökat katastrofalt efter 1985......
  Likt en Rockströmsk hockeyklubba!! :-)!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rockis talar nu i tungor om 7 meters vattennivå höjning.
   Nu går inte ens höga kusten klar.

   Radera
 16. Poliser är av ondo !
  De är patriarkatets sista utväg !!
  De är kapitalisternas lakejer som ger oss stryk när vi vill "reclaima" Birger Jarls gatan.
  Vi som inte är säkra på vilket kön vi är opponerar oss å det bestämdaste!!!
  En sak är vi dock bestämda på!!
  Patriarkatet skall bekämpas!
  Vi slår sönder allt som kommer i vår väg!
  Det har vi rätt till!
  Det har våra Politruker sagt till oss.
  Krossa Kapitalet.
  Alla som inte tycker som vi är fascister!!!!
  Sverige har blivit sjukt!
  Det var bättre förr!
  Mängden idioter har ökat katastrofalt efter 1985......
  Likt en Rockströmsk hockeyklubba!! :-)!!

  SvaraRadera
 17. När IDENTITESPOLITIKEN får råda !!
  När det är viktigare med KWEER o INTERSEKTIONANLITET än kompetens !!

  SvaraRadera
 18. Att rekryteringen till Polisen går så dåligt kan enligt mig skyllas främst på tre stolleprojekt som omhuldas hårt av det politiska svenska etablissemanget:

  * det nationseroderande EU
  * det vapensmuggelbefrämjande Schengensamarbetet
  * den destruktiva massinvandringspolitiken

  Sammantaget skapar dessa tre stolleprojekt en relativt farlig arbetsmiljö för polisen i Sverige, med "förbjudna zoner", grov kriminalitet, ökad vapentillgång hos kriminella, ökat antal skottlossningar och ökad muslimsk radikalisering i förorten samt ett uppluckrat samhällskitt och ökad social oro i samhället.

  Således blir polisens arbetsmiljö mer hård och konfrontativ. Är man då också en intelligent ansvarskännande förälder så kanske man tänker sig en extra gång innan man väljer polisyrket.

  För att skapa ett bättre arbetsklimat för våra rättsvårdande myndigheter, borde vi göra som en majoritet av det brittiska folket gjorde, välja ett EU-utträde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VAD har ett utträde ur EU för koppling till ett bättre arbetsklimat för de rättsvårdande myndigheterna ? Var finns detta orsakssamband ? Med EU så har ju informationsmöjligheterna MELLAN de rättsvårdande myndigheterna i olika länder förbättrats, den s.k "daktningen" inte minst där asylsökande "daktas", dvs deras fingeravtryck registreras bl.a

   Att sedan vissa EU-stater inte kan "hålla rent" vid sina gränser är en annan sak!

   Radera
  2. @Bengt 07:34
   EU tillåter inte att vi får ha gränskontroll vid nationsgränsen värd namnet. Det är EU:s fria inre marknad som ska gälla. Det innefattar fri rörlighet av människor, vapen, kapital, varor, grov kriminalitet och dvärgbandmaskar. Detta innebär att det är i stort sett fritt fram för kriminella att komma från Balkan/Mellanöstern/Afrika via EU:s yttre gräns, som är väldigt genomsläpplig, och ta sig till Sverige.

   T.ex. det yttre EU-landet Italien bryr sig i många fall inte om att ta fingeravtryck på invandrare som kommer över Medelhavet, utan skickar dessa vidare norrut med adress Sverige i många fall. Därmed kommer det in många individer av såväl kriminell som icke-kriminell natur, tack vare EU. De senare fungerar i många fall som en rekryteringsbas för muslimsk radikalisering när de hamnar i svenska invandrarförorter. Med muslimsk radikalisering i våra förorter kommer också förbjudna zoner och sämre arbetsmiljö för våra poliser.
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/italien-hotas-av-domstol-for-flyktingfusk/

   I avsaknad av skalskydd, som det innebär att vara EU-medlem, måste en stat för att bekämpa kriminaliteten öka kontroll- och bevakningssamhället. Det innebär att oskyldiga och icke-kriminella betraktas som möjliga kriminella. Oskyldiga kontrolleras och bevakas. Uppgifter om dessa sparas utifall att.

   Kontroll- och bevakningssamhället innebär i vissa fall att man inte kan hindra utförandet av den kriminella handlingen, men man kan ta fast förövaren efter att hen har gjort sin kriminella handling.

   När det gäller självmordsbombare, som har dödat en massa civila på svensk botten, så har man sannolikt en större chans att ta reda på vem självmordsbombaren var, tillvägagångssättet och hens medhjälpare med hjälp av kontroll- och bevakningssamhället. Med det är en föga tröst för de civila dödsoffren och deras anhöriga samt för samhällsklimatet.

   Med ett EU-utträde har vi lättare att hålla rent vid vår nationsgräns, minska den muslimska radikaliseringen och vi behöver inte satsa på ett utpräglat kontroll- och bevakningssamhälle. Vi kan då mer effektivt hålla koll på vilka som vistas i Sverige. Den grova gränsöverskridande kriminaliteten försvåras. Vapensmuggling försvåras. Stöldgods med adress Baltikum försvåras. Detta sammantaget förbättrar samhällsklimatet, minskar den sociala oron och därigenom förbättras också arbetsmiljön för polisen.

   Den sociala oron vi har i vårt samhälle är enligt mig huvudsakligen ett importerat problem. Sverige var för mig ett tryggare land att leva i före EU-inträdet.

   ”Daktingen” är det si och så med inom många EU-länder.

   Radera