Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-01-09 12:00

Analys: Regeringen vet att Sveriges ekonomi är sämre än man medger #fofrk

Vad ligger bakom regeringens totala ovilja att anslå medel till Försvarsmakten för att ens uppfylla 2015 års försvarsbeslut eller stärka totalförsvaret, som alla är överens om måste återupprättas inklusive regeringen i sin egen nya säkerhetstrategi för Sverige? Svaret kan bara landa i att regeringen vet att svensk ekonomi ser betydligt dystrare ut framöver än man medger i prognoser och retorik.
Statsminister Stefan Löfven (s) vägrar höja försvarsanslagen.
Samtliga partier vill stärka Sveriges försvarsförmåga och det gäller även svenska folket i stort. Den nya säkerhetsstrategin är också utformad så att alla kan ställa upp på den. Miljövännerna kan inte säga nej till att totalförsvaret behöver rustas för att kunna hantera klimatförändringar. Invandringskritiker kan inte säga nej till att totalförsvaret behöver rustas för att hantera terrorism. De som oroar sig över kriminalitet och skottlossning kan inte säga nej till att totalförsvaret behöver rustas för att hantera organiserad brottslighet. Miljövänner, systemanalytiker och industrin eller fack som LO kan inte säga nej till att totalförsvaret behöver rustas för att kunna hantera en energikris. Och försvarsvänner kan inte säga nej till att totalförsvaret behöver rustas för att kunna hantera att Sverige dras in i ett krig i Östersjöområdet.

Kort sagt, lite för alla. Höjd totalförsvarsförmåga kan alla ställa upp på, med sina egna syften. Vad sedan totalförsvaret kommer sättas in mot beror på vad som råkar ske.

Men några anslag till detta finns inte. Svenska myndigheter ska nu inom ram ta fram vad de behöver göra för att uppfylla säkerhetsstrategin. 

Säkerhetsstrategin är alltså bara ett papper utan åtgärder. Det är inte en strategi, utan en vision. Och varför kan man då inte ens anslå en enda miljard ytterligare till totalförsvaret?

Svaret kan bara bli att Sveriges ekonomi tillåter inte det och regeringen skönmålar det ekonomiska läget.

Man vet att skatterna måste höjas massivt för att hantera de som fått asyl efter 2015 års asylkris, samt de 100 000-tals anhöriginvandrare till dessa, som kommer i en andra våg de närmaste åren. Samtidigt vet man att konjunkturen viker och att vi också riskerar en ekonomisk krasch om bostadsmarknaden havererar. Med vikande konjunktur kommer också arbetslösheten, med tillhörande ökade utgifter och minskade intäkter, att stiga.

Det finns helt enkelt inte politiskt utrymme för ökade anslag vare sig till försvar, totalförsvar, polis, rättsväsende eller något annat som Löfven igår förklarade är statens allra viktigaste uppgift.

Utgifterna på andra områden kommer istället öka, samtidigt som intäkterna kommer minska på grund av försämrad konjunktur. Mestadels kommer skattehöjningarna komma via kommunalskatten, så regeringen kan två sina händer. Men att ovanpå 2-3 procentenheter i höjd kommunalskatt blir det helt enkelt för mycket att t ex stryka ränteavdraget för att finansiera ett totalförsvar och regeringen riskerar då tappa helt i opinionen. 

Istället kan regeringen bygga ett pappersförsvar och peka på 2015 års försvarsbeslut och blanda bort korten genom att säga att tidigare regering skar ner och kallade försvaret för ett särintresse. De flesta kommer inte förstå att 2015 års beslut saknar finansiering och vara nöjda med papperssiffror på antalet eldrör och förband.

Då är det bättre att inte anslå ytterligare medel och låta oppositionen ta smällen efter valsegern 2018, då de flesta ändå tror att vi faktiskt rustar upp. Oppositionen har då att välja mellan vad som kommer bli mycket impopulär finansiering, eller att återupprepa Borg/Reinfeldts strykningar av försvarsförmågor och planerade förmågeökningar.

Det är också därför polisen inte får ökade anslag, tullen inte får ökade anslag så de faktiskt kan hitta fler handgranater. Det finns helt enkelt inte mer pengar för statens kärnuppgifter längre. Istället får vi en papperspolitik där Anders Ygeman (s) låtsas stifta lagar som ska fungera mot handgranater, men där man inte anslår medel för ökade kontroller i tullen.

Det är ett skickligt politiskt spel av socialdemokraterna och Löfven, men i potten ligger svenskt försvar och möjligheten att uppfylla statens allra viktigaste uppgift (enligt Löfven själv). Det är ett skickligt spel, men det är oansvarigt. Strunta i försäkringen och hoppas att inget händer innan någon annan tar över ansvaret...

Regeringen ägnar sig åt plakatpolitik. Det finns lika mycket tyngd bakom de populistiska utspelen som tjockleken på kartongen de målat på med sina spritpennor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. Japp, låter som en helt korrekt analys. Blir müsigt det här ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det glädjer mig att Cornu till slut har anammat den verklighetsbild som jag och många andra har framfört här på bloggen under en längre trots mycket spott och spe och tillmälen.

   Inte konstigt då att inlägget får högst betyg någonsin?

   Radera
 2. Svenska börsen fortsätter lagga och är i år sämst i norden.
  Likaså sämre än DAX och S&P-500.
  Verkar som att det enda sättet är att få upp den svenska börsen är ytterligare sek-försvagning vilket ännu inte har skett under 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedgången idag drivs av bankerna och fastighetsbolagen.
   Verkar som att polletten trillat att kommersiella fastigheter möter motstånd på flera plan.

   Radera
  2. Trodde själv inte att OMX30 skulle tappa fart så här snabbt utan att nå sina price-gap´s och då särskilt det första vid 1.585. Nu ser det ut som rekylen påbörjats.

   En hittills tydlig och hållbar trading-cykel(Raj Time)borde för S&P500 nå sin topp mellan den 10-16 januari samt bottna runt den 22 mars. En nedgång som skulle kunna passa in på fib38,2 räknat från uppgången från januari-botten 2016. Nuvarande påbörjad ränte-rekyl passar väl in i mönstret.

   Alltså: Sell the inauguration och invänta Trump´s första utspel som President(skattereform?). Börsnedgång S&P500 = -8% till den 22 mars.
   Oljan(WTI) kommer att rasa till 46,5 dollar tror jag(idag började det).

   Radera
  3. Håller i stort sett med men vi ska vara på det klara med att flera viktiga index ligger vid starka motstånd som antingen innebär genombrott och rejäl hausse eller så faller vi tillbaka och hämtar ny kraft. Det mesta talar för det senare.

   GaStan skrev inte så mycket om Kina i senaste analysen. Det kommer inflations-stat i veckan. Många ser en vändning från deflations-export till inflations-export.

   Radera
 3. Inte många som ger dina artiklar betyg med tanke på hur många som läser dem.
  Jag brukar göra det och du fick en 5:a denna gången.

  SvaraRadera
 4. Alla som lyssnar och läser AB, SvT, DN osv tycker nog allt är bra. Inte ens ÖB tycker att det är speciellt allvarligt. Någon vill inte att vi ska oroa oss, kan man kalla det att vilseleda medborgarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. AB SVT DN får nog anses vara under påverkan från ryssen. Så allt är bra. Ryssen snäll, kapitalismen ond.

   Radera
  2. Börjar misstänka att Löfveno o co också är under påverkan. Definitivt kan Reinfeldt varit det

   Radera
  3. Ryssarna säger du?
   Jag som trodde de var under påverkan av USAs demokrater och Clinton klanen.

   Radera
  4. Anders

   Korrekt. Å ena sidan har vi bolsjevikerna. Å andra sidan har vi demokraterna som täcker resten av det svenska medvetandet.

   Radera
  5. Nästa steg är att vi alla sitter och joddlar i en kåta med ett gäng samer som ska försöka lära oss att tänka själva igen.

   Radera
  6. Såklart de ljuger massivt hela tiden för annars skulle de ju hela tiden höja skatterna, eller hur.
   Det som verkligen förvånar mig är att sittande regering verkar ha NOLL förmåga att se i ett längre perspektiv.
   Om de inte är hotade till livet.
   Det är ett tag sen de passerade gränsen för hur DUM man kan vara....

   Radera
 5. Blir intressant att se hur man skall motivera svenska fårket att betala mer skatt som skall gå till asylmottagning en masse utan att det som är statens huvuduppgift blir bättre.
  Ex polis, försvar, vård, skola mm mm.

  Jag tror iofs inte man kommer tillåta anhöriginvandring i någon större omfattning. Inte utan stränga krav på förśörjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man läser Merit Wager så får man lätt intrycket att Migrationsverket agerar helt oavhängigt med produktionsmål som går ut på just motsatsen av vad du skrev. Så länge de skriver ut PUT så lär det landa på svenska skattebetalares nota. Inga andra är korkade nog att ta den.

   Radera
  2. OT Lite märkligt att Merit Wagers spaning att Värdegrunden gäller över svensk lag på Energimyndigheten (enligt dess GD) inte uppmärksammats mer. Då Värdegrunden är något sämre kodifierad än lagen, borde det ge myndigheten rätt fria händer..

   http://meritwager.nu/allmant/skulle-vardegrunden-och-lagen-sta-i-konflikt-med-varandra-sa-galler-vardegrunden/

   Radera
 6. Blixtsnabb anpassning till den nya presidenten i USA! Trump har ju varit tydlig med att USA skall vara mindre konfliktsökande framöver, och andra lobbygrupper än de från MIC skall få vara med.

  SvaraRadera
 7. Jag och min gamla vapendragare från den svunna värnpliktstiden satt och filosoferade runt försvarsviljan i dagens samhälle.

  Då samtalet involverade mer öl än fakta blev våra slutsatser därefter (det är kört för oss. Dagens ungdom är för bekväma och "världsmedborgare").

  Vet någon om det finns några undersökningar på detta? Dvs hur ser viljan idag kontra förut ut att ta sin AK,gräva ner sig i barrskogen och invänta en trolig död mot Ivan? Vår känsla är att den är jävligt mkt lägre idag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om allt går som det ska kommer multikultur, integration och anpassning till nya seder göra Sverige och världen till ett paradis igen. Annars håller jag med om din analys om nya generationers försvarsvilja.

   Radera
  2. * Vi kan inte räkna med de som flytt hit från krig. De flyr igen.

   * Den dataspelande generationen vet att i verkligheten betyder "Game over" att man är död på riktigt. Dessa håller sig borta från försvaret.

   * Curling-förälder tillåter inte sina dunbollar att klara sig själva. Här faller en stor del bort också.

   Allmän värnplikt är ett måste. Frågan är hur pilotfrågan ska lösas. Förr var det höjden av allt att få flyga stridsflygplan, men idag rycker de på axlarna även åt det.

   Radera
  3. Tillhör själv millenniegenerationen. Gjorde aldrig värnplikten och har tänkt lite kring vad jag ska göra om krig utbryter. Om Ryssen tar Gotland eller slår till mot statsapparaten rent generellt, så försöker jag nog hitta ett jobb eller i värsta fall internship i London eller Schweiz via bekanta. Sedan får man försöka ta sig dit bäst man kan. I värsta fall äger mina föräldrar en semesterlägenhet på Franska Rivieran. Bredband finns, och då kan man ju försöka jobba på distans. En kombination av semester och deltidsarbete tills saker lugnat ned sig.

   Radera
  4. (Om någon undrar, så är jag alltså inte ironisk. Samtidigt som jag anser att Sverige behöver ett starkt försvar, så är jag inte dummare än att jag förstår att ens försöka bidra till eventuellt motstånd vid angrepp, givet status quo och allt annat lika, är helt irrationellt. Svenska politiker och makthavare har ju över medborgarnas huvuden genom reduktionism beslutat om att försvaret är enbart en symbolfråga och en icke-materiell angelägenhet. Att bidra med sitt blod för en strid som inte kan vinnas, är irrationellt. Not my fault.)

   Radera
  5. Vad finns det i detta land som ska få våra ungdomar att vilja försvara det? Ett försvar kräver någon form av patriotism och att vara patriot är moraliskt olagligt i Sverige.

   -Vi får inte vara stolta över våran svenska flagga, nationalsång eller för den delen vår historia.
   -Vi får inte äga mark, bara ta hand om den tills staten behöver bygga motorväg eller tunnelbana. Eller om man är för bra på att vårda marken så flyttar det in nån jävla hackspett som borde dött ut för hundra år sedan och då får man inte längre bruka marken. Vettigt.
   -Vi får inte kräva att folk ska kunna kommunicera på det språk majoriteten förstår i det här landet.

   Dessa tre är för mig fundamentala för att jag ska känna tillhörighet till Sverige. Jag skulle säga att dessa går att applicera på tillhörighet och lojalitet överlag, till alla sociala konstellationer. Alla är säkert inte som jag men jag men min poäng borde vara tydlig.

   Vad gäller flygvapnet så är det väl enklast att skrota alla flygfarkoster som kräver en pilot i planet och istället övergå helt till drönare. Borde vara mer lämpligt för alla otränade ungdomar med en spelkontroll fastklistrad i händerna.

   Radera
  6. Daniel,

   Hela samhället måste mobilisera och vilja försvara landet, inte bara ungdomarna.

   Men frågan är väl om viljan finns längre, i någon åldersgrupp.

   Radera
  7. Folk motiveras att försvara Sverige på samma sätt som folk normalt motiveras att försvara sina länder. Dvs de som inte ställer upp får en kula och de som ställer upp får mat. I valet mellan en kula från militärpolis och ingen mat (säker död) och mat och eventuellt en kula från Ivan (kanske 10-20% risk att dö) kommer majoriteten att välja att ställa upp och försvara. Fly är kunnige direkt lätt - är ju i princip bara en segelbåt ut mot Atlanten som kommer att funka och ro i-land seglats över Atlanten under brinnande krig är nog inte riskfritt heller så stanna och slåss blir majoritetens val. Eller skall man fly till Nordafrika eller Afghanistan? Verkar kunnige helt optimalt där då folk satsar sina liv på medelhavet etc på att komma därifrån.

   Radera
  8. @DenViseFiluren: Om man har motorbåt och bor på västkusten är det väl enkelt fixat att dra över till Köpenhamn och checka in på en billig standkoloni/vandrarhem på Skagen. Eller ta bilen strax norr om Bohuslän och sedan försöka slinka upp i Norge någonstans. Se bara till att ha lite olika valutor redo. Poängen jag försöker göra är att om folk har transportmedel, sparkapital som inte allt är SEK-denominerat och kontakter utomlands, så kommer det knappast finnas något kommissariat som kan ringa in folk till krigsförmågan innan kriget är över. Vi kan inte tillämpa gamla 1900-talsmodeller på dagens samhälle när det gäller säkerhet. Möjligen skulle vi se en Instagram-dokumenterad motsvarighet till Dunkirk, dvs en flykt för att sedan återkomma i framtiden med NATOs hjälp.

   Radera
  9. @Greenious
   Håller givetvis med dig. Uppfattade dock frågeställningen från början som att den i första hand berör ungdomar.

   Generellt tror jag "viljan" att offra sig för sitt eget land är minst lika låg bland vuxna om inte lägre. Har man vart med ett tag så har man sett hur mycket som blivit "sämre". Även om lönen ökar stadigt så kan man fråga sig till vilken nytta om spelplanen där lönen ska spenderas har blivit betydligt sämre.

   Radera
  10. Om det är krig i Sverige är det sannolikt krig i Danmark och Norge också så att dra dit löser inget. Gör möjligen det ännu värre pga då är man invandrare/flykting i ett land i krig.

   Givetvis så kan de som är förberedda eller väldigt välbeställda dra men det är ju färre än 1% i verkligheten. Det finns ju en anledning till att så många fortfarande är kvar i Syrien, Afghanistan etc och det är för att det är inte lätt att fly. Hur många flydde verkligen under tex andra världskriget? Det som kan fungera är att flyg från stad till landsbygd om man har några vänner där eller något att bidra med (som gör en attraktiv för andra i en krissituation - tex läkare eller sexarbetare - bra om en egenskaper bara är till nytta om man är vid liv och mår bra - den som bara är rik saknar ju värde som levande)

   Radera
  11. Förhoppningsvis inser folk att det finns även annat än nationalstater som är värda att försvara. Typ frihet, demokrati och livsstil. I just försvarsdebatten så finns alltid risken att de enda två perspektiv som får synas är antingen den nationalistiska klanmentaliteten eller den benhårda pacifismen. Gissa vilka av dessa grupperingar som fienden stödjer?   Rätt svar: Båda!

   Radera
  12. @Erik
   Frihet, livsstil och framförallt demokrati är väldigt diffusa begrepp numera. Svårt att försvara något som har en helt annan innebörd för din granne. Att försvara ett lands gränser exempelvis är väldigt konkret och kan egentligen bara tolkas på ett sätt.

   Tycker din retorik är som hämtad från USA's styre. Det låter bra men i grunden handlar det bara om att vår västerländska kultur ska vara normen i världen. Och nu när USA visar svaghet så blir det svårare att argumentera för en utopi som den du beskriver.

   Radera
 8. Ingen nyhet för oss inom S. Det har länge varit en öppen hemlighet att finanserna är dåliga. Finansministern har till och med varit öppen med det. Men då blev hon hånnad av den borgerliga pressen. Förbered er för sämre tider framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va! Så Teslasnacket från Magdalena var bara ett påhitt för att lugna skattebetalarna...

   Radera
  2. Retoriken hos politiker handlar ju oftast om att man ska "lugna väljarna". Nobelpris, bragdguld och den heliga Graalen till den politiker som blir först med att säga "tillfredsställa väljarna". Eftersom "väljarna" bara innebär 51% av folket, oavsett vilka som tycker vad för stunden, så finns det heller inga krav på att tillfredsställa alla "väljare".

   Politik är ett underhållande skådespel.

   Radera
  3. M E N stod inte självaste statsministern och sa i en intervju i amerikansk tv att folks oro för framtiden var surrealistisk eftersom alla siffror och prognoser talade sitt tydliga språk om att Sverige hade en stark ekonomi?

   Radera
  4. "öppen hemlighet att finanserna är dåliga"
   Med all respekt så är det bullshit.

   Radera
 9. Inte heller vill man göra nåt åt problemet som att t.ex utvisa alla asylsökande som inte har riktiga skyddsskäl. Istället snackar man om att man ska utvisa 80.000, för låginformationsväljare tror på vad politiker och media säger.

  SvaraRadera
 10. Av ren nyfikenhet, hur många här är villiga att betala mer i skatt för ett bättre försvar?

  Det här är ju en typisk högerblogg eftersom allt hela tiden är Sossarnas fel. Men efter 8 år av Moderat styre så har vi inget försvar kvar och alla pengar har istället gått åt till att rädda allt och alla förutom just Sverige och människorna som bott här i alla tider. Säger inte att det är enbart Moderaternas fel men dom gjorde verkligen inte saken bättre under sin tid vid makten.

  Tycker bara det är ett jävla gnäll hela tiden om Höger och Vänster när det borde vara uppenbart för alla att det är ett systemfel vi lider av i det här landet. Ingen vill ta ansvar för sina handlingar, allt handlar bara om att agera ögontjänare under sin tid vid makten och sen skyfflar man över ansvaret på sin efterträdare som i sin tur bara skyller på sin företrädare. Det som återstår är en jävligt bitter eftersmak och en känsla av uppgivenhet att det fan inte spelar någon roll vad man gör, det blir bara sämre oavsett. Och politikerna står frågande varför SD får nya väljare? Suck..

  Lite paradoxalt att man ens använder termen "förtroendevald" när det uppenbarligen inte finns förtroende för varken politikern som är vald eller myndigheten som hen fått förtroende att styra.

  Att vara politiker borde innefatta någon form av personligt ansvar, är det för mycket begärt? Som privatperson är man personligt ansvarig för allt man gör om man inte kan bevisa att man är oskyldig, lite skevt kan jag tycka.

  Och nej, jag är inte bitter. Det var jag redan för 10 år sedan. Det jag känner nu är något helt annat..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vill se mer pengar till ...

   Försvaret köper, ställer i förråd och säljer ut i en ständig drift att hålla alla nöjda.

   Vad spelar det för roll vilket år det står på materielen i förrådet?

   Radera
  2. @Jan
   Återkommer med det när jag lyckats få bort resterna i munnen av Bajs-mackan som serverades till frukost med avsändare Riksdagshuset.

   Radera
  3. Du har rätt, det är ett systemfel.
   Det spelar liksom ingen roll om hissen är blå, röd eller grön om den inte går hela vägen upp.

   Radera
  4. Vi har högst skattetryck i OECD samtidigt som ekonomin går för högtryck. Staten och det offentliga har aldrig haft så mycket pengar att spendera som den har nu. Ändå har vi inget försvar, polisen håller på att gå under, sjukvården är knackig för dom har inte råd att anställa, skolan vet vi hur den är och infrastrukturen smulas sönder.

   Rimligtvis slösas pengarna bort på fel saker. Att satsa på kärnuppgifter är t ex inte lika politiskt sexigt som att anslå miljoner till utvecklingen av genusanpassade lastbilar.

   Radera
  5. Exakt min känsla också. Min egen slutsats är att en delförklaring till att det inte verkar spela någon roll vad man röstar på är att myndigheterna i Sverige är så starka och självständiga. Skolverket, socialstyrelsen, migrationsverket och nu även polisen verkar vara fulla av 68-flummare som har sin alldeles egna agenda. Trots att det nu kommer direktiv ovanifrån om att skärpa asylkraven och införa ålderskontroller så verkar det delas ut uppehållstillstånd på löpande band.

   Detta gäller även domstolar och jurister i allmänhet. Exempelvis tillämpas konsekvent enbart den nedre delen av straffskalorna, som ju är beslutade av våra politiker.

   Detta gör mig smått uppgiven och jag vet inte vad man kan göra åt det. Kanske dags att införa ministerstyre vad gäller myndigheterna? En variant är att också ha fler politiskt tillsatta tjänstemän på myndigheterna. Vid ett regeringsskifte bör då hundratals högre tjänstemän och chefer få sparken (utan några bekväma reträttposter) så att den nya regeringen kan tillsätta chefer med rätt partibok.

   Vad gäller domstolsväsendet så inser jag det olämpliga i att ha en politisk styrning. Men kanske ska fler höga domare (HD och hovrätter) tillsättas politiskt? En annan variant är att domare och åklagare väljs i lokalval på motsvarande sätt som i andra länder. Då får de svara inför sina väljare om de är för slappa mot buset.

   Radera
  6. Personligen, nej, kan de inte få till försvaret, polisen, vården och skolan med de skatteintäkter de har idag så kommer det inte heller ske med högre skatter...

   Tror de flesta svenskar tycker de betalar tillräckligt redan. En otäckt stor andel har nog heller inte råd med högre skatter.

   Radera
  7. @Tompa: Så är det naturligtvis. Den s k "kulturmarxismen" genomsyrar idag alla institutioner i samhället, och den är blocköverskridande så till vida att det är helt enkelt med dessa värderingar som man "conduct business", oavsett om man i grunden är moderat eller sosse. Vi matas ständigt med budskap och ett bildspråk som formar tjänstemäns, förvärvsarbetares, politikers och föreningsaktiva i deras beteenden. Det spelar ingen roll om du går till en typisk högerborg eller vänsterborg i det institutionella livet, i grunden finns där samma underliggande värderingar. Det är inte bara 69-vänstern och Chilenare på Migrationsverket som pumpar ut PUT för fulla muggar de sista dagarna innan nya hårdare direktiv anslås, utan du kan vandra in på valfri högerorienterad tankesmedja på frukostföreläsning och pumpas full av den liberala variationen med öppna migrationsmarknader, förenklad LAS, peppiga diversity and inclusion-marknadsföringsmaterial med trevliga människor från jordens alla kontinenter, osv. Just när det gäller bildspråket menar jag inte att det är något fel med inklusion, men det är något som genomsyrar samhället i stort sett överallt; ned till IKEA-katalogen.

   Någon kommentar tipsade om denna Tino Sanandaji-diskussion och tycker att han på ett bra sätt belyser varför invandrings- och integrationsfrågan inte fungerar på nuvarande höger–vänsterskalan. https://www.youtube.com/watch?v=F1ioU6IIflc

   Radera
  8. Tyvärr är det så. Nu sparkar man polischefen Annika Strandberg p.g.a inkompetens. Men det kommer väl en lika inkompetent efterträdare. De som utser och tillsätter all inkompetens på alla olika myndigheter och verk borde få ta ansvar och även de sparkas. För dom måste ju också bestå av total avsaknad förstånd. Avgå!

   Radera
 11. Fast, när jag nu lyssnar på Peter Hultqvist så verkar din analys stämma sämre med verkligheten.

  Du kanske kommer med en analys på Hultqvists anförande också vad det lider, och hur mycket av dina egna teorier i detta blogginlägg som omkullkastas av Hultqvists besked.

  SvaraRadera
 12. Sverige är en papperstiger.
  En riktig Kami Tora...

  SvaraRadera
 13. Sverige stödjer USA:s dollarimperialism (Sovjets utrikesminister Molotovs uttryck på att dollarn blev härskarvaluta efter Bretton Wood 1944)för att bostadsbubblan och all finansiell fiktionsekonomi ska falla. Så Cornus ständiga rop på ökat försvar är egentligen bara ett förtäckt försvar av de svenska bankerna och i förlängningen de amerikanska banksystemet. Dollarn håller på att gå åt helvete som clearingvaluta då bl.a Kina har utvecklat CIPS som kringgår USA:s banksystem. Och rasar dollarns härskarstatus lär knappast svenska skulder, t.ex bostadsobligationer fungera längre som betalmedel i clearingen.

  Så jag undrar vem Cornu egentligen vill att "försvaret" ska riktas motnär "the shit hits the fan"? Troligen inte mot imaginära rtssar som vill sno vår skog - troligen vill Cornu att de intressen han själv försvarar på denna blogg ska försvaras av försvaret.

  Jag skrev lite djupare om hur bostadsbubblan och Sveriges (och Cornus) "försvar" av USA:s eviga krigande hänger ihop här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2017/01/09/bostadsbubblan-spricker-nar-usas-imperialism-dvs-dollarn-dor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fortfarande inte förstått vad en reservvaluta egentligen är.

   Det är ointressant vilken valuta som används vid handeln mellan två länder. Faktiskt. Det intressanta är vad som händer med likviden EFTER affären avslutats...

   Radera
  2. Du har fortfarande inte förstått att de enda som kan komma åt USA:s valuta, dvs centralbankpengar, genom kontosystemet är de amerikanska storbankerna som är de enda som har konton på FED som kan innehålla. Samma sak gäller Sverige där endast storbankerna som har Riksbankskonton kan komma åt valuta som ligger på Riksbankskontona inom betalsystemet. Ditt konto innehåller inte valuta, dvs kronor (antagligen har du inte förstått det heller) - ditt konto innehåller bankens skuld på kronor, dvs valuta, till dig och inget annat (banken kan betala sin skuld genom att du plockar ut kronor, dvs valuta, från t.ex bankomaten).

   Cornu har säkert, till skillnad från dig, fattat det här men han föredrar också alltid att försvara bankerna genom att ignorera ovan fakta.

   Radera
  3. Dollarn är inte på något sätt i krisläge som du påstår @parasitstopp! Visst lär dollarn på sikt att ersättas likt pundet mot dollar efter WW1. Men som sagt, det dröjer. Först måste t.ex Kina fortsätta att växa in sig i en ny roll som världens största marknad. Därefter måste man utveckla och ta över marknadsplatser och clearing av vp-handel i deras valuta. Här återstår lång tid ännu. Sist men inte minst måste Kina överta rollen som världens kreditgivare. Jmf t.ex storleken på valutamarknaden(och dollar-andelen) och dagens storlek av den kinesiska off-shore-valutan så inser du att dollarn ännu inte spelat ut sin roll. Att Yuan´en blir en del av SDR-systemet spelar däremot ingen som helst roll.

   Radera
  4. http://www.svd.se/trumps-planer-lagger-grund-for-nasta-finanskris

   https://medium.com/insurge-intelligence/brace-for-the-financial-crash-of-2018-b2f81f85686b#.bcpjhftv4

   Radera

 14. Man kan konstatera att de spelar ett väldigt högt spel. Händer nåt och det visar sig att "försäkringen" är oduglig så kommer SD inte behöva kampanja alls nästa val.

  SvaraRadera
 15. Försvar mot IT attacker är angeläget-
  Sigge bör inte ha sigge som password.
  Ej heller password som password.

  Det kan kosta väldigt mycket att ha ett öppet samhälle.
  FP fick se sina siffror rasa i valet 2010? efter att hamnat i en svängdörr när de hackade Sigges epost.
  Trump skall betala Demokraternas fest när han fick Podestas mail i facet!

  SvaraRadera
 16. Har även bloggförfattaren gått på SD-finten om att vår enda tärande sektor är invandringen? Vad hände med assistansersättningen, ränteavdraget mfl miljardslukande pengahål i de ofantliga finanserna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När befolkningen ökar så markant som den gjort de senaste åren utan att motsvarande service såsom skola, vård, omsorg, infrastruktur osv byggts ut eller anpassats för befolkningstillväxten så leder den sistnämnda oundvikligen till att statens finanser utsätts för påfrestningar.

   Radera
 17. Utan tvekan är många nu fast i den bild Putin och Trump vinner mark på: att man inte kan lita på nån (politiker) alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag litade faktiskt på Maria Wetterstrand en gång i tiden. En av mina absoluta favoritpolitiker. Jag höll inte med henne i en enda sakfråga. Men hon framstod som ärlig och det är mer än jag kan säga om majoriteten i riksdagshuset.

   Radera
  2. Wetterstrand påstod bl.a. att man skulle kunna ha kommersiell odling av vindruvor i Mälardalen typ nu. Jag väntar ivrigt.

   Radera
  3. Jag sa aldrig att hon var kunnig. Bara ärlig.

   Radera
  4. Precis det som Reinfeldt sa i sin bok det sovande folket! Sen blir man som medborgare undrande när finansministern först säger att ladorna är tomma för att några månader senare säga att det råder balans i finanserna och att vi kan se an mot framtiden med tillförsikt.

   Radera
 18. Varför ska det in en massa pengar,vad är det som kostar...
  Haha,svärje är förlorat.
  Bara att höja skatter och avgifter då.
  Vart ska politikerna ta vägen när det blir oroligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom skapar en exilregering på Grönland såklart, du behöver inte oroa dig!

   Radera
  2. Aha,grönland,bra det, där har jag kontakter.

   Radera
 19. Som tidigare sagts: Vad är det vi skall försvara? Värdegrunden, Prideparaden, Genusvetarna, Kulturmarxisterna, bilbränderna, åldringsrånen, skjutningarna i förorten, gruppvåldtäkterna???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men.
   Jag har ju sagt det!
   Stockholms skärgård!
   Resten ger jag, liksom den gamle stinsen, f-.n...

   Radera
  2. Exakt,det är ju det enda vi har.

   Radera
 20. Självklart är detta fake news, Svetsarn har full koll på den fabriksnya Volvo S90 som Sveriges ekonomi är!? *OBS IRONI* *OBS IRONI*

  SvaraRadera
 21. Tror att Lars' analys är helt korrekt. En annan fråga är, är det "nya" Sverige värt att försvara? Inte i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte i mina heller. Jag känner inte längre igen mig ens i den stad jag växte upp i. Det är bara namnet och platsen som är densamma.

   Radera
 22. Det är hög tid att även anpassa Carl -Bertil Johnssons julafton till modern tid (så som skett med Astrid Lindgren). Numera ser man ju fattiga satar överallt och det är inte heller längre skamligt att vara fattig med tanke på hur öppet tiggeriet är. Även taxin som körs på gengas kan ersättas av en taxi som drivs på el eller biobränsle och således är miljövänlig. Undrar om Tage Danielsson trodde att denna verklighet än gång skulle återkomma till Sverige?

  SvaraRadera