Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-01-18 15:53

Aktiverat förhandsgransning av kommentarer

På grund av att Kremls påverkansoperatör "Martin" ägnar sig åt förintelseförnekelse och postar länkar och lögner om förintelsen har jag tills vidare aktiverat förhandsgranskning av kommentarer här på bloggen.

Era kommentarer kommer därför att publiceras när jag har lust att gå igenom dem. Beklagar att det blir på det här viset, men det är alltså "Martin" som är orsaken till detta. Det räcker tydligen inte att radera hans inlägg, utan han fortsätter att posta dem, då han uppenbarligen inte har sin försörjning via ett vanligt arbete.

Normala och friska människor slutar när de upptäcker att deras beteende inte är önskvärt.

Jag kan dessvärre inte sitta i realtid och ögonblickligen radera kommentarerna, eftersom jag till skillnad mot Martin faktiskt har jobb att göra, och då får det bli så här.

Offertförfrågan: Google Blogger har ett API, som skulle kunna användas för moderering. Jag tar in offerter från dig med företag och F-skattsedel på att skriva ett UNIX-baserat script som löpande modererar kommentarer och raderar dessa. 

Scriptet bör vara baserat på Perl eller Python, utan några konstiga externa bibliotek (curl kan användas som externt anropat program) och antingen köras en gång per tidsenhet (via cron) eller rullande med någon sekunds paus. 

Scriptet ska läsa av namnet/Blogger-ID (t ex detta förintelseförnekande ID) på kommentatorn och om namnet matchar en lista radera innehållet i kommentaren. 

Koden ägs av leverantören, som kan sälja den till andra eller sprida den fritt, men jag har rätt att vidareutveckla den för eget bruk. Utveckling av koden sker mot egen blog, som leverantören sätter upp. Koden kommer läsas av mig och testas mot testbloggar på min sida för acceptans av leverans. Tvåstegsinloggning hos Google behöver hanteras (sannolikt via unikt programlösenord).

Om leverantören så önskar kan vederbörande eller vederbörandes företag namnges i offentliggörande inlägg efter leverans.

Lämpliga API:er att anropa är list, get, removecontent. Det kommer alltså synas när en kommentar raderats genom att tid, kommentarsnamn och texten deleted by blog administrator (motsv) kommer visas, vilket Blogger hanterar.

Beräknad arbetstid är några timmar, och jag kunde gjort det själv, men har inte tid pga bokdeadline.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Du förstår att detta är fullständigt idiotiskt va?
  Där finns möjligheter att blockera specifika användares konton.
  Skulle han sedan göra nya konto så lägg en IP-ban.

  Alternativt kunde du gjort Ben Dover till Moderator.
  Han verkar inte ha bättre för sig än att sitta här hela dagarna ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det här är Blogger. Där finns inga funktioner för att blockera specifika användare eller IP-nr. Å andra sidan så löper man ingen risk att bli hackad som Wordpress.

   Och det finns inte heller någon rättighetshantering. Jag kan t ex inte släppa in någon att moderera kommentarer, då vederbörande får tillgång till ALLT, inklusive att radera hela bloggen eller kasta ut mig själv som administratör.

   Radera
  2. Ok....då förstår jag varför jag nyss förgäves försökte posta en dialog 7 ggr med Stefan utan att lyckas.

   Radera
  3. Det får omformuleras till att leverantören är idiotisk.

   Radera
 2. Jävligt tråkigt.

  Kommentarsfältet är det som hållit mig kvar vid denna blogg. Hoppas det dyker upp ett bättre alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre blogg eller bättre kommentarsfunktion?

   Radera
  2. Ja, vi gör ju vårt bästa i alla fall.
   Tyvärr , med kort varsel, blir jag nog kvar i gärdsgårds serien.
   Någon måste, enligt Gauss, vistas där ävenledes...

   Radera
  3. Bättre kommentarsfunktion givetvis, jag är inte villig att ge upp på dig än Lars även om vi har delade åsikter om det mesta ;)

   Radera
  4. Vilken tankevurpa, skilda åsikter ska det ju vara. Ska jag läsa åsikter från folk som håller med mig så pratar jag hellre med mig själv.

   Radera
 3. Trist men kanske nödvändigt. Är det egentligen inte vara strunta i vad vissa skriver? De är ansvariga för sina ord precis som den som läser ansvarar för vad den tror på? Bara en tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip, men det finns vissa sanitetskrav.

   Radera
 4. Händer mycket skojigt i stora världen nu.
  I Frankrike blir en president wannabe kille giflerad.
  Tur inte S.t Just var framme
  Trots allt lite fredligare i Frankrike i nutid.
  I Edert ständiga Ryssland hävdar herr Putin ( festligt namn på franska för övrigt...)att de Ryska Escort tjejerna är världens bästa.
  Kanske fått handgriplig fostran därstädes?
  Killen kanske fena att betygsätta dylikt.
  Finns mycket att gotta sig åt, tycker ni inte!?

  SvaraRadera
 5. Förstår dig till viss del! Kan du inte sätta så Ben Dover och diverse personer som sköter sig kan slippa förhandsgranskning? På så sätt så kan du ändå ha lite liv kvar på kommentarerna!

  SvaraRadera
 6. Du får väl anställa en redaktör!
  För det är väl så utvecklingen kommer att bli.
  Papperstidningen försvinner och bloggare som klipper från nätet tar över!

  skepparn: Visst finns det glädjeämnen idag oxå. Ett antal fd miljöpartister som numera är nyktra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt deras egen utsago?
   Eller vem vågar utföra testet?

   Radera
  2. De kör ju bil!
   Då är man väl nykter?

   Radera
  3. Varför anställa någon när en robot är så mycket billigare och snabbare?

   Radera
  4. Arbetstillfällen!
   Det finns gott om ledig personal som inte gör annat än hänger vid datorn!

   Radera
  5. Robotar är mycket bättre! Och så inför vi medborgarlön så blir alla glada!

   Radera
  6. Vi drivs av andra krafter än enbart sekinerna!

   Vissa (MP) drivs av att försöka rädda världen vissa andra för att rädda världen från MP. Tex.

   Radera
  7. @Kuckelicku

   Ingen kommer att bli glad i längden av medborgarlön. Bidrag passiviserar folk och bidragssamhället har tagit udden ur svenskarna. Slopa alla bidrag över huvud taget.

   Radera
  8. Automatiseringen kommer ta över flertalet jobb förr eller senare. Enda chansen att sysselsätta alla människor med arbete är att de inte har tillgång till modern teknik. Folk har ett aktivitetsbegär och behöver inte en piska över sig för att sysselsätta sig med något.

   Men behöver något verkligen göras så kommer det finnas pengar att locka med. Åtminstone om inte den profitfixerade marknaden blivit alldeles allenarådande. Den vill inte betala för vad som helst, om den inte tror att den kan pressa tillräckligt mycket pengar ur folk tillräckligt snabbt och säkert.

   Radera
  9. Det är är fullständigt struntprat. Automatiseringen kommer inte utplåna arbetsmarknaden. Har aldrig gjort och kommer aldrig göra. Tvärt om jobbar fler idag än någonsin tidigare, trots massiv automatisering.

   Radera
  10. Men i början på 20-talet blir majoriteten taxibilar autonoma. Hur ska snabbt dessa förare få nya jobb? I stort samtidigt blir alla nya lastbilar autonoma. Jag utgår från att det samtidigt blir andra jobb där en person tar hand om flera autonoma robotar.

   Nya jobb kommer men det verkar gå snabbt när den självlärande teknologin kommit. Hur ska vi hinna ta hand om alla friställda?

   Utbildning utbildning och utbildning har mest hörts. Finland har i år startat ett längre försök med medborgarlön för ett antal arbetslösa. Som med försvaret går Finland före med ett försök medan vi funderar vidare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Du kan ju komma ihåg det där inlägget i början på 20-talet.

   Radera
  12. Ska försöka minnas. Såg förresten i DI idag på den fyra sidor långa analysen av bilbranschen att utvecklingschefen på Mercedes sa att industrin kommer att förändras mer de närmaste fem åren än de föregående femtio och att GMs vd sa samma i höstas. IBM, Google och Apple ser att data kommer att utgöra 25% av bilpriset. Alla satsar dessutom på elbilar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Kommer du ihåg inlägget om hypekurvan?

   Radera
  14. 2,1 miljoner svenska jobb kan automatiseras – med teknik som redan finns

   computersweden.idg.se/2.2683/1.673771/svenska-jobb-automatiseras

   Radera
  15. Arbetsmarknaden kommer vara så föränderlig att det blir orimligt att kräva att folk skall vara väldigt "flexibla" hela livet. Det går inte att planera sitt liv när allt hela tiden förändras och man måste försöka få igång en ny karriär om och om igen.

   Radera
  16. Intressant diskussion om jobben.

   Allt fler jobbar men med vad?
   Elevassistenter och personliga tränare eller assistenter.

   Radera
  17. Jag skulle tro att robotar kan vara utmärkta elevassistenter så länge det inte handlar om att ta hand om bråkstakar. En robot kan förmodligen också ha synpunkter på ens träning. Kan den inte själv visa hur man skall göra så kan den säkert ändå fiska upp en fin liten video som visar hur det skall se ut.

   Radera
  18. Jag minns ditt inlägg om hypekurvan och vet att jag varit tidigt ute med en del förändringar. Jag var för tidig med platta skärmar och trodde tills igår att våra politiker var mer inne på elbilar men insåg att det är kamp i Brüssel för biobränslen som tar all tankekraft.

   Fick veta av en högre chef på Televerket att det där med GSM skulle dröja länge när jag redogjorde för läget. Han hade sett hur fylld försöksbilen var med elektronik och menade att det skulle dröja mycket länge om ens någonsin innan det krympts till bärbar nivå. Nästa höst kom GSM i bruk (2G).

   Nu satsas miljardbelopp av en mängd olika företag på autonoma fordon och vad de behöver av infrastruktur några tyska bilföretag köpte som exempel ett kartprogram från Nokia för om jag minns rätt 25 miljarder,. Minst en autonom nivå 3 modell presenteras i år och introduktionerna tilltar. Det som fått utvecklingen att ta riktig fart är inte i första hand det dramatiska prisfallet för fordonens ögon och öron som t.ex. lidar eller den ökande kapaciteten i grafikprocessorer utan det är genombrottet för självlärande programvara för några få år sedan. Det en autonom lärt sig delas snabbt med alla syskon.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  19. Kuckeliku en liten robot som ger en feedback när eleven stökar kan nog vara nära i tid och spara arbete för elevassistenterna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  20. Optti jag läste just om en ung dam som inför prao sa att hon ville bli robotpsykolog. Svaret var men det finns inte. Varpå hon replikerade nej inte än men när jag blir vuxen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  21. Lars har nog helt rätt i både hypekurvan och att arbetsmarknaden inte kommer försvinna. Dock kan man konstatera att automatisering effektivt har raderat ut massanställning inom vissa industrier (exempelvis jordbruk, hur många är bönder idag?). Dessa personer omskolades sedan till industriarbetare (vilket i förlägningen ledde till högre levnadsstandard). Frågan är ju då vilka industrier kan drabbas på liknande sätt, i framtiden, och vilka nya arbetstillfällen kommer skapas. Kanske blir det inte alls lika lyckat som vid automatiseringen av jordbruket. Blir det ett gäng högkvalificerade och ett gäng lågkvalificerade arbeten så kan exempelvis medelklassen utplånas och vi riskerar ett väldigt polariserat samhälle.

   Radera
 7. Undrar hur många som är riktiga betalda kreml agenter och hur många är bara felinformerade/troll/svans?

  SvaraRadera
 8. @Cornu. Tack för att du idiotförklarar och betraktar mig som omogen att själv ta beslut om vad jag vill ignorera ett inlägg eller ej. Halva behållningen på denna site är just de sporadiska foliehattarna, Kremlinerns, diatriberna och Bend Overs oförskämdheter. Att låta en automatiserad politruk symboliskt avrätta oliktänkande är rätt Putinistiiskt. Jag har full förståelse om du vill slippa uppenbara psykfall, allmänt hatiska inlägg eller tirader av okvädingsord, men påverkansoperatörer, vare sig inbillade, nyttiga idioter eller verkliga är mycket intressanta eftersom de ger en bild av vad den andra sidan tycker och tänker, deras mål och vad de uppfattar som svagheter i vårt samhälle. För att ta ett exempel så är det intressant att korrelera vad "Martin" triggar på på din site med Aftonbladets Kremliners falska nyheter och propaganda och sedan hur detta bemöts i andra media och så småningom få en god bild av ryska och amerikanska påverkansoperatörer, rådande hegemoni, ev "deep state" etc etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte är främsta syftet med bloggen.

   Fördelar och nackdelar.

   Jag kan bara tacka för denna välgärning.
   Urskillningslöst beviljande av utrymme åt antidemokratiska och andra destruktiva krafter, är inte främjande för demokratin på lång sikt.
   Den eviga paradoxen för demokratin..

   Radera
  2. Att fimpa "Martin" är ur demokratisk synpunkt irrelevant. Om du vill värna demokrati så läste du vara beredd att argumentera för den. Det må vara mot att definiera allt fler ord och uttryckssätt som "hat", mot företeelser som total övervakning av kommunikationskanaler för att det främjar "brottsbekämpningen" (vilken svenska staten de facto skiter i), nya politiska aristokratier osv osv om du tror att demokratin främjas av symbolhandlingar som att banna "Martin" så är du en del av problemet och inte lösningen

   Radera
  3. Nej, Besserwisser.

   Vi har lagar som förbjuder hets mot folkgrupp och det inkluderar Martins förintelseförnekande.

   Radera
  4. Yttrandefriheten hotas inte heller, då Martin är fri att starta en egen blogg.

   Radera
  5. Rätta mig om jag har fel!
   Men till skillnad från fallet i Österrike, är förintelseförnekelse i Sverige inget brott mot svensk lag. I alla fall var det så för några år sedan.

   Radera
 9. Martin visar vilken obehaglig psykopat han är genom att inte respektera att vi inte vill ha hans kommentarer här.

  SvaraRadera
 10. Hej Cornu, Som du kanske noterade om du läst inlägget så har jag full förståelse om du tar bort "hatiska" inlägg (vilket är ett vidare begrepp än lagen om hets mot folkgrupp). Och yttrandefriheten har jag inte ens berört, däremot finns ett implicit antagande i det jag skriver ang demokrati och symbolhandlingar att yttrandefriheten bäst främjas av att oönskade påståenden bemöts med argument än med censur. Det hade räckt att du initialt tagit bort några inlägg och vid upprepade förseelser helt uteslutit personen (även om nu snubben nästan lyckades med det i en enskild tråd)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att utesluta någon från Blogger. Antingen har man kommentarer eller så har man dem inte. Därav tänker jag betala pengar för att lösa det problemet så jag faktiskt kan banna någon.

   Radera
  2. Men bannade du inte kapitalist tidigare?

   Radera
  3. Kapitalist hade social kompetens nog att förstå när han inte var önskad. Det har inte "Martin", som fortsätter trots att jag raderar hans kommentarer.

   Radera
 11. Ett alternativ är att gå över till Wordpress istället. Du skriver att säkerheten inte varit den bästa men det kan vara värt att utvärdera säkerheten igen. Anledningen är att Wordpress har plugin för automatisk moderering, man kan ha "redaktörer" som enbart får tillgång till vissa delar t.ex. granska kommentarer och väldigt många andra bra plugins.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att migrera 12000+ blogginlägg och 300000+ bloggkommentarer, inklusive intakta länkar internt och externt, samt allt annat strul med detta är en ... utmaning.

   Blogger är stenstabil och går i princip bara ner om Google går ner. Vilket ... inte händer ... så ofta. Wordpress upptäcks ständigt nya säkerhetsluckor hos och bloggen skulle varit hackad sjuttioelva gånger vid det här laget.

   Radera
 12. Synd med modereringscensur,det är interaktionerna mellan olika som är så intressant ur ett "beteendevetarperspektiv".

  SvaraRadera
 13. Hellre Putin än Sheik Mohammad.
  Putin låter mig leva.
  Mohammad skär halsen av mig och sätter huvudet på en påle.
  Ett starkt Europa hade inte haft dessa problem om vi hade finansierat flyktingläger.
  Integrationen har skitit sig.
  En kille i en lastbil dödar 20.....
  Europeerna är glada att det inte drabbade dem......
  Nästa gång?
  Då är det kanske du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helvete Kverulantus var Breivik muslim?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. Med tanke på att de bara kan skapa nytt alias varje gång de postar kanske en annan lösning vore möjlig:

  Behåll förhandsgranskning, men ha en robot som automatiskt släpper igenom vitlistade alias. Då kan ju kremlinerna byta alias hur mycket de vill, de kommer ändå inte igenom.

  Ett annat alternativ (som kanske är smartare) är att bara ha funktionen på vissa ämnen. Det är ju bara vissa taggar som attraherar kremlins...

  SvaraRadera
 15. Inga mer reptiler?? Vafalls!

  SvaraRadera