Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2017-01-30 16:02

Aktiv pågående desinformation kring regeringen och gasledningen

Framför våra ögon pågår just nu en aktiv desinformationskampanj riktad mot regeringens trovärdighet och byggandet av gasledningen Nordstream II. Motstridiga uppgifter har spridits för att sänka regeringens trovärdighet och få försvarsmedvetna att misstro Hultqvist och rikets styre. Därtill vill desinformationen få Karlshamn att fatta ett beslut som går mot regeringen i tron att regeringen bytt åsikt. Tillägg: Enligt Aftonbladet har regeringen inte ändrat åsikt, men gett med sig och låter Karlshamn få sina 100 miljoner kronor från Nordstream 2, då man ändå inte kan hindra en kommun från att köra över svensk säkerhetspolitik.
Försvarsministern och regeringen har inte ändrat sig om Nordstream II.
Det började med att Public Service SR/Ekot, ni vet de som fått "uppgifter" om att en tysk ubåt skulle kränkt svenskt vatten, hävdade att regeringen backat om Nordstream.
"Regeringens gav sitt tidigare besked på grund av brister i försvarsmaktens underlag, enligt uppgift till Ekot.
Underlaget tog inte hänsyn till att Karlshamn har en omfattande övrig trafik av ryska handelsfartyg.
Regeringen kommer vid ett möte ikväll att ge besked till kommunledningen i Karlshamn att en affärsuppgörelse med Nord Stream-projektets entreprenör inte är att betrakta som ett säkerhetspolitiskt eller försvarspolitiskt hot mot Sverige."
Ekot undertecknar inte artikeln med någon av sina journalister, så vem som ligger bakom annat än redaktionen som helhet är okänt. Istället för att fråga regeringen om en kommentar intervjuar man istället en av sina egna journalister i frågan, som kommer med en del uttalanden.

Detta har förstås fått försvarsmedvetna att gå i taket, då det går tvärt emot Försvarsmaktens och regeringens tidigare bedömning. Misstroendet mot regeringen dalade fort i sociala medier där ganska hårda ord användes.

Nu går dock regeringen ut och säger att Ekots uppgifter är falska. Försvarsminister Hultqvists pressekreterare säger till TT:
"Regeringens bedömning kvarstår, säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo till TT. [....] Om de fattar beslut att hyra ut, så får vi vidta åtgärder, säger hon."
Även DN kör som högsta löp på sin hemsida just nu "Regeringen: Vi backar inte om gasledningen" och Nyh Radebos uttalande upprepas i den artikeln.

En absolut grundregel kring presskontakter är att man som pressekreterare aldrig kan ljuga till media. Alternativet är att man inte kommenterar saken eller gör sig oanträffbar.

En sak är tydlig. Någon far med osanning. Antingen den som lämnar "uppgifter" till Ekot eller försvarsminister Peter Hultqvists (s) namngivna och citerade pressekreterare.

Vad vi ser är alltså en sannolik pågående påverkansoperation och desinformationskampanj, riktad mot regeringens förtroende i försvarsmedvetna kretsar, där Ekot återigen använts för att plantera direkt felaktig information. Syftet är dels att minska förtroendet för regeringen och dels att påverka Karlshamns ledning att fatta ett beslut som går mot regeringen, genom att via Ekot övertyga dem att regeringen bytt åsikt.

Oavsett är det en win-win-win för angriparen. Många kommer missa regeringens dementi. Andra kommer upptäcka att Ekot sprider desinformation, och Sveriges kanske viktigaste kanal för information vid kris, höjd beredskap eller krig tappar i trovärdighet. Och kanske missar Karlshamns kommun dementin, fattar ett beslut som går mot regeringen, Försvarsmakten och MUST, och det blir vinst över hela brädet. En mycket skicklig insats, som hur den än går inte har någon nedsida för angriparen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. "Regeringen kommer vid ett möte ikväll att ge besked till kommunledningen i Karlshamn att en affärsuppgörelse med Nord Stream-projektets entreprenör inte är att betrakta som ett säkerhetspolitiskt eller försvarspolitiskt hot mot Sverige."

  Var kommer denna information ifrån?
  Trodde Ekot vägde sina ord på guldvåg efter "tyska" ubåten.

  SvaraRadera
 2. Jo jag tyckte det verkade kontisgt att de skulle ha ändrat sig

  SvaraRadera
 3. Försvaret måste genast lägga ut minor i farleden in till Karlshamn. Det borde bita på ryssälskande landsförrädarna i Karlshamns kommun.

  SvaraRadera
 4. Nyh?
  Stavas det på det viset nu?
  Låter misstänkt likt donnan som är kopplad till herr "våldtäktsmannen" från Australien och dennes förhör.
  Vad hände med det för övrigt?
  Och Australien köpte inte svensk ubåt och....
  Man skulle nog bli författare.
  Lönsamt, herr bloggare?

  SvaraRadera
 5. Och nu har det fått internationell spridning:

  http://www.reuters.com/article/us-sweden-nordstream-idUSKBN15E1RI

  SvaraRadera
 6. Karlshamns kommun verkar ha hittat en möjlighet till hamnintäkter på hela 100 miljoner kronor. Som försvarsvän skulle jag gärna se att hela denna summa går till det svenska försvaret för minska underfinansieringen. Dessutom bör kommunen bidra med en extra riskpremie till det lokala försvaret och hemvärnet, på kanske 75-100 miljoner om de väljer att acceptera det allvarliga strategiska riskerna för rikets säkerhet. Inkallning av en större kull värnpliktiga från aktuell kommun bör övervägas av regeringen för att ytterligare kompensera riskerna.

  Orättvist?

  Ja, det är orättvist att enskilda kommuner skall kunna ta stollebeslut som påverkar landets säkerhet.

  Puhhh, jag blir helt matt...

  SvaraRadera
 7. På med foliehattarna, gott folk. Och chemtrail-maskerna.

  SvaraRadera
 8. Skulle vara intressant om man kunde få fram vem/vilka personer på Ekot som gör detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erik Ridderstolpe verkar vara oerhört insatt..

   Radera
  2. Även vilka i Karlshamn som sätter kommunens intäkt i första rummet, vilket väl är kommunens uppgift?

   Ingen som klagar på turkiska http://www.yilport.com/ som äger Gävle hamn och Stockholm norr?

   Radera
 9. Och att skylla på Putin-trollen går ju inte i detta fall så bara att vänta på att Trump-kortet trumpet trumpetas ut ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara kul att höra ett inlägg om det enda alternativet. Så man får se om Cornu (och eventuella kommentatorer) står för att Hillary och CO vore mindre dåligt.

   Just svensk politik och ekonomi mår lite taskigt av att det blev Trump, men Sverige är ett pyttelitet land och inte aktivt i det amerikanska valet. Det blir helt orimligt att ta det som en aspekt.

   Radera
 10. Säkrast att retirera och låta ryssarna annektera Karlshamn. Om vi nu varit med i NATO skulle vi kunna motsätta oss en rysk annektering.......

  SvaraRadera
 11. Man kan kanske anta att stat och kommun inte kommunicerar via media apropå att Karlshamn riskerar att missa dementin...

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Verkar som ett klokt beslut i tidens anda i så fall. Eliternas rysshetsande börjar nu tack vare Trump bli mer svårsålt..
  Det kommer detente med Ryssland, istället kan man ju hoppas att alla låtsastuffingar och rysshatare fokuserar på vår tids största utmaning-den allians mellan å ena sidan radikal islam, å andra sidan radikala vänstern med bankerna och de gamla eliterna som styr dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en ny foliehattvariant

   Radera
  2. Tror du att det gör dig smart att häva ur sig en massa floskler? Nej du förstår, det gör dig till en följare. Ett får. En i mängden.

   Radera
 14. Tänk er att Ryssen brakar in med hela norra försvarsområdet. De kommer 2022 08 22. Vad ska alla försvarsmedvetna skriva då? Ingen vill ju ha bättre relationer med Ryssland. Bara en militär upptrappning och fortsatta ekonomiska sanktioner. Då kan vi tacka Fredrik Reinfeldt som lade ner vårt försvar utan att skapa det nya.

  SvaraRadera
 15. Har ekot och Di försökt rätta sin falska info? Har den falska informationen kommenterats hos gammalmedia?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera