Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-01-30 17:35

Aftonbladet: Regeringen har inte ändrat uppfattning, men föreslår kompromiss om Nordstream 2

En tredje linje kommer nu fram angående regeringen och Nordstream 2. Aftonbladet skriver att regeringen inte ändrat uppfattning, men inser att de inte kan påverka den kommunala beslutanderätten och föreslår därför en kompromiss.
Inte ändrat åsikt, men gör en kompromiss.
Aftonbladet skriver:
"Enligt inledande uppgifter anser regeringen inte längre att arbetet kan klassas som en säkerhetsrisk. [...] Senare på dagen menade dock Peter Hultqvists pressekreterare att regeringen inte har ändrat inställning till affären."
Däremot har man gett med sig och accepterat att man inte kan påverka att kommuner skiter i svensk säkerhet och har istället tagit fram ett kompromissförslag
"Det handlar bland annat om att ställa stenhård krav på kommunen om att såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten fortlöpande ska kunna göra kontroller av arbetet i hamnen och dem som jobbar där."
Kort sagt ska Karlshamns kommun få sina 100 miljoner kronor i silverpenningar, medan staten ska betala för att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten kontrollerar verksamheten i hamnen.

Men regeringen har alltså inte ändrat inställning. Bara gett med sig. Enligt Aftonbladet, vilket verkar vara den mest pålästa artikeln i sammanhanget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hur ofta är det man kan skriva aftonbladet och pålästa i samma mening?

  SvaraRadera
 2. Hur är det möjligt/låter konstigt att kommuner har företrädesrätt mot staten?
  Att en kommun kan bestämma själv vad den vill när det gäller landets säkerhet.
  Är det likadant i konflikt eller krig? Kommunen öppnar armarna för fienden och staten tiger still. Knappast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju precis det staten gjorde under andra världskriget. Men tyskarna kanske inte var fiende utan vän...?

   Radera
  2. Det är regeringen som gett tillstånd enligt DN.
   "Karlshamns kommun kan hyra ut sin hamn till det ryska gasbolaget Nord Stream 2. Det beskedet gav utrikesminister Margot Wallström (S) på måndagskvällen. Däremot anser regeringen inte att Slite hamn på Gotland kan hyras ut."

   Radera
  3. Regeringen anser ja men beslutar ej om hur Karlshamns Hamn AB ska skötas.

   Radera
  4. Regeringen anser ja men beslutar ej om hur Karlshamns Hamn AB ska skötas.

   Radera
  5. Jag vill inte märka ord men om det formuleras i DNs artikel "Karlshamns kommun kan hyra ut sin hamn" så innebär det att det godkänner. Hade det stått "Karlshamns kommun kan INTE hyra ut sin hamn" så betyder att Karlshamn inte hade fått hyra ut hamnen pga att regeringen stoppade detta p.s.s som regeringen stoppade uthyrningen av Slite hamn.

   Radera
  6. Rädslan för vad Ryssland kan tänkas ta sig till är numera förmodligen större än den motsvarande för det "nya" USA!

   Radera
 3. Har du kommenterat ut, Aftonbladet.se 127.0.0.1

  SvaraRadera
 4. Satan vad efterblivet. Skåne måste gå ur Sverige fort som fan innan allt är förlorat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlshamn ligger i Blekinge..

   Radera
  2. Spelar ingen roll, det är inte det som är poängen. Sverige har inget försvar och inget fungerande rättsväsende eller skola, vården är på stadig nedgång och på det stundande ekonomisk krasch pga bostadsbubblan. Problemen skjuts undan och det är uppenbarligen upp till kommunerna att sköta landet. Har man redan blivit pissad på blir det extra hårt att lämnas därhän. Ska man dessutom bjuda in Putin på besök vill jag fan inte vara med på det sjunkande skeppet Sverige längre.

   Radera
  3. 50 % av Sveriges oljeimport kommer från Ryssland till Karlshamn med delvis ryska fartyg. Och så mycket flistimmer.

   Radera
  4. Jaså, referenser på det, Livs Farfar. Den oljan går väl direkt till Preemraff i Lysekil.

   Vid en kontroll har t ex inte ett enda fartyg till eller från Ryssland anlöpt Karlshamn på två veckor. Ändå påstås det anlöpa två ryska fartyg om dagen...

   Radera
  5. Till oljelagret vid kraftverket som nog ej ägs av Kommunen. Två om dagen är helt fel och har jag ej sagt. Sedan går rysk olja till Malmö. Oljan lagrasoch säljs och spekuleras med och raffineras sedan på olika platser i Europa.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Karlshamn tar inte emot någon rysk olja. Har kollat. All den går till Göteborg och Lysekil.

   Radera
 5. Men frågan är också hur Aftonbladet Kultur ser på saken? Kanske finns det en fjärde linje baserad på alternativa fakta?

  SvaraRadera
 6. Tror det var Vapenvägraren och hans socialiskompisars önskan från början. Klart tyskarna ska få sin gas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de ju!
   F Haber gav dem ju formeln.
   Men fick Nobelpriset i Kemi för konstgödsel...

   Radera
  2. Överreklamerat. Bara cirka 20 % av Nazitysklands försörjnng kom därfirån. Tekniken funkade dåligt. Nordstreamflödet är av en helt annan storleksordning, ska ju ersätta all tysk kärnkraft.

   Radera
  3. Hej, "kollega"!
   Jag avsåg Zyklon B...

   Radera
  4. @Skepparn, även Fritz-Haber-processen som band kväve från luften hade en viktig krigsaspekt och räddade antagligen kvar tyskland I VK1, då de kunde fortsätta att tillverka sprängämnen trots att de var avskurna från Salpeter-gruvorna I Chile.

   Radera
  5. Inte omöjligt!
   Jämför vad galningarna under franska revolutionen sade: republiken behöver inga kemister...

   Radera
  6. Skeparn: Du har rätt, kollegan. Jag associerade fel. Men Zyklon B var bara ett praktiskt sätt att paketera HCN för insektsbekämpning i cellulosapellets som nog Haber ej pysslade med. Innan dess använde man den litet bökigare medtoden att hälla syra på natriumcyanid. Men jag har för mig att Haber var pappa till nervgasen Sarin som ju aldrig kom till användning förrän mycket senare.

   Radera
  7. Vi skålar för Justus von Liebig!
   En av mina favorittyskar!
   Där var det 100% positivt.

   Radera
 7. Varför gäller inte kommunalt självbestämmande när det gäller flyktingmottagning?
  När det gäller landets säkerhet påstår regeringen att de inte kan göra något men när det handlar om flyktingmottagning då kör man över kommunerna med motiveringen " nationellt intresse".

  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att för flyktingmottagning finns en ny lag för det. Men detta handlar om något annat (se kommentar nedan)och det behövdes ingen lag.

   Radera
 8. Uppenbart ser inte kommunledningen i Karlshamn det som en risk, för de bor väl och verkar själva i det område som i och med främmande makts intervention skulle bli lika attraktivt att bo i som östra Ukraina. Eller tror dom att deras potentiella nya grannar är artiga människor med gröna fingrar som bara söker sig till Sveriges kornbod?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns redan gott om rysk trafik till Karlshamn så det är inga nya grannar. 50 % av Sveriges råolja går den vägen från Ryssland redan.

   Radera
 9. Med att säga nej till Slite har Sverige hämnats enligt normal diplomatisk sed elegant och lagom på Rysslands trakasseri mot svensk kabelutläggning till Litauen i april 2016. Och så har Wasco ändrat litet i papperna så att Wallström kan säga att "det är annan logistik nu" med rören från Tyskland. Ryska agenter får göra som vanligt folk och ta Öresundstäget till Karlshamn och sedan taxi. Nyheten är väl att tullen ska kolla godset, en unik möjlighet för en svensk myndighet att öva på sin kärnverksamhet under helt autentiska förhållanden. Många rör blir det. Man får hoppas att de 100 miljonerna til Slite räcker till att ladda om sprängkistorna vid kajerna i hamnarna där som ju skrotades för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är det vid Helgeandsholmen?

   Radera
 10. Haha, "kompromiss", hahahaha

  Så heter det alltså numera när man saknar argument i sakfrågan. PK-Cornuboten visar fram(larv?)fötterna igen...

  SvaraRadera
 11. Har alltid tyckt att F 17 i Kallinge ligger fel. Man kanske skulle ta och permanent ombasera till annan ort i Sverige. Kanske en ort där man är något mer tillbakadragen, men samtidigt når de operativt viktiga geografierna på ett bättre sätt.

  SvaraRadera
 12. Förresten, så är det ingen tillfällighet att positivt beslut blev offentligt denna vecka när Merkel är här, och att tyskt tryck drivit på. Är väl ockå förklaringen till att regeringen vimsat som vanligt , de hade väl inte fattat att Merkel skulle bli sur med en dyrare och senare gasledning. Hela projektet är ju hennes baby.

  SvaraRadera
 13. En kompromiss kunde ju vara att Sverige kunde få, säg 2% av all gas som passerar i ledningen (gratis givetvis). För att säkerställa att det sker bör ledningen dras upp på land en viss sträcka (Gotland).

  SvaraRadera
 14. Nja. Angela ska komma och man sopar banan. Inga konflikter med någon. Feministisk utrikespolitik? Det är Tyskland som vill ha den och slippa Ukraina av förståeliga skäl men vi har ju en statsminister som klappar en av Europas mest tvivelaktiga ledare på axeln och skänkt 800 milj svenska pengar till mutor i en av Europas mest korrumperade länder. Och om Northstream 2 blir av så tappar Joe Bidens son, som äger Ukrainas gasnät Är det ett svenskt intresse?

  SvaraRadera