Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2016-12-10 11:28

Wilhelm Agrell: Risk att Sverige hamnar i krig med Ryssland

Freds- och konfliktforskaren professor Wilhelm Agrell skriver i tidsskriften Vårt försvars senaste nummer att det finns risk att Sverige hamnar i krig med Ryssland. De första två stadierna på väg till krig är passerade och vi befinner oss nu i det tredje och sista stadiet före en konflikt.
Agrell förklarar att krig inte kommer som en överraskning annat än för den som vägrar se utvecklingen:
"Ett krig kommer inte helt överraskande. Händer det beror det inte på kriget utan på betraktaren. För den som inte blundar finns det ett antal stadier som händelse­ utvecklingen måste passera innan en aggression inträffar."
Det första stadiet har passerats, där tabu mot väpnad våld mot grannländer har passerats i och med redan Georgienkriget 2008, även om de flesta slutade ha huvudet i sanden i och med Rysslands invasion och annektering av delar av Ukraina 2014. Vi är många som varnat för krigsrisken sedan 2008 och tyvärr har det visat sig att vi haft rätt.

Nästa stadium har nämligen också passerat i form av att Rysslands militära uppladdning runt Svarta Havet spridit sig till Sveriges närområde i Östersjön. Sverige befinner sig nu i den tredje och sista fasen innan ett krig kan bryta ut.
"Vi har redan passerat genom både den säkerhetspolitiska och den geostra­strategiska förvarningszonen och be­finner oss i den tredje, som är risken för att något utlöser en allvarlig konflikt mellan Ryssland och väst. Detta liknar situationen under det kalla kriget men med en viktig skillnad. Då skulle en väpnad kon­frontation ha riskerat att dra in Sverige. Idag är detta ofrånkomligt."
Tidigare har Agrell killgissat att risken för att Sverige dras in i krig är 17%. Om det är per år framgår inte. Agrells krönika har titeln Krig i Sverige inom några år?

Men vem skulle sätta sig på ett flygplan om de får reda på att risken för att dö är en på sex? Vem skulle strunta i brandvarnare, brandsläckare och utrymmningsvägar om det är en på sex att din bostad börjar brinna när du sover? 17% risk är, om än killgissat, en enorm siffra för något så allvarligt som krig.

Agrells krönika i Vårt försvar finns på sidan 33 i denna PDF. Professor Agrell är högt ansedd, till skillnad från Kremls anonyma påverkansoperatörerna och deras svans av oavlönade nyttiga volontärer i kommentarsfältet nedan. Kom ihåg att hybridkrigets informationskrigföring redan pågår mot Sverige och att det en del kommentarer nedan är del av dessa krigshandlingar .

112 kommentarer:

 1. Intressant publikation, går den att prenumerera på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bli medlem i Almänna försvarsföreningen (http://aff.a.se/)

   Radera
 2. Tack för den varningen. Jag skall börja lära mig ryska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att arabiska är bättre då det är ett spåk som är på frammarsch i Sverige. Ryska talas knappt i Sverige.

   Radera
  2. Hamid läste du ens inlägget?

   Radera
  3. Jo, men vad menar du är fel med mitt råd till prins Bertil?

   Radera
  4. Ryska talas omfattande i Sverige. Knalla in på valfri Lidl. Ofta åker de baltiskreggade bilar. Om dessa råkar ut för otur av något slag omfattas de som jag förstår det av rysk modern doktrin, så var snäll mot dem.

   Det lär inte vara självklart att en svensk får visum till Ryssland, men det hänger uppenbarligen drösar av ryssar med baltiska EU-pass i Sverige, med i praktikeb obegränsad, okontrollerad uppehållsrätt.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. 6-10, du hänvisar till en anekdot eller är fakaresistent. Arabiska är på tredjeplats, ryska finns inte med på listan. Kurdiska och somaliska är mycket mer talat bland svenskarna. http://spraktidningen.se/blogg/har-ar-20-storsta-spraken-i-sverige

   Radera
  7. Har väl aldrig hört en ryss på Lidl i norrland eller Berlin.

   Radera
  8. Jag hörde somaliska på Lidl i Filipstad. Utanför var det en rumänskreggad bil med EU-migranter på vägt till "jobbet". Vet inte om det bringar klarhet i frågan.

   Radera
  9. Det är en hel del etniska ryssar i Stockholm, jag litar på mina ögon och öron. Nästan uteslutande baltiska plåtar på bilarna, ryska/vitryska är ovanligare.

   Rumänska romer har givetvis inget med dessa att göra. Trams.

   Radera
  10. Såå, baltiska bilar är lika med etniska ryssar? Det finns förstås inga rysktalande i de baltiska länderna..? Att du har fördomar om att rumänsregistrerade bilar körs av romer visar på var du har dina sympatier.

   Radera
  11. 24% av estländarna är ryssar, 66% av estländarna pratar ryska i någon omfattning.

   34% av letterna pratar ryska som hemspråk. 28% är ryssar, dvs många letter pratar ryska trots att de inte är ryssar, likt miljontals ukrainare som har ryska som hemspråk men inte är ryska.

   I Litauen finns det 5% ryssar och ryska språket har motsvarande utbredning.

   Radera
  12. Jag har för vana att obsververa min omgivning rätt så noga och har inga problem att skilja tex baltiska språk från ryska. De etniska ryssar som jag har sett och hört har nästan uteslutande kört baltiskregade bilar.

   Istället för att (från Königsberg?) surfa dig till "språkstatistik" kan du bege dig till Stockholm och räkna utländska regskyltar. Du kommer iaf i Stockholm se ffa polskregistrerade hantverkarbilar (ofta med permanent målade svenska firmaloggor/telefonnumer, bra och billigt då trängselskatt undviks), rumänska "tiggarbilar" och baltiska bilar. Av de senare är naturligtvis en hel del framförda av etniska balter, men om du skaffar dig en läsförståelse inser du att det var inte det jag skrev.

   Radera
  13. Spännande! Vad säger dina öron och ögon 6-10? Är det samlingsnamnet baltiska ryssar eller ryska balter? Kan du höra skillnad på en lett som pratar ryska eller en lett med ryska som hemspråk?

   Radera
  14. Så du är faktaresistent och fortsätter med dina anekdotiska spaningar... Lite förvirrande med polska bilar nu. Vad är en etnisk balt? Kan de prata ryska eller inte? Du låter mer som en fördomsfull SD-anhängare.

   Radera
  15. Ditt tonläge och angreppsvinkel med div halmgubbar och epitet är intressant. Du verkar alltså vilja förneka att det talas en hel del ryska på gatorna i Stockholm.

   Varför du gör det, vet du säkert bäst själv.

   Om du inte känner till att Stockholm är fullt av polskregade bilar så har du knappast kört bil där. Sitter du i Könisgsberg och trollar?

   Radera
  16. Vad har polska bilar med dina ryska balter o göra? Känner du dig hotad på något sätt av de polska bilarna eller dina rysktalande balter? Arabiska talas av ca 160000 nya svenskar så det lär slå dina anekdotiska rysktalande balter i polska bilar.

   Radera
  17. Är du här för att berätta att det finns en massa araber i Sverige? Ointressant hur många araberna är i fht de ryssar som finns på plats. Enligt rysk doktrin, så som jag har uppfattat den, står de under ryskt beskydd.

   Att det förekommer många polskregistrerade bilar är fakta, stör det dig att jag nämner det? Varför halmgubbar du om att jag skulle vara hotad av dem? (Däremot kan jag förstå om svenska hantverkare som kör svenskregat och får betala trängselskatt, numera tom för varje passage på Essingeleden, inte gillar det.)


   Inför ett krigs- eller orosläge är givetvis alla som kan tänkas företräda främmande makt av intresse, eller borde vara det. För hundra år sedan bevakades de av Polisbyrån, vi får väl hoppas att dagens myndigheter har motsvarande koll.

   Radera
  18. Ehh, det var ju du som svamlade om omfattande mängd med rysktalande balter och jag som med fakta visade att du har fel. Jag säger inte att det finns "massa araber" utan fakta säger att det talas oftare än ryska. Vi behöver alla som vill komma till Sverige då det är arbetskraftsbrist. Att du har problem med polska bilar på essingeleden har väl inget med rysshotet att göra... låter mer som främlingsfientlighet.

   Radera
  19. Ben Dover gjorde nog en vettig avvägning att kalla dig troll tidigt. Jag sätter mitt streck här och önskar dig en trevlig lördagkväll.

   Radera
  20. Då drar jag också mitt streck här. Det går inte slå anekdoter med fakta. God kväll.

   Radera
  21. Hamid-Heidari Vad är ni Araber ute efter här i Sverige?

   Radera
 3. En rysk invasion skulle vara nyttig för alla syltryggar i det här landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du är ironisk.

   Jag tycker extremt illa om partiet Fi (alltså inte lede fiende) men jag skulle föredra Schyman med egen majoritet framför Putin alla dagar i veckan.

   Radera
  2. Jag antar att du har rätt, eftersom det är ni syltryggar som är kollaboratörer och kommer belönas av Putin.
   Så jag förstår hur du menar att det skulle vara nyttigt för er.

   Vi andra föredrar svenskt styre, svenska traditioner och värderingar.

   Radera
  3. Vänta tills Tsaren stänger av oljefödet till hjältarnas land...

   Radera
  4. Svenskt styre, svenska traditioner och svenskavärderingar?
   Men kära hjärtanes!
   87,2% ville ju av allt att döma avskaffa dylikt i sista valet.
   Ja, om det ens skulle ha funnits.
   Det är nog f-n kört för er!

   Radera
  5. Skepparn, med all respekt.
   Det är väl knappast bättre i landet du befinner dig i?

   Radera
  6. Det finns inget svenskt ju.. det är bara rasistiskt och brunt att tänka så. Vi står för och föredrar multikultur, kommunist- och socialiststyre samt medeltida värderingar enligt senaste valresultatet. Det nya svenska är multikultur och du gör bäst att acceptera det...

   Radera
  7. Alla blir bleka av att bo här.

   Radera
 4. Appropå det, här är några typiska rubriker från olika media. Med typiska menar jag att dom förekommer minst flera gånger per vecka....

  Om 3 månader så anfaller Ryssland , och om senast 6 månader så är det svält i Sverige. - Cornucopia

  Alla är oroliga för den hemska Trump som snart startar 3e världskriget. - DN

  Se det hemska som kommer upp ur pizzan. - Expressen

  Så blir du av med din plufs-mage. - Aftonbladet

  Alla högskoleutbildade raketforskande EU-migranter och invandrare blir väldigt diskrimminerade. - SVT

  Snart dags för Julbord !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen lever du i en alternativ verklighet. Beklagar, men jag hoppas att du övar på läsförståelse.

   Radera
  2. BiQ

   Uppenbarligen fungerar rubriksättningen eftersom du kan referera till alla 5.

   Radera
  3. Alla lever vi i vår egen verklighet. Det finns ingen "alternativ verklighet".

   Radera
  4. Vad gäller julbord kan man se på google trends att vinterkräksjukan toppar strax efter att julborden toppar. Stabilt kräk omkring första andra veckan i December varje år.

   Radera
  5. BIQ var väl lite ironisk men i stort är det ju så, lite olika agenda bara, Cornu vill ha oss i krig ihop med NATO mot Ryssland, även om han inte säger det rakt ut.
   Kanske för att få provköra sin kärnvapenbunker och beredskap i skarpt läge.

   Expressen och Aftonbladet försöker avleda vår uppmärksamhet från samhällshaveriet de skapat ihop med DN, SVT vill programmera oss att tro rätt så att gränserna kan förbli vidöppna och haveriet fortskrida.

   MSM´s agenda är ju en gemensam insats mot alla våra värderingar och traditioner, sannolikt för att söndra oss till ett lätt byte. Riktigt vem på MSM som vinner på att vi blir ännu ett Islamiserat, konfliktfyllt skitland har jag inte lyckats räkna ut ännu. Men Gotland lär ju ingen orka bry sig om då..

   Radera
 5. Identitetspolitik är räddningen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår ironin, men just identitetspolitiken har varit helt förödande för Sverige och Västvärlden. Utan den hade inte Trump blivit president.

   Radera
  2. Så det var alltså bättre förr när en bög stannade i garderoben och en kvinna höll sig vid spisen?

   Radera
  3. Men åhhh!
   Det är ju patriarkatets fel, alltihop.

   Kraftiga begränsningar i yttrandefriheten är det viktigaste i nuläget.
   Sedan statligt stöd till all media som gått på "värdegrund", så kommer Ryssar inte att ha en chans när vi kommer med tunga kränkthetsargument.

   Radera
  4. Presidenten i de kränktas riksförbund har talat ut.
   Känns det bättre nu?

   Radera
  5. Stefan

   Halmgubbeargument och du är smartare än så, eller hur?

   Vad jag menar är t ex Romsons Almedalstal för några år sedan, då hon skyllde ett antal samhällsproblem på personer som hade en viss hudfärg, ålder och sexualitet. Detta under applåder från journalistkåren. Snacka om att Trumpifiera debatten.

   Radera
  6. Re: Stefan
   Precis.
   Argument som att det bara kryllade av bögar i t.ex. 80-talskulturen är inget som talar emot att vi skall använda dem som våra sovjetstatalibin.

   Vi måste handfast fortsätta kampen mot familjer och andra funktionella strukturer i vårat samhälle. Huvudsaken är att den stora massan inte får vara något "normalt".

   Radera
  7. Magnus

   Men exakt vad är du ute efter med "identitetspolitik" som du ironiserar över?

   Somebody

   Romson och journalistkåren var i samma lag, självklart blev det applåder från twittervänstern, vad var att vänta?

   Radera
  8. Re: Stefan
   Vadå ironiserar?

   Vad skall vi med ett homogent folk till.
   Det fina sättet du tog upp bögar på är så himla fint. För alla vet ju att är man bög, så är man en del av identitetsvänstermaskineriet som skall spelas mot en annan grupp.
   I den lite finare polariseringens namn.

   Som jag sade, är det ju den helt rätta vägen att gå... Med ett splittrat folk, finns inget folk att invardera.

   Så när Putin pressenterar invasionen av Sverige. Svarar vi: Vadå Sverige?

   Radera
  9. Splittrat folk?
   Tala nu om för mig i vilket land folk är mindre splittrade?
   Nordkorea?

   Radera
  10. Nordkoreanerna är en tydlig förebild. Med sin yttrandfrihet. Vår Alice skulle kunna skicka dit en delegation som studerar den "Nordkoreanska modellen" inför regleringen av bland annat facebook(sociala medier).
   Skulle bli en framgångssaga.
   Framförallt om vi ev. köper in deras bildningspaket och startar läger för alla "obildade".

   Radera
  11. Fantastiskt.
   Av 100 kommentatorer är typ 99 negativt inställda till Sverige, så ja, det är en otroligt homogen grupp som huserar här. Ingen splittring i sikte, utan ett massivt anti-Sverigebudskap.

   Radera
  12. Ja det tyder på att progressivismen är på rätt spår.

   Radera
  13. Nej, Stefan Ö!
   Tyvärr ytterst realistiskt.
   Om man har bott i Sverige en del år inser i vart fall jag att inte ens med den yttersta illvilja skulle jag ha kunnat uttänka, och än mindre åstadkomma, det som Sverige har utvecklats till de senaste c:a 12 åren!

   Radera
  14. Personligen tycker jag som berest heterosexuell medelålders vit man att Sverige fortfarande är det överlägset bästa landet i världen.

   Men om man av olika anledningar är missnöjd (känner sig utanför, eller får slava på ett skitjobb) kan det ta sig uttryck i ironisk satir.

   Jag förstår dig Magnus Persson, även om jag inte varit i samma dåliga situation som du är. Däremot sympatiserar jag inte alls, utan tycker att du skall rycka upp dig och sluta gnälla. Ja, bli vuxen typ.

   Radera
  15. Det där med vuxen får stå för dig, K.
   Våran bild av vuxenhet skiljer sig kanske en aning åt.
   I min vuxenhet ligger riskerna inprisade. Hur du gör är givetvis ditt ansvar.


   Radera
  16. Som sagt. Alla kan inte må bra.

   Verkligheten som vi kallar vår gemensamma bild av saker och ting är ju det du opererar på. Om du förfäktar att just din verklighet är vuxen eller har inprisade risker så må det vara hänt. Jag är faktiskt inte intresserad av din speciella verklighet.

   Radera
  17. Men lilla gumman!
   Varför sade du då åt mig att växa upp?
   Mitt mående är bra och jag har nog aldrig varit på en så bra plats i livet som nu. Mina sentida motgångar har för mig mer inneburit en nyttig stimulans.

   Hur andra mår, är deras ansvar och deras liv. Hur skall dess kunna växa om vi tar deras mående och egna ansvar ifrån dem???
   Väx upp.

   Radera
 6. Ta mitt hus och våldta min fru men skona mitt liv, kamrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det början svenska soldaters nya erinran?

   Radera
 7. Krigsrisken ökar för varje angrepp som sker i media och i bloggvärlden.
  Är risken ökande så är det väl i stället dax att försöka minska den.
  Låt oss alla sjunga "We shall overcome.."

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT Veckans bästa krönika (we shall overcome).

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/bengt-ohlsson-gud-nade-den-lagstatusmanniska-som-inte-vet-sin-plats/

   Radera
  2. LOL
   Erfaren hand.
   Det här med att vända på en situation är inte alltid så lätt.
   Fö så fick Colombias Santos fredspriset nyss. Inbördeskrig slutar alltid nån gång men det krävs lite eftergifter eller att ena sidan vinner. Syrien är väl närmare en fred idag än för ett år sen på grund av Ni vet vilket land!!

   Radera
 8. Agrell hävdade för ett år sedan att 3:e världskriget är igång.

  http://www.sydsvenskan.se/2015-11-23/forskare-tredje-varldskriget-igang

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad kravs egentligen for att det skall vara ett varldskrig?

   Arabvarlden brinner och bloder
   Flertalet lander i Afrika brinner och bloder
   Fertalet lander i europa har skickat trupp till ovan lander i diverse operationer.
   Land i europa invaderat.

   Det ar ju inte ett hogintensivt tredje varldskrig men betank att Andra Varldskriget startade 1939 och da var det ganska lugnt ett bra tag.

   Radera
  2. Obama har gjort sitt bästa iallafall, de krigar väl i åtminstone sju länder nu..? Putin är god tvåa och får Kina upp farten så är det nog igång snart.

   Radera
  3. Ungefär när började man kalla 2:a världskriget för just ett världskrig?

   Radera
  4. Det var inget världskrig!
   Sverige var inte med!
   Hånskratta ej.
   Vi bidrog ju en gång i tiden rätt aktivt i den leken.
   Märkligt nog med en hel del framgång.
   Fast, det förstås , vi hade ju Finnar med oss och köpte Skottar rätt billigt...

   Radera
 9. Problemet med oss svenskar är att vi känner inte igen ett modernt krig om vi så snubblar på det, vi är mitt i det just i denna stund.
  Om ni inte visste det så håller Sverige på att falla sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att en fin fågel Fenix uppstår ur elden!

   Radera
  2. Faller Sverige isär på grund av risken att Putin kommer hit eller är det något annat? Korrelerar sönderfallet med någon annan stor förändring i Sverige på senare tid..?

   Radera
  3. Det kan vara så att vi faller isär när allt fler har sitt hemland borta!

   Radera
  4. Oppti, din analys om att ju fler som kommer till Sverige med annat hemland, att de bidrar till sönderfallet är intressant men har nog inte etablissemangets stöd.

   Radera
  5. Bäste Oppti!
   Även om jag vistas utomlands har ju ( tyvärr ) Sverige ändå
   en speciell plats i hjärtat.
   Skulle säkert kännas mycket bättre om man kunde vara likgiltig inför den häpnadsväckande nedgången.
   "Otaliga vågor vandra"

   Radera
  6. Härligt med PMS-gnäll om att Sverige faller sönder. Visa med statistik vilka kvalitetsfaktorer som ändras!

   Radera
  7. @Kallle7, bara oimponerande clickbaits av nivån "En dingding värld". Nej, jag vill faktiskt ha underbyggd statistik på det ni i PMS-gänget pratar om. Men det finns kanske inte...

   Radera
  8. @sälen
   Nu orkar jag inte sitta och gräva i manipulerad statistik åt dig, du lär vakna själv en dag när frugan ska föda barn eller du blivit utsatt för något brott och försöker få polisen att hjälpa dig. Eller varför inte när ditt barn kommer hem med slöja på sig efter en hård dag i förortsskolan..

   Radera
  9. @Kallle7
   Det var ju seriöst att inte orka ta fram statistik som styrker gnället... Om jag exempelvis blir rånad och misshandlad för första gången så är det en oändlig ökning i frekvens för min del, men för befolkningen som helhet säger den händelsen ingenting. Jag synar dig och påstår att du inte har någon statistik som stöttar ditt gnäll, annars hade du visat den. Du har inte visat en enda källhänvisad siffra som mätbart visar hur Sverige är på glid.

   Radera
  10. @sälen
   Äh du får väl ha en länk till då, scrolla dig bara nedåt och läs..
   https://affes.wordpress.com/
   Kritik mot det du finner där kan du ta med Affe

   Radera
  11. @sälen
   Och längst ner på den sidan finns också "Older posts" bara klicka vidare..och vidare, tills du fått nog

   Radera
  12. Trodde inte den bloggen fanns kvar, har inte varit där på länge, annars kunde du fått den länken tidigare.

   Radera
  13. Och det skulle vara intressant att få veta vad du tyckte :D

   Radera
 10. I samma nummer en rätt klar inlaga av försvarsministern om rysk metodik i Kriminvasionen. Inget nytt givetvis, men ändå klart och inte särskilt naivt (hej Margot!).

  SvaraRadera
 11. Ähh,julkrig då när vi har lov så går det fort över.
  Julgranen var ungefär vad vårt flyg presterar, vid orostid är piloterna kvar i hemmet och antingen har ledigt eller ligger stilla av annan orsak..
  Strömmen släcks och i samma ögonblick är det över.

  SvaraRadera
 12. Acceptera att Ryssland inte släpper fram EU och Nato mellan sig och svarta havet, även om området inte har varit lika prioriterat och eftertraktat som det en gång var för tyskar och andra maktambitioner så lär dom inte lämna fritt fram i det området

  SvaraRadera
 13. https://youtu.be/D2MPoqqzwdY

  SvaraRadera
 14. För att bespara andra googlingen som jag nyss gjorde:
  Killgissa = Komma med ett tvärsäkert påstående som egentligen är en gissning eller antagande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är den feminina varianten?

   Radera
  2. Sant!
   Hur f-n kunde jag missa det?
   Men hur förklarar man då de kvinnor som kunde/kan tänka sig mig som partner?

   Radera
 15. Tror mer att Putte är intresserad av att ta något som han kan tjäna på. Finns inget här han vill ha. Så länge det inte råder ofred låter han oss vara, men när det hettar till tar han Gotland och de delar av Sverige han vill ha på en eftermiddag. Finns ingen anledning för honom att röra upp känslorna hos väst i förväg genom att besätta delar av Sverige. Att ta Sverige idag skulle om det inte blir krigisk vedergällning effektivt isolera Ryssland från resten av världen. En massiv ekonomisk sanktion och Ryssland kollapsar igen. Putte balanserar redan som det är på slak lina över avgrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ekonomiska sanktionen är en myt. Vi köper hälften av vår olja från Ryssland. Vår handel med Ryssland är fortfarande stor varav importen är dubbelt så stor som exporten. Tror Putin myser i jul...

   Radera
  2. Om Putte är beroende av att sälja olja kommer han förstås inte göra något som äventyrar det. Olja kan forfarande köpas från andra håll. Total peak oil lyser fortfarande med sin frånvaro. Det kan vara så att Putin gått på alla prognoser och agerar som att peak inträffade, fast den inte gjorde det. Vi är en liten obetydlig spelar i oljebranschen. Ingen skulle märka om vi slutade att använda olja i morgon. Vi är bara lite brus på toppen av kurvorna.

   Radera
  3. Han kan ju placera ut massa ryssar på Gotland och sen annektera det genom att ha en "omröstning" och få 140% röster för annekteringen.

   Radera
  4. Det hela är överdrivet och mytiskt. Folk har en massa åsikter utan fakta, utan att veta vad de talar eller tycker om. Det hela är bisarrt.

   Se:http://www.di.se/opinion/lars-o-gronstedt-tolv-myter-om-nord-stream-2/

   Radera
  5. Ryssland håller på att göra sig mindre beroende av energiexport till Europa genom att bygga infrastrukturen mot Kina och andra asiatiska länder. Och numera tillverkar Kina mycket av det de behöver så importberoendet från Europa minskar också. Där kan vi nog se en viktig förklaring till Putins extremt oförsiktiga politik mot Nato och Europa.

   Tidtabellen för storkrig i Europa kanske kan avläsas från värdet av rysk energiexport till Kina?

   Radera
  6. Jo, och om det blir storkrig i Europa så påverkar det ju inte på något sätt Kinas ekonomi. 140 miljoner välbeställda ryssar har ju en god köpkraft som kan stå för en bra handelsbalans med Kina.

   Radera
  7. Ryssland klarar sig väl skapligt trots västländernas ekonomiska sanktioner. Europa har ju redan visat att de inte vill handla med Ryssland. De har allt färre kunder i Europa och allt mindre anledning att hålla fred. Ryssland handlar redan med resten av världen och glöm inte att Ryssland till skillnad mot Sverige och de andra europeiska länderna inte har knutit upp svansen på magen genom utländska lån. Det finns många om nu. Vad händer om Turkiet går in i Syrien på den fria armens sida? Vad händer om Nato försöker göra Svarta havet till ett Nato hav? Vad händer om Nato försöker göra Östersjön till ett Nato hav?

   Radera
  8. Vad bra att K och Hamid har kommenterat debattartikeln om Nord Stream 2 i DI! Jag undrade just om det gick att göra den ryska informationskampanjen ännu mer uppenbar.

   Radera
  9. @sälen: ser att du skrev fel, men det är ändå uppenbart att det du menade var 140 välbeställda ryssar!

   Radera
 16. Stor Ek;

  Jag tror att du kan ha rätt i det som du skriver.

  Ryssland expanderar, men även Kina framstår som en alltmer expansionistisk nation. Turkiet riskerar att kastas ur NATO och Erdogan håller nu på att bli Ryssland-Kina klubbens (SCO) allierade.

  Storkrig i Europa kan mycket väl även betyda storkrig även borta i Asien. Det kan i betyda ett tredje världskrig. Ett världskrig som egentligen redan kan ha startat utan att vi (såklart) vet om det. Ingen visste väl att andra världskriget var ett andra världskrig medan Hitler anföll Polen. Det blev ett andra världskrig först när Japan anföll USA.

  Och om det är och blir ett fullskaligt krig i Europa och Asien så gissar jag att det blir ett blixtkrig utan dess like. Glöm en liten attack på Gotland som liknar Georgien eller Ukraina. Det funkar inte längre. Anfall på bred front i både Asien och Europa är nästa stora drag.

  Ett krig med massförstörelsevapen (ex. kärnvapen) är i sådant fall oundvikligt och sannolikt en del av ett modern form av "blixtkrig". Om man i första världskriget stred främst mot soldater och militära befästningar (ex. skyttegravar), i andra världskriget främst stred mot civilister, mobila militära enheter (pansarvagnar), infrastruktur och industrier så siktar man sig i ett tredje världskrig främst in sig på toppskiktet inom t.ex. politik och näringsliv, finansiella centrum, digitala system, transportsystem, livsmedels- vatten- bränsle- och el-försörjning. Om vi på 1980-talet blev mer skyddade från fullskaliga krig än någonsin så är vi idag istället mer sårbara än någonsin vid ett krig.

  "Jag vet inte med vilka vapen det tredje världskriget kommer att utkämpas, men det fjärde världskriget kommer att utkämpas med käppar och stenar."
  -Albert Einstein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Einstein i all ära. Citerar även Putins personliga sändebud Markov angående Finland och Sveriges närmanden mot NATO: "Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man tidigare såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället" (2014)

   Radera
  2. ...Men orsaken till att knäcka västvärldens maktdominans ligger i Afrika och i klimatförändringarna.

   Klimatet kommer att förändra världen radikalt. Den som är störst, starkast och har bäst förmåga att anpassa sig överlever. Detta gäller även bland nationer.

   I Afrika finns enorma råvaror, humankapital (ung, villig och billig arbetskraft), snabb tillväxt (konsumtionsbehov) och enorma oexploaterade landområden. Afrika kan vända ett sönderfallande USA och EU ryggen och sikta mot Asien.

   Radera
  3. Jag tror att Kina (tillsammans med bl.a. Ryssland, även om Ryssland marginaliseras på längre sikt...) siktar på att bli ett nytt världsomspännande imperium och kolonisera den nya värld som klimatförändringarna skapar.

   Radera
  4. Att Ryssland och Kina ar vanner stammer inte. Kina One road one Belt policy skapar spanning for att Kina genom Soft power tar over omraden som Ryssland anser ar deras I Central Asien. Det ar ett lika stort hot som Nato utgor I Europa. Ryssland har fortfarande en pakt med Vietnam och Mongoliet att stodja varandra mot Kinesisk aggression. Precis som USA hindrar Kina att expandera vatten vagen hindrar saledes Ryssland till viss del expansion via land. 2017 kan komma att bjuda pa proxy liknande incidenter och smaskaliga krig till havs sa val som pa land. T.ex I Myanmar, Cambodia och Laos. Oros tecknen finns dar redan. En kommunistisk enad stormakt allians dog 1969 nar Nixon raddade Kina fran Sovjetiska karnvapen anfall p.g.a. Kina var for starka vid de tva granskrigen.

   Radera
 17. Och varför skulle ryssland angripa sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske ger oss ett ultimatum: Ge oss Gotland så kan ni behålla resten (tills vidare...)

   Radera
  2. Samt kontroll över Öresund och en rejäl flottbas på västkusten.

   Radera
  3. Och varför skulle Hitler invadera Danmark, Norge, Slovakien, Holland, Belgien, Luxemburg, m.fl.? Kanske för att kunna slutligen kunna krossa Frankrike, Storbritannien och även Sovjetunionen. Putins mål är inte att erövra Gotland eller övriga Sverige. Putins mål är att bryta västvärldens dominans. NATO är västvärldens militära verktyg för att kunna behålla sin dominans... På både gott och ont.

   Radera
 18. Min gissning är att Sverige sjunker allt lägre på på den Ryska krigsplaneringen. Varför invadera något som om några år man kan få utan ansträngning. Min gissning är att kriget som når Sverige är det inbördeskrig som redan pågår i Mellan östern. Läs ledarsidorna.se förstår ni varför . Hur skall Sverige hantera det med en Polismakt och Försvarsmakt i kris . Kriget i Islam kan pågå så länge det finns Muslimer som lever

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet så var väl inte George Busch en muslim?

   Att svenska försvaret skulle skrota invasionsförsvaret för att istället satsa på att ge sig ut kriga i Afghanistan (där vi får en hel del flyktingar från) var väl knappast något muslimerna gav sig ut och förespråkade de heller? Att höja muck-ersättningen för soldater med flera hundra procent på bara något år var väl inte heller så intelligent när de istället skulle ägna sig åt att spara... efter muck gör de sällan nytta.

   Att polisen prompt måste ha de senaste bilarna, nya datorer stup i kvarten, fina nybyggda lokaler, chefschefer, värstingvapen, paramilitära insatsstyrkor, föreläsningar, mm istället för att satsa på att lösa brott är väl ingen som kan förändra utom poliser själva?

   Dumhet är inte detsamma som kris förrän det är en kris som gör att de börjar begå dumheter.

   Radera
 19. Behöver du en brådskande lån eller finansiell tjänst? kontakta [email protected]

  SvaraRadera