Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-05 13:24

Storstadens matematik - därför finns så många rika i New York

I New York slås man av den enorma mängden rika, som är så många att de kan ta över enorma statsdelar och sätta boendepriserna till ur svenska mått mätt rena fantasisummor. Men detta är bara ett utfall av storstadens matematik. Förklaring följer nedan.
Empire State och Madison Square Garden.
New York City har drygt 8 miljoner invånare, medan storstadsområdet New York Metropolitan Area har knappt 24 miljoner invånare. Det är en imponerande siffra, och här ligger också förklaringen hur man kan betala 24 000:- SEK i hyra per månad för ett sovrum och kök i Harlem eller 50 000:- USD i månaden för en våning i Midtown.

Det är en fråga om enkel matematik.

Paretofördelningen gäller såväl i USA och i Sverige. Här äger 20% hela 80% av tillgångarna, alternativt så äger 20% 87% av tillgångarna beroende på om man frågar mig eller Aftonbladet. Motsvarande gäller förstås i USA, liksom i resten av världen. En mindre andel välbärgade har tillgångar, medan den stora massan inte har det.

Om man då ta 20% av 8 miljoner invånare, så får man 1.6 miljoner rika, med amerikanska mått mätt. Det bor alltså enbart i New York City så många rika att man kan fylla hela Stockholms kommun två gånger om.

Visualisera att hela stor-Stockholm vore befolkat av dollarmiljonärer (netto, inte belånade BLT som glömmer räkna bort skulderna från värdet på sin bostad).

Därtill så gäller Wallensteins världssystemsmodell med centrum och periferin. Rikedom och rika koncentreras till ekonomiska centra som New York, vilket gör att andelen rika i själva verket är ännu högre.

Man kan med lätthet anta att New York Metropolitan Area med sina 24 miljoner invånare koncentrerar större delen av sina rika till New York City. Med definitionen 20% så landar man alltså på nästan 5 miljoner rika. 

Nu råkar befolkningen på Manhattan vara ca 1.6 miljoner invånare, vilket ganska exakt matchar 20% av New York Citys invånare.

Sådan är storstadens matematik. Det är inte konstigt att det kan se ut som det gör på Manhattan. Att det fortfarande finns butiker och restauranger med helt vanliga priser beror förstås på att majoriteten av de som vistas där inte bor där.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Trevligt att höra om Wallerstein och Värlssystemsteorin. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja teorin kanske stämmer då medelinkomsten i Kuttainen, Karesuando är 16.077 Kr per person och månad. Eller Börje Salmings Torneträsk med ca 14.000 per månad. Anekdotisk bevisföring förvisso.

   Radera
 2. Intressant att det finns ställen som Chinatown på Manhattan. Ingen pratade engelska när jag var där. Taskiga restauranger. Kemtvättar. Pensionärer som spelade Mah-Jong.

  Kan det vara jätterika kineser som bor där?

  SvaraRadera
 3. Dvs, de "vanliga2 bor i New Jersery, Long Island osv. Sådana stälen man inte besöker som turist? (Å andra sidan så brukar man väl som Turist i Stockholm sällan bege sig till Rinkeby eller bagarmossen?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som turist är ju dessa avkrokar roligast att besöka, få är så nedgågna eller känns så osäkra som de förorter vi har i Sverige där man verkligen blir utstirrad och förföljd.

   Radera
  2. Ja, blir man? Jag var i Rosengård senast igår. Märkte inga förföljare.

   Radera
  3. @Ben
   Nä, det var väl du som var förföljaren..
   Antar att du smälter in perfekt och ingen vettig människa skulle komma på tanken att förfölja dig :)

   Radera
  4. Ja, eller så bor det i huvudsak vettiga människor i Rosengård. Som har annat för sig än att förfölja sina medmänniskor.

   Radera
  5. Du var där dagtid antar jag?

   Radera
  6. Beror på vad man menar med "dagtid". Jag har varit där många gånger efter mörkrets inbrott om det är det du menar. Det blir ju mörkt rätt tidigt vid den här årstiden.

   Radera
  7. Vad vill du egentligen har sagt Rickard?
   Med det där resonemanget kan du ju inte gå ut överhuvudtaget efter mörkret lagt sig.

   Radera
 4. Men då är ju inte de som bor i Harlem "medelklassen", utan "de rika".

  Dock har jag varit i NY flera gånger och jag får då rakt inte vibbar av rikedom när jag är norr om 120:e gatan. Snarare tvärtom faktiskt. Tensta ser enligt mig betydligt mer välmående ut än området runt 121 st. tunnelbanestation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, det finns fattiga delar i Manhattan fortfarande. På 70-talet var det ännu större delar av ön som var getton. Det beror på att det finns många områden med social housing som ges till de allra fattigaste som en del i värlfärdsprogrammen som finns.

   Radera
 5. Folk jobbar dessutom betydligt mer för att ha råd; två eller tre jobb.Eller delar lägenhet. Eller både och.

  Normala människor betalar 2000 usd i månaden för att bo.

  SvaraRadera
 6. För kalenderbitare: http://statisticalatlas.com/county-subdivision/New-York/New-York-County/Manhattan/Household-Income

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är allmänt vedertaget att en typisk Manhattanmedelklassfamilj tjänar 70 tusen USD per år.
   Sen att det finns en massa sagor om att amerikaner tjänar så mycket får stå för sagoberättarna.

   Radera
 7. Du visar hur befolkningscentra kan innehålla fler rika eftersom det sker en selektion efter de som vill dit får konkurrera fritt med andra.

  Vore intressant om man kunde analysera migrationen på samma sätt.

  SvaraRadera
 8. Hej

  En enkel fråga i sammanhanget: hur "rik" är jag om jag tjänar låt säger 85.000 $ eller sisådär i månaden och sedan betalar en hyra på 50.000$?
  Restaurangbesök, mat, kläder mm ligger väl i samma paritet...eller är jag helt ut och cyklar?  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl därför man klarar sej på 16000 i Kuttainen eller 14000 i Torneträsk.
   Levnadsomkostnaderna är motsvarande små

   Radera
  2. Samt skola, barnpassning, sjuklön, sjukvård får du slanta upp själv.

   Radera
  3. 35k$ per månad efter hyran skulle jag nog klara mig lätt på. Herregud, det är ju 300kSEK eller nåt i den stilen.

   Och vård-skola-omsorg? Tror du det betalas av tandfeen eller? En genomsnittlig svensk betalar väl inte mer än i storleksordningen ett par tiotusen i skatt som täcker det.

   Vad jag kommer ihåg kostar inte restauranger och kläder anmärkningsvärt mycket. För övrigt måste man ju inte gå på restaurang varje dag...

   Radera
 9. Jag var i NY för 4 år sedan, räknade med att det mesta kostad 25 USD, såsom inträden till museum, en "dagens meny" på ett lunchställe osv så inte så värst blodigt även om priserna är högre än i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då betalade man 6,50 för en dollar. Nu får man betala över 9 kr, priset har alltså höjts med drygt 45% sen du var där. Plus dricks.

   Radera
 10. Endast 2 år efter privatkonurs till omskolning . Mycket bättre lön ,gratis utbildning. 5 veckors semester och OB.ersättning. I slutändan är jag mycket rikare än alla er alla hopräknade löneslavar som funderar på att hoppa på bostadskarriärer, och betalar för privata sjukvårdsförsäkringar - samt smäller iväg lönen på " Måste ha" försäkringar (Som inte är värda ett skit) och dessutom måste lägga 35 spänn på en cafélatte.

  Your a bunch of fools

  SvaraRadera