Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-12 15:02

Stjärndamm nominerad till Stora Ljudboksprisets juryfinal

Stjärndamm, sista romanen i Stjärnklart-trilogin, har nominerats till Stora Ljudboksprisets juryfinal. Som tredje del är chansen att vinna obefintlig, men de läsare som röstat för nomineringen ska ha ett stort tack.
Stjärndamm blev alltså av läsarna nominerad till juryfinalen för Storytels Stora Ljudbokspriset i kategorin skönlitteratur. Nu är det upp till en jury att lyssna av alla de nominerade böckerna i sina fem kategorier.

Då Stjärndamm är tredje delen i en trilogi är sannolikheten att vinna obefintlig, då handlingen nog kan bli mindre engagerande om man inte läst de tidigare två böckerna. Återstår i så fall ifall Dramatenskådisen Jonas Holmberg, som gjort de utmärkta inläsningarna i serien, kan slå etablerade storheter och tidigare pristagare som Stefan Sauk för sin insats.

Jag gissar på att Martina Haag välförtjänt tar hem segern i kategorin skönlitteratur, för sin Det är något som inte stämmer. Haag har själv läst in boken och blir då dubbel vinnare av priset. I deckarkategorin bör Dag Öhrlund med inläsaren Stefan Sauk ta segern för Där inga ögon ser och i ungdomskategorin borde Siri Pettersen vinna för Kraften, inläst av Sonja Lindblom. Författarkollegan Daniel Åberg håller med om Dag Öhrlund och Martina Haag.

Att bli nominerad är förstås en kombination av antalet läsare och närvaron i sociala medier. Stjärndamm ligger på ett antal av årets topplistor över mest såld skönlitteratur hos bland annat Adlibris. Att ens bli nominerad betyder inte att man på något vis är bäst, bara att man har många läsare som uppskattat boken samt kan mobilisera dessa i sociala medier.

Nu blir det iaf möjligt för författarjäveln att bevista en kändisgala och vistas i samma rum (i hörnet) som riktiga (ej pseudo-) kändisar, som makarna Ahndoril ("Lars Kepler"), Stefan Sauk, Martina Haag och Alex Schulman. Ganska exakt hälften av de andra nominerade författarna har jag redan träffat flera gånger och känner i varierande grad och där finns redan dokumentation i sociala medier, ej nödvändigtvis tillgängligt för allmänheten. 

Alltid roar det någon och författaren säger ju inte nej till en gratis (?) middag.

Stort tack till alla som röstat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar: