Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2016-12-09 11:03

Stackars missförstådda Dan Eliasson

"I don't build the bombs, I only drop them." - The Pilot, Dive
KIT har gjort en stor intervju med Polismyndighetens så kallade chef, den kritiserade Dan Eliasson. Han är tydligen grovt missförstådd, allt går som planerat och han har inga som helst planer på att träda åt sidan, även om polisen ska vara hans sista stora offentliga uppdrag. 
Dan Eliasson.

Polisens nya omorganisation är inte ett misslyckade, utan utvecklingen är fullt logisk. Åtminstone har alla Eliassons omorganisationer följt denna logik tydligen.
"Ett misslyckande kan jag inte säga. Vi vet att omorganisationer har en logik, det skapar frustration och missnöje innan det sätter sig. Den logiken kan jag inte trolla bort. Men jag kan inte bortse från att jag berörs av en situation där många känner uppgivenhet och har det svårt."
Sedan slår han sig på bröstet för att kommuner nu ska få en kommunpolis.

Det handlar alltså inte om poliser stationerade i varje kommun. Utan en kommunpolis som ska vara samordnare och vara den som förklarar för kommunen och invånarna varför de inte kommer få någon hjälp när de utsätts för brottslighet. Detta är vad som kallas komma närmare medborgarna. Själva brottsbekämpande poliser kommer finnas någon annanstans.

Ja, komma närmare medborgarna handlar alltså endast om att det ska finnas en samordnare per kommun, som kan förklara att man behöver larm, väktare, grannsamverkan mot brott, men att medborgargarden är olagliga.

Dan Eliasson medger också att polisen har varit underfinansierad och att han inte begärt mer pengar för att lösa problemen, vilket han också nu tycker är rätt eftersom polisen inte kan göra av med alla pengar längre då så många poliser sagt upp sig.

Att inte begärt mer pengar tycker alltså Eliasson är rätt.

Dessutom är han enligt sig själv bara byggmästare och har inte ritat ritningarna för omorganisationen, det som har gått fel är inte hans fel. Och han tänker inte sluta, även om han nu efter att ha kört tre myndigheter i botten inte ser att han kommer ta något mer större offentligt uppdrag. Kanske inte så konstigt, för efter att nu ha kört tre myndigheter i botten så kan endast en begåvningsutmanad vilja ha honom till något. Å andra sidan passar det inte på större delen av den svenska regeringen, så man vet aldrig.

Ser då Eliasson några möjilgheter till att polisen ska börja fungera igen. Svaret är nej. Det enda han ser är att med start 2017 ska det inte bli sämre, utan stabilisera sig på en lägre nivå än idag.

Det är ju bara logiskt att omorganisationer leder till att det blir sämre.

Intervjun hos KIT finns här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Rätt oslagbar synpunkt som framförs i intervjun; det han är mest nöjd med är att Polisen har fortsatt jobba under omorganisationen. Han borde kanske prova på ett riktigt jobb, har de inte provjobb på Arbetsförmedlingen. Dock är det inget citat, så svårt att veta vad han egentligen sa.

  Så det som man har kunnat se sedan decennier vid jämförelse med polisen i andra europeiska länder, att det krävs lokal polis i alla samhällen, det börjar svenska Rikspolischefen och regeringen inse nu...? Jag trodde de hade betalt och var valda för att styra myndigheter mot framtiden, inte ligga 20 år efter och enbart reagera när det är på väg åt skogen. Totalt komiskt, uselt och tragiskt på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skönskriver du verkligheten. Att de skulle reagera när det är på väg att gå åt skogen verkar vara ett önsketänkande. Det finns ju Inga indikationer på en sådan reaktion.

   Radera
 2. På Tisdag avgår han-till Leif GW Perssons program.
  Med lite suckar på rätt plats så fixa allas vår Leif polisens organisation och chefens nya jobb.

  SvaraRadera
 3. Runeberg
  Visserligen om Klingspor...
  "Det är skam att tappra männer täckes tala om en sådan"...

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är episkt. Här kommer lite andra intressanta notiser om hela polissituationen. VI börjar med detta.
  http://www.svenskpolis.se/Artikelarkiv/Tankar-och-reflektioner-om-polisens-arbete/Tuffa-utmaningar/
  "Varför har blivit så här? Jag ser tre tunga orsaker till nedgången. Den första handlar om förändringar i brottsligheten. För den grova våldsbrottsligheten befinner vi oss nu i någon form av all time-high."

  Ett skönt uttalande. BRÅ säger såhär
  http://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/brottsutvecklingen.html
  "Det är en ökning jämfört med föregående år, men på ungefär samma nivå som 2005. Störst var ökningen jämfört med 2014 för hot, sexualbrott och trakasserier. Om det senaste årets ökning är ett trendbrott eller en tillfällig avvikelse från en i övrigt relativt stabil nivå får kommande års mätningar visa. "

  Man hävdar ju att Enkätundersökningar med kraftiga urvalsproblem tydligen är pålitligare än anmälningsstatistik "då anmälningsbenägenheten ökat" som stående ursäkt. Men man undrar ju hu man ska ursäkta allting jämt. Här är en personlig favorit
  http://www.bra.se/bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2016-11-03-utsatthet-for-sexualbrott-har-okat-bland-kvinnor.html

  Om vi schablonar talen i denna. Säg att ca 3,5 miljoner kvinnor ingår i totala kvinor. 3% av dessa 105 000 personer är utsatta för sexualbrott, varav 30% för grövre sexualbrott. Det innebär att var 100e vuxen kvinna, drygt 30 000 blir våldtagna eller snarlikt om året. En rejäl ökning sen tidigare år.

  Jag misstänker en kraftig ökning av anmälningsbenägenheten. Möjligen en GTA effekt där detta spel framkallat våldsambitioner hos väldigt många medelålders vita bilkörande män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt varför skulle anmälningsbenägenheten öka?
   Det är ju inte direkt så att polisen löser fler brott nu än då så incitamenten för att anmäla brott borde inte öka.

   Radera
  2. Sen antar jag att dina fördomar mot GTA var ironi?

   Radera
  3. Jag skulle gissa att det är färre som drabbas. Om det är 105 000 anmälningar så innebär detta inte att det är lika många personer.
   Seriedrabbade finns det säkert!

   Radera
  4. Nä folk har väl lärt sig nu att det snarare är slöseri med tid eller direkt skadligt för hälsan att anmäla något brott, vilket borde leda till att "brottsligheten" minskar i statistiken.

   GTA har påverkat min bilkörning men annars har jag inte märkt nåt direkt.
   Och det har fin grafik inne på stripklubben..

   Radera
  5. Färre som drabbas av vad?

   Radera
  6. Jag är ironisk med GTA och vad gäller anmälningsbenägenheten så är det inte mitt påfund, utan det är hur BRÅ och Leif Silbersky m fl brukar förklara bort utvecklingen i brottstatistiken. Borde också förtydliga att brott mot liv och person (ex misshandel, mord, stöld etc) är de brotten jag tänker på, så stirra er inte blinda på generella anmälningar.

   Radera
 5. "
  Dessutom är han enligt sig själv bara byggmästare och har inte ritat ritningarna för omorganisationen, det som har gått fel är inte hans fel."

  Det stämmer inte riktigt, han satt med i Riksrevisionens referensgrupp för polisreformen. Detta har Rebecca Uvell skrivit om. Han kunde alltså påverka innehållet i denna.


  http://www.uvell.se/2016/10/11/all-makt-till-rikspolischefen-33709951

  Enligt en undersökning så hade en procent mycket stort förtroende för Dan Eliasson, det låter mycket kan jag tycka. Jag tror att de som sade att de hade mycket stort förtroende för rikspolischefen var lite gaggiga och trodde att det var den gamle rikspolischefen Carl Persson som frågan gällde.

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sifo-knappt-nagon-har-mycket-stort-fortroende-for-dan-eliasson

  SvaraRadera
 6. Han verkar något seg. Dan efter...

  SvaraRadera
 7. Han borde ta över skatteverket och köra den i botten. IMO den enda fungerande myndigheten i Sverige.

  SvaraRadera
 8. Min favorit: Har vi en poliskris, enligt dig?

  – Det blir en lek med orden. Vad är kris? Vad är katastrof? Haveri? Oavsett vilket ord man vill använda så är läget allvarligt.

  SvaraRadera
 9. Tja folket har valt sina företrädare.och eftersom folkets representanter tycker "Stockholm Bob" är en hyvens och klok chef så kan ju det inte vara fel eftersom folket aldrig kan ha fel. (Och för säker hets skull: spår av ironi och sarkasm kan förnimmas i texten,)

  SvaraRadera
 10. Rån i hemmen och car-jacking. Kontinenten, Ryssland och Belgien har slutligen kommit till en stad nära dig ! Tusan vad tråkigt att man inte inser att vi tappar förtroendet för rättssystemet när det fungerar så illa att vi har 55 no-go zoner. Kanske dags för beredskapspolis igen ?

  SvaraRadera
 11. Om det är ok så vill jag göra reklam för appen Trygve. Igår användes den i mitt område för att sätta dit en bulgarisk inbrottsliga. Grannsamverkan alltså.

  SvaraRadera
 12. I Sollentuna har kommunen ordnat så att väktare, i samförstånd med brandkåren, larmas via samma system så att om de kommer fram först kan påbörja släckningen. Fast förstås bara med vanliga handhållna släckare.
  Är det en sån modell man ska diskutera med kommunpolisen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du får inte spruta vatten eller skum på skurkarna det kan vara farligt för dem.

   Radera
  2. Det är bättre tryck i en pulversläckare då, kanske man kan ladda den med något annat..

   Radera
 13. Det är helt magiskt att denna korkskalle fortfarande är kvar och tillåts fortsätta försvara sin totala inkompetens medans organisationen faller som ett korthus..

  SvaraRadera
 14. Bagdad-Bob får en svensk motsvarighet Polis-Dan !

  SvaraRadera
 15. En polischef är ledsen sedan julfesten spårat ur... skönt och veta att vi har poliser som lever som buset lär.. http://www.expressen.se/nyheter/polisens-fest-sparade-ur-arg-och-ledsen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men alla poliser är ju så snälla och duktiga, måste klassas som förtal!

   Radera