Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-12-18 09:59

SOG hos Expressen - offensiv svensk förmåga?

"En motståndare måste alltid kalkylera med att dennes kritiska system, som luftvärns- eller markrobotar, upptäcks av och bekämpas av svenska specialförband. Oavsett var fienden finns." - Urban Molin, C Specialförbandsledningen
Prickskytt och observatör från SOG. Notera att man har redigerat ljuddämparen på prickskyttevapnet, som är en Hk 417.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Med anledning av artikeln om Särskilda Operationsgruppen (SOG) i Försvarsmaktens personaltidning Försvarets Forum, har Expressen gjort ett refererat kring SOG.

I stort sett sägs inget nytt, men mellan raderna framgår det att specialförbanden (i plural - allt är inte SOG här i världen, utan under Specialförbandsledningen hittas även förband som exempelvis Särskilda Helikoptergruppen (SHG) eller båtförbandet Särskilda Transportenheten (STE)) ständigt står redo för omedelbar insats. Var som helst.

Citatet av Specialförbandsledningens chef Urban Molin är intressant ur flera perspektiv.

Till en början nämns specifikt att använda specialförbanden för att slå mot motståndarens robotsystem, inklusive luftvärn. Just luftvärn används SOG mot i mina första två romaner Midvintermörker och Midsommargryning. Om nu någon fann det osannolikt eller orealistiskt, så bekräftar Molin ovan att det kan vara en av SOG:s uppgifter.

Mer intressant är dock meningen oavsett var fienden finns.

Motståndarens markrobotsystem hittas i Königsbergsexklaven på andra sidan Östersjön, i form av Iskander och även kustrobotsystemet Bastion-P/Oniks. Även Rysslands S-400 luftvärn når in över svenskt territorium från Königsberg.

Sedan kan man alltid diskutera hur en svensk infiltration av specialförband ner i Königsberg skulle kunna genomföras. Expressen visar en film från höghöjdshoppning (om än inte extrem höghöjd), men svenskt transportflyg kan inte flyga tillräckligt nära för den infiltrationsmetoden utan att bli nedskjutet.

Ubåt ter sig därför som ett sannolikare sätt att infiltrera och sedan kunna slå ut robotsystem i Königsberg. Ett alternativ är att smyga sig hyfsat nära kusten med Visbyklassen, som är extremt svår att hitta på radar, och sedan med STE:s båtar snabbt göra en landsättning av SOG på Königsbergs stränder.

Sedan kan det finnas andra strukturer på plats redan.

Uttalandet kan tolkas som att Sverige faktiskt har en offensiv förmåga att kunna slå mot Königsberg. Återstår då hur vi ska kunna slå mot Kalibr-utrustade ytstridsfartyg i Vita Havet, som annars fritt kan pricka bort mål i Sverige med sina kryssningsrobotar utan att vi kan göra något åt detta. Med svensk-finskt försvarsamarbete kan i teorin JAS 39 E nå Vita Havet från baser i Finland.

Men som sagt, det enda Ryssland har att komma med är numerär. Det är därför man finner det nödvändigt att möta 4 000 NATO-soldater med 100 000 - 120 000 man från 1:a gardespansararmén och två nya mekaniserade divisioner vid Rysslands västra gräns. 120 000 ryska inkompetenta soldater med sin kassa utrustning är vad som krävs för att ha en chans att slå 4 000 soldater från NATO.

Man ska dock inte underskatta Ryssland. En del av deras robotar kan faktiskt nå målet, även om det regnar ner kraschade Kalibr-robotar över Iran.

Luftvärnsroboten S-300 nedan.


Rysk markrobot.

Rysk sjömålsrobot har nästan ihjäl åskådarna i ockuperade Sevastopol.

Just, Ryssland har ju även skaffat nya stridsvagnen T-14 Armata. Nedan ser ni den bärgas under segerdagsparaden i Moskva när den gick sönder. Och en rad andra favoriter bland rysk militär kompetens.

Nu sjunger vi alla med till nedanstående film:
"Du människa som är stark och modig, du smider ditt öde med egna händer."

"Den som är glad, den skrattar, den som vill ha något kommer uppnå det, den som söker alltid kommer finna!"
Enligt samstämmiga rapporter från personer som stridit mot den ryska invasionen av sydöstra Ukraina uppträder visserligen rysk trupp kompetent på kompaninivå och uppåt, och har ett kompetent artilleri. Men slås ledning ut eller trupp blir separerad från ledningen så lyser total inkompetens igenom. I Ryssland lär man sig som bekant att det är bättre att inte göra något än att göra fel och få skäll eller annan bestraffning. Så trupp utan ledning blir bara sittande och kan nedkämpas skrämmande enkelt.

Mot en kvalificerad motståndare står sig Ryssland också slätt.

Efter det initiala överraskningsmomentet när man anföll Ukraina och på några minuter slaktade två hela ukrainska mekaniserade bataljoner med sitt artilleri, så har man i praktiken kört fast. Det tog ett halvår att besegra en handfull ukrainska cyborger på Donetsk flygplats. Enda stora segern för Ryssland var slakten vid den ukrainska reträtten från fickan i Debaltseve, som berodde på att Ryssland lovade de ukrainska förbanden fri lejd ut genom en korridor, men sedan istället slaktade förbanden under reträtten.

Men sin inkompetens och usla utrustning kompenserar man alltså med sin numerär. Men en svensk skyttegrupp lär kunna stå emot ett ryskt kompani om man lyckas skjuta bort kompanichefen eller har tillgång till elektronisk krigföring och kan störa bort rysk radio. Som i sig är så usel att man i Georgien 2008 var tvungen att använda mobiltelefoner för att inte bli besegrade av georgierna när sambandet kollapsade. Så Sverige bör väl titta på att stänga ner mobilnätet när ryssen kommer, så motståndaren blir utan samband.

Ja, det är imponerande logistik av Ryssland att kunna hålla igång kriget i Ukraina i snart tre år och samtidigt även kriga i Syrien. Den senaste reträtten från Palmyra och de omfattande förråd Ryssland lämnade till IS där talar dock för att man är på gränsen till både sin planerings- och logistikkapacitet. Då skröt ändå Kreml med att det var ryska specialförband i Palmyra, men de lade alltså benen på ryggen och sprang fortare än en dopad rysk friidrottare när IS Call of Duty-tränade krigsturister dök upp och visade lite stridsvilja.

När en tränad, utbildad och övad svensk yrkessoldat med lagom skäggstubb dyker upp lär ryssen springa och gömma sig, med tanke hur rädda de är för IS amatörer.

Man ska också komma ihåg att rysk logistik endast fungerar på grund av att Ukraina inte anfaller Ryssland på den ryska sidan gränsen och logistiken får fungera ostört under fredsliknande förhållanden. Med distansbekämpning med flyg, robot eller specialförband lär den ryska logistiken falla sönder snabbare än du kan säga "Putin har gjort en ny plastikoperation".

När den ryska logistiken faller sönder och tillgången till vodka stryps kommer ryssen ge sig i drivor, mot erbjudande av fri sprit. Migrationsverket är redan vana vid att hantera deserterade ryska soldater i hundratals, då de ofta flyr till Sverige för att slippa dödas i sydöstra Ukraina eller av sina pennalistiska "kamrater" och befäl.

Och bland förband som kan slå mot logistiken hittar vi antagligen SOG, men också andra svenska förband.

Som påtalas i Expressens artikel är SOG ett komplement och det finns även andra förband som kan lösa samma uppgifter. Dit räknas bland annat Jägarbataljonen, 31:a lätta luftburna och 32:a UndBat vid K 3 Livregementets Husarer, Amfibiebataljonen och även 13:e SäkBat för vissa uppgifter som personskydd. SOG är inte allt vi har, även om utbildningsnivå och krav är högre än på de flesta andra förband.

Och ja, så länge de ryska påverkansoperatörerna och deras svans av nyttiga volontärer försvarar den olagliga annekteringen av Krim i brott mot internationell rätt, folkrätten och av Ryssland påskrivna avtal med argument som att gamla gränser ska gälla kommer jag kalla Königsberg för Königsberg och inget annat. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. En fördel med att återupprätta gamla gränser blir ju att läget på Nordkalotten lugnar ner sig eftersom Finland kommer ligga mellan Ryssland och NATO-landet Norge när Finland återfår inte bara Karelen i Söder, utan också Petsamo hela vägen till Barents Hav. Trots allt ska ju gamla gränser gälla enligt de ryska Internetaktivisterna och Kreml själv. Och vad gäller Krim - det tillhörde det Osmanska riket (=Turkiet) långt innan Ryssland, så det är bara att lämna vidare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

71 kommentarer:

 1. Fan
  Där blev vi raskt av med Blekinge, Halland och Skåne.
  Ja, Skåne i dagens läge = Malignö är väl ok.
  Men vi får alltså Finland?
  Tror de inte vill tillbaka.
  Glad jag i snart XX år fått ha hustrun hos mig.
  Ingen tendens än till Anjala hos henne.

  SvaraRadera
 2. " Migrationsverket är redan vana vid att hantera deserterade ryska soldater i hundratals, då de ofta flyr till Sverige för att slippa dödas i sydöstra Ukraina eller av sina pennalistiska "kamrater" och befäl."

  Intressant, jag har inte läst om detta någon annanstans. Dessa desertörer borde väl också kunna ge en del information som är intressant för försvaret. Men det skulle ju också kunna gömma sig agenter av olika slag bland dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Desertörerna utvisas tbx till Ryssland, vilket leder till #dåligstämning hos de utvisade.

   Radera
  2. Rysk värnplikt är dock farlig utan att skickas utomlands. Många dödas, lemlästas eller begår självmord under värnplikten. Inte så konstigt att man vill smita från det.

   Radera
  3. Ja, jag ska återkomma till våldet, pennalismen, morden och självmorden inom det värnpliktiga ryska försvaret i ett separat inlägg. Viktig del av att förstå varför soldaterna är helt handlingsförlamade utan sina befäl.

   Radera
  4. N b i så fall att ryska försvarsministeriets siffror förmodligen är rejält friserade.

   Radera
 3. Stelbent organisation är nog dock mer regel än undantag. Det är Sverige som är undantaget här tror jag, inte Ryssland.

  På Balkan fanns rysk personal, deras nyckelpersoner var ofta fulla eller sysslade med annat (frekventa horbesök bl a) men de kan ju ha skärpt sig sen dess. Fick man mot förmodan tag på nån rysk major så talade vederbörande så klart ingen engelska.

  SvaraRadera
 4. Molins uttalande låter som propaganda. Frågan är vem den är ämnad för?

  Och börjar man tro på sin egen propaganda som man inte har täckning för så står man där med brallorna nere om någon synar bluffen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte så att "msm" är antisvensk? Är just denna artikel prosvensk nu då?

   Radera
  2. Ja, nu blev det tydligen kognitiv dissonans här.

   Radera
  3. Ja precis, kognitiv dissonans. Nuförtiden påstår alla möjliga potentater allt möjligt helt utan verklighetsförankring. Få vet vad som är sant eller falskt. Många ger upp och väljer i ren självbevarelsedrift att tro på den verklighet som känns bäst. Personligen har jag inte gett upp ännu utan tror att Molin helt enkelt pratar genom arslet, tills motsatsen är bevisad.

   Radera
  4. Har svårt att tro att det skulle finnas några Hamiltons och Rambos i försvars"makten" idag. Och om de finns så är de förmodligen föräldralediga eller Vabbar.

   Radera
  5. Du vet att Hamilton är ren fantasi och att Guillou aldrig släppts i närheten av svenska försvaret, än mindre MUST då han är dömd för spioneri åt Sovjetunionen?

   Och SOG är inte intresserade av Rambos.

   Radera
  6. Tyvärr verkar det som att Gujillos fantasier infekterat Molins och en del andras hjärnor. SOG må vara hur bra som helst, men "Oavsett var fienden finns" säger i princip allt om verklighetsförankringen i uttalandet. Helt i klass med Gujillos fantasier.

   Radera
  7. Skönt att vi är så bra, då kan ni fortsätta rösta på de som inte tänker lägga tillräckligt med pengar på försvaret.

   Radera
  8. För kvalitet och kvantitet är samma sak?

   Radera
  9. Och du kan fortsätta att rösta på ett ryssinfiltrerat parti, då behöver vi inte försvaret heller

   Radera
  10. Man får bortse från det ryska inflytandet. Det viktiga är ju ändå att göra upp med juhuhuhudarnas inflytande i dagspressen. Det gäller att prioritera!

   Radera
 5. Det jobbiga är att den dag vi själva skaffar avancerat luftvärn så kommer det vara mycket enklare för en fiende att bekämpa detta med sina specialförband. Åtskilliga specialförbandsoperatörer kan redan finnas på plats och arbeta som t.ex. hantverkare eller långtradarchaufförer med EU-pass. Dessa kan när så beslutas fungera som vägvisare och mottagare för större förband eller operera själva om vapen och utrustning tillförs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nästan som att det vore bra att gå med i nån slags försvarsunion där t ex danskt och norskt luftförsvar kunde sättas in om Sverige blev anfallet och vice versa. Tänk att ingen funderat på det tidigare.

   Radera
  2. Ja naturligtvis blir det enklare att bekämpa ett luftvärn som finns än ett som inte finns

   Radera
  3. Är det kalmar-unionen du syftar på Ben?

   Radera
  4. Kalmarunionen?
   Är det inte hennes särk vi lade vantarna på?
   Ärofullt byte, i sannning...

   Radera
 6. Vänta här nu ett tag, vem har skrivit den här texten och vad har hen gjort av Lars Wilderäng. När man läser denna text får man känslan av att Ryssland egentligen inte är ett militärt hot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är bevisligen ett militärt hot. Kremls egen talesman i Sverige, Sven Hirdman, har sagt det. Liksom den ryske ambassadören nyligen och utrikesministern tidigare.

   Det finns dock ingen anledning att vara schysst och ge motståndaren en chans, utan Sverige behöver öka sin förmåga så pass mycket att vi i grunden besegrar angriparen. Jag är pansarsergeant, vi har lärt oss att man först sätter sitt största eldrör, skjuter sönder motståndaren, sedan kör över och gör centrumsväng och därefter backar över igen. Striden upphör först när motståndaren är totalt krossad.

   Det finns ingen silvermedalj i strid.

   Bäst är förstås massiva myterier hos ryssen, så slipper man kriget helt.

   I nuvarande övningstakt kommer Ryssland snart ha haft sönder alla sina flygplan och sprängt sin egen personal i luften.

   Radera
  2. Jassådu, du är pansarsergeant. Jag trodde du var stabsfurir ;/

   Radera
  3. Pansarsergant i staben?

   Radera
  4. Kompanistabschef tillika stf plutc stab- och tross/stridstrossen och en himla massa tillikauppg som skyddschef (ABC/CBRN idag), säkchef, komchef, krypto mm mm. Generell specialist på allt som ej var tross och ej var strid (dock ledning strid f stridstrossen då kvm var gammal och lat...).

   Radera
  5. Det är således där vi sätter in stöten mot Ryssen. Psyops mot deras soldater via deras mödrar och flickvänner ! Tänk att ingen annan kommit på det förut !!

   Radera
 7. Hur man än vrider och vänder så har Ryssland kärnvapen och det har inte vi. Så är vi för "jobbiga" så kommer nog nådastöten till slut oavsett.

  Sen känns det ganska långsökt att SOG skulle lyckas slå ut Iskander-system i Kaliningrad.

  Så jag tolkar mest detta inlägg som ett försök att bota den uppgivenhet som jag tror många känner just nu. Så länge Trump fortsätter vara Trump så känns det jävligt ensamt i världen. Visserligen är ju finnarna badass och kan säkerligen vara till stor hjälp men jag tror inte ryssarna blandar in finnarna i första taget. Och utan civila förluster på finsk sida så tror jag inte att dom kommer offra sig i någon större utsträckning för att hjälpa oss.

  För övrigt tycker jag att bilden som sprids av Ryssland i västvärlden inte stämmer speciellt bra. Som jämförelse med USA så är det som om man skulle ta dom mest lågbegåvade och inavlade "rednecks" du kan hitta och låta dom vara mallen för en amerikan. Inte speciellt imponerande, eller hur?

  Jag vet inte om det är avsiktlig propaganda från antingen öst eller väst men kollar man Youtube-filmer på olika tekniska projekt och prototyper som ryssarna utvecklar så får man en helt annan bild. Även bilden av Ryssland i gråskala där allt är sunkigt och nedgånget tycker jag inte heller stämmer speciellt bra. Återigen har jag inte sett det på plats men det verkar finnas betydligt fler områden i klass med Djursholm i Ryssland än vad media vill få oss att tro.

  Så om tesen är att Ryssland vill måla upp en bild av att vara ett stort hot så förstår jag syftet med detta inlägg och artikeln i Expressen.

  Om det däremot är Ryssland som vill framstå som inkompetenta så känns det vanskligt att underskatta dom. Putin är uppenbarligen en av dom smartaste personerna med makt i världen. Och det brukar ge ringar på vattnet.

  För att vara tydlig i mitt resonemang så tror jag inte vi har sett en bråkdel av Rysslands kapacitet ännu. Man tar inte med sig en automatkarbin till ett knivslagsmål helt enkelt. Ryssland har inte haft någon anledning att visa sin potential ännu. Den dagen dom gör det så hoppas jag verkligen att dom är så inkompetenta som västvärlden vill få dom att framstå som. Jag är inte lika säker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, du har inte varit där skriver du själv. Nej, situationen i Ryssland utanför Piters och Moskvas bättre stadsdelar är ännu värre än vad som visas i media.

   Radera
  2. Jag tror jag skulle behöva spendera flera veckor i Ryssland för att få en korrekt bild. Ungefär som när en amerikan säger att dom besökt Europa för dom spenderade en vecka i Rom. Sant men inte hela sanningen.

   Jag kan bara spekulera och du har garanterat bättre insyn i både Ryssland och dessa frågor överlag, Lars. Men jag är ändå ganska låst i min syn på saken, Sverige skulle behöva upprusta i 15 år för att ens få ryssen att rynka på näsan. Jag hoppas jag har fel.

   Radera
  3. Besök karelen. Folk lever i samma hus som finnarna lämnade efter sig. Otoligt nedgånget och folket är fan otrevliga rent ut sagt, innom turistnäringen. Så ja... en nedgången skitby i norden framför en i ryssland alla gånger.

   Radera
  4. Jag har varit där och jag tycker du överdriver nåt enormt. Förstår inte varför du måste vara så raljant, hur hjälper det med allvaret av det säkerhetspolitiska samtalet?

   Radera
  5. Jag tycker inte att jag använder en mer raljant ton än någon annan när det diskuteras säkerhetspolitik. Frågan är så oerhört stigmatiserad, allt är svart eller vitt. Antingen är man landsförrädare och rasist eller så är man krigshetsande kapitalist.

   Jag föredrar att ta rollen som motpol, det ger mig mest utbyte och underhållning. En del skulle kalla det troll eller provokatör men det låter så banalt.

   Helt ärligt så tycker jag att det "säkerhetspolitiska samtalet" måste övergå i handling snart. Så förbannat trött på den här handlingsförlamade hönsgården som styr vårt land, oavsett om den är röd eller blå. En del saker kan man inte diskutera i all evighet.

   Radera
  6. @k1lkenny

   För övrigt så vore det kul om du kunde bjuda på några anekdoter som skjuter hål på mina påståenden. Eller är allt jag säger en överdrift?

   Du är ju annars ett bra exempel på det jag försöker få fram. "Jag har varit där" så därför vet du. Du kan mycket möjligt ha väldigt bra koll på Ryssland, det kanske är en gigantisk slum uppdelad av enorma arealer av glesbygd som inte förändrats sedan 1800-talet. Men det går inte riktigt ihop med vad ryssarna visar i handling. Om det nu är dom som ligger bakom majoriteten av allt djävulskap som denna blogg påstår (och som jag instämmer i för övrigt) eller har jag missförstått något?

   Vidare är man farligt nära att vara rasist enligt den faktiska definitionen om man samlar alla ryssar i samma korg. På en yta som nästan är dubbelt så stor som Europas så förstår väl vem som helst att det borde finnas stora variationer inom landets gränser. Finnarna anser dom flesta vara kompetenta och flitiga. Italien har Fiat. Behöver jag fortsätta?

   Man ska vara försiktig med att begränsa sitt synfält. Men i sak är väl kanske inte ryssarna speciellt kompetenta, inte enligt NATO's mått. Men dom är uppenbarligen villiga att offra sitt folk för att upprusta militärt. Och människoliv är inte värt ett piss i deras (Putins) ögon så behöver man kanonmat så löser man det. Det är tillräckligt för att jag ska bli orolig.

   Radera
  7. Nej alltså jag ber om ursäkt Daniel mitt svar var inte riktat till dig, utan till Lars. Jag håller med dig Daniel. Däremot tycker jag Lars visar en väldigt ensidig och ärligt talat dum förenkling av Ryssland. Jag har bara spenderat tid utanför Moskva och Petersburg och känner inte alls igen mig. Ryssland har många moderna välmående städer

   Radera
  8. Rysslands tredje stad är Novosibirsk. Välmående? Tja, om man beaktar att typ 4-5% av befolkningen har AIDS, men bara en fraktion av det är registrerad hos myndigheternaså kanske inte direkt "välmående" är ordet man tänker på. Men visst, där finns lite fina byggnader och torg och så.

   Radera
  9. Daniel, medlemskap i NATO ger ett visst skydd mot kärnvapen - egna kärnvapen ger ännu mera skydd.

   Radera
  10. @Niklas, Dock är kärnvapen en absolut sista eskalering. Inte ens Ryssland kommer att använda kärnvapen vid en vanlig skärmytsling och då spelar det ingen roll hur krångliga vi är. Och tittar man på Yuotube-klippet får ryssen vara glad om de får sina robotar och andra bärare utanför sina gränser innan krasch...
   Ryssen kommer alltid att hota med att använda kärnvapen om vi trilskas.

   (Att WP hade kärnvapen-mattor som första förmåga/'first strike' under kalla kriget är en helt annan sak, sen skulle det rulla fram en kommunistisk pansarnäve som skulle ta hand om eventuella kvarvarande Nato-styrkor.)

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Hur? Man tar väl bussen?
  Ja, jag vet att man behöver visum och att tullen antagligen inte släpper igenom sprängdeg, men lite allvarlig är jag för "special" betyder just att man kan göra nåt riktigt oväntat.

  SvaraRadera
 10. Om det ovan stämmer så behöver vi inte upprusta vårat försvar utan skicka in mer pengar i ´något av de "svarta hål" vi har i vår ekonomi.

  Dock håller inte alla med om Rysslands förmåga är så låg vad det gäller bland annat elektronisk krigsföring.

  "Lieutenant General Ben Hodges, the commander of the US army in Europe, has described Russian advances in electronic warfare in Syria and Ukraine – a field in which they were typically supposed to be backward – as “eye watering”."

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/war-in-syria-russia-s-rustbucket-military-delivers-a-hi-tech-shock-to-west-and-israel-a6842711.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett exempel:
   "As the Russian jet approached the US vessel, the electronic device disabled all radars, control circuits, systems, information transmission, etc. on board the US destroyer. In other words, the all-powerful Aegis system, now hooked up - or about to be - with the defense systems installed on NATO’s most modern ships was shut down, as turning off the TV set with the remote control."

   https://www.voltairenet.org/article185860.html

   Så det är nog bäst att vi rustar upp ändå.

   Radera
  2. Om så var fallet känns det tveksamt att man hade gått ut med det i media. Varför ge informationen till ryssarna? Kan vara att man vill äska pengar till uppgraderingar av systemet. Med det sagt kan ryssarnas störningssystem naturligtvis fungera.

   Radera
 11. Det enklaste sättet att slå ut anläggningarna i Königsberg är väl att använda förband från något av de baltiska länderna, jag antar att det finns samarbete, med dessa länder.

  SvaraRadera
 12. Alltid lika förvånande att de har så gott om publik så nära under alla dessa ryska parader och uppvisningar. Får väl anta att de ställer storrökarna längst fram, som har vana av att inandas de giftiga gaser som oundvikligen blir en del av arrangemanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige var ytterst nära att tillverka kärnvapen för länge sedan. I princip var det bara direkt provsprängning som återstod. Nu kan vi med ökad datakapacitet och med "avfall" ganska snabbt få användbara kärnvapen. Enda problemet är de traktat vi skrivit på. Borde dock gå att förbereda så långt det är möjligt.

   När det gäller it utgår jag från att takten på offensiva åtgärder ökas. Gör Putin något här bör hans internet, telefon och el upphöra. När han sedan störtats får vi hjälpa till med räddningsarbetet.

   Måste skaffa in utrustning för möjlig hembränning, om det värsta händer. Kan nog efter sådan förberedelse omvandla min vinkällare till några liter sprit på något dygn i värsta fallet. Vid närmare eftertanke blir det nog ett besök på systemet i veckan för lämplig krigsförberedelse.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Efter att man beslutat att Marviken reaktorn inte skulle startas så var man i alla fall 10-20 år från en fungerande kärnvapenarsenal. Idag så skulle startsträckan utan extern hjälp bli lång då nya produktionsreaktorer måste byggas för att producera plutonium med vapenkvalitet, urangruvor måste startas upp, en upparbetningsanläggning måste byggas och så vidare. Ska man ha en användbar kärnvapenkapacitet så talar vi nog om produktion av i alla fall 50-100 st kärnvapen.

   Radera
  3. Vitsen med Marviken var att använda icke anrikat uran och därmed vara helt självförsörjande. Reaktorn var klar 68 men startades aldrig och lades ner 1970.

   Har vi i enligt ditt sätt att resonera en användbar arsenal av något? Visst- måste vi få fram 50 plutoniumbomber är det svårt.

   Men vi satsade några 10-tal miljarder på att få fram bomber från slutet på 40-talet till långt in på 70-talet. Vi hade bara veckor kvar när projektet stoppades. Det behövs inte så många kilo vapenplutonium för en bomb.

   Nära 1 ton plutonium från Oskarshamn O1 finns i Sellafield. Behöver renas till lämplig grad av isotopen 239, men andra ämnen är borttagna.
   Betydligt större mängder plutonium finns blandat med andra ämnen kylda i stora vattenbassänger för använt bränsle.


   För övrigt anser jag it viktigare att utveckla för både skydd och möjlig attack om Putin angriper. Vill bara tala om hur nära vi var kärnvapen för snart 50 år sedan med från början datorerna Bark och Besk samt slutligen en maskin från IBM som givetvis har mindre kapacitet än en vanlig mobil idag. Rapporterna från det dyra projektet med slutsatser finns säkert kvar hos den svenska militären.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @ Nanotec : Sverige är en stor internet-hub med avancerad it infrastruktur som grannländerna är beroende av. Vore intressant att veta om Ryssland är beroende av Sverige för att förse dom med internet.

   Radera
  5. Kirderf76 Internets ursprung är sådant att korta meddelanden ska kunna föras över, men kanske fördröjt, även om vissa ledningar stryps. Vi kan nog skapa lite dålig stämning bland användarna i Ryssland, men förmodligen bara strypa deras högre hastigheter och givetvis överbelasta vissa servrar om vi anser det lämpligt.

   Finns säkert andra som är betydligt mer kunniga om detta här. Medan de mest kunniga håller tyst pga sekretess.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Att vara självförsörjande är i princip en nödvändighet om man avser framställa kärnvapen eftersom man i regel inte tillåts importera det som behövs för att framställa kärnvapen. Det anrikade uran som vi köpt in till våra kärnkraftverk omfattas av förbud för användning i kärnvapen, och det hålls en bokföring över var allt använt kärnbränsle befinner sig. Detta övervakas sedan av EU och IAEA som också har rätt att utföra inspektioner.

   Använt kärnbränsle från en kraftproducerande lättvattenreaktor innehåller också plutonium med en låg andel Pu-239 (50-60%) och en hög andel andra plutoniumisotoper, vilket inte fungerar så bra om man ska göra kärnvapen. Det finns heller inget enkelt sätt att separera Pu-239 från Pu-240 och andra isotoper. Kemiska metoder fungerar inte då olika isotoper av plutonium har samma kemiska egenskaper, och fysiska metoder är svåra på grund av Pu-239 och Pu-240 ligger såpass nära varandra. Därtill är radioaktiviteten ett problem som måste hanteras.

   En användningsbar kärnvapenkapacitet kräver att man tar fram en serie vapen med lämpliga bärare vilka kan användas av militär personal i praktiken - med alla de krav det ställer. Detta gäller förstås alla vapensystem, man vinner inga krig med en prototyp hos FMV.

   Efter att man beslutade att Marviken inte skulle startas (att åtgärda alla säkerhetsrelaterade brister ansågs vara för omfattande), så var därför planen att svenska kärnvapen skulle produceras med två i bergrum placerade tungvattenreaktorer för enbart militärt bruk. Man ansåg därför att det skulle ta mer än 10 år för Sverige att skaffa kärnvapen.

   Radera
 13. Lars, Kalinigrad, inte Königsberg, oavsett vad man tycker om RF så är enklaven Rysk, inte tysk (eller Polsk)

  pss som
  Osla, inte Kristiania, Istanbul inte Konstantinopel eller Byzanthion, Beijing inte beiping, Malmö inte cph Eastside osv

  SvaraRadera
 14. Det är uppmuntrande att läsa om ryssen sårbarhet, både organisatoriskt (skjut chefen först) och sambandsmässigt.

  Jag är dock osäker på vilken kapacitet ryssen har att störa, och sårbart vårt eget nät är. Om vi går över till BMS, vilket borde öka vårt stridstempo rejält, hoppas man att det inte slås ut och ger svarta skärmar.

  SvaraRadera
 15. Snälla cornu, kan du försöka vara lite mer saklig i raljerandet kring Ryssland? Bara för att måltavlan är väl vald och förtjänar en känga (Ryssland) så behöver inte kritiken övergå till exvis:

  "När en tränad, utbildad och övad svensk yrkessoldat med lagom skäggstubb dyker upp lär ryssen springa och gömma sig, med tanke hur rädda de är för IS amatörer."

  "Men som sagt, det enda Ryssland har att komma med är numerär. Det är därför man finner det nödvändigt att möta 4 000 NATO-soldater med 100 000 - 120 000 man... ...120 000 ryska inkompetenta soldater med sin kassa utrustning är vad som krävs för att ha en chans att slå 4 000 soldater från NATO."

  De texterna håller ju tom en lägre standard än Dagens Nyheter. Du har tidigare klarat av att hålla en bra linje när du synar att Ryssen bekämpar ISIS, att de har rejäla förluster i Ukraina eller skickar amatörspioner till Bålsta.

  Men det är din blogg, och du väljer själv vilken redaktionell nivå du vill hålla. Som läsare kan jag bara ge min synpunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man frågar sig skall Finland ha ett försvarssamarbete med Svearige.då man läser denna artikel, bedömnings förmågan är mycket långt från verkligheten.sen då rören för nordstrem2 skall läggas ut av ett holländsk bolag är dessa gubbbar med skägg värdelösa.i Finland får dom använda Hangö och Kotka Hamn och inga problem .håller helt med vicktor

   Radera
  2. ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПРОГРАММНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ правописание СЛЕДУЮЩИЙ РАЗ

   Radera
 16. "När en tränad, utbildad och övad svensk yrkessoldat med lagom skäggstubb dyker upp lär ryssen springa och gömma sig, med tanke hur rädda de är för IS amatörer."

  Hmmm, kommer att tänka på ett ordspråk:
  Högmod går före fall.

  SvaraRadera
 17. Gräver en OP i snön, Januari, -25 C och nära E4an vid Kalix, eller kanske vid väg 98 nära Hirvijärvi.. Väntar på dom ryska underhålls-transporterna, skjuter chauffören i den första lastbilen och kanske den andra, drar mig sen tillbaka till skogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ska det låta, det är rätta takter.

   Radera
 18. Minns när jag kom ombord lite lagom på pickalurven efter en runda på Ronnebygatans nöjesetablissemang och jag plötsligt stod öga mot öga med en soldat ur bordningsstyrkan. Fick faktiskt kika på bössan som jag vad jag minns var något i stil med en MP5. Då jag lallade ner i maskinkontrollen för att förära min kamrat på vakt med en visit och berätta om det spännande jag precis upplevt hittade jag honom sittandes - inte ensam och knappast heller bekvämt - med en pistol riktad mot huvudet i ett hörn.
  Insåg snart att bingen var den säkraste platsen för mig och lät övningen fortgå utan min insats som B-styrka :)

  SvaraRadera
 19. https://www.youtube.com/watch?v=ZdD6wLXdBiA

  Klassiker

  SvaraRadera
 20. Det mesta hos ryska militären ser alltså lika dant ut idag som under kalla kriget och kommunismen. Stora mängder material med undermålig kvalité samt soldater som inte kan klara sig utan befäl. Bra.

  SvaraRadera
 21. Mr Cornucopia har nog tagit en sup rysk vodka för mycket.
  Jag börjar misstänka Mr Cornucopia är rysk psyops eller nättroll från Sankt Petersburg. Att snacka skit om moderlandet är bara maskirovska.

  SvaraRadera
 22. Nu verkar det ju som man besegrat de USA backade terroristerna i Syrien iaf..
  Så kanske lättar lite på trycket. Dock lär ju inte väst ge sig såhär lätt.. Måste vara ett av de surare nederlagen hehe.. Propagandan i västmedia har antagit rent hysteriska proportioner. Blir bara roliga o roligare att lyssna på hehe :-) Mer o mer fantasifulla historier. Alepporapporteringen slår rekord efter rekord i verklighetsförvridning.
  Tyvärr tror jag väst har bestämt sig för att det helt enkelt ska bli ett 3:e världskrig. På ett eller annat sätt. Konditioneringen av västs befolkning är iaf i full gång.

  Sen får ju Ryssland fortsätta att göra motstånd i Ukraina iomed att väst tagit över det landet helt i princip för att expandera nato rakt in på Rysslands bakgård.

  SvaraRadera
 23. Ryssland ut ur svenska Nyen!

  SvaraRadera
 24. Gårdagens Dokument utifrån på SVT var minst sagt intressant. Kommer troligen avfärdas som ryssvänlig propaganda tyvärr även fast den faktiskt tar upp både misstänkt valfusk, avrättningar av opposition, "felaktiga" bombningar av Tjetjenien osv. Men den gav en bra sammanställning av vad som hänt senaste 25 åren (även om det finns luckor givetvis) och, för mig, en ny vinkel hur möjligen Ryssar och Kineser kan uppfatta våran västerländska kultur.

  Personligen har jag ännu mer förståelse (inte samma sak som sympati) för Rysslands agerande nu. Och jag är än mer övertygad om att västvärldens pompösa nonchalans gentemot andra kulturer genom historien kommer kosta våran generation dyrt. Är det Trump som ska agera vår tids JFK så har jag inte så höga förhoppningar.

  Den som lever får se :)

  Rekommenderas starkt!;
  http://www.svtplay.se/video/11575090/dokument-utifran-rysslands-aterkomst/dokument-utifran-rysslands-aterkomst-rysslands-aterkomst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerade framförallt på att Putin har en så stark personlig känsla för Ryssland, att det verkar som att en kränkning eller uppfattad kränkning av Ryssland är något som han tar ytterst personligt.

   Kombinera detta med att ryssen lever i ett sammanhang där historia är något som är lika aktuellt idag som när det hände, så är det lättare att förstå varför Putin ser fiender överallt.

   Putins bild är att det är väst som hotar moderlandet och det han gör är att reagera på det upplevda hotet.

   En annan sak, dokumentären belyste faktiskt varför en stor del av befolkningen (läs kvinnorna) ser Putin som en riddare/räddare. De är verkligen trötta på män som super, slåss och inte tar ansvar för sin familj.

   Radera
 25. För den som vill få litet saklig information om Sverige och egna kärnvapen rekommenderas Wilhelm Agrells bok "Svenska Förintelsevapen". Det som framförs av Nanotec m fl ovan är mest "Brown Fecal Matter". Vi var aldrig ens i närheten av att ha tillgång till klyvbart material av vapenkvalitet i tillräcklig mängd (Marviken där rå-Pu skulle produceras laddades aldrig och frågan är om vi fått köpa nödvändigt tungt vatten av norrmännen) och den nödvändiga upparbetningsanläggningen för att få fram vapen-Pu var projekterad (skulle ligga i Tanum) men påbörjades därutöver aldrig.

  SvaraRadera