Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-12-12 17:38

SEB: Inga tecken på avmattning av bostadspriserna - statistiken kommer visa stigande priser för november

SEB:s boprisindikator visar inte på några tecken på avmattning av bostadspriserna. Det talar för stigande bostadspriser i statistiken för november, som publiceras på onsdag. Sajten Penates bekräftar också prisuppgång i november åtminstone för bostadsrätter, som fortsatt in i december. Dock kan priserna se ut att falla i Stockholm.
SEB Boprisindikator december 2016 och bostadsprisindex för Sverige. Källa SEB, Valueguard
SEB Boprisindikator ligger nu på 62, då 70% av hushållen tror på stigande bostadspriser och 8% på fallande. Indexet är procentandelen stigande minus procentandelen fallande. Indikatorn följer med god korrelation den faktiska utvecklingen av priserna, men är ingen ledande indikator annat än om den rapporteras innan Mäklarstatistik och Valueguard rapporterar.

Sajten Penates är uppdaterad med betydligt mer användarvändligt om omfattande material och visar på stigande bostadsrättspriser i hela landet i november, men stillastående villapriser. Det är sannolikt att detta blir utvecklingen som inrapporteras när Valueguard och Mäklarstatistik rapporterar på onsdag.

För bostadsrätter har priserna fortsatt upp i december.

Priserna för bostadsrätter i Stor-Stockholm ser dock ut att falla i november enligt Penates, men kan komma in positivt för centrala Stockholm innanför tullarna, beroende på hur detta räknas ut. Villapriserna i Stor-Stockholm ser ut att falla.

Penates har nu även rapporter per län, vilket kan vara intressant för oss som bor i provinserna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Bra jobbat alla politiker och Riksbanken! Nu sitter vi med en jättebubbla i knät. Och politikerna gör ingenting annat än att fortsätta att elda på kalaset med fortsatt passivitet och utökade stödköp (bostadsobligationer nästa!). Det är förstås enklast att skjuta alla problem på framtiden istället för att ta ansvar. Vad vi behöver är avskaffade räntebidrag (varför ska staten subventionera skuldsättning. Det är ju sjukt!), höjda räntor och avskaffat penningtryckande. Börja idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta kommersiella aktörer är nu inställd på att festen är över för den här gången. Helt annat tugg än det var för några månader sen vilket även avspeglas i fastighetsindex som är ner 7.47% på 3 månader.

   Radera
  2. 1. Det finns faktorer som förklarar prisökningen. Hit hör stigande inkomster, inflyttning till städerna, låga räntor och ett lågt bostadsbyggande.
   2. Hushållens skulder stigit, men det har också värdet av deras tillgångar. Ett genomsnittligt hushålls skulder är bara en femtedel av tillgångarnas värde, enligt SEB:s Sparbarometer.
   3. Det höga sparandet - som är högre än någonsin - ger hushållen motståndskraft om det skulle komma ett fall i bostadspriserna.

   Radera
  3. Cornu har ju mer än en gång visat att inflyttningen är lite av en myt, precis som att "lågt bostadsbyggande" ser ut som ett meme det också. Stigande inkomster står ju öht inte i paritet med skuldökningen?? I alla fall inte i stor-Stockholm, så den kan du väl i ärlighetens namn inte komma dragandes med?

   Jobbar du på Riksbanken?

   Radera
  4. @sjunkbomben
   Punkt 2. Problemet är ju vid ett prisfall på tillgången så är skulderna kvar. De försvinner inte .
   Punkt 3. Vilka är det som sparar. Knappast de som är högst belånade.

   Du ser på totala värdet på tillgångar och skulder. Men det går inte fördela utslaget på alla.

   Radera
  5. Sjunkbomben: din punkt 1) stämmer lite sådär med verkligheten. Stigande inkomster, visst, men inte i proportion till de stigande bostadspriserna. Inflyttning till städerna? I Stockholms fall är det en väldigt knapp nettoinflyttning av potentiella bostadsköpare. Detta har avhandlats x flera på denna blogg. Och bostadsbyggandet är på rekordnivåer, det byggs överallt just nu.

   Öppna ögonen. Det här är en mani, fast i slow motion, bostadsmarknaden är trög.

   Radera
  6. En anekdot: 2011 började jag och 6 st andra nyutexade civilingenjörer jobba på en utvecklingsavdelning på Ericsson i Kista. Idag, ca 5 år senare så har 4 av dem inklusive mig, flyttat från Stockholm.

   Alla flyttade utav lite olika anledningar förstås, men tydligen så visade det inte sig att det var tillräckligt värt att bo i Stockholm relativt att återvända till en mindre ort (närmare familjen).

   Kvoten mellan lön och levnadskostnad håller på att peaka i Stockholm. Bostäder är värderade till extrema belopp. Sedan tror jag att byggs det allt för mycket bostäder. WELCOME TO THE NINETIES! (men inte på ett bra sätt)

   Radera
  7. Inte inklusive mig, exklusive... 5 av 6 nyutexade ingenjörer skall det vara. Vissa flyttade dessutom till Stockholm för att de fick jobbet (och tvärvände i dörren).

   Radera
  8. Ja det är givetvis problematiskt att man inte tjänar tillräckligt mycket mer i Stockholm i relation till övriga landet.Dessutom får man börja betala extra skatt vid väldigt låga lönesummor.

   Ekonomiskt är det en katastrof att bo i Stockholm jämfört med andra orter om man är en medelsvensson och har arbete.

   http://www.regionfakta.com/Norrbottens-lan/Regional-ekonomi/Disponibel-inkomst/

   Disponibel inkomst i Stockholm i snitt är 225k, för riket är det 192k och lägst är det i Värmland och Jämtland med 170k. Det ger 2 750 kr mer i månaden disponibelt i Stockholm jämfört med snittet.

   Jag läste för länge sedan att genomsnittsstockholmaren var den som hade minst pengar kvar i hela Sverige efter att boendekostnaden var betald. Det känns inte helt osannolikt sett till siffrorna ovan.

   Jag har väldigt svårt att se hur en nyexad socionom, sjuksköterska eller liknande ens kan ta sig in på Stockholms bostadsmarknad.Löneskillnaderna i Sverige är små medan boendekostnaden för köpt bostad i Stockholm sannolikt är minst dubbelt så hög i Stockholm som på andra orter.

   Problemet är dock inte nödvändigtvis prisnivån utan kan lika gärna eller lika mycekt bero på den hårt reglerade marknaden avseende löner, skatter och dylikt.

   Radera
  9. Färskaste data jag kan hitta http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/inkomster-och-inkomstfordelning/hushallens-ekonomi-hek/genomsnittlig-boendeutgift-boendeutgiftsprocent-och-konsumtionsutrymme-per-konsumtionsenhet-efter-upplatelseform-och-region-2013/

   Det stödjer inte min tes om att den lilla skillnaden i disponibel inkomst äts upp av ökade boendekostnader på snittet.

   Dock ska man komma ihåg att många har lägre utgifter för gamla köpta boenden om man kunde isolera relativt nyköpta bostäder och hur det ser ut får den gruppen så kan det se mycket annorlunda mellan Stockholm och övriga landet.

   Radera
  10. Jo men ovanstående har inget att göra med en ev. prisbubbla.

   1. Bostäder köps som finansiella investeringar i förväntan om framtida kapitalvinster och inte för eget boende. Köp av permanenta bostäder för uthyrning hindras av regleringar när det gäller bostadsrätter och sannolikt förekommer i mycket liten utsträckning när det gäller småhus.
   2. Boendekostnaden per kvm lägenhetsyta och år i bostadsrätt ligger under än över hyreskostnaden i nyproduktion med ungefär marknadsmässig hyressättning. Således finns här inget tecken på att priserna på bostadsrätter är uppdrivna av spekulation och förväntningar om framtida kapitalvinster. Ett prisfall kan bero
   förändring i fundamentala faktorer, som att risken för arbetslöshet ökar eller börsen dyker.

   Radera
  11. Sjunkbomben: Min anekdoter styrker delvis bloggarens hypotes om negativ inflyttning till Stockholm, och förklarar kanske varför medelinkomsttagare flyr stan.

   Radera
  12. Jo fast nu är ju inte din anekdot sanningen. Sthlm är så mycket mer än Ericsson.

   Radera
 2. http://www.di.se/nyheter/experterna-da-spricker-bostadsbubblan/

  Tröttsamt. Suck. Prat om bostadsbubblan hur länge som helst men det fortsätter ändå att stiga i pris (i SEK) med 15-20% per år. Nu är jag 31. Hade jag köpt för 5 år sen hade jag varit 2 miljoner rikare. Kommer väl sitta på denna bloggen när jag är 50 och vänta på bostadsbubblan med artiklar om att det inte är hållbart med 1 rummare för 2 miljarder SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om tröttsamt.
   Visar endast att man definitivt inte ska lyssna på några "experter" som snackat bostadsbubbla x antal år.

   Radera
  2. Ja, visst är det jobbigt. Förr trodde vi att det var omöjligt med negativa räntor. Nu är det vardag. Vad är nästa steg? Ränta på -500%? Nu är allt fullt möjligt. Riksbanken tänker börja köpa bostadsobligationer med nytryckta pengar. Det finns ingen övre gräns på det. Och därefter kanske riksdagen stiftar lagar om att man måste ha ett lån på minst 10 miljoner. Annars hamnar man i fängelse. Efter det vi har sett hittills är allt möjligt. Politiker och Riksbanken vill för allt i välden skjuta problemen på framtiden och slippa fatta obehagliga beslut. Så visst - nu kanske det är guldläge att gå in på bostadsmarknaden!

   Radera
  3. Vi får anta att Yellen höjer på onsdag, borde ge riksbanken lite relief men jag tror Ingves sänker oavsett 21/12.

   Radera
  4. Toni.
   Det är inte förrns man köpt sen sålt och skattat av vinsten och har pengarna i handen som man ser vad utfallet blev. Vinst eller förlust.
   Så länge man bor kvar i sitt boende är värdet bara fiktivt och kan gå upp eller ner, liksom en aktie. Sen ska man ju också bo någonstans.

   Radera
  5. Nils. Stämmer bra. Precis som en aktie. Värdet är fiktivt och banken får in sin avkastning så länge det finns ett kassaflöde. Att företaget däremot får mindre pengar att röra på sig och inte kan förvärva nytt (= större bostad) p.g.a. hög belåning och fel kursvärde och för stora skulder drabbar ju egentligen bara företaget. Banken och samhället får ju in sina pengar ändå.
   Att köpa en 2a i Göteborg idag är att belåna sig till max d.v.s. 600%. Om man i framtiden kanske får för sig att vilja bo lite större spelar det ingen roll om priserna gått ner då man ändå har kvar samma skuld.

   Radera
  6. Toni. Sitter i lite liknande sits. Ser tyvärr inte att köp av brf är en möjlighet, riskbilden har skenat om man inte hängde med för 5-10 år sedan. Iaf i Stockholm och Göteborg.

   Radera
  7. Teheimar, Stämmer bra men frågan är vad man gör med sparpengar i SEK när bostadsmarknaden är osäker och börsen är osäker. Tror man på bostadsbubbla kanske man ska satsa på utländska passiva indexfonder för om bostadsbubblan spricker så golvar även SEK mot andra valutor och då kanske man blir superrik på att äga en utländsk fond på ren valutavärdesförändring.
   Vad tror du?

   Radera
  8. Håller med om att det är problematiskt höga priser i Sthlm och Gbg för förstagångsköparen. Vad gäller börsen är den för tillfället ytterst stabil och uppåtgående pga Trump.

   Radera
  9. @Toni.
   Jag är osäker.
   Skall man bo i Sverige är det bra om sparandet går att ta ut i sek.
   Annars kan det bli som du säger att utländska sparande/fonder/osv är bättre.
   Vattendelaren är väl om Sverige enskilt trillar dit eller om det blir någon internationell ekonomisk katastrof som får Sverige på fall.

   Jag skulle säga attan får diversifiera tyvärr.
   Själv sparar jag så länge i banken bara, men det beror på att jag inte sparat så mycket hittils så det är ingalunda imponerande summor.
   Sen beror det på vart du vill bo, eller vad du siktar på. Premiumobjekt kommer oftast trots kris kosta mycket.

   Radera
 3. Noterbart är att danskarna nu flyttar till Malmö från rekordpriserna i Köpenhamn som råkar vara ungefär hälften så höga som priserna i Stockholm...

  http://www.sydsvenskan.se/2016-12-10/trenden-bruten-nu-flyttar-danskarna-till-skane-igen

  SvaraRadera
 4. Jag tror vi har ett chickenrace mellan opposition och regering. När spricker HELA bubblan(alltså inte bara bostadsbubblan, även all annan skit som är på gränsen till kollaps)? Batra med anhang har satsat på innan 2018 och vill inte ta över nu. Svetsarn skall få skulden i valrörelsen. Svetsarn och kumpaner har satsat på att de skall klara att dölja det svarta hålet till 2018 och sen lämna över till Batra(eller Jimmie) väl i medvetande om att det inte kommer hålla i ytterligare 4 år. Fan vet vad jag själv tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat i lite liknande banor. Dvs om det är förutom annat också som du skriver ett chicken race där ena sidan i politiken vill få den andra att misslyckas med att hantera bubblan för att vinna nästkommande val, men även ha för överskådlig framtid ha ett bättre valargument i stil med "det var inte vi som fick ekonomin att sjunka". Samtidigt tror jag inte någon sida har någon idé om hur en lösning som inte är plågsam ser ut.

   Radera
 5. Apropå inflyttning eller ej. Hur påverkas priser av demografiska förändringar dvs personer med ärvd förmögenhet och hög lön flyttar in i sthlm medan andra flyttar ut? Det pågår ju ändå en del white flight som gör att utbud/efterfrågan i vissa områden inte möts.

  SvaraRadera
 6. 90-tals krisen, milleniekrisen, finanskrisen... Det är väl snart dags igen. 2018. Jag tror du har rätt Magnus-våren 2018 faller det

  SvaraRadera
 7. Utbudet av bostäder har minskat rejält på kategorierna jag tittar på iaf. Har nog en rätt stor inverkan på priser idag. Momentum har helt klart försvunnit ifrån bomarknaden.

  SvaraRadera
 8. Bubblan kommer att spricka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen så kommer bara dina sparpengar bli värdelösa och dom som har lån på tillgångar kommer kunna inflationssäkra.

   Radera
  2. Toni, erfarenhet av kraschade banker i utlandet?

   Radera
 9. Låter ju som ett rimligt pris för en p-ruta...
  http://www.visionfastighetsmakleri.se/till-salu/luntmakargatan-87-a-vasastan-11,5kvm.aspx

  SvaraRadera
 10. Jan Häggström förklarar varför jämviktsräntan nu är lägre än förr och varför vi inte får höga räntor framöver.
  https://www.efn.se/nyhetsrummet/jan-haggstrom-ecb-skapar-rantedilemma-riksbanken/
  Bubblan kan blåsas upp mer!

  SvaraRadera
 11. I Stockholm är situationen sådan att även om man tog bort ränteavdraget helt skulle det fortfarande vara billigare att äga bsr med dagens ränta o priser än att hyra. Krävs att det dessutom sker en rätt rejäl ränteuppgång för att priserna ska närma sig varandra. Men då antar jag att även hyror börjar öka.

  Och då får man ändå vara väldigt anpassningsbar och flytta dit det råkar dyka upp en ledig hyresrätt som inte paxas av någon med 20 kö-år.

  Detta är ett enormt politiskt misslyckande, men viljan att lösa problemet verkar inte existera; jag tror för många svenssons känner sig för rika o nöjda för att de ska fatta hur dåligt det är.

  SvaraRadera