Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-12-08 13:54

SCB kallar 1% lägre småhuspriser för trendbrott

Enligt SCB har småhuspriserna i landet fallit 1% sedan i somras. Detta kallas tydligen för en trendbrott och inte för brus.
SCB skriver följande, där man både lyckas få huspriserna att stiga och sjunka samtidigt:
"Sedan toppnoteringen i augusti, till och med november, har priserna för småhus sjunkit med nästan 1 procent. Priserna för småhus är dock 1 procent högre för den senaste tremånadersperioden september – november, jämfört med den föregående perioden juni – augusti."
Exakt vad SCB vill ha sagt med sitt trendbrott vet jag inte. Kanske ska någon på SCB köpa en villa snart och måste tuta i allmänheten att priserna faller?

Snittvillan kostar nu 2.715 MSEK mot 2.888 MSEK i augusti.

Jag har dock väldigt svårt att se att man kan prata om något trendbrott. Pris/taxeringsvärde verkar snarare ha planat ut och toppade på 1.91 i augusti och har sedan dess legat stabilt på 1.90. Möjligen är trendbrottet att priserna inte ökat i förhållande till taxeringsvärdet sedan i augusti. 

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Samtidigt: ECB minskar stödköpen från €80 till €60 miljarder/mån. Alla verkar vilja få upp räntorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och se på fan: Snart är kanske räntan positiv på femåringen också...

   Radera
  2. En bit upp till ATH efter milleniskiftet 5.86%

   Radera
  3. Blir kul med Ingves 21/12 (om han sänker) :)

   Radera
  4. Känner att du skickar olika signaler rörande SEK:en nu Stefan...

   Radera
  5. SEK stärktes faktiskt ganska bra där ett tag mot EUR men nu är det roliga slut och Ingves kan andas ut.

   Radera
  6. Ingves kommer att sänka räntan 21/12.
   En liten julklapp till alla som har SEK på sitt sparkonto som blir ännu mindre värda.

   Radera
 2. Är det arkitekter eller byggnads ingenjörer som ritat skapelserna
  på bilden?

  SvaraRadera
 3. Ja ni ser ju själva, en snittvilla för 2.7 mkr.
  Var det någon som pratade om en bostadsbubbla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inkluderar väl villor som är typ gratis. Men jag håller med, snittvillan är inte dyr. Har generellt inte hört så många oja sig över villor/familjeboenden/långsiktigt rimliga alternativ heller.

   Det är apfula, trånga, ovärdiga dussin-BR där man bor högst temporära och/eller fattig-boenden som stuckit och (i min mening) utgör ett hot mot ekonomin. Ställen folk köper och säljer ett klubbmedlemskap till i brist på alternativ och med förhoppning om snabb avkastning som en bonus.

   Radera
  2. I hela Sverige utom centrala Stockholm är villapriserna under medelpriset. Det finns en post stor Stockholm och där är priserna lite över medel. Se själva
   http://www.maklarstatistik.se

   Allt prat om bubbla och prisrally utgår från att hela landet är som centrala Stockholm men så är det inte förstås.
   Egentligen är det som två olika ekonomier i samma land.

   Radera
  3. Det är goda nyheter att vi svenskar har cashat (!) ynka 2,7 MSEK i snitt för våra villor - från hippa Haparanda till kosmopolitiska Ystad - och att de höga fastighetspriserna följaktligen kan reduceras till ett storstadsproblem! Vilken svensk har inte kunnat slänga upp de 2,7 MSEK de sparat kontant? Kan någon berätta när jag skall börja oroa mig för bubbelpriser - när medelvillan kostar 5 MSEK eller 10 MSEK eller rentav 20 MSEK?

   Radera
  4. Bostadsbubblan är till för att sälja "lösnummer".
   Måla upp ett dystert scenario för att sälja annonser och klick.
   Sen om du väljer att tro på det är upp till dig, kanske är det en bubbla, kanske inte.

   Radera
  5. "Tro" på? Förutsätt inte att alla läser samma underhållnings-media som du. Jag finner det inte speciellt underhållande, och har alltså ingen anledning att läsa.

   Analysen står jag för själv. Sen har jag såklart inte plockat fram all data själv och dylikt - det vore rätt onödigt. Men den som plockar slutsatser istället för data är inte seriös.

   Radera
  6. Så du är alltså säker på att det är en bostadsbubbla?

   Radera
  7. Givet att vi tillåter tillräckligt många decimaler är jag nog faktiskt inte säker på något alls, inkluderat saker som mitt eget namn eller vart jag bor. Det vore inte speciellt intellektuellt.

   Om vi med "säker" menar 95% sannolikhet, så är jag säker på att Stockholms bostadsmarknad antingen kommer krascha med hyfsat dunder och brak inom någon slags överskådlig tid, eller att Stockholm för varje år som går kommer att tappa i konkurrenskraft tills hela staden lider av white flight (den långsiktiga konsekvensen är dock inte direkt dyra bostäder då heller, med internationella mått). Andra scenariot är givet om man via statlig makt lyckas reglera sig ifrån att ta smällen (vilket hittills har lyckats, men verkar ganska orimligt på lite sikt).

   Huruvida man vill kalla det läget bubbla eller något annat får väl vara upp till var och en. Själv ordet "bostadsbubbla" har sin funktion i att om man använder det förstår alla _på ett ungefär_ vad man menar. Det är inte direkt väldefinierat.

   Sen finns det 5% i utfallsfunktionen som innebär en bisarr mängd sammanträffanden, tex internationella makrohändelser vi inte rår för, så det skulle kunna bli något helt annat av detta. Att man försatt sig i en horribel position är ju ändå inte en garanti för att det går åt skogen. Det är bara väldigt troligt.

   Radera
  8. "Med dunder och brak" betyder förövrigt inte att precis alla torskar pengar. Det betyder bara att för många gör det, så att det blir en jättesmäll för ekonomin i stort.

   Om vi tex bygger upp ett (extremt optimistiskt) scenario där Stockholm plötsligt växer lavinartat i bredd och återfår sin konkurrensförmåga, så går det åt helvete för lite för många människor som köpt fula klubbmedlemskap för 4 miljoner i skitiga förorter. Även om det inte betyder att precis hela marknaden tankar ihop, och att vi kan ha alla möjligheter att ta oss ur krisen rätt välbehållna (exklusiva dem som torskat lånade pengar, såklart).

   Radera
 4. Det är ju ett getto på bilden. Är det taget på Golanhöjderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det påminner om favelorna i Brasilien.

   Radera
  2. En skildring av bostadsbristens Sverige.

   Radera
  3. Men vem vill inte bo i Svanesund?
   Finns ju både pizzeria, Hemköp och bankomat, en riktig metropol!

   Radera
  4. Svanesund en stormig kväll i januari. Härligt.

   Skogen är den fattiges kofta.

   Radera
 5. Lite för många "om". Om du frågar mig såklart ...

  SvaraRadera