Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-21 09:42

Riksbanken ändrar inte räntan - tror de sänker räntan 2017

Riksbanken ändrar inte sin socialistiskt satta reporänta. Däremot tror de att de sänker räntan nästa år och att Sverige har "ljusare konjunkturutsikter" trots att 2017 - 2019 enligt centralbanken ska visa lägre tillväxt än i år.
Riksbanken låter alltså styrräntan reporäntan ligga still. Man fortsätter köpa på sig Magdalena Anderssons (s) obligationer för att stödja den socialdemokratiska lånefinansierade allt-åt-alla-politiken via socialistiskt artificiellt låga räntor istället för korrekt marknadsvärderade dito.

På prognossidan tror man att KPI-inflationen ska var 1.0% för 2016, i kontrast mot aktuella 1.4% enligt SCB.

Man tänker sig att man sänker räntan nästa år till i snitt -0.60% istället för dagens -0.50% och att Sverige hamnar i en evig högkonjunktur, en sk superkonjunktur, där BNP-tillväxten inte går under 2.1% under perioden 2017 - 2019. Att den i år förväntas bli 3.4% enligt banken via BNP-tillväxtens magiska matematik och att den framöver blir 2.4 - 2.1% under 2017 - 2019 kallas för "ljusare konjunkturutsikter" och "den allt starkare konjunkturen", som förstås är tack vare Riksbanken om man läser deras pressmeddelande.
"Riksbankens expansiva penningpolitik har fått ett brett genomslag och pressat ner räntorna i svensk ekonomi. Penningpolitiken har på så sätt bidragit till de senaste årens positiva ekonomiska utveckling med hög tillväxt, fallande arbetslöshet och stigande inflation. [...] Den allt starkare konjunkturen innebär att det finns goda förutsättningar för att inflationen ska fortsätta stiga."
Så var det alltså med den saken.

Att Riksbanken sedan är notoriskt duktiga på att inte ens kunna förutse vad de själva ska göra ska vi väl inte låtsas om.

Frågan landar i om inte Riksbankens hela pressmeddelande ska klassas som det nya innebegreppet fake news?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Finns inte mycket att tillägga.
  Värt att notera är att 17% av dina läsare var helt världsfrånvända och trodde på en höjning. Kanske var våra kära Sverigevänner med foliehatten på som tryckte frenetiskt på höjknappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverigevän som jag är måste jag göra dig besviken.. låg helt i linje med majoriteten.

   Radera
  2. Sverigevän var i det här fallet folk med åsikter utan verklighetsanknytning. Däremot kunde man ju önskat sig en höjning vilket inte var fallet i frågan.

   Radera
  3. Vi tryckte på höj-knappen för att det inte håller i längden att vara verklighetsfrånvänd. Minusränta är verklighetsfrånvänt.

   Jag bara beklagar att Sveriges penningpolitik och politiken i övrigt styrs av idioter. Ett land av och för idioter. Svenne Banan kan fortsätta låna allt vad man orkar för några kvadratmeter bostad, för att sedan ropa att staten ska rädda Bananen när bubblan spricker. Ja, både Svenne Banan själv och de som fattar besluten över Bananernas huvuden, var oförmögna att fatta sunda beslut eftersom de inte förstod någonting, och ingen i det här landet är heller ansvarig för sina beslut.

   Folk som inte är förmögna att ta ansvar för sina egenhändigt fattade beslut, är antingen redan tvångsomhändertagna, eller bör tvångsomhändertas.

   Påminn närmaste Banan om följande när bubblan spricker:
   1. Priserna kommer ju bara att stiga!!!!!
   2. Ränta? Man betalar ju till sig själv!!!!!
   3. Folk måste ju ha någonstans att bo!!!!!
   4. Fyll på själv med valfri Svenne-Banan-floskel.
   (observera alla utropstecken i sann Svenne-Banan-anda)

   Jag ger upp och ägnar mig åt julen i stället.

   Radera
  4. Ja det är stort problem när Svenne Banan inte ens är läskunnig och kan svara på en enkel fråga.

   Radera
  5. I så fall glömde Svenne Banan frågetecknet.

   Radera
  6. Håller med dig i sak Dr Syn. Nu var ju dock frågan om man trodde att en höjning/sänkning/bibehållen ränta skulle ske. Inte vad som vore förnuftigt.

   Sedan ligger ju otroligt mycket politik i detta. Ett Ex är räntebidrag. Att reducera / ta bort detta är ju politiskt självmord då det innebär att 08:or kommer gå i taket... de står väl för ca 30% av kostnaden för räntebidragen om jag minns rätt.

   Radera
  7. Något värt att fundera över är den fallande kronkursen. Hur har börs och bostadsmarknad rört sig i relation till detta? Korrelation mellan bostadsmarknad och kronkurs?

   Radera
  8. Går inte att ge något enkelt svar på det.
   Å ena sidan faller utländska investerares investeringar i Sverige vid fallande kronkurs.
   Å andra sidan kan de köpa billigare vid fallande kronkurs.
   Tittar vi historiskt har SEK varit rejält svag vid fastighetskris och börskrasch.

   Radera
  9. Märkligt att inte hyresgäster (hyresgästföreningen) protesterar mot att villa/bostadsrättsägare får en sådan ekonomisk fördel av staten genom ränteavdrag. Är de (hyresgästerna) en svag grupp som man (läs politiker)kan behandla lite hur man vill. Att Hyresgästföreningen är lierad med socialdemokratin är ju ett känt faktum. så några större protester därifrån är väl inte att vänta...

   Radera
  10. Fastighetsägare får göra ränteavdrag vilket indirekt kommer hyresgästen till del.

   Radera
  11. Jadu Stefan, sa har skrev du faktiskt igar :)
   Du hade val dubbelfel och ar forst i kommentarsfaltet att raljera.

   Stefan Östergren2016-12-20 19:51
   Instämmer med Nils.
   De sänker pga sin inflationsblindhet.
   Konsensus är dock oförändrat.

   Radera
  12. Stefan: och hur väl stämde din prognos med verkligheten? Var det inte du som trodde att de skulle sänka räntan?

   Radera
  13. Dubbelfel var väl att ta i.
   Läs vad jag skrev igen.

   Radera
  14. Fastighetsägares räntekostnader minskar vinsten, vilket inte är värt 30% utan 22% väl. Ingen jättelik skillnad hur som helst.

   En värre "orättvisa" är att fastighetsägaren inte får rotavdrag för renoveringar i hyreslägenheter.

   Radera
  15. Fastighetsägaren drar av renoveringar över resultaträkningen.

   Radera
  16. "Ingves rasar mot "politisk ovilja" skriver DI idag.

   Snart kommer även Ingves att SÄGA det "vi" vet, dvs att dagens karriär-politiker numera tänker på sig själva och sin egen plånbok snarare än väl och ve för landet i det längre perspektivet. Jag har mycket länge studerat dagens politikers ovilja att ta nödvändiga beslut i flera sammanhang. I botten ligger förstås makten och kampen om mittfåran, dvs väljarna. Det handlar om korrumperande drag och svaga karaktärer.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. När blev detta Stefan Östergren-bloggen?

   Radera
 2. Världen håller på och brakar samman. Det borde vara ganska uppenbart. Idioter som Trump kan uträtta nada utom att berika sig själva och dra ner sitt land och sin värld ännu värre i skiten. Att börserna går upp kan knappast ses som något annat än ett sista feberutbrott. Det enda som kan rädda världen är ett expressnabbt införande av medborgarlöner. Men det är inte särskilt troligt att något sådant kommer ske tillräckligt snart. Helikopterpengar kan möjligen hålla våra näsor över vattnet ett tag, fast det är ett tvivelaktigt recept. Vi måste komma bort från de eviga produktions- och konsumtionskraven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir alltid sämre snart. Så har det alltid varit!

   Radera
  2. The sun is the same in a relative way but you're older

   Radera
  3. Om gulfstaterna inte kan göra pengar på USA tvingar de andra länder att anpassa sig, möjligen är det order därifrån

   Radera
 3. Gött. Evigt stigande bostadspriser och börskurser i SEK då vi alltid kommer att gå mot strömmen i det här landet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ström svensken skulle behöva är el-chock-terapi.

   Radera
  2. Haha. Jag har alltid trott att ekonomi är lättare än vad den är att förstå sig på. I 7-8 år har jag trott att nu kommer börsen falla, nu kommer bostadspriserna falla men istället ökar det snabbare än någonsin så nu har jag också gått över till att tro att bostadsbubblor är något som bara inträffar i andra länder. Sverige är immunt eftersom vår regering tillåter inte att priserna faller. Skulle omvärlden höja räntorna kommer Sverige bomba dom med långdistansrobotar med feministvirus.

   Radera
  3. Tricket är att vara aktiv och flexibel, har man en statisk strategi där man väntar in det stora raset så missar man många affärer på vägen både i uppgång och nedgång.

   Radera
  4. Sjunkbomben: Förklara din strategi :)

   Radera
 4. OT.
  De europeiska bankerna fortsätter att leverera.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/12/21/bank-monte-paschi-ser-ett-forvarrat-likviditetslage-bn.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får de inte nya stålar från Qatar lr nån (minns ej)

   Radera
 5. Tror du att vi kommer att få se en omvänd igelkott nu? Där riksbanken förutspår sänkningar men levererar höjningar?

  SvaraRadera
 6. Nu tycker jag vi skall njuta av det överfulla smörgåsbordet som serverats oss istället för att oroa oss över att räkorna är dåliga!

  Det är rätt speciella tider när man kan låna en miljon (motsvarande 5 årslöner efter skatt för en arbetare) för 500kr i månaden (efter ränteavdrag, dvs som några pizzor, fanta och netflix) med en tvivelaktig säkerhet.

  Speciellt när detta sker under längre tid. Så passa på och gör något av möjligheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast idag känner jag mig rejält kränkt av den starka kronan.
   Vill bara ha mer mer mer devalvering.

   Radera
  2. Alltid tråkigt när SEK rallal, men det är väl ingen superbadboll direkt.

   I det långa loppet går SEK alltid ner :)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Frågan är väl om en framtid "sättning" av bostadspriserna sker med hjälp av inflation eller deflation.
  Ska man hoppas på infation och gå all in och maxa lånen och låta framtIda pensonärer ta smällen?
  Eller ska man räkna med deflation och spara och amortera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur förändras din köpkraft? Vid inflation utan stigande lön (eller förräntning av kapital/kapitalinkomst) har man inte mycket nytta av sina skulder...

   Radera
  2. En dag blir du också pensionär med en bråkdel av de inkomster som fanns när ev. all-in lånen togs. Kan bli en mager ålderdom.

   Radera
  3. Frågan är kanske vilken strategi riksbanken tar?
   Låg ränta och en än svagare krona?

   Radera
  4. Ja, det kan man ju spekulera om. Dock hör man allt som oftast uttalanden i stil med att "inflationen minskade lånen" o dyl vilket är ett feltänk eftersom det är löneökningar som gjorde lånen mindre kännbara och möjliggjorde att dessa kunde betalas av snabbt - inte att priset på kaffe steg. Sverige skulle mkt väl kunna få en situation där kronans värde försvagas ("bra för exporten") och kvalificerade ingenjörer o dyl i exporterande företag får kraftiga löneökningar (även realt) medans div lågkvalificerade, skattefinansierade och arbetskraft som främst servar den inhemska marknaden får stagnerande lön eller reallönesänkningar. Jag ser detta som högst troligt. Detta scenario skiljer sig dock från 70-talet då breda grupper fick högre löner. Tillhör man den senare gruppen och tar lån upp till nocken så, tja...

   Radera
  5. Angående köpkraft kan man undra vad en kronförsvagning på 30%+ mot euro och dollar under de senaste åren innebär. Fastighetsprisindex har rört sig uppåt ca 30% under denna period. Som det ser ut nu är det väl de som har lön och likvida tillgångar i SEK som betalar i form av förlorad köpkraft. Att den officiella inflationen trots detta ligger på 1.5% känns märkligt. Det enda jag kan komma på är att det som tidigare var traditionellt sparande på bankkonto har inverterats till att ta ett lån på en värdebeständig tillgång och amortera. På så sätt tar man del av tillgångsinflationen vilket blir det nya inflationsskyddade "sparandet". I det scenariot utgörs senare års accelererande "bostadsbubbla" till stor del av en indirekt devalvering på bekostnad av alla som innehar SEK. Det rimliga är då att belåna sig, köpa fastigheter, aktier eller guld, allt annat än bankkontot. Och den absurda slutsatsen att man i största möjliga mån ska undvika att ha pengar på banken.

   Radera
  6. zxc101: Om man inte har köpt en bostad ska man sätta in allt man har på breda passiva indexfonder och hoppas på att SEK fortsätter att devalveras 10% per år för att få 10% i värdestigning p.g.a. valutaspekulation? Eller ska man köpa en övervärderad bostad med risk för att bubblan spricker och man hamnar i livslång kris eftersom man till slut gav upp och slutade ta "ansvar". Man tappar ju lusten att arbeta i det här landet. En av världens högsta skatter, dålig skola, dåligt rättsväsende, man måste spara till sin egna pension, bostadspriser lika höga som i New York, tar man lån och det spricker är det ens egna fel och gör man det inte så får man skylla sig själv för att man sparade för att då borde man ha lånat o.s.v. Vad är bäst att göra? Växla allt sparande till EUR/USD och sitta och skratta åt Riksbankens eviga devalvering av SEK?

   Radera
  7. Allt är inte nattsvart. Känslan av att hela skiten är på väg att krackelera kan vara ... bara en känsla. Vi har höga skatter, ja. Men inte högst i världen. Vår skola har problem, men det känns som att man försöker vända på skutan. När satte du din fot i en svensk skola senast? Jag gissar när du själv gick där. Samma sak med polis och rättsväsende. Det är bara att fixa det ju. Det finns alla möjligheter. Det råder ingen brist på kompetens.

   Du har bara gått på undergångspropagandan.

   Radera
 9. Ingves sätter ner foten:

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/12/21/ingves-forstar-fi-chefens-frustration-men-rb-satter-rantan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag följde bara order"

   Radera
  2. En algoritm hade gjort det bättre.

   Radera
  3. Om nu Ingves har missförstått sitt uppdrag borde väl hans arbetsgivare ha reagerat vid det här laget? Tvärtom så fick han en offentlig åthutning för att han just tog hänsyn till privat skuldsättning för några år sen. Skuggan faller över Rosenbad och grannkåken över bäcken.

   Radera
  4. Så kan man se på saken vilket innebär att en algoritm skulle kunna göra riksbankens jobb.

   Radera
  5. Lösningen är enkel, jag implementerar en enkel for-loop som gör Kapten Riskbanks jobb. Sedan får jag hans lön in på mitt konto. Check.

   Radera
 10. Cornu: Swedbank har redan höjt sina rörliga räntor till 2,04%. I fredags.

  SvaraRadera
 11. Från dagens presskonferens, "Det finns en så pass stark politisk ovilja att hantera de här frågorna”, säger Stefan Ingves.

  Eller med andra ord, planekonom Ingves vill att de andra planekonomerna ska försöka ratta ekonomin, men det är knepigt att få till då det kräver riksdagsbeslut och uppgörelse mellan planekonomer av olika partitillhörighet.

  Kort sagt, alla vet vad problemet är men vi har ett ekonomiskt system (centraplanering) som inte fungerar, precis som i Sovjet.

  Lösningen är att ha marknadsräntor.

  Dessa kan justeras på sekunden efter hur utbud och efterfrågan förändras, dvs spar- och lånevilja i ekonomin. Vill många låna så stiger räntorna och vill många spara så sjunker de, helt självreglerande, och samma mekanism som sätter pris på bröd, kött, bilar och det mesta andra i en ekonomi. Tänk om socialdemokrater och moderaterna skulle behöva göra upp om vad en limpa skulle kosta. Klart det skulle bi problem.

  Inför en fast pennningmängd (eller sakta ökande med någon procent) och låt sen marknaden sätta priser på så väl ränta som valuta.

  SvaraRadera
 12. Jag tror att lösningen är att man måste komma överens inom partierna av ett helt nytt skattesystem. Det som är nu är från i början av 90-talet och är lappat och lagat så det slår knut på sig själv. En bred uppgörelse av ett nytt skattesystem!
  Där kan man ta tag i ränteavdrag, fastighetsskatt och allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med.
   Tyvärr eller turligt nog (hur man nu ser på det hela) finns det ingen vilja till förändring bland våra politiker.

   Radera