Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2016-12-22 13:37

Polisen 25% sämre sedan 2011 på att utreda brott - semester-Eliasson orkar inte kommentera

Polisen lämnade i november 25% färre brott vidare till åklagaren än 2011 och 5% mindre än 2015. Polischefen Dan Eliasson vill med sin sexsiffriga lön inte bemöda sig att kommentera det hela och inrikesminister Ygeman har tidigare hävdat "kraftfulla åtgärder" om problemet inte är löst till årsskiftet. Vilket vi vet är tomma ord från Ygeman som faktiskt inte genomfört ett dugg av värde under sina år som minister, men pratar desto mer. Planer för åtgärder saknas också.
Anders Ygeman i en prickig slips och trist skjorta med en kostym som säger lika lite som han är en handlingens man.
I speciellt polisregionerna Syd och Mitt är läget extra illa. Antalet brott som lämnats vidare till åklagare har fallit med 20% på ett enda år

Det beror säkert på minskad anmälningsbenägenhet...


Enda positiva statistiken kommer från Östergötland, men beror på ett enda enskilt all med många pinnar.

Ygeman och politikerna yrar om att fler ska utbildas till poliser, men har samtidigt sänkt kraven på intelligens hos polisaspiranter till nivåer där man förr inte fick göra värnplikten. Och gröna färska poliser hjälper inte när det är erfarna utredarna som säger upp sig, om nu de antagna till polishögskolan klarar av att ta examen med tanke på de nya "kraven". 

"Även om det till sist verkar ha gått upp för ledningen att man befinner sig i kris har jag svårt att se någon plan. Problemet är att så många erfarna utredare valt att lämna myndigheten och de kan inte ersättas."
Att bli en utredare med 20 års erfarenhet tar ... 20 år. Det finns inget Anders Ygeman kan göra åt det.

Rikspolischefen Dan Eliasson bryr sig inte om att kommentera de nya siffrorna. För istället för att slita med att vända trenden har han tagit julledigt och vägrar svara på frågor, trots att han har en sexsiffrig månadslön.
"DN sökte under onsdagen Dan Eliasson, som hunnit inleda sin semesterledighet. Polisens presschef Sara Kvarström hälsar att Eliasson väljer att avstå från att bemöta den senaste kritiken från riksdagspartierna:
– Han har inga kommentar till det."
Det var väl bekvämt. Jag är säker på att rikspolischefen kommer komma tillbaka utvilad från sin julledighet.

Anders Ygeman föreslår nu efter två år som minister att man ska utreda en lagändring som i teorin gör det möjligt att häkta personer som grips med skarpladdade illegala vapen, istället för att som idag släppa dem fria efter förhör. Lagen kan i så fall eventuellt börja gälla 2018 eller 2019. Men mest sannolikt blir den som allt annat från pratkvarnen Ygeman - i praktiken ingenting, då något kommatecken i lagen kommer göra den oanvändbar.

Oavsett finns det ju inte plats i häktena att faktiskt låsa in alla som ertappas med skarpladdade illegala vapen.

Samtidigt vill nämligen regeringen göra så att risk för två års fängelse inte leder till häktning och därmed bevisas att Ygemans utspel om att häkta vid vapenbrott bara är populistiska tomma ord. Regeringen har ingen som helst avsikt att häkta någon, tvärt om släppa dem fria så de slipper traumatiseras inför rättegång och kan påverka vittnen ordna sitt försvar.

Ygemans utspel är enbart till för att pratkvarnen ska verka vara handlingskraftig och låtsas göra något åt problemen. Fårket sväljer detta och sedan händer exakt samma sak som de senaste två åren med Ygemans ministär - absolut ingenting. Eller ja - de som tidigare skulle häktats för brott med minst två års straff kommer släppas fria framöver. Vapen eller ej.

Att regeringen och Ygeman inte kunnat specificera vad för kraftiga åtgärder som ska till efter årsskitet om nu inte polisen vänder trenden innebär att man inte har en plan utan att uttalandet är ännu mer tomma ord från Ygeman.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Samtidigt som Ygeman säger sig vilja höja straffet för vapenbrott så förbrytare häktas funderar regeringen på att ändra tvåårsregeln så det inte blir någon automatisk häktning.

  Effekten negeras och brottslingar kan fortsätta i frihet.

  Se 6.4.2 här: http://www.regeringen.se/4a4461/contentassets/17535107f07745839499d8de4e84eefa/farre-i-hakte-och-minskad-isolering-sou-201652

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just. Förtydligade detta i inlägget.

   Radera
 2. Men i Götet sätter polisen in stora resurser på att komma åt den grova brottsligheten:
  http://www.expressen.se/gt/stort-polispadrag--fyra-patruller-och-helikopter/
  Känns bra att skattepengarna gör våra gator säkrare!(sic)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kungen!
   https://www.youtube.com/watch?v=xF4VWV0gUck

   Radera
  2. Sen gäller det att ha koll på villka fågelfrö man låter gro.
   http://www.vk.se/628132/knarkodling-pa-fagelfron?mobil

   Radera
 3. "men har samtidigt sänkt kraven på intelligens hos polisaspiranter till nivåer där man förr inte fick göra värnplikten. "
  Eeeh. Är inte det rätt riskabelt också med så ensidiga lösningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte alla ta 10 sek och fundera på vilka idioter de träffade under lumpen, och som alltså är mer begåvade än vissa av framtidens poliser.

   Radera
  2. Jag gjorde inte lumpen. Du vet nedskärningar/strategisk blackout.

   Radera
  3. Om dom jag träffade under mina första veckor på grundutbildningen i flottan skulle kunna bli poliser nu (men inte tidigare) så blir det bra mycket värre snart.
   Vådaskott kommer ske tio gånger
   / dygn och troligtvis kommer dem även sätta sig (och låsa in sig) i baksätet på bilen istället för förarplatsen.

   Radera
 4. Det är säkert i Eliassons avtal en minsta tid som han måste sitta på sin post innan den förmånliga fallskärmen kan utlösas och innan denna tidpunkt

  SvaraRadera
 5. Men sossarna har tydligen fårk som är benägna att rösta på dem.
  Se dagens Metro.
  Häpnadsväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte otänkbart att runt 25% alltid kommer att rösta på S oavsett. Därför att det gjorde far och hans far före honom.

   Radera
  2. Vi andra 75% får väl sluta betala skatt så kan de försöka dumma sig bäst de kan uatn att det gör någon skada.

   Radera
  3. När det gäller beskattning finns det däremot hur mycket poliser som helst att tillgå. Så den gubben gick inte.

   Radera
  4. Sven-Hassan: som jag förklarat i tidigare tråd så är det inga poliser inblandade när det gäller skattebrott, SKV sköter i princip hela processen själva.

   Radera
 6. Ha ha,
  De enda illegala vapen polisen kommer att beivra är väl jägare som inte ha med sig sin vapenlicens när de jagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis +1. Vapen flödar in i Malmö och jägarna får hårdare krav på vapenförvaring. Logiskt och ger effekt.

   Radera
 7. Det är så jävla dåligt skött, finns det inget åtalbart?
  Typ "Grovt tjänstefel" eller liknande då det faktiskt är direkt vanvård av viktiga samhällsfunktioner.

  "Grovt bedrägeri" kanske, då de faktiskt har tagit på sig ansvaret att sköta saker som de sedan inte alls sköter. Och de har ju faktiskt fått åtskilliga löner utan att leverera någonting annat än varm luft..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi göra, skicka polisen?

   Radera
  2. Envarsgripande?
   Handbojor, ligga på golvet i baksätet och ett knä i ryggen och sen lämpa av honom hos någon som kan ha honom i förvar tills polisen har tid att komma..

   Radera
 8. Nu kan det sannerligen vara dags att återinför Tjänstemanaansvaret som togs bort, i mitten på sjuttiotalet tror jag det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att du inte kan redogöra för vad tjänstemannensvaret omfattade och hur det skiljer sig från dagens situation.

   Radera
 9. Dom kan kanske kalla in lite Konsulter från Chile och Israel ? Dom kan nog tipsa om hur man bäst hanterar stenkastande gäng.

  Och tillåta privatpersoner att gillra en del fällor i villan, tänk öppnings scenen i Jakten på den försvunna skatten.. Triggat av rörelsedetektorer - giftpilar, hagelbössa, släppa ut den galna pibullen ur buren på övervåningen, .....

  Och varför gör ingen något mot alla bedrägerier ? Inför tex en central spärr mot alla persno-baserade köp, som bara kan öppnas med E-leg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det med att gillra fällor får mig att tänka på en som blev av med ved och tröttnade på vedtjuveriet. Han borrade ut en vedklabb och fyllde upp med dynamit. Efter att denna vedklabb sedan stulits så blev han konstigt nog aldrig mer bestulen på ved....

   Radera
  2. Vet inte om det är sant eller om han bara drog en vals för mig men lät hursomhelst trovärdigt.

   Radera
  3. BiQ: de där bedrägerierna verkar märkligt att man inte sätter efter. Ja det är ju nästan så att de ställer sig på bedragarens sida och verkar för att offret skall ta smällen.

   När man bara genom att känna till personnummer kan utge sig för att vara vederbörande så är det skrämmande naivt det funkar. Personnummer är ju bara en identifierare, ungefär som namn. Samma sak gäller ju kortnummer som kreditkorten numera sänder ut till alla busar som vill ta det.

   Nej se till att kräva tillförlitliga belägg för köpen innan de belastas offret. Om man läser skadan där den orsakas så skulle nog bristerna täppas till tämligen omgående.

   Radera
 10. Å andra sidan så är nog det bästa Eliasson kan göra att ta semster - gärna evig semester han behöver inte komma tillbaka. Det är rena vinsten för samhället att betala honom en sexsiffrig lön bara han håller sig borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa superstjärna blir då Karin Göthblad igen... tror att en arbetskraftsinvandrad thailändsk polischef skulle fixa problemen/utmaningarna så mycket snabbare.

   Radera
 11. Antagligen blir det ett snabbt och kraftfullt förslag tillika omgående lagändring om att endast tillåta svenska jägare att inneha studsare och hagelgevär för enkelskott enbart. Rätt hög uppklarningsprocent på alla nya brott blir det då, vi finns ju redan registrerade, problemet löst!

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det är fint med en utvilad RC och en postindustriell poliskår. Brotten kommer att försvinna när man inte utreder dem.

  SvaraRadera
 13. Ja, det är inte så mycket mer bevänt med brandförsvaret. Ta en timme och fundera samtidigt på vad som händer i Sverige. https://m.youtube.com/watch?v=_Zm3NQoJuQw

  SvaraRadera
 14. Det är ytterst allvarligt det som händer just nu. Poliser slutar för att de går på knäna efter den stora anstormning av unga män utan social kontroll som hände 2015. Jag träffade nyligen en polispiketgruppchef som stod i kassan på en större elektronikaffär och tog betalt. Son till en pensionerad polis som varit poliser i generationer. Situationen nöter ned våra system då polisen inte längre känner att de har kontrollen. Det var ingen slump att det var länspolischefen i Malmö som stängde gränsen (eller snarare tvingade regeringen att göra det). Det som är värst i denna situation är att de nyanlända har en helt annan inställning till vapen och våld än vad vi är vana vid. Helt annan. "Har du ett vapen har du respekt som vuxen, har du inget vapen är du ett barn." Lite vilda västern. När dessa ungdomar inser att bara ett fåtal av dem har kapacitet att bli civilingenjörer eller läkare så kommer det bli ganska oroligt. De kommer som vanligt att göra det som krävs för att komma vidare i livet. Det blir värre innan det blir bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. As an experienced traveller så var det lätt att fatta detta redan för > 5/10 år sen. Tyvärr är våra politiker Super-Naiva och fattar inte hur världen utanför funkar ... Så nu har dom importerat en enorm mängd problem hit, pga PK-dumhet....

   Dags att flytta till Grönland !

   Radera
 15. Men är inte polisens problem i stort ett problem med rättsväsendet i stort? Hur ser kapaciteten ut "bakom polisen" så att säga? Det är klart att polisen inte kommer agera mot brott osv om de vet att det varken finns åklagare,domstolar eller häktesplatser så det räcker? Eftersom polisen lär vara längst ner i hackordningen så kommer väl chefer hos de andra instanserna gnälla på polisen om de skulle vara för effektiva? Och då är det bara att ignorera allt istället om man vill kunna gå vidare i karriären?

  Så hur står det till med kapaciteten hos de andra instanserna? Hur lång tid tar det innan ett brottsmål kan hanteras av en domstol? Har vi åklagare så det räcker att inom rimlig tid väcka åtal? Efter domslut, hur lång tid tar det innan plats finns på anstalt?

  Känns som man skurit ner ganska mycket i antal domstolar i landet? För hade vi fler domstolar och samtidigt en mindre befolkningsmängd? Det gjorde väl att rättegångar kunden genomföras utan större väntetid?

  Jag tror vi bör fokusera på rättsväsendet i stort och inte bara kasta all skit på Farbror Blå? De problem som finns är nog mycket större än enbart att polisen inte vill göra sitt jobb?

  SvaraRadera