Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-12-26 18:02

Öppen tråd: Stormen Urd

Lämnar väl en öppen tråd för stormen Urd här. Rapportera gärna in hur det ser ut i kommentarer och e-posta eventuella foton ni vill ha publicerade (glöm inte hur de ska creddas). Förvisso är det kolsvart ute, så det kanske inte blir så mycket till foton.
17:55 Vinden börjar dra in över Bohusläns kust. Byvindarna är 21.2 m/s på Nordkoster, 26.7 på Väderöarna, 27.8 m/s på Måseskär enligt SMHI, Vinga (utanför Göteborg) 22.5 m/s och Nidingen (utanför Kungsbacka) 23.0 m/s.

Minimalt med strömavbrott hos Ellevio, Göteborg Energi och Vattenfall än så länge. 

Här hemma är allt i ordning. Motorsågen är testkörd, vattendunkar är uppburna ur matkällaren, ved finns inne för 5-6 dagar, kaminen är igång, huset är varmt, det är diskat, tvättat och städat. Djurtillsyn genomförd. Bilen står på behörigt avstånd från alla träd. Har rent av hunnit med lite löpning under eftermiddagen.

20:05 Första strömavbrotten. Ellevio har strömavbrott hos 72 abonnenter i Munkedal, varav 71 i Svarteborg. Vattenfall har 105 strömlösa abonnenter i Dals-Ed.

Byvindarna är 26.1 m/s på Nordkoster, 32.8 på Väderöarna, 28.5 m/s på Måseskär enligt SMHI, Vinga (utanför Göteborg) 25.1 m/s och Nidingen (utanför Kungsbacka) 21.4 m/s.

20:47 E.On har 300 personer i beredskap. Detta enligt ett pressmeddelande. Bolaget har 105 abonnenter utan el just nu. Elevio 88, varav en i Stockholm som förmodligen inte har med stormen att göra. Vattenfall är klart sämst med 638 kunder utan el. Göteborg Energi är nu inne i matchen med två kunder utan el.

Kan tilläggas att Ellevio har alla kustkommunernas elnät där stormen är som värst, medan Vattenfalls kunder hittas längre in åt land. Ellevio verkar ha stormsäkrat rätt väl.

Ute hörde jag första braket just nu. Kanske dags att ge sig ut på en första besiktning?

22:51 Tog en vända ut. Runt gårdscentrum som vanligt i princip vindstilla. Fördel med 130+ år gammal placering av gården. Inte högst upp på berget, utan skyddad av bergets sista tio meter. Uppe på krönet kan man väl beteckna det som en frisk vind även om det lät en hel del i skogen.

Stormen verkar skiftat fokus lite söderut när nu Göteborg får ta hårdast vind.

Byvindarna är 22.0 m/s på Nordkoster, 29.7 på Väderöarna, 30.6 m/s på Måseskär enligt SMHI, Vinga (utanför Göteborg) 32.2 m/s och Nidingen (utanför Kungsbacka) 29.7 m/s. Det senare bör göra att jag får mina hårdaste vindar snart, eftersom jag bor ganska rakt öster om Nidingen.

Ellevio har 225 strömlösa abonnenter, främst i Göteborg och på Tjörn. Vattenfall toppar ligan med 1 078 kunder utan el och E.On har 1 051, varav 397 i Östergötland och sannolikt ej beroende på stormen. Göteborg Energi har inga kunder utan el.

Jag kommer nu avsluta min liverapportering, men återkommer eventuellt när jag skrivit ytterligare ett kapitel bok ikväll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Sitter längst upp och längst västerut ut på Smögen. Stormsjukt hav (förstås) och högt vattenstånd, i övrigt inte mycket att rapportera. Risken ligger nog i nedfallna träd på vägen till E6 (få träd på själva Smögen). Har bunkrat med ved, vatten och mat och levande ljus. God fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du - och din partner - tillönskas desslikes ett präktigt stånd!

   Radera
 2. Skogen utanför ljungby. Blåser lite. Inget mer

  SvaraRadera
 3. Göteborgs Norra skärgård. Total panik. Tog ut jycken på baksidan nu när man inte hör skottet. Till kärringen säger jag att den nog slet sig i stormen. Hundar blir oroliga osv.

  SvaraRadera
 4. Vallda. Friskar i ordentligt i byarna men inget anmärkningavärt.

  SvaraRadera
 5. Åsa

  Börjar att ta i i vindbyarna.

  Men sitter i ett varmthus, där det eldas samt ca 35 kwh i banken för att driva pump till vatten mm om det blir strömavbrott.

  SvaraRadera
 6. Helsingborg. Det blåste mera för någon timme sedan. Antar att Urd hämtar andan ett tag och sedan kommer igen om någon timme eller två. Har ficklampor och gott om ljus. Mat i kylen. Dricka. Tror iofs inte att vattentornet blåser omkull. Är mera oroliga för stadens äldsta körsbärsträd som står på granntomten.

  SvaraRadera
 7. Ligger här med Ben och myser, stormen vaggar oss fram på vägen till extas, mmm...

  Ja, här sitter jag och dagdrömmer.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Hemma i Sverige över jul från Färöarna. Där har det varit utegångsförbud under jul. 40-70 m/s. Bilar och containrar blåser bort samt hus som förstörs förstås. Ändå bara strömlöst i 30 min på julafton och ca 2 tim igår. Det är ett land med erfarenhet av vind.
  Bilder finns på in.fo och http://portal.fo/myndir+stormskadar+kring+landid.html.

  SvaraRadera
 10. Centrala Göteborg. Friskar i rätt bra i vindarna nu

  SvaraRadera
 11. Alingsås. Frisk vind ++ Säkrat några presenningar, och skruva en extra tvärslå över en utsatt logdörr. Vattenburen vedvärme med självsirkulation, vedspis finns och grävd brunn med handpump. Elverket är provkört. Det skall nog gå bra med Urd.

  SvaraRadera
 12. Körde kl 19 från lilla edet. Norra sidan av äkven till ytterby för sedan vidare förd till Onsala. Tog väl de vanliga 1.5-2h ungefär. Vinden var inget att skrika om i Lilla Edet. Kungälvsbron bjöd inte heller på det rryck jag hade väntat. Första rintiga känningen kom vid sandsjöbackas natureeservat där dansade bilen bra duktigt i vinden. Annars odramatiskt. Kom hem till huset och en gren. Ca 5 cm i omkrets ligger på parkeringen.. (angränsar till mindre skog) hade med yxa och såg samt extra vatten cola och godis till barnen i bilen in case off. Men det behövdes ju knappast i dag. Fjoll storm!

  SvaraRadera
 13. Mölndal, friskar i lite men inget jätteanmärkningsvärt. Surrat släpet och sopkärlen.

  SvaraRadera
 14. En mil norr om Stenungsund vid havet, nästan närmare vindstilla än kuling. Inget anmärkningsvärt över huvud taget just nu, tidigare tryckte byarna på rätt bra.

  SvaraRadera
 15. Jonsered lite regn inte speciellt blåsigt, hade hunden och kopplet att hålla mig i.

  Motorsåg och bensin till densamma ifall det skulle behövas. Myskväll efter biobesök på Göta Bio "101 åringen" nu blir det vin och chips.

  SvaraRadera
 16. Halmstad centralt Nissan svämmar över

  SvaraRadera
 17. Billingens västsida, 230 möh.

  Det blåser sydväst men inget att skriva hem om. Kan bli värre om vinden vänder mer åt väst eller nordväst. Alla ledningar nedgrävda sedan några år så det känns som en vanlig måndagskväll.

  SvaraRadera
 18. Malmö, Västra hamnen: Stormvindar i byarna, men relativt lugnt i staden annars med skånska mått. Många byggen på g. Ett 7-8-våningarnashus, helt inklätt i armerad plast, börjar kläs av och det smattrar som en cirkuspiska. Som om det inte vore nog att grannarna för 2 mån sedan fick stå ut med dunka-dunka från en pålningskran en hel vecka. Tar en kort promenad ner till hamnen när det kulminerar vid midnatt för att höra vågorna klucka mot stranden. (25 m höga vågor vid norska kusten! Vilken båt klarar det, Skepparn? Måste vara långvåg?)

  SvaraRadera
 19. Mölnlycke, radhusområde.

  Utegranen i fot, grannens mintgran i fot och en hopfälld stol har blåst omkull. Ska man sälja bilderna till Aftonblaskan eller GP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Never forget Urd.

   Tag ett foto i morgon, så kan jag publicera som meme på bloggen.

   Radera
 20. Göteborg, på en kulle, blåsigt minst sagt!

  Skulle det gå att räkna hem ett sådant här? http://m.ebay.com/itm/ALEKO-24V-700W-Wind-Turbine-Power-Generator-/162330607607?

  SvaraRadera
 21. Ivetofta i Skåne uppe på en kulle (dom finns även här). Rejält blåsigt sen någon timme tillbaka. Grannens multipurpose-upplag har minskat litegrann. Ljuset har pulserat några gånger men inget avbrott än. Annars lugnt

  SvaraRadera
 22. Södra Jämtland, ännu ingen vind.

  SvaraRadera
 23. I Göteborgs södra skärgård ställdes färjetrafiken in vid 21:00 eftersom färjorna, pga det höga vattenståndet, riskerade att köra upp på bryggorna och fastna...

  SvaraRadera
 24. Helsingborg. Urd har kulminerat men det är fortfarande rejält blåsigt. Horisonten ser ut som den brukar och det hundraåriga körsbärsträdet på granntomten står kvar. HD rapporterade om en sönderblåst fönsterruta i stan men några allvarligare tillbud verkar inte ha inträffat. Vi och katterna håller oss inomhus med Netflix och rester av julmaten. Hoppas att allt är väl med alla.

  SvaraRadera
 25. OT men likväl ett av bloggens favoritämnen.
  Medianpriset har nu sjunkit till under 18 tusen/kvm.

  http://www.penates.se/sverige-hus/

  SvaraRadera
 26. Man kan notera att vindkraften producerat nära sin installerade effekt på 6GW de senaste timmarna, och senaste veckan pendlat omkring 4GW. Bra för vattenfall och andra som nu kan spara vatten i magasinen till priserna blir fördelaktigare.

  SvaraRadera
 27. Off topic nog. Någon surfar på Ältasjön.

  SvaraRadera