Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-12-22 17:11

Ny dom: Brottsligt att skriva om egna aktier på bloggar

Två läkarstudenter har dömts för att ha skrivit om sina egna aktier på flera egna bloggar och sedan sålt aktierna med vinst. Staten beslagtar hela vinsten på 2.5 MSEK och tingsrätten fäller alltså för grov otillbörlig marknadspåverkan.
Sveriges Radio skriver:


"De båda männen ska enligt domen ha skrivit flera positiva blogginlägg på nätet om framför allt läkemedelsbolag de själva ägt aktier i. Inlägg som sedan spridits och enligt tingsrätten fått bolagens aktier att stiga. Studenterna ska då ha sålt av aktierna med vinst.[...]Tingsrätten konstaterar att brotten, grov otillbörlig marknadspåverkan, har högt straffvärde, men nöjer sig med villkorlig dom och 200 dagsböter eftersom männens vinst på 2,5 miljon kronor förverkas och tillfaller staten."
Kort sagt ska man inte skriva om vad man har för aktier eller rekommendera köp i dessa. Åtminstone inte om man gör någon vinst vid försäljning av aktierna. Det bör gå att skriva om förluster, men man kan ju aldrig vara säker.

Å andra sidan, sitter man på en fantastisk investering via någon aktie så berättar man rimligtvis inte det för någon annan, utan köper mer innan priset stiger ännu mer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Kan inte vara hela sanningen, tror knappast att de dömts, åtminstone inte så hårt, om det dom skrev i sak var sant, även om det hade en positiv spinn.

  SvaraRadera
 2. Men det måste väl vara att det inte har framgått att de själva äger vederbörande aktier? Annars blir det väl lite knepigt?

  SvaraRadera
 3. Glada nyheter
  Regeringen har tagit ett bra beslut!
  Kors i taket.
  Hanöbukten
  Vindkraftverk 350 -700 stycken aggregat får ej byggas.
  Detta ( sensation!) på grund av hänsyn till försvaret.
  Finns möjlighet att bli förvånad positivt även i dagens Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Kul att läsa en kommentar som är positiv till något som händer i Sverige :)

   Radera
  2. +1
   Kul att läsa en kommentar som är positiv till något som händer i Sverige :)

   Radera
 4. Jag har inte hunnit läsa domen ännu men överdriver du inte nu? Marlnadsmanipulation är ju ett uppsåtsbrott och uppsåt är notoriskt svårt att att döma först nu för tiden (jfr terrorresor, våldtäkter där gärningsmannen påstår sig varor omedveten o.s.v).

  I det här fallet var uppsåtet däremot tydligt t.o.m. för en svensk domstol då deras agerande var systematiskt och byggde på spårbara lögner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela regeringen kör med spårbara lögner mest hela tiden...ta bara finansministerna "Tomma lador" och "Röstat bort alliansen" på valnatten. Det mesta handlar om perspektiv.

   Radera
 5. Trots detta, samt världens högsta skatter tycker Cornu att Sverige är ett av de friaste länderna i världen (i linje med någon skum frihets-rating Cornu brukar hänvisa till).
  Jag skulle vilja säga att vi närmar oss Venezuela gällande frihet.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte läst det senaste i fallet men som jag förstod det hade de båda studenterna dels utgett sig för att vara läkare och dels agerat under flera olika alias i de aktuella forumen samt att de medvetet gett felaktig information så att ange att det är "Brottsligt att skriva om egna aktier på bloggar" känns lite missvisande. Men det är en bra rubrik i det hänseendet att det får folk att läsa. Inklusive mig.

  God jul Cornucopia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, att diskutera sitt aktieinnehav på egen blogg, eller andras för den delen, är ju givetvis inte otillåtet, men nu var det dock inte dessa gökar sysslade med. De ljög om sina professioner och sin bakgrund och utifrån dessa gavs tyngd åt deras analyser, som sedan understöddes av dem själva via andra alias med andra påhittade bakgrunder. Med andra ord, dom fick nog vad dom förtjänade.

   Radera
  2. http://www.stockholmstingsratt.se/Om-tingsratten/Nyheter-och-pressmeddelanden/Aktiebloggande-lakarstudenter-doms-for-grov-/

   Radera
  3. Tack för länken. Verkar rätt uppenbart. Men å andra sidan är jag en glad amatör. God Jul, kommentatorer och "bloggarjävlar" :)

   Radera
  4. Sen när blev det förbjudet att ljuga på internet?
   Ska staten godtyckligt bestämma när det är brottsligt att ljuga, typ när staten kan tjäna pengar på det?
   Skärp er politruker!
   Det är väl upp till var och en att kontrollera sanningshalten på diverse bloggar och annat.

   Radera
  5. Det har börjat bli lite väl mycket sådana här dum-inlägg på cornu på sistone. Klart att situationen är mer komplex än vad inlägget vill ge sken av. Och clickbait-rubriker är ju alltid irriterande.

   Radera
  6. Marcus S - du yrar, detta var inte ett fall av godtycke. Och hade du suttit med aktier i ett bolag där någon, för egen vinning, genom att sprida lögner hade påverkat kursen nedåt så hade du nog varit så där halvnöjd.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Marcus S - Att vara dum är inte kriminellt. Inte heller att göra idiotiska saker, om de inte är kriminella.
   Däremot att falskspegla, marknadspåverka och genom detta lura andra aktieägare. Det är kriminellt.
   Att du sitter ensam på kammaren och yrar är inte kriminellt.

   Radera
 7. Är det här som kallas "Pump and Dump"?

  (Inväntar skabrös kommentar från BD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är väl fortfarande bakom lås och bom?

   Han skulle ändå bara skrivit "din mamma!"

   Radera
  2. Menar du att han har glömt säkerhetsordet?

   Radera
 8. Det är inte hela sanningen som står i artikeln. Jag läste en mer omfattande artikel om detta fall på DI (om jag minns rätt). Då hade dessa två läkarstudenter köpt aktier i medicintekniska företag för att sedan skriva komplexa men totalt felaktiga analyser om dem på diverse forum. Sen var det bara att sälja med vinst.

  SvaraRadera
 9. Gissar på att domen redan överklagats, vi snackar ju svensk Tingsrätt här.

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte om tingsrätten tillhör rättsväsendet till 100%. På den nivån kan allt hända eftersom lekmän sitter och beslutar. Återkom när vi ser vad Hovrätten säger, riktiga domare och erfaret folk på den nivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På de högre rättsinstanserna härskar Hilda och Ruben, så domar där, påverkas av vad som är politiskt mest korrekt för tillfället.
   http://ledarsidorna.se/2016/09/hilda-ruben-sant/

   Radera
 11. Mins dom som tävlade mot en robot dom genomskådade programmet på
  Det är nog bara stoora insiders som får vara . . . insiders.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man med inne i systemet är allt möjligt, är man inte med så skall det statueras exempel. Inget har egentligen ändrats på 1000 år. Adel eller inte adel, olika regler och följder.

   Radera
  2. Den nya adeln är börsrobotarna.
   Lurar du dom blir du straffad.
   Lurar de dig är allt som det ska.

   Radera
  3. Det var väl det John Skogman fått erfara och därmed av en del "rättrogna" fått epitetet "kriminell".
   För övrigt, OT , om det nu betraktas som kriminellt att skriva om sina egna innehav vill jag slå ett slag för Bioinvent. Jag tycker de ska värderas i paritet med Alligator, minst , efter avtalet med Pfizer.
   3 x pengarna isåfall.
   Sådärja, nu är det bara vänta och se om radiobilen kommer förbi med en häktningsorder.....

   Radera
 12. OT:
  http://www.karlshamnshamn.se/?q=sv/node/180

  Ska man börja gräva och gjuta skyddsrum nu ?

  SvaraRadera
 13. OT

  Deutsche Bank kommer att stiga rejält idag på uppgörelsen med DOJ.
  Tur jag inte köpte när jag haussade som värst, hade väl blivit finkan direkt.

  SvaraRadera
 14. De har självklart inte trott på aktierna själva. Deras uppsåt har från början varit att manipulera aktiekursen till egen vinning.

  SvaraRadera