Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-14 18:55

Nordstream: De svenska hamnarna behövs inte - inte heller något nytt alternativ

Kremls statliga gasbolags Gazproms svenska inflytelseagent (lobbyist) Lars O Grönstedt säger att Nordstream inte behöver de svenska hamnarna och inte heller något alternativ till dessa i Königsberg. Tydligen var det endast intressant att specifik ha hamnar på militärt strategiska platser i Sverige, annars kunde det kvitta.


Till Sveriges Radio säger den av Kremls gasbolag Gazprom avlönade inflytelseagenten Lars O Grönstedt att man inte behöver några alternativ till Karlshamn och Slite.
"Skulle det bli det så kommer ju det ganska plötsligt. Men i grunden, vad vi behöver är depå-hamnar i Östersjön, och får vi inte utnyttja svenska depå-hamnar så är grundinställningen att vi kommer att utnyttja dom vi har i Tyskland och Finland,"
De svenska hamnarna var alltså onödiga för projektet och anledningen till att vilja hyra dem var rimligtvis något annat än för projektets skull.

Annars ligger ryska exklaven i Königsberg utmärkt till, med en fantastisk hamn i Baltijsk, gjord för att snabbt kunna lasta stora mängder ombord på RoRo-fartyg och snabbt transportera tungt i stora volymer tonnage till andra platser i Östersjön på kort tid. Det är betydligt närmare från gasledningen till Königsberg än till hamnarna i Tyskland och Finland, men tydligen visar det sig att några andra hamnar längs mittensträckan av gasledningen inte behövs.

Kort sagt är det helt rätt av Sverige att säga nej till att i onödan hyra ut hamnar till Kremls nya gasledning.

Grönstedt verkar också upprörd över att han inte blivit informerad om den sekretessbelagda information som Karlshamn och Gotland fått, så att han å Kremls gasbolags vägnar kunnat avfärda hemligheterna som trams.

Får man inte två svenska hamnar på militärstrategiskt mycket viktiga platser så kan det alltså kvitta. Då är alltså alla nöjda.

Behövs inte alternativa hamnar var behovet aldrig Nordstreams, utan direktiv ifrån ägaren Kreml, för att man ska kunna ha militära valmöjligheter mot Sverige under byggnationsperioden. Inte för att man skulle göra något, utan för att ha möjligheten om behovet anses uppstå. Därtill ville man säkert ha ett antal lokala politiker med tacksamhetsskulder och i sin ficka.

Nu återstår att se hur många fina middagar och "förutsättningslösa samtal" som inflytelseagenter kommer ha med lokala politiker på Gotland och i Karlshamn den närmaste tiden, samt om dessa får åka på kostnadsfria studiebesök för att studera gasledningar. Dubai sägs ha bra väder så här års, och kanske kan familjen följa med också?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Familjen?
  Vad är det för fel på flickvännen?

  SvaraRadera
 2. Tror du de bjuder på Grönstedts på di där studieresorna?

  SvaraRadera
 3. När till och med Handelsbankens förre vd och ordförande pekas ut som rysk spion går ingen säker för bloggarens förtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara god ton mot ynkryggarna.

   Radera
  2. Kram på dig Gustav.

   Varför kallar du Grönstedt för spion?

   En inflytelseagent är en person i inflytelserik position som får betalt från uppdragsgivaren, i detta fall är han betald rådgivare åt Kremls gasbolag Gazprom. Det står i artikeln. Andra kallar det för lobbyist, men det är samma sak. Personer som helt öppet agerar för något mot betalning. Finns även en gråzon med de som är öppna med att de får betalt, men inte säger av vem, t ex Göran Persson.

   Radera
  3. Vi får väl se vem av alla utpekade spioner som blir först med förtalsanmälan. Det är rika människor du attackerar. De har råd med processkostnaderna.

   Radera
  4. Tack för din omtanke, Gustav. Det värmer mitt hjärta. *kärlek*

   Radera
  5. Fast Gustavs anmärkning är intressant. Kanske inte på det sätter han formulerar den men ändå; det är sensationellt att den svensk fd bankdirektör, som rimligen måste ha sitt på det torra sedan länge, anser det som ett lämpligt uppdrag att vara rådgivare i Sverige till världens mest korrupta oljebolag. Han anser det alltså vara värt skammen och utfrysningen från de fina sällskapen för att göra det här. Det betyder rimligen att han antingen har släktband med någon i den ryska ledningen eller i Gazprom, eller att han får obscent mycket pengar för det han gör. I bägge fallen finns ju all anledning att ifrågasätta om han har svenska intressen för ögonen i första hand.

   Radera
  6. Säga vad man vill om grabben: han seglade visst jorden runt med hustru ombord.
   Faktiskt - i det avseendet - min beundran.
   Själv har jag inte vågat - av lätt insedda skäl - ha med den banken att göra...
   Kunde bli lite väl hett, liksom!

   Radera
  7. Annan bankdirektör - det var arne mårtensson som seglade, inte grönstedt. Så beundran kan minska igen...

   Radera
  8. ... menar Gustav att man inte ska argumentera emot folk som är rika för de kan driva diverse processer? Det känns juh lite ... konstigt.

   Radera
  9. OK, unknown!
   Jag hade rätt!
   Det var en segelbåt, hustru med och -fast det skrev jag ej- en H Rassy båt.
   Att det sedan var en annan figur till rors kan ju inte jag hjälpa...
   Killen var från Handelsbanken i alla fall.
   Nästan rätt!

   Radera
  10. Att tjäna mycket pengar som härrör från Ryssland är ju en fin gammal tradition, tänker då på Olof Aschberg, den röde bankiren, farfar till en teve-personlighet, som enligt källor tjänade stora belopp på att sälja guld och värdeföremål från avrättade meningsmotståndare till den ryska revolutionen.

   Att ha mycket pengar är väl en så pass intressant egenskap att man lätt blir förlåten inom vissa kretsar. Det har ju gått bra för hans efterlevande i några generationer.

   Obs, jag är inte det minsta vänsterinriktad, men lite bekymrad över hur den marknadsliberala moralen kan fungera ibland. Det finns mycket intressant läsning för den som googlar hans namn.

   Radera
  11. Marknadsliberal moral är ju just marknadsliberal, dvs pengar = moral, ergo mer pengar = mer moral.

   Radera
 4. Hej

  "en fantastisk hamn i Baltijsk"..tillåt mig att skratta...jag har varit där ett bra antal gånger, från fantastisk inget spår.

  Inte kan man segla in där när det råder lätt västlig kuling (jag har själv "kryssat" utanför inloppet två dagar innan jag kunde kommer in).

  Det är en rätt så värdelös hamn rakt igenom!
  Kändes mera som en u-landshamn med gamla, ruttnar träkajer där det krävdes ett fint handlag att lägga till så att inte allt gick i kras.

  Visst, det låg några svävare på land, och militär finns även där men ack, ack, ack!
  Hemmagjorda "parabol" antenner med ståltråd, sag bilar med tre olika däck, koloniträdgårdar inget hobby utan ett måste, fiske likaså.
  Kom alltså inte och säg att "Baltijsk" är en fantastisk hamn Lars!

  Jag kan inte bli kvitt känslan att du gör en höna av en fjäder och inget annat.

  Att det sedan ändå blir nobben har inget med "försvar" att göra, utan med politik och inget annat enligt min uppfattning.
  Försvar är enbart ett svepskäl och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Kap Horn, enligt insatta bloggkommentatorer är det ju helt fantastiskt i Ryssland och landet är ett föredöme för Sverige har jag läst så många gånger. Din beskrivning låter helt enkelt inte trovärdig i jämförelse med majoriteten av beskrivningen av det högstående Ryssland.

   Radera
  2. Så det kan bli här i livet.:-)

   Jag tillhör säkert minoriteten här som har jobbat med Ryssar (och även mot, slängde två fulla "tjänstemän" helt sonika av fartyget eftersom de ville göra livet alldeles för svårt för mig...och för balansens skull gjorde jag detsamma i Tyskland...fast de var inte fulla men absolut oförskämda).


   Inte lätt alla gånger att jobba med Ryssar, men inte heller omöjligt.

   Det är ett fattigt rikt land.

   Tuuungt så in i helvete, kanske beroende på att det är så långt från en ocean?
   Jag har även åkt transsibiriska för 35 år sedan och jag antar att det inte har hänt så värst mycket i Sibiria sedan dess.

   Men nu är det så att det är en nära granne, och med nära grannar vill jag har god sämja.

   För info: rör lastar man inte på RoRo-fartyg utan med kran på typ "pråm".
   Det finns helt enkelt inte bra infrastruktur i enklaven (eller någon annanstans i Ryssland).
   Så, hade jag varit inblandat i projektet, inte hade jag satsat på en rysk hamn!

   Dessutom ligger Slite och Karlshamn transporttekniskt sett bra till!

   Radera
  3. Bra att få höra någon som faktiskt vet skriva lite sanningar om Ryssland och inte de lögner som en del andra för fram om hur fantastiskt landet är.

   Kämpa, Manfred.

   Kram.

   Radera
  4. Gör jag, du med Lars

   och som du vet även "emot dig" om jag anser att du går för långt i dina ensidiga uppfattningar...

   :-)

   Kram tillbaka

   Radera
  5. Så mycket *mys* nu.

   Ska vi bråka istället?

   Radera
  6. Nordstream fortsätter använda de tyska hamnar de redan använder och får längre sökväg för monterade rörbitar.

   Radera
 5. Vi börjar nå peak rysskräck verkar det som, fantasin flödar kring allt som har med Ryssland att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, inget är värre än en ryss som känner skräck - då vet man ju att skräcken är så stark att den lyckats ta sig igenom vodka-dimman först! Jag hade redan varit död av skräcken i det läget.

   Radera
 6. Kanske dags för lite fakta. Nej, det är inte Ryssland eller Gazprom som skall hyra hamnar, det är Nord Stream AG

  Nord Stream AG, based in Zug, Switzerland, is an international consortium of five major companies established in 2005 for the planning, construction and subsequent operation of two 1,224-kilometre natural gas pipelines through the Baltic Sea.
  The five shareholders of the Nord Stream consortium are PAO Gazprom, Wintershall Holding GmbH (a BASF subsidiary), PEG Infrastruktur AG (PEGI/E.ON subsidiary), N.V. Nederlandse Gasunie and ENGIE. The majority shareholder OAO Gazprom holds a 51 percent stake in the pipeline project. Leading German energy companies Wintershall Holding GmbH and PEGI/E.ON hold 15.5 percent each, and the Dutch natural gas infrastructure company N.V. Nederlandse Gasunie, along with the leading French energy provider ENGIE, each hold a 9 percent stake. The combined experience of these companies ensures the best technology, safety and corporate governance for the Nord Stream project, which aims to provide a secure energy supply for Europe.
  http://www.nord-stream.com/about-us/

  Och lite om Gazprom.
  Shareholders Stake, % as of May 11, 2016
  The Russian Federation represented by the Federal Agency for State Property Management 38.373
  Rosneftegaz * 10.970
  Rosgazifikatsiya * 0.889
  ADR holders 27.749
  Other legal entities and individuals 22.019
  * Companies controlled by the Russian Government

  Gazprom is one of the first Russian issuers of depositary receipts traded on the global stock market.
  Information about ticker symbols
  Stock exchange Ticker symbol
  Moscow Exchange OGZD
  London Stock Exchange OGZD
  Berlin Stock Exchange 903276
  Frankfurt Stock Exchange 903276
  Singapore Stock Exchange AAI
  http://www.gazprom.com/investors/stock/
  Man kan tycka för eller emot. Men det minsta man kan begära att man använder korrekta fakta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kreml äger majoriteten i Gazprom, dvs över 50% och kan styra bolaget helt som de vill. Gazprom äger majoriteten i Nord Stream, och styr alltså bolaget.

   Kreml kontrollerar Nordstream. Punkt.

   Radera
  2. Vore konstigt annars.

   Oligakerna fick visst lämna landet...eller hamnade i fängelset.

   Jag hade inte gjort något annat med blodsugarna!

   Radera
  3. Tja, Criminal Russia (United Russia - Putins parti) rekommenderas som läsning. Pengarna hamnar i partielitens fickor numera.

   Radera
  4. Är det inte samma världen över?

   Oavsett vilka nyheter jag hör eller läser: korruption, ohederlighet, kriminalitet hög upp i samhället, så verkar det går som en röd tråd genom både våran historia och nutid.
   Oavsett land eller styrelseskick.

   Radera
  5. Nja, det finns bra mätningar som Transparency International. Korruptionen varierar rejält.

   Radera
  6. "Kreml kontrollerar Nordstream. Punkt."
   Indirekt är det ju så.
   Och de andra 49% av tyska, holländska och franska ägare sitter tysta och tittar på medan Putin gör Nord Stream till en spionfabrik :-/
   God natt

   Radera
  7. Att Nord stream är baserade i Zug betyder inte ett skvatt mer än att de är skumma. ALLA företag som är i Zug är där för att undvika skatt och insyn och därmed är många upplägg baserade på Zug kontor moraliskt och etiskt tveksamma. Att Nord Stream är baserat på ett brevlådeföretag i Zug känns helt oseriöst som upplägg.

   Radera
 7. Hyr Finland ut hamn(ar), undrar varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man en enorm landgräns mot Ryssland och därtill ett försvar värt namnet kan man hyra ut. Ryssen går ändå över gränsen och det blir ingen möjlighet till trojansk häst.

   Radera
  2. Ja, det gick ju lysande 1939...

   Radera
  3. Hälsningar från Finland går nog säkert bra för svearige att hyra hamnarna åt det holländska företaget Wasco.svårt har man att förstå denna rädsla för rysland.fast det inte fins någon från Ryssland som arbetar på det holländska bolaget Wasco.vore säkert bra för svenska politiker att gå på någon kurs hur man får bra relationer till Ryssland

   Radera
 8. Kanske - bara kanske - möjligtvis - kanske kanske - så var Slite och Karlshamn bäst lämpade (billigast) för att lagra rören för en viss sträcka av ledningen?

  Ryssland är en skurkstat men men behöver inte sitta och förvränga sanningen för det. Det behövs inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hela påminner lite om historien med serviceplattformen förra gången. Den var det också tjafs om.

   Radera
  2. Vad är denna sanning då Wofser? Om du vet att Lars förvränger den med sina spekulationer (vilket är allt det är) så måste du ju veta sanningen. Upplys oss!

   Teorin om billigast är också bara spekulation så vitt jag kan se...

   Radera
 9. Det kommer att bli mycket dyrare nu för Nordstream. Begärde hamnbolagen för lite betalt? Jag är heller inte så lugn av att turkar köper upp hamnar över världen. T ex Gävle Hamn, som fraktar den mesta flygbränslen till Arlanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt analys,inte har vi några problem i finland att hyra ut våra hamnar ej heller Tyskland .

   Radera
 10. Du glömde tagga inlägget med "trams". För övrigt något du borde göra med alla dina inlägg om Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ordna det själv med hjälp av tuschpenna på skärmen!

   Radera
 11. Det är lite som att hyra ut sommarstugan till Hells Angels. Det kan säkert gå jättebra men om det inte gör det så är konsekvenserna för stora för att det är värt det.

  Ukraina hyrde ut en hamn till ryssarna. De tog hela Krim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dom inte haft en folkomröstning i Krim där en stor majoritet av folket ville höra till Ryssland

   Radera
  2. Precis, vi i Sverige vill undvika en sådan "omröstning" och förlora Gotland till er så därför hyr vi inte ut hamnen.

   Radera
  3. Ni behöver inte ha någon folkomröstning där kajen kommer endast att användas för rörläggning.och för det andra kan säkert ryssarna ockupera Gotland lika lätt fast dom inte får hyra hamnen .men varför skulle dom göra det?

   Radera
 12. Ännu en kommentar under rubriken trams.
  Nån som tror att Ryssarna inte är smarta nog att lämna ut ledningsbygget till proffs som skall lägga en ledning på smartaste sättet med depåer där det tidigare var lämpligt.
  Regeringens agerande gör att jag skäms!
  Naiva bloggare som tror att spioner kommer att hindras om de inte får komma med skepp finns det tydligen gott om!

  SvaraRadera
 13. Den här artikeln innehåller otroligt många faktafel redan i fösta stycket står det att Lars O Grönstedt skulle ha sagt att nordstrem inte behöver svenska hamnar.det är ren lögn vad Lars O Grönstedt har sagt är att projektet går att genomföra utan svenska hamnar men att det blir dyrare att genomföra.redan om man tittar på kartan säger det ju sig självt.mycket dumt beslut av Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju hamnar både i Ventspils, Liepaja, Tallin och Gdansk som skulle kunna funka. Med de ägarna har man ju också redan upparbetade relationer sedan många år...

   Radera
  2. Tror nog det schweiziska företaget Nord Stream 2 som anlitar det holländska bolaget Wasco att sköter om rörläggning.kan bättre bedöma var det är mest ekonomiskt lönsamt att ha hamnar på än herr Niklas Nilsson.

   Radera
  3. Men då hade det ju inte blivit någon artikel

   Radera
  4. klart de kan, det är ju därför man avstår alternativa hamnar med geografisk närhet till rördragningen till förmån för hamnar i rörets ändor. det är ju bara ekonomiska hänsyn.

   Radera
  5. http://subseaworldnews.com/wp-content/uploads/2016/05/Surveys-for-Subsea-Section-of-Nord-Stream-2-Completed.jpg
   Gotland ligger mycket bra till om dessutom tänker att dom använde hamnen för det första röret nordstrem1,då var det inga problem med tillstånd.att det skulle vara en säkerhetsrisk för svearige är nog en saga eller livlig fantasi.

   Radera
 14. Faktaförst; påverkansoperatör eller ryssvänlig dyslektiker?

  Måhända en dyslektisk påverkansoperatör i en Petrogradsk förort?

  Jag är själv situerad i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du stora problem med ryssar rysland?
   Och vad är problemet?

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera