Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-12-07 13:45

New Yorks finaste: N Y P D Counterterrorism

I kaoset framför tillträdande presidentens privatresidens Trump Tower på hörnet av 56:e gatan och 5:e avenyn hittas en koncentration av inte bara Trumpturister, utan även New Yorks allra finaste från NYPD Counterterrorism. Det moderna uppträdandet med att visa bröstet (och med det kroppsskyddet) mot fienden och inte sidan får sin förklaring. Nu när jag lämnat USA och sitter i säkerhet i Sverige följer lite foton nedan.
New Yorks finest tittar snällt rakt in i kameran utan att skjuta eller ens gripa fotografen.
Artigt, respektfullt och professionellt.
Trump Tower är hårdbevakat och 56:e gatan är rent av avstängd ett helt kvarter för att tillträdande presidenten The Donald och hans familj ska kunna ta sig in och ut ostörda. Bevakningen sägs kosta New Yorks skattebetalare någon miljon dollar om dagen och det är inte svårt att tänka sig efter att ha sett hur den ser ut såväl dagtid, som nattetid.

Förutom de allerstädes närvarande trafikpoliserna i varje gatuhörn, så fanns både K9 (hundenheter) och CT, counterterrorism närvarande. De senare tungt beväpnade med automatkarbiner och kroppsskydd.
Counterterrorism samverkar med K9.
Permanenta ledningsresurser finns också på plats i form av ledningsbussar, sambandsfordon och ett höj- och sänkbart ledningsstorn.
The Donald är nog inte inne när ledningstornet  är i nedsänkt läge, likt här. Dagen därpå var det i upphöjt läge 4-5 meter till upp i luften.

Trump Tower var fortfarande öppet för allmänheten. Här övervakade av New Yorks finest.
Sedan kroppsskyddens inträde på marknaden har taktiskt uppträdande ändrats från att visa sidan mot fienden när man skjuter till att man ska visa bröstet. Detta då kroppskydden främst, eller rent av uteslutande skyddar just framifrån eller bakifrån.

Men när man ser NYPD Counterterror, så inser man också att genom att vända sig rakt mot fienden så minskar träffytan, medan den ökar i profil. Att man har automatkarbiner mitt inne i stan, trots att 5.56 penetrationsförmåga är sådan att man inte bara skjuter hål på terroristen, utan även på ett antal personer bakom, istället för k-pistar med 9mm förklaras också av att NYPD Counterterror antagligen inte springer så fort och därför behöver inte mer räckvidd för att inte behöva omgruppera så ofta.
Counterterror på patrull framför Trump Tower.
Träningsmetodiken för NYPD CT ser t ex ut att skilja sig rätt rejält från svensk piket, NI eller SOG. Man satsar i USA hårt på benmuskler och knän, genom att personalen ska ha en ordentlig extra permanent viktbelastning på dessa, som gör att den annars tunga utrustningen mer är att se som ett mätfel viktmässigt. Operatörerna kan också stå på pass under långa perioder utan att behöva äta. Vi pratar här månader, så länge de åtminstone får B-vitamin och vatten.

Mer av NYPD finest CT.

Som man ser är träffytan större i profil än framifrån. Inte bara utrustningens vikt är att betrakta som avrundningsfel, utan också den yta som kroppsskyddet skyddar är mest att betrakta som en osannolik och lyckosam slump att träffa.
Samtidigt är det väletablerat att en ordentlig rondör effektivt skyddar inre, känsligare, organ mot splitter och NYPD CT har alltså som standard att utrusta (eller välja) operatörer med 360 graders splitterskydd. Denna typ av helt omslutande kroppskydd skyddar även vitala delar mot hagel, vilket bidrar till att man t ex inte får jaga vildsvin med hagel i Sverige.
Med ledorden artighet, professionalism och respekt, så håller en del poliser en positiv och trygghetsskapande uppsyn när man fotograferar souvernirförsäljarna utan för Trump Tower, som t ex mannen iklädd en bajsemojihatt, och som säljer dekaler med Dump the Trump, med sagda emoji. Kollegan säljer Not my president. Bägge tolereras respektfullt av NYPD.
Också ständigt professionella och artiga är trafikpoliserna som hittas i var och vartannat gatuhörn. Eller ännu fler framför Trump Tower, för att säkerställa att trafiken inte stoppar upp framför byggnaden.
Vill du bli polisoperatör, men inte klarar de fysiska kraven för piket eller NI, så kan du alltid flytta till USA och prova där.

Härnäst från New York blir det en fotoserie på CNN och Fox News ständiga närvaro framför Trump Tower. Man vet ju aldrig när The Donald postar något på Twitter som behöver kommenteras.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. 9 mm har bättre penetrationsförmåga, den går bara rakt igenom målet. 5.56 "vobblar" i kroppen och stannar kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då. Det har vi testat. Visserligen med helmantlad ammo. En expanderande kula kanske påverkar på ett annat sätt dock, det kan du visserligen ha rätt i.

   Radera
  2. Vem har testat vad, avlossat med vad mot vilket material?

   Att få högre penetrationsförmåga i 9 mm än i 5,56 går förvisso att uppnå, men det kräver ett synnerligen aktivt val av ammunitionstyp matchad mot vad man skjuter mot. Generellt ser jag det som synnerligen kontroversiellt att hävda att 9 mm har högre penetrationsförmåga än 5,56.

   Radera
 2. Självklart så att det obetydliga och fåniga lilla landet USA inte har samma koll på polisinsatser och personskydd som det överlägset kunniga Sverige. Som tur är finns svenska författarexperter som kan hjälpa. Bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fattar inte ironi eller ser du dåligt? Snutarna är ju feta som fan, ser ju vem som helst. Eller så är du själv tjockis och blir därför kränkt. Oavsett så är det slående hur polisen i USA överlag kompenserar för dålig fysik med stora vapen och teknik som ska underlätta oskadliggörandet av kriminella/svarta utan att behöva röra på sig.

   Jag satt med ett leende på läpparna under hela läsningen. Och då har jag varit tjockis (BMI 30+) i flera år. Det var visserligen ett tag sen. Men jag hade garvat då med. För jag har självdistans. Or do i? ;)

   Radera
  2. Tack för att du understryker min poäng!

   Radera
  3. Så din poäng var att du bara ville spinna vidare på Cornus hån av feta snutar i NY? Jag e fan trög idag.

   Jag uppfattade din kommentar precis tvärt om, att du gnäller för någon gör narr av tjockisar som måste sitta ner för att knyta skorna men ska samtidigt vara "eliten" av det bästa New York har att erbjuda enligt parollen "New Yorks Finest".

   Personligen tycker jag det är hysteriskt roligt att "superlandet" USA inte ens kan hitta hälsosamma och fysiskt uthålliga människor till så viktiga tjänster som specialstyrkor inom polisen. Jag kan inte göra annat än att skaka på huvudet.

   Sjukt, paradoxalt, bisarrt. Någon med större ordförråd får gärna fylla i.

   Radera
  4. Kroppskydden på poliserna ser ut som bikinitrosan på valfri bulgarisk kvinnlig kraftsportsutövare. Det väller ut på sidorna.

   I like putting pictures in your head that gives you insomnia...

   Radera
  5. "Min bulgariska kulstötarkvinna"

   Radera
 3. Var i NYC under marathon. Då spärrades hela Central park av med en perimeter ett kvarter ut åt varje håll med dubbla betongblock och stora långtradare i varje korsning så säkerhet tummar de inte på.

  Anar att det finns någon ironi i detta, vad är kopplingen?
  "Denna typ av helt omslutande kroppskydd skyddar även vitala delar mot hagel, vilket bidrar till att man t ex inte får jaga vildsvin med hagel i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Späck eller fett e nog kopplingen. Vildsvin har så mycket fett att haglet inte går igenom. En "gris" i uniform med mycket fett är alltså immun mot hagel...

   Radera
  2. Det var ovanligt mycket jag inte begrep i det här inlägget...

   Radera
  3. Cornu menar uppenbarligen att man medvetet väljer feta poliser för att de har bättre naturligt splitterskydd. Uppseendeväckande!

   Radera
  4. Han blev väl nostalgisk som gammal pansarfjant att se nån med det mesta pansaret fram

   Radera
 4. Man kan ana att Lars W antydningsvis gör jämförelser mellan CT-poliser i NY med vildsvin. Men jag kanske misstar mig.

  SvaraRadera
 5. Bra att det finns ngn fördel med rondör, en tillgåni i anställningsintervjun :)

  SvaraRadera
 6. Jag är inte tjock, bara skottsäker...

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Hund på latin, bravo.

   Amerikaner säger just K9 dock. Kaaaynine.

   Radera
  2. Om det var en seriös fråga ursäktar jag mitt dryga svar, utgår ifrån att alla vet sånt där..

   Radera
 8. Även de gamla gladiatorerna ska ha varit tjockisar sägs det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vikt och styrka, samt ett skyddande lager späck. När du väl hackat dig genom detta har redan gladiatorn sågat upp dig från pungen till hakan med sin dolk. Illa, det blir inga fler besök hos Cesars morsa.

   Radera
  2. Man får helt enkelt inse att när NYPD prioriterat mellan eld, rörelse och skydd så har de prioriteratdet första och sista på bekostnad av rörelse

   Radera
 9. Man kan tänka sig att en och annan donut passerat systemet på dessa konstaplar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passerat? De ser ju snarare ut att ha fastnat på halva vägen.

   Radera
  2. NY finest : http://bit.ly/2gbnRJb

   Radera
 10. Trump kanske har valt vilka poliser han vill ha som vakter av sitt hem. Då ser det bra ut att han i jämförelse med superpoliser ser ut som Stålmannen.

  Han har ju gjort konstigare saker, om man säger så :)

  SvaraRadera
 11. Ledorden artighet, professionalism och respekt gäller nog rätt bra för polis både i USA och Sverige. Förutsatt att du är vit, kameraförsedd, hyfsad socioekonomisk status samt omgiven av massa likasinnade.

  Har du det dåliga omdömet att vara mörkhyad och/eller fattig så har du hyfsad sannolikhet att upplevt rätt radikalt annorlunda ledord.

  SvaraRadera
 12. Har de missat trenderna från den världsledande svenska polisen?
  Halalkorvgrillning, dialogpoliser, kafferep, antitafsarmband. Komma dragande med automatvapen när islamisterna anfaller är ju kränkande.

  SvaraRadera