Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-12-07 11:12

Magdalena Andersson: Utesluter inte sänkt eller slopat ränteavdrag

Finansminister Magdalena Andersson (s) utesluter inte att regeringen kan komma att sänka eller avskaffa ränteavdraget för att komma åt hushållens skuldsättning. Detta rapporterade Nyhetsbyrån Direkt igår.
Att avskaffa ränteavdragen är dock inte höst upp på önskelistan, fast ibland får man ju inte det man önskar sig. Speciellt inte om man är socialdemokrat. Till Nyhetsbyrån Direkt säger finansminister Magdalena Andersson (s) följande:
"Finansinspektionen har varit tydlig med ränteavdragen. Det var uppe i de bostadspolitiska samtalen, men vi kom inte fram till något. Men ingen politiker kan utesluta ett läge där man måste göra någonting åt ränteavdragen. Fast det är verkligen inget som ligger högst på någons önskelista. Det finns många andra saker att göra."
Vad dessa många andra saker är framgår dock inte. Sanningen är förstås att Andersson inte har en aning om vad man ska göra åt hushållens skuldbubbla (eller något alls egentligen) och i sedvanlig ordning bara svamlar.

Andra saker man kan göra är ju t ex att återinföra full fastighetsskatt utan tak på beskattningen. Höja räntan är en annan, även om staten inte styr direkt över detta kan man införa ännu hårdare kapitaltäckningskrav på bankerna vilket kommer pressa upp räntorna för hushållen.

Återinförd förmögenhetsskatt på svensk nivå (dvs som drabbar vanligt folk som har köpt en bostad för några år sedan) finns säkert bland många andra saker man kan göra. Annars är en klassiker att helt enkelt höja skatten, så folk har mindre kvar i plånboken att betala räntorna med. Andra tips är att höja arbetslösheten genom att höja skatterna för företag och företagare, så de lämnar landet.

Fast det gör man ju redan. Äsch.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. Hur kan man minska låneviljan utan att det skadar?
  Förr fanns det annuitetslån för att man skulle minska räntebelastningen när lånen var stora. Då var räntekostnaden en verklig belastning och avbetalning av skulden var prioriterad av låntagare.
  Nu är räntan rekordlåg och amorteringsviljan låg.
  Det vore kul att se en bank som gav ännu lägre ränta men med ett villkor som innebar större amorteringstakt.

  Men vad vet jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det vore kul att se en bank som gav ännu lägre ränta men med ett villkor som innebar större amorteringstakt"

   Men är detta I bankens intresse? Lägre ränta under kortare tid, det är ju räntan de tjänar pengar på

   Radera
  2. Det är i bankens intresse att låntagarkollektivet är rika och bra på att betala.
   Då kan de sätta ner risken och låna ut till fler!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Lustiga mänsker
  De kan tänka sig att aktivera bromsen ( ja, var satt den nu igen...) Men först när man redan kolliderat.
  Ja, med verkligheten, då.

  SvaraRadera
 4. Tja, ett tips kunde ju vara att lägga ett förslag och stå bakom det och visa att det är det man vill.
  Nu antyder hon möjligheten till ett avskaffat räntebidrag, ett förslag som alla riksdagens partier egentligen skulle kunna vara för, men hon lägger in 18 reservationer så att det inte ska gå att associera förslaget med henne. Svagt.
  Lägg förslaget och driv igenom det, så har de åtminstone gjort en sak rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo,alla vet ju att det behövs, men ingen vågar, speciellt ju närmare valet man kommer. Som sagts tidigare, om avskaffandetav avdraget kombinerads med ett höjande av försvarsnslagen skulle de ha ryggen fri.

   Radera
 5. Det är för nära nästa val och då vill man inte bråka med stora väljargrupper. Ev. förändringar kommer först efter nästa val och man vill inte försämrad ekonomi för hushållen som ett vallöfte.

  SvaraRadera
 6. Varför inte ersätta ränteavdrag med en ränteskatt? Men det är kanske redan moms på räntan?

  SvaraRadera
 7. Enligt Birger "Slug" så hade MP en tanke om att avskaffa ränteavdraget med en (1) % per år. Idén var uppe någon gång på 80-talet; om detta hade genomförts då så hade inte bubblan funnits idag.
  Idag är det politiskt självmord att ta bort räntebidraget. Därför händer ingenting (förrän det är försent).

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första. Finns det ens en bostadsbubbla i Sverige med hänsyn taget till ränteläget?
   För det andra tror jag ränteavdraget endast har en marginell på påverkan på bostadspriserna (ränteavdragen har historiskt varit större).
   Dvs ränteavdragets vara eller inte vara är inte grundproblemet utan problemet är riksbankernas politik i Europa.

   Radera
  2. Har svårt att förstå rädslan för att ta bort ränteavdraget.

   Så mycket pengar handlar det inte om, om man jämför tex. med att räntan skulle stiga 1 procentenhet från dagens nivå på ca 1.5%. Avskaffar man reavinstskatten på bostadsförsäljningar så kompenserar man ungefär samma grupp, samtidigt som man frigör bostäder då många bor i större boende för de vill undvika skatten.

   "För det första. Finns det ens en bostadsbubbla i Sverige med hänsyn taget till ränteläget?"

   Nej, det är svinbilligt att bo när man kan låna i princip gratis. Det är problemet och det som har skapat bubblan.

   Radera
  3. Bubblans finns alltid beroende på vilka glasögon man har på sig. Man har alltid lånat till smärtgränsen när det gäller bostaden. På 90-talet när räntan låg på 12 % och en villa kostade 1 miljon så toplånades det också. Tillgångsinflation är en annan benämning

   Radera
  4. Skatt är stöld.

   Har det inte alltid varit billigt att låna med hänsyn till inflationen?

   Radera
 8. Lösningen är ju att koppla lånet till bostaden och inte personerna. Vips så blor det 40-50 % kapitalkrav för att täcka ev kreditförluster isåfall :)

  Bankerna har ju självbevarelsedrift.

  Ja, och sedan förbjuda statligt kaoital till banker i kris. Q

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en liten annan syn på det, men i grunden samma.

   Att göra fysiska personer mer lika juridiska i detta avseendet. Juridiska personer agerar ju på limited-liability-bas och man skulle kunna tänka sig samma för fysiska personer.

   Men istället för att riskera insatsen skulle man riskera utöver förmögenheten. Antingen ett fast belopp eller en viss tids utmatning på lön.

   Det skulle ge viss ytterligare möjlighet för banken än bara huset, men ändå begränsad.

   Detsamma skulle gälla även för blancolån.

   Radera
 9. Vad kostar ränteavdraget idag? 2015 kostade ränteavdraget 30 miljarder. Går räntan upp till säg 5% så bör ränteavdraget kosta minst 85 miljarder eller 4% av det totala skatteuttaget. Går räntan upp måste avdraget bort, vilket ytterligare förstärker katastrofen.

  Ska man införa någon skatt så är det skatt på mark, att beskatta de som bygger ett fint hus mer är orimligt. Prisbubblan består av prisökningar på markvärde, inte på husvärden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr kompenserades det av ökande skatteintäkter från räntebärande konton. Men då var kapitalet på sparkonton mycket högre än alla bolån sammanlagt, idag är summan av bolånen dubbelt så hög som behållningen på alla sparkonton, fritt ur minnet.

   Radera
  2. Nu vet jag inte vad ni är ute efter "fritt ur minnet".
   Försöker ni antyda att staten går back på kapital?

   Radera
  3. "Fritt ur minnet" verkar vara en omskrivning av "fritt fantiserat". Riktigt så stora bolån har vi inte. Enligt SCB är utlåningen 2.4B medan M1 är 1.9B (M3 2.6B) och då är inte all utlåning bolån.

   Radera
 10. Det bästa vore ändå att börja avskaffa alla avdrag och reduktioner och istället sänka skatter generellt. Det nuvarande systemet är orättvist, det skapar konstlade marknader och är ett slöseri av allas tid och pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu har vi en sosseregering. Det troliga är då att man höjer skatter.

   Jag har en känsla av att hon egentligen vill avskaffa ränteavdraget, återinföra fastighetsskatten (gärna med bibehållen fastighetsavgift). Och sen moms på det hela...

   Radera
  2. Så du menar att Alliansen sänkte skatterna?

   Radera
  3. Man sänkte några %, men då vi är så långt ut på Lafferkurvan resulterade det i att staten fick in fler kronor än tidigare.

   Detta är inget sossarna tänker försöka då Magdalena kart och tydligt sagt att Lafferkurvan är högerextrem och man kan inte samarbeta med rasister.

   Radera
  4. Högerextrem ? Abū Zayd ‘Abdu r-Raḥman bin Muḥammad bin Khaldūn al-Ḥaḍramī var namnet på den historiker/filosof som skapade detta tankesätt...

   Radera
  5. Lyssna själv på vad hon säger: https://twitter.com/eriktaby/status/801695355893063684

   Och ja jag tror på att jag lägger ner mindre energi på arbete då jag inte får något mer för det. Skulle kunna ta ut flera gånger mer lön än vad jag gör men varför ge bort så mycket pengar i skatt till vår värdelösa regering?

   Radera
  6. Vad hon säger är att lafferkurvan är irrelevant, bara att instämma i det.
   Om man nu inte gillar att snöa in på teori frånkopplat från verkligheten, då är lafferkurvan ett utmärkt verktyg.

   Radera
 11. I did not buy a bostadsrätt because I was keen on taking a huge loan and paying interest rates. I would have preferred an apartment to rent.

  But instead of fixing the root of the problem, the general public and its responsible representatives in government only discuss short-term, cosmetic remedies and immature emergency solutions that cause new harm on other fronts (e.g. skatt symmetri).

  Prices, and hence loans, would regulate themselves if we would have alternative options for attractive rental housing in nice neighbourhoods (with surrounding parks, social places, sport facilities, and dense schedules for public transportation). These new places are not being build. Yes, there is some construction going on, but apparently in too little extent, and also not at all attractive. Most people, I guess, still prefer to live in Östermalm or Södermalm as compared to Farsta Strand or Upplands Väsby. This is the result of decades of failure of city planners. And yet, with all that misery in place, there seems to be no change in mindset, political action, no foresight or concentrated effort, just short term solutions to prevent the worst.

  Increasing the pressure on bostadsrätt owners is not a solution. There will always be enough "richer" people and spoiled brats with supportive parents that can afford to buy attractive inner-city apartments. The prices and hence the loans will increase due to a lack of alternatives. Making it harder to take or pay for a loan will effectively increase the financial risks for the average person, while contributing to social inequality.

  SvaraRadera
 12. Avskaffa Riksbankens räntesättning!

  En vettig nivå på räntan sätts mellan den som vill låna ut pengar och den som behöver låna. Att ha planhushållning med ränta på -0.5% är helt vansinnigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle kräva andra verktyg för att kunna bedriva penningpolitik, och med den resultera i ungefär samma ränta...

   Radera
 13. Uppenbarligen skall vanliga människor inte , eller snarare bestraffas för att de vill bo i ett eget ägt boende och inte "socialiseras" till goda (S)-märkta och passiva medborgare i något av allmän(o)nyttans miljonprogram...

  SvaraRadera
 14. Eller helt sonika skapa överutbud av bostäder genom tvärstoppa invandringen och skicka tillbaks en sisådär 300000 av de som kommit de senaste 10 åren. Två flugor i en smäll: sjunkande bostadspriser och så får SAP stora delar a SD:s väljare. Och ingen risk att bli stämplade dödsknarksrrasistet heller eftersom SAP:s journalist-husdjur kommer att hylla den nya politiken som human och anti-rasistisk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och hur hade du tänkt att detta skulle gå till rent praktiskt? Speciellt hur skulle man identifiera dessa 300000?

   Radera
  2. Dessutom är många av dessa svenska medborgare och har därmed ovilkorad rätt att vistas i landet. Det låter som en ganska dålig idé.

   Radera
  3. Kanske fanns spår av ironi...

   Radera
  4. Kanske det, men Poe's lag säger att det kan vara svårt att avgöra ifall det är ironi eller att någon är dum på riktigt (läs: faktiskt menar det han skriver)...

   Radera
 15. Ränteavdrag är ett inbyggt systemfel, bort med skiten. Fastighetsskatt är ett bättre alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är fastighets "kommunist" skatten ett bättre alternativ?

   Radera
 16. Det är obegripligt att landsbygden skall betala 08:s skuldsättning... Ta bort detta ränteavdrag omedelbart i rättvisans namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, men sänk då inkomstskatten med motsvarande nivå. Jag har inte lust att betala för latmaskar som mjölkar bidrag via min lön..

   Radera
 17. Det tåget att sänka ränteavdraget har gått för länge sen.Borg hade kunnat göra det men han vågade inte Anderson vet att det är politiskt självmord att det och hoppas att kan vänta efter Valet 2018,då får låntagarna 4 år att glömma till Valet 2022

  SvaraRadera
 18. Politiker har ju alltid god känsla för timing, så troligtvis går vi in i en lågkonjunktur med ökande räntenivåer och detta möts då med höjda skatter på det mesta och dessutom sänkt ränteavdrag. Jag tror till och med att man kan få till en bred uppgörelse kring detta...

  SvaraRadera
 19. Annuitetslån är verkligen INTE någon bra idé. Då amorterar du minimalt initialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom förutsätter det väl att man binder räntan under tiden...

   Radera