Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-16 10:08

Litauern i Bålsta: Blev tillsagd att gå in på skyddsobjektet

Enligt förhörsprotokollen med den för brott mot skyddslagen på ett skyddsobjekt utanför Bålsta häktade litauern blev litauern tillsagd att gå in på skyddsobjektet. Han rörde sig bland personalens bilar på personalparkeringen och föremål han hade med sig in saknades vid gripandet och har ej hittats.
Bloggen Cornucopia? har fått tillgång till förhörsprotokollen med den misstänkte och förhörsprotokoll med vittnen (bland annat gripande personal) via åklagarens häktningspromemoria och tingsrätten.

Litauern som greps på stridsledningscentralen utanför Bålstas skyddsobjekt rörde sig bland personalens parkerade bilar utanför fysiska avspärrningar. Han hade tidigare observerats gående rakt upp längs vägen till skyddsobjektet och finns dokumenterad på film hur han passerar mitt emellan två stora förbudsskyltar, som även har text på engelska vilken han förstår (när han vill enligt vittnesförhör).

När han tog sig in på området hade han vad som såg ut som en ryggsäck och han ska även observerats och dokumenterats hämtat något inne på området. Mannen rörde sig i åtminstone tretton minuter inne på skyddsobjektet.

När militärens patrull anländer för att gripa honom har han lämnat objektet och viker av in i skogen.

Vid gripandet har han inte längre någon ryggsäck och saknar även mobiltelefon. Det finns inga spår av det som eventuellt hämtats inne på området. Vad han har på sig av intresse är en plastpåse med fem olika SIM-kort från fem olika operatörer, samt hörlurar till en mobiltelefon. Han har inga identitetshandlingar.

Vid avsökning av området uppger militären till förundersökningen att man inte hittat några ytterligare objekt eller föremål.

Mannen uppger själv att han blivit tillsagd att gå in på vägen, för det är vägen till Litauen. Sedan ändrar han sig och säger att ingen sagt till honom.

Från förhörsledarens protokoll (översatt med litauisk tolk - FHL=förhörsledaren, GM=gärningsmannen)
"FHL: Vi kommer behöva ses en gång till för att du ska få se skyltarna och även filmen.
GM: Jag vet inte hur jag gick dit.
FHL: Kan du beskriva någonting om hur du kom dit?
GM: Jag blev tillsagd att gå dit för där går vägen till Litauen.
FHL: Vem har sagt att det är vägen till Litauen?
GM: Ingen har sagt.
FHL: Det är ett avsides område, jag är nyfiken på hur du kom dit.
GM: Jag gick till fots."
Litauern anger också en egen ålder som inte stämmer överens med det födelsedatum han anger tillhörande den identitet han åberopar. Dock är han ganska lik foton på en person som uppgett denna identitet och greps tidigare i år i Kalmar. Någon likhet med personens passfoto enligt tidigare dokumentation av pass finns dock ej. Det går inte med säkerhet att säga vem han egentligen är. Han vill ej att man kontaktar hans identitets familj i Litauen.

När militärens skyddsvakter ställer frågor till mannen får de ständigt olika svar på samma frågor.

Ovanstående är fakta från häktningspromemorian. Det som följer nedan är spekulation.

Ska man lämna fakta och ägna sig åt spekulation låter det som att mannen blev skjutsad till platsen - skyddsobjektet ligger mycket avsides och är inget man snubblar in på - och tillsagd att gå upp för vägen in till skyddsobjektet. Sannolikt för att fotografera personalens bilar och registreringsnummer, så dessa kan kartläggas med okänd avsikt.

När mannen avvek in i skogen när den militära patrullen skulle gripa honom har han effektivt gjort sig av med åtminstone sin mobiltelefon. Man bär inte SIM-kort och hörlurar till en mobiltelefon utan att ha en mobiltelefon. Att ha flera SIM-kort från olika operatörer talar för att han byter SIM-kort för att inte kunna spåras.

Baserat på tidigare gripanden och domar talar det mesta för att litauern är en småtjuv, som här rekryterats till att testa säkerheten, responstider mm för stridsledningscentralen utanför Bålsta och eventuellt även dokumentera bilarna till de anställda. Han visste att han behövde göra sig av med sin mobiltelefon, som rimligtvis innehöll bevis på vad han fotograferade inne på skyddsobjektet.

Vittnena är inte helt säkra på ryggsäcken respektive att mannen hämtat något inne på området, men utöver att mannen grips och lagförs är det inte nödvändigtvis i Försvarsmaktens intresse att lämna över mer information kring detta till polisen. Eventuella fynd kan istället gått till förslagsvis MUST för vidare analys och polis och åklagare behöver inte blandas in, speciellt som det funna kan vara mycket känsligt vad gäller relation till främmande makt. Lämnar Försvarsmakten in bevismaterialet till polisen blir man av med det och kan inte analysera det ytterligare, utan att det blir några positiva konsekvenser för svensk försvarsförmåga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Medan Sverige ägnar sig ensidigt åt att odla sin rysskräck och fantasier kring Gotland och dess hamn utökar Japan och Tyskland med flera sina ekonomiska förbindelser med Ryssland, Gazprom är ofta ett bolag involverat men efter Sveriges styrandes spekulation med Vattenfall så finns det antagligen inte mycket kraft kvar i bolaget för liknande samarbeten.

  http://www.di.se/nyheter/ryssland-och-japan-ska-lansera-miljardfond/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Offra Vattenfall för att slippa samarbeta med kriminella. Smart remidrag! De "styrande" framstår i detta fall som strategiska genier. Men ett gott råd, red upp kriminaliteten och korruptionen i ditt eget land istället för att ägna tid och resurser åt att sprida desinformation. Du kan göra skillnad och ditt liv kan få en mening. Ställ dig upp och tala om för dina chefer att du inte klarar av att ljuga mer.

   Radera
  2. Rysskräck är ett propagandabegrepp.

   Syftet är att förringa och förlöjliga sakliga konstateranden.

   Radera
  3. Med tanke på att vi importerar ca 50% av vår olja från Ryssland kanske ett mera dämpat tonläge vore kläddsamt.

   Radera
  4. Och detta är kopplat till ämnet hur? Snubben säger sig ju vara litauer och inte ryss, men vips så börjar någon yra om att Japan och Tyskland handlar med Ryssland.

   Radera
  5. Det anknyter bara till den röda tråden på den blogg. Ryssfobi.

   Radera
  6. Göran det var det dummaste jag hört. Vi ska inte kritisera Ryssland för att vi köper olja av dem? Får vi kritisera USA när vi köper >99% av våra datorers operativsystem från dem? Får vi kritisera länder vi köper mat av?
   Vad som vore klädsamt är att träskallar som du tänker en runda till före du trycker på "Publicera"

   Radera
 2. ockuperar ryssarna enbart Gotland eller passar dom på att ta stockholm med?

  SvaraRadera
 3. Det var väl antagligen ett grovt misstag av honom att inte kasta eller förstöra SIM-korten. Är det en allmän uppgift? I så fall kan man ju börja nysta bakåt på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allmän uppgift och allmän uppgift. Det finns i åklagarens häktningspromemoria, som finns hos tingsrätten. Offentlig handling.

   Radera
  2. Då kan man väl (nu om inte förr) förmoda att hans kontaktmän, åtminstone de som befinner sig i Sverige, kastat sina mobiler i närmaste sjö.

   Radera
 4. Märkliga händelser i märkliga tider. Kan vara många stakeholders som kan ha intresse av att kolla in säkerheten i Bålsta. Bilnummer kollar man enklast genom att sätte en Oplats vid lämlig korsning på vägen in till berget. Med bra optik kan du vara 1 km bort. Märkligt att det inte går buss från källaren på HK till Bålsta så man slipper privatfordon. Mycket är märkligt just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns en busshållplats för kollektivtrafiken, varifrån det är kanske 1-2 km att gå till objektet från ett annat håll än det som litauern gick.

   Radera
  2. Det gick bussar förr.

   Blev visst något problem med skattemyndigheten tror jag, förmånsvärde ni vet.

   Sverige är "lätt" fredsskadad.

   Galärslav HKV

   Radera
 5. Jisses. Dina artiklar/inlägg är verkligen som honung för bananfluge-putintrollen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror snarare att vetenskapsmän vid nåt institut äntligen lyckats koppla upp ett gäng papegojor mot internet. Och lärt dem säga "Ryssfobi" och "Men usa då?"

   Radera
 6. Vilken tur att det inte var en ryss. Litauen lär till och med vårt försvar klara av. OBS whataboutism: Värre med IS-soldaterna/spionerna som upptäcktes i den tyska försvarsmakten. Undrar om de även finns här..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det finns ju inte hundratusentals ryssar i Litauen?

   Radera
  2. Naturligtvis använder inte ett lands underrättelsetjänst i första hand sina egna landsmän för lågkvaliciferade uppgifter. Fast Hamid-Heidari anser kanske att Kremls underrättelsetjänster är inkompetenta?

   Radera
  3. Jag tror nog att de är inkompetenta.. jag skulle göra som IS och infiltrera försvaret direkt. Typ som de politiskt gjort/fösökt med MP och S.

   Radera
 7. Varit är trollet Martin nu? Cornu lämnade ju fakta för spekulation. I Martins fal så kom Cornu isåfall med mer fakta.för visst var väll åsikter och spekulationer fakta enligt honom? Ohh nu är jag förvirrad.

  SvaraRadera
 8. Han kanske satte GPS-puckar på diverse bilar. För övrigt så hjälper det inte att byta SIM-kort då varje telefon också har ett unikt id.
  Undra varför Lituaen är så offensiva....

  SvaraRadera
 9. Har från trovärdig källa andra eller möjligen tredjehandsuppgifter, jag frågade inte så noga då det inte riktigt var läge för det, på att personal på civilt skydsobjekts fått bilnummer, arbetstider mm kartlagda.
  Berörda myndigheter ska enligt samma person vara inkopplade. Om någon är gripen förtäljde ej historien.

  SvaraRadera