Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2016-12-30 19:01

Litauern dömd till 80 dagsböter för brott mot skyddslagen - släpps fri och kommer inte betala ett öre

Domen mot den litauer som tog sig in på skyddsobjektet utanför Bålsta har nu fallit. Han får 80 dagsböter och släpps på fri fot. Men eftersom han inte har några medel i Sverige kommer han förstås inte betala ett öre, vilket alltså är straffet för att ha gått in på skyddsobjektet och gått runt bland personalens bilar. Nedan följer lite utdrag från förhörsprotokoll.

Från polisens förhörsprotokoll med den dömde litauern.

Litauern var enligt kartan över hur han rörde sig en bra bit in på skyddsobjektet och gick sedan runt inne bland personalens bilar. Minst två gånger vek han av in i skogen runt bilarna och ska ha setts plocka upp något, som han inte hade på sig när han greps av militärens skyddsvakter.

Han hade fem SIM-kort på sig och hörlurar till en mobiltelefon, men ingen mobiltelefon vid tillfället för gripandet. Strax innan gripandet avvek han in i skogen när han såg patrullen med militärens vakter.
Beslagsprotokollet.
Från det första förhörsprotokollet.


Från första förhörsprotokollet.

Från ett andra förhör med den fällde.

Straffet blev alltså 80 dagsböter och mannen är släppt på fri fot efter att ha suttit i häktet några dagar. Han hade inga tillgångar, vare sig på sig eller hos banken och det blir i praktiken bara häktestiden som är ett straff.

SIM-korten har lämnas tillbaka till mannen och verkar inte ha undersökts av NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) för att titta på hur de har använts eller ens vilka telefonnummer de har.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Sverige 2016, ett porträtt i olja.

  Detta är inte den enda upprörande domen under dagen.

  SvaraRadera
 2. Med andra ord är det numera fritt fram för främmande makt att skicka spioner in på militära skyddsobjekt. Omvärlden lär skratta åt oss naiva svenskar...

  SvaraRadera
 3. Och då operatörerna nu inte längre lämnar ut (då de ju raderar) samtalslistor (telefon eller sms) så kan man inte få reda på det heller. Ganska nice för kriminella och andra att HÖK nu är helt utslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Operatörerna sparar samtalshistoriken och lämnar ut dessa på begäran vid brottsmål

   Radera
  2. Man kan väl spåra simkorten. Det går säkert att få fram var det sålts och kanske fanns det en övervakningskamera? Fingeravtryck om flera har hanterat dessa. IMEI/MEID är knutet till telefonen och inte simkortet så personen borde haft flera mobiler så undersökning av närmaste mast borde vara intressant. Är det på landsbygden så borde man kunna gå igenom samtliga mobiler och isolera misstänkta mobiler som sedan kan följas via andra master. Men en agent vet allt detta så ev. spår är nog utlagda villospår.

   Radera
  3. @Magervalp, nej. Inte nu längre. HÖK är dött.

   Radera
  4. @sjunkbomben, var och när moibiler gått upp mot master lär gå under HÖK med så då datalagringsdirektivet underkändes från 21 december och operatörer inte sparar och lämnar ut lägre så kan Polisen inte få ut information om var och när mobiler gått upp mot olika master. Precis som att Polisen nu inte längre får ut samtalslistor. Men "folk" ville ju att datalagringsdirektivet skulle underkännas så att grov brottslighet nu blir enormt svårutrett eller till och med omöjligt gör väl knappast dem något. För konsekvensen måste de väl varit medveten om? Eller?
   http://www.gp.se/nyheter/debatt/f%C3%B6rbud-mot-datalagring-underl%C3%A4ttar-grova-brott-1.4069643

   Radera
  5. Nej, stämmer inte. Ja,. datalagringsdirektivet är numera dött, precis som det ska vara, det var en lekstuga för myndigheter utan spårbarhet. Men varje operatör sparar naturligtvis alla uppgifter av vad som sker i deras nät, för uppföljning, fakturering och förbättra servicen. Polisen kan vid brott begära ut uppgifter från de systemen, även bahnhof.

   Radera
  6. @Magervalp. Läs åklagarens debattinlägg som jag länkar till i föregående inlägg. Han har inte skrivit det för skojs skull. Jag VET att det inte går att få ut från majoriteten av operatörerna nu efter 21 december. HÖK är i princip helt dött för Polisen.

   Tele 2 är ett exempel på en operatör som Polisen nu ej kan få ut något ifrån. När operatören säger att de inte lämnar ut något så är det sedan stopp. Läs Tele 2:s kommentar, som förövrigt kommer bli en av de kriminellas nya favoritoperatörer. http://om.tele2.se/tele2-slutar-lagra-trafikdata/

   Sen finns det dem som pratar om riktad datalagring men då är det liksom försent.

   Radera
  7. Så kan det dessvärre gå när man börjar ägna sig åt ändamålsglidning och missbrukar HÖK till att jaga fildelare.

   Frågan är väl hur vi satte åt grov brottslighet innan 2009? Kom de alla undan på den tiden?

   Radera
  8. Läser man RB så fanns HÖK innan 2009 med (SFS 2003:1146 iallafall). Sen har ju den grova brottsligheten inte minst i Malmö exploderat så behovet är större än någonsin samt att andra problem gäller i den staden. Sen är det ju inte lekstuga. Åklagaren går till rätten för att få HÖK. Det är inget som går med automatik om man säger så. Precis som en häktning skall underbyggas och beslutas av rätten. Nu är ju fildelning ett brott i Sverige oavsett vad man tycker om det och då får man väl isåfall driva att för brottet fildelning skall tvångsmedlet HAK och HÖK inte få användas och eventuella andra bott om man av någon anledning anser att det inte ska gälla för dem heller. Om det är där skon klämmer.

   Jag accepterar att det är som det är men det kommer bli tröttsamt framöver när det gnälls över varför vissa brott inte klaras upp. Att inte ha HÖK tillsammans med riktningen rätten i Sverige tagit angående beviskrav så kommer det bli tufft.

   Radera
  9. Förövrigt anser jag att det ör ett ofog att man nyttjat HÖK till att jaga fildelare. Inte värdigt. Åklagarmyndighet samt Polis har påpekat för Ygeman vad det troliga utfallet skulle bli, dvs som det blev och bett denne att börja titta på lösningar. För det går säkert att få till så att de flesta blir nöjda. Men heads-up till Ygeman verkade inte bita. Han ska tydligen kanske börja titta på det nu.

   Radera
  10. Ja det är intressanta inlägg i debatten i GP, problemet är att det bygger på helt fel antaganden.
   Telekomföretagen lagrade trafikdata i bulk innan datalagringsdirektivet, och de kommer göra det även efter. Den data som samlades in genom tvång via datalagringsdirektivet sparades i ett helt separat system avskilt från deras normala verksamhet.
   Precis som innan det tvånget så kan polisen under pågående utredningar beställa trafikdata från operatörerna.

   Radera
  11. Jag råkar veta att det är ett faktum när det gäller majoriteten av operatörerna. Du kan ju läsa Tele 2:s kommentar tex som jag länkat till i tidigare inlägg. Polisen kan och kommer säkert fortsätta att försöka få HÖK men det är ju i ett statistiskt syfte, men faktum är som sagt att man inte (från majoriteten) av operatörerna får ut något nuförtiden.

   Radera
 4. Vad ska han få för straff då enligt er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill minnas att det är belagt med fängelse att gå in på skyddsobjekt. Du har rätt att frihetsberöva personer som gör det och det får du bara göra om fängelse finns på straffskalan.
   Så ja, fängelse.

   Radera
  2. Utvisning och inreseförbud i några år är också lämpligt.
   Att kränka militära skyddsobjekt är allvarligt och ska bestraffas därefter, särkilt när det är så uppenbart medveten handling.

   Radera
  3. Från det jag kunnat läsa mig till är snubben en vanlig turnerande dieseltjuv, mao får man väl vara glad att inte det ringa brott som ändå detta är lades ned av åklagare eller polis. Får sådana som han är svenskt fängelse rena semestern. Sen är ju frågan vad praxis är gällande påföljd?
   Att få en EU medborgare utvisad eller belagd med inreseförbud är jäääävligt svårt. Ingick det ens i Lisa Holm domen?

   Radera
  4. Nej och där visar väl svensk lagstiftnings flathet. Mord ska självklart innebära omedelbar utvisning och aldrig välkommen tillbaka. Kränkning av skyddsobjekt utvisning också.

   Radera
  5. Knappast diseltjuv. Hur skulle han fått med sig bränslet?

   Radera
 5. Kunde de inte skarvat lite och sagt att han dödat en varg. Då hade han i alla fall fått ett par år i fängelse.

  SvaraRadera
 6. Det viktiga är naturligtvis inte vad den där figuren får för straff, utan vad man kan lära sig om tillvägagångssätt, syfte, resurser etc. hos motparten. Den här sortens brott förebygger man vare sig genom att låsa in alla man tar på bar gärning eller genom att avskräcka dem med stränga straff.

  SvaraRadera
 7. Precis som ett äktenskap. Det gäller att välja sina strider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller att med fast hand tidigt korrigera oönskade beteenden.

   Radera
  2. Är det så du brukar hantera frugan?

   Radera
 8. Hej Lars

  Tack för uppföljningen, något som MSM tydligen inte klarar av (det heller)!

  Varför känner jag, som har hamnat i Sverige av livets slump, att jag har kommit till landet "mähä"?

  Svaret är egentligen rätt enkelt: det finns ingen "fjong" i landet. Inget "sisu", inget "jävla anamma", däremot en massa av just "ingenting".

  Men jag har en känsla av att vändningen är förestående.
  Det "sovande folket" håller till sist på att vakna!

  Och det är så dags så!

  SvaraRadera
 9. Man får väl anta att den myndighet som detta främst berör, i den mån de kommit över info av intresse, i samma mån kunnat dra relevanta slutsatser baserat på detta. Således är vad polismyndigheten och rätten sedan skojat ihop av mindre intresse.
  och givetvis - om gubben är en småtjuv från Litauen som De anlitat via mellanhänder, så har det mindre effekt att hota med varm mat, husrum, färgTV, osv på något år, dvs om det skall verka avskräckande...;)

  SvaraRadera
 10. Vi lever i en demokrati och en fungerande rättsstat. Till skillnad från Ryssland som varken är det ena eller det andra. Uppenbarligen har rätten gjort bedömningen att fängelse är för milt och valt att släppa ut spionen tillbaka till sina uppdragsgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att vi skattebetalare får betala hans försvar, - 28.000 kr.

   Radera
 11. Det finns helt andra resurser än nfc som kan analysera det här. Och det var väl ingen som nånsin trodde att sådana här strider skulle utkämpas i en rättssal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte när brottsrubriceringen blev som den blev i alla fall.

   Radera
 12. Och lastbil kan dessa också köra precis som dom vill,i sverige alltså..
  Straffrihet gäller för vissa brott,kolla bara bilbrännare eller eldare i allmänhet.
  Pyro tekniker är tydligen den sorts tekniker som vällt in till sverige!

  SvaraRadera
 13. Denna flathet känns lite som tiden innan WW2 :)

  Sen ser vi ju redan hur en på gränsen till vansinne politisl korrekthet börjar svänga över till SD fördel, har pendeln svängt för långt åt ena hållet svänger den också långt åt det andra...

  SvaraRadera
 14. Skrämmande läsning att konstatera hur Svenska förhörsledare fungerar! Är dom alla amatörer, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte direkt FBIs 9 stegs metod.

   Radera
  2. Vad exakt är skrämmande ur de utdrag av förhöret du sett?

   Radera
  3. Att han inte ens kan skilja på befintlighet och riktning är väl en indikation..

   Radera
 15. Storspion som inte hade vett att smyga?

  Eller småtjuv som hittades på fel plats med stöldgods?

  Smarta Litauer som spelar så dumma!

  SvaraRadera
 16. Bedrövligt i landet lagom...

  SvaraRadera
 17. Lars - vart hittar man protokollet? Är det Lexbase eller har du hämtat ut det hos polisen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man hör av sig till tingsrätten. Där finns både åklagarens häktingsbilagor och nu även domslutet med alla bilagor.

   Radera
 18. 2000 i böter,EU medborgare där med.
  http://www.svd.se/boter-for-dronarflygning

  SvaraRadera