Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-25 16:17

Klass 2-stormvarning mot Västkusten och Skåne

Så var det dags för storm igen mot Västkusten. En gammal och kär tradition i nyårstider, med gamla kära påhälsningar som stormen Gudrun 2005 och Per 2007. Bägge inträffade strax efter nyår, men den aktuella stormen Barbara ser nu ut att träffa Västsverige redan på annandag jul.
Än så länge är det klass 2-varningar i Bohuslän, Halland, det av Gudrun så hårt drabbade västra Kronoberg, samt Skåne. Inåt land är det nu en klass 1-varning för hela Sverige söder om linjen Karlstad-Örebro-Stocholm, vilket det inte var för någon timme sedan. Man höjer varningsnivåerna ju närmare stormen kommer.

Eller så blir det inget alls.

Sedan missen med Gudrun har SMHI som bekant sett till att hellre ropa på vargen en gång i onödan än för att ha speciellt pricksäkra varningar.

Oavsett har det mesta av den sårbara skogen redan fällts av Gudrun och Per, och det tar mer än 10 år för skogen att åter bli sårbar. Elbolagen har också faktiskt gjort ett rejält arbete med att minska risken för strömavbrott vid storm, t ex flyttat ner transformatorer på marken, röjt ledningsgator och grävt ner en hel del kablar.

Det ska mycket till att läget blir lika illa som vid Gudrun eller Per.

Därmed är inte sagt att man inte ska vidta åtgärder.

När det är en stormvarning klass 2 brukar jag se till att göra förberedelser. Ladda batterier, plocka fram nödström, se till att inget löst finns framme som kan blåsa bort. Flytta bilen till behörigt avstånd från träd. Se till att ha några dagars ved inomhus och värma upp ordentligt i förväg. Lyfta upp vattendunkar från källaren. Se till att städa och tvätta innan stormen. Se till att motorsågen startar.

Men allra oftast blinkar det numera knappt till i strömförsörjningen.

Vi minns alla klass 3-varningen för orkanen Simone. Naturligtvis drabbades en del, men det var aldrig i närheten av Gudrun eller Per.

Bring it on, uppblåsbara Barbara!

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Som Skåning kollar jag vanligen DMI (Danmarks meteorologiska institut)som jag, rätt eller orätt, har något större förtroende för än SMHI. Det är inte ovanligt att de ligger en eller två klasser under SMHI:s varningar (som vid Simone). Men även de har en klass 2 varning för det annalkande vädret. Således har hemmets säkrats med hopp om nedklassning av vädret när det närmar sig. God fortsättning alla bloggläsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det samma!
   Fast
   Låt oss unna "Gudrun" sitt rätta epitet
   Skall faktiskt vara orkan.
   Annars vet vi ju med Hjalmar Gullberg att det kan räcka med "en fläkt i syrenernas tid och i gullregnets månad2.
   Han var visst Malmöit/Lundensare.
   Gott slut på året.

   Radera
 2. När jag kollar DMI nu hittar jag inte någon varning alls... toppmedelvindprognosen för vår by är nedskruvad till 16 m/s. Man får väl hoppas att det avtar

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.dmi.dk/vejr/services/varsler/

   Radera
  2. Det varsel som finns nu är lagt kl. 17:20. Men för själland är det bara klass ett, kuling med stormbyar..

   Radera
 3. De verkar har klassat ner det. Tidigare var även Öresundsregionen klass 2.

  SvaraRadera
 4. Det ser ut som att kusten kring Stavanger och Bergen tar 90% av smällen så det är nog relativt lugnt när det när det når Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är med andra ord som vanligt!
   Norge och Danmark och - givetvis - Finland får taga smällarna.
   Ni i Sverige sitter där oftast i knusende ro.
   Grattis...

   Radera