Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-12 10:10

Icke-inflationen: Verisure höjer kvartalsavgiften med 8.9%

Den obefintliga icke-inflationen slår till igen. En läsare rapporterar att Verisure har höjt kvartalsavgiften på vederbörandes larm med 8.8%. Samtidigt är officiell inflation 1.2%.
En läsare rapporterar om att Securitas privatkundslarmtjänst Verisure har höjt kvartalsavgiften rejält. Det handlar om en höjning från 1 169:- SEK till 1 273:-, eller 8.89%.

Den svenska icke-inflationen på enligt SCB endast 1.2% skördar alltså nya segrar i form av låga prisökningar. Som vanligt är prisökningarna allra minst på lokala eller partiella monopol som elnät, vatten och avlopp eller sophämtning. 

När det gäller Verisure, så har kunden en sunk cost på ett antal tusenlappar i sin larmutrustning, vilket gör att man antagligen inte byter larmleverantör hur som helst, så bolagets utrustning bara fungerar med dem. Bolaget döljer sina priser på hemsidan och kräver en e-postadress för att lämna ut dessa. Enligt sajten Larmkollen kostar villapaketet Trygg 7 299:- SEK att köpa och installera. 

Verisure har alltså ett partiellt monopol genom att deras utrustning ej kan användas med någon annan leverantör.

Om man ska skaffa larm kan det vara en idé att titta på en leverantörsoberoende ("professionell") lösning, så man kan byta tjänsteleverantör vid prishöjningar eller försämringar i tjänsten. Oavsett är larm kopplade till grannar att rekommendera, då dessa antagligen infinner sig snabbare än väktare. Lämpligt är ett ömsesidigt utbyte av larmtjänster inom grannskapet, men det kan förstås kompletteras med professionella väktare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

68 kommentarer:

 1. "Verisure har alltså ett partiellt monopol genom att deras utrustning ej kan användas med någon annan leverantör.

  Om man ska skaffa larm kan det vara en idé att titta på en leverantörsoberoende ("professionell") lösning, så man kan byta tjänsteleverantör vid prishöjningar eller försämringar i tjänsten."

  Du menar som Apple? Inlåsningar och medvetet undvikande av standarder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Levererar Apple larm?

   Menar du deras datorer går det utmärkt att köra Windows eller Linux på dem.

   Radera
  2. Men du får inte enligt deras EULA köra OS X på vanlig PC

   Radera
  3. Njae, utmärkt är väl att ta i då tangentbordet och musen inte är likadana som en "vanlig" windows-dator. Mao en inlåsningseffekt...

   Radera
 2. Larmsändaren brukar väl gå via helt vanlig telefonledning, ev kompletterad med GSM, så att den inte skulle kunna skicka signaler till ett annat nummer än i dagsläget är naturligtvis nys och båg. Skulle tro att deras utrustning fungerar utmärkt med annan operatör.

  Sen att dom inte vill släppa lös koder och annat som gör att man kan ansluta till en annan operatör är en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redovisa gärna en källa på att någon hackat systemet för att kunna köra mot en annan operatör.

   Radera
  2. Får erkänna att jag killgissade lite, har ingen erfarenhet av Verisure, däremot har jag professionell erfarenhet av andra leverantörer av driftslarm, inbrottslarm mm och där är det minsann inga problem att skicka larmer till olika centraler. Köpte nyligen i princip ett villalarm av en liten, oberoende aktör och det gick att koppla till vilket larmbord som helst beroende på vilken väktarfirma man råkade ha kontrakt med.

   Radera
  3. Det är ju standardkomponenter de använder. Att det skulle finnas några tekniska problem med att koppla dem till annan larmcentral låter märkligt.

   Sen kan det ju också vara så att det ligger konkurrentens intresse att ta ut avgift för ny utrustning (även om man skulle kunna använda den befintliga).

   Sen är det lite ocker över det hela då de ju behåller äganderätten för utrustningen. De "säljer" ju något som de vid avslutat abonnemang kan komma och hämta och "sälja" till någon annan.

   En annan sak att noter är vad "sunk cost" innebär: det är inte frågan om en kostnad som uppstår för att man cancelerar projektet utan en fråga om en kostnad som redan uppstått och som inte längre kan påverkas. Som sådan skall de inte tas i beaktande för fortsatt agerande utan det är bara de återstående kostnaderna som är relevanta. Här är det alltså startkostnaden för att byta leverantör som är relevant (att du har lagt x tusen redan spelar inte längre någon roll).

   Radera
  4. Bra, Ben Dover. Det är som sagt rekommenderat att man väljer en larmlösning från en oberoende leverantör av just den anledningen. Verisure (eller iaf Securitas) kan man ansluta sig till ändå.

   Radera
  5. Definitionsfråga. Cancellerar du ditt Verisure så får du en kostnad på X tusen kronor om du fortfarande vill ha ett larm, via startkostnaden för en annan lösning.

   Radera
  6. 1. Verisure stänger av centralutrustningen från distans.
   2. Detektorer har unikt protokoll. Obrukbart med andra system.

   3. Securitas Sverige AB där Verisure ursprungligen kommer ifrån ( Securitas Direct) höjer sina företagstjänster 6,5-8,7 % år.
   En trogen kund till Securitas betalar alltid mer än en otrogen...
   20 år på Securitas som chef innan bättre tankar så jag vet vad jag pratar om.

   Radera
  7. Deras företagspaket är också lika fantastiskt där du aldrig äger centralutrustningen... de tar dessutom betalt med råge när du byter. Vilket ståri det finstilta...

   Radera
  8. Tack, Trötter, för insiktsfull kommentar.

   Tjänar kunden på att då och då säga upp avtalet och istället teckna ett nytt, eller blir utrustningen obrukbar och måste köpas in igen?

   Radera
  9. Kunden , privat , som företag tjänar alltid på att säga upp. Securitas / Verisure kommer alltid bjuda på något beroende på hur duktig du är som förhandlare.
   Det stora i det hela är förstås att aldrig teckna avtal med Verisure. Ta månadskostnaden. Lägg på en prisjustering i snitt 6 % år och räkna ut toralkostnad inklusive inköp på 10 år..
   Finns inte en kund som landar under 50 tk på 10 år.
   Lokala Säkerhetsföretag kan erbjuda exakt samma produkter där inköp givetvis blir högre men där abbonemangskostnaden är 50-60% lägre. På 10 år ger det i snittvillan ca 20 tk i mitt exempel. Skattade pengar. Dessutom är det ditt mtrl som går att ändra hur du vill.

   Radera
  10. Ben, jag gissar at du tog leverantören som vann Ig-nobels fredpris 1999?

   Radera
  11. Cornu: precis det är startkostnaden för nya larmet som är relevant. Detta är dock inte en "sunk cost". Sunk cost är startkostnaden för ditt nuvarande larm, det innebär att det är en kostnad du har oavsett hur du väljer att agera.

   Det endel gör fel i sammanhanget är att ta med sunk cost i kalkylen när de egentligen inte borde (för att de bara tar med den i ena alternativet, men inte andra trots att kostnaden kvarstår i bägge).

   Radera
 3. Så som det var med mobiltelefonerna för 30 år sedan...
  ;-)

  SvaraRadera
 4. Det går utmärkt att ansluta "egna" lösningar till larmcentraler och det är en helt annan prisbild, under 100 lappen i månadsavgift, utryckningsavgift tillkommer. Dock så rekommenderas de namnkunninga larm typ Protexus framför Clasans Nexalösning som lätt störs ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan dock generellt förstå att "vanligt folk" köper en lösning som är packad och klar.

   Radera
  2. Som regel kommer larmcentraler inte att koppla in ditt hemmasnickrade larm om det inte är installerat av behörig. Ringde själv just Protexus för nåt halvår sen och frågade. Moderna larm kommunicerar för övrigt mot larmcentralen över TCP/IP i första hand.

   Radera
  3. Egentligen menar du "larmcentraler kommer inte koppla in ditt hemmasnickrade larm om det inte finns en underskrift på ett papper av en sakkunnig" va?

   Radera
 5. Förekommer dessutom rent generellt i byggbranschen, inte ovanligt att t ex hissmaskiner, ventilationsaggregat och andra ganska avancerade maskiner "låses" med koder etc så att endast firma X ska kunna utföra service på dem för all framtid. Det är så klart ett jävla ofog och något som ska kunna avtalas bort vid köp.

  Det är väl oligopolbranscher som hissar som är värst.

  SvaraRadera
 6. Menar du att eftersom pengar pumpas in i systemet via bolån så plockas de ut i andra änden av de som kan och vågar?

  SvaraRadera
 7. Är det värt att ha väktare som kommer? Buset är väl borta inom 10 minuter? Och polisen omorganiserar ju de närmaste åren så där finns inget heller att hämta.

  Skulle gärna vilja uppgradera larmet men vill inte betala en arm och ett ben varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väktaren kommer se till att sätta plast etc för krossade fönster och kan rapportera till dig vad som behöver åtgärdas.

   Vid överfallslarm kan väktaren klippa loss dig och ringa efter ambulans.

   Helt meningslöst är det inte.

   Därtill vet buset att de därmed har begränsad tid på sig, så de blir mer fokuserade på att stjäla sådant de kan lägga i ett kuvert i närmaste postlåda och posta till sig själva för att bli av med bevismaterialet och kanske inte har tid att bajsa i din säng.

   Radera
  2. Helt rätt. Det tråkiga är att Verisure enbart använder Securitas väktare att åka på larm.
   I många områden är Nokas, Avarn eller "lokala" vakt mycket "bättre" ( läs : har mer resurser ) men Veriusure är låsta via samarbetsavtal med Securitas.

   Radera
  3. Ok, bra poänger.
   Får köpa något fristående larm och koppla på något bolag som finns lokalt.

   Radera
 8. Nä, det är KPI-ökningen som är obefintlig. Inflationen däremot tickar på och kronans värde urholkas, i motsats till Riksbankslagen där det står att "Riksbankens verksamhet skall vara att upprätthålla ett fast penningvärde."

  Den dag politiker och ekonomer slutar blanda ihop begreppen, så kanske vi har en chans att göra något åt problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar dock som att de som hävdar detta när de ombeds om det ofta bara lyckas uppbåda anekdotiska "bevis" (som t.ex. att verisure ökat sin avgift).

   Radera
 9. Usch ja. Hyran upp 0,6% nästa år och fjärrvärmetaxan sänks med 2,5%...

  SvaraRadera
 10. Bättre att själv sköta larmet och själv vara larmcentralen. En mobiltelefon är väl nästan alltid med en. Kameror kan spela in det som händer i huset = bildbevis. Bättre att få ett sms i mobilen, kunna se efter i kameran vad som sker och själv ringa grannar (vittnen), vännermed muskler eller polisen. Alternativt åka dit själv och möta upp tjuven öga för öga tand mot tand. Allt är ju dessutom försäkrat. Vad ska väktaren göra som inte grannen, vännen, polisen eller du själv kan göra? Åka dit och konstatera att nån redan har varit där och stulit tjock-TV:n?

  Att få ha och vara sin en egen kommandocentral är bara en gammal pojkdröm som har gått i uppfyllelse. Det blir dessutom mycket billigare än att installera på ett dyrt larm som dessutom har en driftskostnad på några hundra i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bortser dock från den avskräckande effekt de har med larm. Dessutom förutsätter det att grannarna är hemma när något händer eller att du lyckas ta dig hem snabbt för att konfrontera tjuven.

   Annars blir det ju bara en gadget som gör att du kan få se när dina dyrgripar byter ägare. Live!

   Radera
  2. Oroa dig inte. Jag bortser inte från något. Jag har få dyrgripar där hemma. De kan sno vad de vill. Det jag ogillar är att de ska kränka min integritet och gå in som de vill utan att åka dit. De blir åtminstone övervakade och inspelade om jag ska så ska behöva göra mina egna efterforskningar. Jag amorterar på huslånet framför att skaffa mig dyrgripar.

   Dessutom har jag såklart kvar larmskyltarna på huset som förra husägaren betalade för.

   Om nu någon obehörig knallar in medan mitt egna larm är på så tänds lamporna upp, 2 sirener tjuter (oavsett om strömmen/internet fungerar eller ej), radion spelar musik, tv:n knäpps igång och både jag och frugan får sms om vad som sker. Det finns alltid någon granne i närheten som kommer börja fundera vad det är på gång.

   Slutligen har jag ju även vakthundar som ger sig på fanskapet. Jag rekommenderar att ingen okänd filur kliver in oanmäld.

   Radera
  3. Sen finns en extra bonus. Skulle jag hamna i en ekonomisk misär (att bolåneräntan går upp till 25% eller att jag blir sjukskriven/arbetslös) så att man måste dra ner på allt onödigt så kan jag fortfarande ha ett välfungerande villalarm helt utan månadskostnad.

   Radera
 11. Ditt försäkringsbolag kommer inte imponeras...
  Det finns rimliga lösningar som ger det du pratar om. Det kräver dock att man ser bortom Securitas/Verisure/Sector.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför försöka imponera på sitt försäkringsbolag? Ev rabatter är struntsummor i jämförelse.

   Du har fått det om bakfoten. Det är jag som är kund och det är dom som ska försöka imponera på mig.

   Radera
  2. Skillnad på att vara ekonomisk och dumsnål.
   Har själv en kostnad på 1400/år och rabatt på 500,-. 900,-/år för att direkt få larm, ha en larmkedja när min tele är utan teckning osv.
   I övrigt helt rätt gällande kundperspektivet.

   Radera
  3. Mitt larm går till larmcentral.

   Radera
  4. Väktarbolagen är de största tjuvarna. Fast jag måste erkänna att du hittat ett väldigt billigt bolag för 1400 per år. Är det knutet till en MC-klubb eller vad heter det?

   Radera
  5. Har valt bort automatisk väktarutryckning, de åker ut enbart om jag eller min sambo inte svarar eller om vi ber dom. Då kostar det 750,-. Lokalt säkerhetsföretag och kopplat till Lövestad larmcentral. Har nyttjats vid ett tillfälle på tre år. ( Vi var på fest, fick inte tag på grannen.. )

   Radera
  6. Okej. Då förstår jag. Nåväl, inga lösningar är dåliga lösningar. Bara de dyra.

   Radera
 12. VA avgifterna då,vissa kommuner höjer 10% rakt av från årsskiftet.
  160101 elnätsavg vfall 11% och nu 170101 ytterligare en 900 spänn i årsavg höjning.
  Sedan kommer bensinen med kpi + 2% eller vad det nu var,varje år.
  Svärje är kört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte direkt påstå att bensinen är dyr i Sverige i förhållande till köpkraften. Tvärtom. Tacka ryssen för det.

   Radera
  2. Skatten är hög på drivmedel,för hög.
   Finns iofs att köpa billigare åkerisoppa om man orkar,sådan som dom utländska lastbilarna tankar här i svärje då.

   Radera
  3. Skatten är hög, korrekt, men likt förbannat är bensinen relativt billig i Sverige. Sen att Ingves och gänget gör allt för att göra import dyrare kan vi inte göra så mycket åt, så den snälla ryssen får rädda bilisterna med billig soppa.

   Radera
  4. Detta med skattetrycket och alla möjliga och omöjliga påhitt gör att jag kan känna mej aningen utnyttjad,i dagsläget har det blivit lite av en sport att slimma sin skatteinbetalning.
   Jag betalar ändå fyrsiffrig skatt varje dag,nog är nog nu!

   Radera
  5. Kan hålla med om att skattesystemet är inadekvat.
   Dock inte mycket vi kan göra åt det förutom att anpassa sig.

   Radera
  6. Finns väl en hel del att göra iofs,jobba mindre är ett bra steg.

   Radera
  7. Skattetrycket är inte särskilt högt i Sverige om man ser till vilka löner arbetar- och medelklassen har i jämförbara länder. Till och med Trump hävdar att amerikanerna har världens högsta skattetryck.

   Att jobba mindre och därmed betala mindre skatt är en bra lösning, som ni påpekar. Det är inte högern lika förtjust i... arbetslinjen!

   Fast arbetslinjen är väl skitsamma. Till och med Anders Borg smet ju undan Reinfeldts arbetslinje.

   "– Jag brukade be mina medarbetare skriva långa listor på platser jag skulle åka till som vi skickade till Fredrik [Reinfeldt] och sedan ställde vi ofta nästan in alltihopa.

   – Jag tror ärligt talat inte att han vet om i vilken utsträckning jag smet undan från dessa resor, skrattar han."

   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-bedrog-anders-borg-statsministern

   Sådan är den moderaternas ideologi. Alla andra ska jobba och slita... fast inte de själva.. som får allra mest betalt (av skattebetalare) för att göra sitt jobb.

   Radera
  8. Man undrar ju vad hans högutbildade medarbetare fick för lön när de satt där om dagarna och skrev påhittade listor till Fredrik Reinfeldt bara för att Anders Borg skulle slippa undan sitt jobb. Inte konstigt att regeringskansliet har svällt och att kostnaderna skenade under Alliansens tid.

   2010 ville Socialdemokrater, vänsterpartiet, miljöpartiet (och Sverigedemokraterna) skära ner på regeringskansliet och medan Anders Borg försökte strama åt kostnader på andra myndigheter (som ex. Försvarsmakten) skrev Peter Hultqvist följande på Aftonbladet:

   "Sverige har aldrig haft så många statsråd som i dag, totalt 24 stycken. Med europeiska mått mätt är regeringen rekordstor. Men regeringskansliets expansion inleddes långt före den rekordstora regeringen. Kostnaderna för Fredrik Reinfeldts regeringskansli har på fyra år ökat med 1,1 miljarder kronor från 5,5 miljarder kronor 2006 till 6,6 i regeringens förslag till budget för 2011."

   http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12665583.ab

   Radera
  9. Är inte det hela etablissemangets melodi ?

   Radera
  10. ...mitt under finanskris...

   Radera
  11. Trötter;

   Det har du rätt i. Folk är rätt trötta på sånt. Det är väl orsaken till att folk tyvärr röstar som de röstar runt om i Europa och Nordamerika.

   Michael Moore beskrev det rätt bra i en nygjord dokumentär.

   Radera
  12. Frihet.
   Vad består tyvärr i?
   Tror du det hade varit bättre med Clinton vid rodret och mer av samma?

   Radera
  13. Stefan Östergren;

   Nej, det tror jag inte.

   Radera
  14. Stefan;

   "Tyvärr" består i att de inte ser andra utvägar än att rösta på högerpopulister.

   Radera
  15. Elon Musk är invandraren från Afrika som har revolutionerat USA och världen mer än de flesta politiker. Där har ni ett exempel på hur en enda person kan göra större skillnad än att springa och rösta på en högerpopulist när etablissemanget är på väg åt fel håll.

   Radera
  16. Kan det inte vara så att demokratin i dess nuvarande form har spelat ut sin roll. Införs inte demokrati v2.0 kommer en återgång till det som tidigare var att bli praxis?
   Dagens politiker är ju ( med några få undantag ) livrädda att ge makt åt folket, dvs själva essensen av demokrati. Folkomröstningar är väl det mest talande exemplet.

   Radera
  17. Trötter;

   Det kan det mycket väl vara. Demokrati måste vinnas om och om igen för varje generation. Demokrati är dock inte ett fulländat statsskick, men det är det minst sämsta av alla statsskick eftersom det förutsätter att människor är solidariska med dem som inte tillhör den stora befolkningsgruppen och generationen som inte har rösträtt (barnen). Den generation som kommer efter den generation som inte slogs för demokratin har snart förlorat sin möjlighet till demokrati.

   I dagens kortsiktiga samhälle är risken ganska stor att vi förlorar rösträtten för nästkommande generationer.

   Eftersom vi inte längre kämpar för nästa generation (skolresultaten är ett tecken på det...) utan mestadels kämpar för enbart oss själva är risken ganska stor för att vi har får de politiker som vi förtjänar.

   Hur demokrati 2.0 ser ut har jag ingen aning om. Demokrati 3.0 kommer antagligen att styras av en AI för att bevara demokratin. Vi människor är statistiskt sett för farliga för vårt eget bästa.

   Radera
  18. Frihet: vad menar du med att sveriges skattetryck inte är högt om du tar hänsyn till vad man tjänar? Att staten lägger vantarna på 25% av lönen innan du får se röken av den (för att skatta 25% till)?

   Som bekant så är det Trump påstår inte alltid sånt, det blir helt enkelt inget bra argument att t.o.m. Trump påstått något (snarare tvärtom).

   Radera
  19. Nämen... VAD är det du säger? Staten lägger vantarna på DINA pengar... men stackars lilla Bubben då. Dumma DUMMA dig staten! Fyy ajaj inte göra så mot våran stackars lilla Bubbetott här.

   Men vänta nu. Vem ska då betalar räntan på statsskulden som staten lånat för att du skulle kunna få studiebidrag och studielån? För att farbror generalen skulle se till att du skulle slippa bli en del av Sovjet? För att konstapeln skulle korrigera dina små tonårsfasoner? För att barnmorskan skulle få den utbildning hon behövde för att kunna hjälpa till klämma ut dig? För att du skulle få gå, cykla och köra på vägar? För att dina släktingars tåg skulle kunna använda järnvägen? För att dina föräldrar skulle kunna köpa kläder åt dig med barnbidraget? För att du ska kunna flyga hit och dit med subventionerat flygbränsle. För att... ja osv.

   Du tycker väl ändå inte att stackars Herr Wallenberg ska stå och behöva betala hela din del av statsskulden?

   Innan du sett röken av din lön så har dina pengar redan gått upp i rök oavsett om staten tar dem eller om de privata lurendrejarna tagit dem. Sen när du är skuldsatt upp till öronen så vill du väl såklart att herr Wallenberg ska rycka in och rädda dig?

   Radera
  20. Nejdu, dumheter.

   Betala nu in din skuld till staten som alla vi andra och kom inte och tro att nån annan ska komma och betala för att du överutnyttjat välfärden under så många år. Egentligen bör du få ett påslag på några procent eftersom du gnäller mer än oss andra.

   Radera
  21. Anonym;

   Hörrurudu. Vet du egentligen hur mycket du har kostat staten? Nej, jag tänkte väl det. Jag räknade på det och det är en hel del. 25% av din fjuttiga lön är ingenting i jämförelse. 25% av Herr Wall Enbergs lön är desto mer. Ändå har staten (alltså staten ägs av svenska folket... eftersom statsskucket är en demokrati...) alltså vi har en statsskuld på en hel del miljarder. Jag orkade inte räkna alla miljarder.

   Men i alla fall. Det är med andra ord Herr Wallenberg som står och betalar för allt det som du borde ha haft vett nog att betala själv.

   Det är därför Herr Wall Enberg gör allt i sin makt för att få dig till att du ska vilja sänka skatten lite till. Och lite till. För då får du snart börja pröjsa allt själv. Som dom gör i vissa av USA:s delstater eller i Ryssland. Eller i nåt annat u-land.

   Och där ska jag säga dig ett sanningens ord - det vore rätt åt dig.

   Radera
 13. Bra! Nu kan Riksbanken höja räntan igen så att vi kommer ifrån nuvarande artificiella ränteläge. De kan sluta att skapa pengar också. Skönt! (Tyvärr kommer Riksbanken dock aldrig höja räntan eller sluta med stödköp, för då kollapsar ekonomin. Fast det vill man inte säga. Istället kommer man att fortsätta att manipulera siffrorna. Förhoppningen är att en lagom inflation kommer att äta upp den höga skuldsättningen vi har i samhället. Ett sådant förfarande är en ren stöld från alla som har tillgångar. ).

  SvaraRadera
 14. På engelska kallas visst dessa "kvalitetsjusteringar", som de omnämns av de svenska KPI-statistikerna, för "hedonic adjustments". Mycket inflation döljs bakom dessa. Ett annat exempel:

  http://wolfstreet.com/2016/12/11/how-inflation-bites-more-than-official-consumer-price-index/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra länk.
   Visar på ett utmärkt sätt risken med att ligga likvid och se pengarna erodera i värde.

   Radera