Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-22 15:16

Icke-inflationen: Västtrafik höjer biljettpriset i Göteborg med 6.6%

Icke-inflationen segrar nya segrar. För att "bibehålla kollektivtrafikens konkurrenskraft" höjer Västtrafik årskortet för kollektivtrafik i Göteborg med 6.6%.
De é lá Göltabôrg! Familjefest på Olof Palmes plats!
Västtrafik skriver i sitt pressmeddelande:
"För att gynna de som reser ofta hålls höjningen nere på våra periodbiljetter, medan priset på enkelbiljetter och kontoladdning blir något högre."
Därför höjs nu priset årskortet på kollektivtrafiken i Göteborg med 6.6%, medan enkelbiljetter höjs med 3.6% och kontoladdningspriset med 4.5%. Endygnsbiljetter och tredygnsbiljetter för Göteborg höjs med 5.9%. Detta ska alltså gynna de som reser ofta.

KPI-inflationen är på 1.4%.

Västtrafik tröstar alla med att man höjde dubbelt så mycket förra året, när KPI-inflationen var cirka 0%. Man hänvisar rent av uttrycklingen till utvecklingen för konsumentpriserna för att motivera sina prishöjningar som för hela regionen landar på ett snitt om 2.5%, som dock ej verkar vägt utifrån faktisk fördelning av köp, utan där t ex Göteborg räknas lika tungt i medel som någon ovanligare taxa. Korrekt uträkning av prishöjningarna tar naturligtvis hänsyn till hur många som nyttjar respektive taxa.
"Utvecklingen på bränslepriser och övriga konsumentpriser går i en sådan riktning att kollektivtrafiknämnden vill hålla nere prishöjningarna för att bibehålla kollektivtrafikens konkurrenskraft."
Däremot sänker man priset på årsbiljetten för regionen runt för de tre personer som köper ett årskort på gratis kollektivtrafik inom hela Västra Götalandsregionen. De 554 540 boende i Göteborgs kommun får dock se kraftiga prisökningar och icke-inflationen skördar alltså nya segrar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. In other news..såg att Lidl just höjt priset på skivad emmenthaler med 10% (29.90 -> 32.90). Tack Ingves för hushållsosten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper ostöverskott för 30 kr kilot (brukar komma in på en av butikerna några gånger per år)

   Radera
 2. Just mat har generellt ökat mycket,detta påverkar troligen folk mer än plattv priser.
  Men snart kommer matmomsen höjas såklart,25% låter väl juste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Lidl verkar tycka att det är dags att plocka svenskarna nu, de är inte alls billiga längre. Jag kan iofs förstå dem, de har blivit rånade rätt ofta, så de rånar nu svenskarna..

   Radera
  2. Tillgång och efterfrågan. Efter jul så sänks priserna.

   Radera
  3. COOP höjde en mjölksort(min favorit..) med 20% så visst finns det skillnader,men Lidl är generellt billigast på det mesta.
   Mjölken på Lidl är beroende på vart man bor samma svenska Falköping/Arla men inte sällan rejält billigare.

   Radera
  4. Tror just Lidl är lite speciellt i fallet höjda priser.
   Märkte av det i somras i Berlin.
   Helt andra priser mot tidigare även om jag tar hänsyn till valutafallet. Dessutom var butikerna renoverade vilket jag tror de tar igen i höjda priser.
   Åter i Svedala tycker jag mig märka samma fenomen. Renoverade affärer, högre priser.

   Radera
  5. @ Östergren

   Det var intressant. De gjorde även om min Lidl för ett tag sedan, montörer från Tyskland i tyska bilar (surprise). Intrycket var att fokus var på att ta minska butiksyta som användes till lågmarginalprodukter och dålig vinst per dm3, vilket bla fick till följd att det ofta är slut på bordsvattnet då man minskat från typ 3 pallplatser till en.

   Man verkar äve experimentera med "rejäla" priser i hela kronor typ 15 spänn, istället för 13,90. Säkert bra för Lidl.

   Lidl har visserligen bra kvalitet på sitt premiumsortiment, ffa jämfört med motsvarande svenska varumärken men höjer de så här friskt som kommer ja skifta ännu mer till Willy's som skärpt sig betydligt på senare tid.

   Radera
 3. Tror nog att 2.5 är viktad efter hur mycket som säljs, är ju bara biljetter i Göteborg som är över 2. Och till västtrafiks försvar så är detta i linje med ett några år gammalt beslut att rabatten på årskort ska minska i Göteborg till samma som andra (betala för 10mån)

  SvaraRadera
 4. Sen får Göteborg 2,5 miljarder i bidrag från resten av landet för att man sköter ekonomin så dåligt.
  Man skulle kunna tro att ni värmer upp kommunhuset genom att elda 500 lappar a la Gudrun. Det har i och för sig viss inflatorisk effekt. ;)

  SvaraRadera
 5. Listpriset för folktandvårdens tandvårdsavtal höjs rejält från årsskiftet. Min tandläkare hänvisar till justering för prisökningar på material och övriga kostnader. Dvs inflation.

  SvaraRadera
 6. Tack för att du bevakar detta! Jag känner mig lika lurad varje gång jag ser att priserna går upp samtidigt som räntan på banken är 0%. Känns genomruttet att RB mäter inflationen på det sätt som passar dem och låter tillgångar och skulder erodera genom att hålla räntan låg.

  SvaraRadera
 7. Det räcker att arbetspendla i över 6 mån mellan t.ex. Göteborg och Trollhättan/Vänersborg för att årskortet skall bli billigare än ett månadskort, och vi är inte få få som pendlar med tåget.

  SvaraRadera
 8. Vad är anledningen till att betala för att åka kollektivt? Slutade köpa periodkort i våras, fugerat absolut utmärkt.

  SvaraRadera
 9. Enligt dagens di har julgranar gått upp cirka 122% sedan 2010.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du får ju så mycket mer julgran idag ;-)

   Radera
 10. Är inte effekten av den nuvarande läget att importpriser är låga pga konkurrens och teknikutveckling nedan inhemskt producerade tjänster mm blir dyrare. Ganska väntat ändå

  SvaraRadera
 11. Postnord höjer priset på ett utrikes brev med 50%, från 13:- till 19:50, från 1 januari.

  SvaraRadera