Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-05 22:14

Gotland och Karlshamn säljer ut svensk säkerhet

I strid mot ÖB:s och regeringens rekommendation att inte hyra ut eller sälja hamnutrymme till den kriminella ryska Kreml-regimens gasbolaget Gazprom för att bygga den helt onödiga gasledningen
Nordstream II, så ser det nu ut som att Region Gotland respektive Karlshamn kommun väljer att sälja ut svensk säkerhet. En majoritet av politikerna på Gotland tar Gazproms pengar istället för att följa uttalade varningar från ÖB och regeringen att det hela äventyrar svensk säkerhet. 

Gasledningen Nordstream II är helt onödig, då den avser att ersätta befintliga landbaserade gaspipeline. Enda anledningen till att Nordstream II ska byggas handlar om Kremls utrikespolitik, där man vill kunna stänga gasleveranser till Ukraina, Polen och det för invasion och annektering aktuella Vitryssland.

Nordstream II är enbart till för att Kreml ska kunna sätta politisk och ekonomisk press på sina grannar.

För att uppnå detta behöver man mellanlagring av pipelinerör, för vilken man erbjuder Region Gotland, respektive Karlshamn kommun stora pengar.

Sverige ÖB Micael Bydén har varnat för att ryskt hyrande av hamnen i Slite och köp av delar av hamnen i Karlshamn allvarligt äventyrar svensk säkerhet och försvarsförmåga. Det blir extremt enkelt för Ryssland att frakta in kontainers med militär utrustning och tillhörande personal för ett snabbt övertagande av dessa hamnar och annan infrastruktur längre in i landet, inför en fullskalig landsättning av ytterligare styrkor.

Det handlar alltså inte om att det kommer ske, utan att om det sker har Region Gotland och Karlshamn kommun för några silverpengar sålt ut svensk försvarsförmåga.

Krisberedskapsförordningen säger att kommuner och regioner måste ta hänsyn till totalförsvaretas behov, men det väljer man alltså fullt medvetet att bryta mot i detta fall. Man kan och bör fråga sig varför? Gotland och Karlshamn tar emot pengar från Europas hårdast klassade diktatur på nivåer avsevärt värre än Vietnam, Vitryssland eller Kuba, Kremls Putin-diktatur, en diktatur som invaderat, annekterat och för öppet militärt krig mot ett grannland i Europa 2016.

De som får vård av Region Gotland framöver ska vara medvetna om att det är Kremls blodtäckta silverpenningar som bidrar till den där vården.

Och nej, Sverige måste inte på något sätt samarbeta för att Nordstream II ska byggas. Faktum är att det inte ens finns stöd i internationell rätt för att ledningen ska få byggas. Baserat på konventionerna är det rent av vår skyldighet att säga nej till gasledningen och göra allt i vår makt att stoppa den.

Låt oss komma ihåg namnen på vilka som går Kremls ärenden här. Det handlar inte om nyttiga volontärer, utan fullt medvetna inflytelseagenter. Så får vi se vilka som av en slump börjar jobba för Gazprom eller andra ryska företag framöver.

Varför använder inte Gazprom Baltijsk i den ryska exklaven i Königsberg för sina mellanlager istället för Gotland och Sydsveriges? Behöver inte Königsberg pengarna? Eller beror det på att enda vägen till Sverige vid ett angrepp går över vattnet?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

84 kommentarer:

 1. Hej Lars

  I farten igen läser jag...:-)
  Men inte ens du kan vara så oförstående beträffande kommersiella sammanhang: inte bygger man en pipeline om den är "helt onödig" eller enligt din uppfattning för att kunna sätta press på sina "grannar".

  Enligt dig, så ersätter den en befintlig en...varför det är så är din egen tolkning.

  Jag anser att du rätt och slätt verkligen lider av ryssfobi!

  Komm igen, bättre kan du!

  Tack

  Manfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordstream 1 används idag till ca 50%. Inte heller de äldre ledningarna på land används till 100%. Dessutom minskar Europas konsumption av gas sakta år från år.

   Varför tror du själv att man i ett sånt läge väljer att, till stor kostnad, fördubbla kapaciteten under Östersjön? Kan det ha något att göra med att man vill stänga ledningarna över Ukraina för att beröva landet de substansiella transferavgifter som dom får? Kanske... Det är min gissning i alla fall.

   Radera
  2. Att kunna stänga Ukraina är en orsak till ledningen. En annan, positiv bieffekt, är att om all olja mellan Ryssland och Tyskland går via Nordstream så blir den ledningen en strategisk tillgång. Om då Ryska grodmän saboterar ledningen några gånger, och skyller på Svenska och utlänska extremister, så har vi casus belli för att Ryssland annekterar Gotland. Med Gotland taget så är Baltstaterna i ett uselt strategiskt läge.

   Radera
  3. @Kap Horn

   Du går främmande makts ärenden.

   Ryssofobi är ett begrepp som är skapat av fascister, och som används av fegisar för att manipulera idioter.

   Radera
  4. Kap Horn;

   Jag förstår mycket väl att man kan lida av att vara ryss, eftersom de lever i ett land som styrs av Putin. Men hur kan man lida av "Ryssfobi"? Jag tror att du helt enkelt lider av ryssfobi-fobi.

   Jag är inte rädd för någon som kritiserar USA. Vad är du rädd för när någon kritiserar Ryssland? Kallas det för USA-fobi, amerikan-fobi? Nej. Men ryss-fobi?! Fjant.

   Jag är inte rädd för en 300 kilos amerikan som dricker coca cola och vräker i sig chips hela dagarna eller en 2 meter lång ryss som super ner sig och somnar i sina egna spyor och kissar ner sina byxor.

   Nej, kom med nåt nytt. Trump-fob eller Putifob. Det låter ju fördjävligr. Nej, Putinfnask blir bättre.

   Fnask är ju ett gammalt uttryck för någon som smyger omkring. Det är ju det han gör med sina gröna små män överallt.

   Radera
 2. Fjöla av! Region Gotland frågade om staten ville ersätta dem för inkomstbortfallet om de skulle tacka nej till Gazprom. Futtiga 50 mille. Staten tackade nej. Så var det med den saken. 50 mille är mycket pengar för Region Gotland.

  Dessutom märks det att du är malaj och inte begriper nåt. Gotland har inte haft någon militär betydelse sedan 1400-talet när Erik av Pommern använde ön som bas för lite sjöröveri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gotland har inte haft någon militär betydelse sedan 1400-talet när Erik av Pommern använde ön som bas för lite sjöröveri."

   Kan säga att både Nato och Ryssland inte håller med dig om det där.

   Radera
  2. Jaja, OK, radarstationerna och de fasta installationerna för signalspaning har ansetts viktiga, men ingen har räknat med mer än några timmars överlevnad för dem i en skarp konflikt. Spelar ingen som helst roll för gasledningen. Den är dessutom ett utmärkt fredsprojekt som ökar det ömsesidiga ekonomiska beroendet och minskar viljan till konflikt.

   Radera
  3. Du har inte förstått att man behärskar hela Östersjön om man sätter LV och kustrobot på Gotland (och det avmilitäriserade Åland)? Innan du uttalar dig tvärsäkert så vore det klädsamt om du i alla fall satte dig in i ämnet litegrann.

   Radera
  4. Du menar att de bara spelar tufft spel mot staten och vill få sina pengar efter att ha låtsas gå Gazprom till mötes?

   Radera
  5. Dummerjönsmössa på Kristian. Öar är beroende av försörjning och Gotland har bara två hamnar värda namnet. Ingenstans i den moderna militärhistorien har det varit möjligt att försörja en ö.

   Radera
  6. Mr Hyde, det är bättre att du håller tyst än att prata om något du inte förstår. Du gör bara bort dig.

   Radera
  7. Tillägg till Cornus öar: Västberlin var ju ingen Ö men dock en isolerad klump i mitten av en röd ocean. Det är väl det absoluta beviset för att en isolerad klump alldeles utmärkt går att försörja med grym levnadsstandard om man bara planerar "lite".

   Radera
  8. Mr Hyde, du har åtminstone inte läst din militärhistoria eller läst modern lektyr kring Östersjön. Den som har Gotland behärskar Östersjön. Tar Ryssland Gotland så har Finland ett svårt försörjningsläge samt baltstaterna ligger då riktigt illa till.

   Radera
  9. Äh, ni är uppfjollade av russofobi sedan 1809. Hade Gotland varit det minsta intressant hade ryssarna behållit ön redan då, men de struntade i den. Sen dess har mikrochippet gjort alla stora ytfartyg, alla stridsvagnar och allt attackflyg omodernt. Det funkar att trakassera nonsensländer med sånt grunk, men om vi pratar seriös konflikt är det historie. Utan ytfartyg går det inte att försörja Gotland. Sen kan ni fjolla upp er bäst ni vill...

   Radera
  10. Mr Hyde är bevisligen inte så bevandrad i militär strategi. Låter mycket men kan inget!

   Radera
  11. Risken är väl om Ryssland hyr något börjar de efter en tid se det som sitt. Och kan då hitta en anledning att utpressa med ingripande om de inte får behålla det som de anser vara sitt. Kan ju också vara så att alla anställda som jobbar där efter ett tag är gröna gubbar och gasrören kanonrör monterade på tanks.

   Radera
  12. Vad ryssen eller amerikanen ska ha Gotland är inte svårt att gissa sig till. Det vi glömmer är att fråga oss - Vad ska vi med Gotland till? Det kostar en hel del att hålla på och försvara en liten obetydlig fjuttig del av Sverige bara för att Stockholmarna ska kunna leka riddare på somrarna och politiker ska få åka och semestra o låtsas vara viktiga om det ena och det ena och det andra.

   Skänk bort Gotland till Putin. Statuera ett exempel på hur det går för en landsbygdskommun som bara vill leva på en massa bidrag från staten och samtidigt sälja sig till utlandet.

   Gotland - ön Gud glömde och Putin köpte.

   Radera
 3. Vad är det här för trams? Regionsnubben säger ju uttryckligen i artikeln att det inte är hans och regionstyrelsens sak att göra en säkerhetspolitisk bedömning, utan det är regeringens uppgift. Det har han alldeles rätt i. Är detta ett säkerhetspolitiskt problem (det skulle jag som lekman säga att det är, men det är dessbättre inte jag som avgör!) så får regeringen stoppa affären. De har ansvaret. Att regionnissarna utifrån sitt perspektiv väljer det som är mest ekonomiskt gynnsamt för dem är varken förvånande eller upprörande, utan helt enkelt deras jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är benägen att hålla med. Regeringen kan inte först påstå att detta är en viktig säkerhetsfråga (vilket det är) för att i nästa andetag säga att det är en lokal fråga som regeringen inte har någon makt över.

   Radera
  2. Kan de visst. Så har de gjort hela tiden. De säger i ena stunden att de är oroliga, vill satsa på försvaret/polisen/vården mm och i nästa ögonblick ser man INTE ökade resurser utan att skall ske inom befintlig ram. Just försvaret är svårt att öka utan att öka anslagen. De små mängder som man har för avsikt lär inte vara något avgörande.

   Radera
  3. Det är kommunens ansvar att hålla med räddningstjänst. Om den inte gör sitt jobb. Skulle du skita i att vitta åtgärder med samma resonemang? Det är ju de som väljer att hyra ut som kommer drabbas hårdast.

   Radera
  4. Jag håller helt med Börjesson! Så decentraliserat är väl inte Sverige att säkerhetspolitiken sköts på regionnivå? Varje myndighet har sitt ansvarsområde. Försvaret sköter nationella säkerheten, miljödomstolen sköter miljöprövningar och regionen regional utveckling, etc, etc. Jag tycker inte det är rationellt att myndigheter går in och leker expert på varandras ansvarsområden. Om försvaret och regeringen inte tar sitt ansvar tror jag att hamnuthyrning i Slite är ett tämligen litet problem i sammanhanget.

   Radera
 4. Förklara Slite hamn som militärt skyddsområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyddsområden är ju bara rekommendationer i dagens Sverige...

   Radera
  2. Men herregud, gör det till Natura2000 eller vad som...

   Radera
  3. Bygg en gaybar i hamnen med strippande sjömansgossar på kvällarna så ska ni se att ryssarna snart väljer bort stället.

   Radera
  4. Eller kommer dit? Ryska sjömän är säkert lika fina stjärtgossar som alla andra.

   Radera
  5. Jo, men den vanlige ryssen som får en allt sämre ekonomi och som ska betala för att Putin vill låta ryska stjärtgossar ska få semestra på en Gotländsk gaybar har kanske inte samma förståelse. Än mindre starta krig för det.

   Radera
 5. I tisdagens SVD (går läsa som prenumerant på måndagskvällen) så står det att regeringen lämnar in ett krav till EU:s energiunion att stoppa bygget med hänvisning till konkurrensreglerna.

  Så det verkar finnas en hjärncell i regeringen. Även om de verkar som de alla delar på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att det inte var regeringens idé utan krav från oppositionen. (Läste du förresten mitt svar ang. din nyckelbiotop?)

   Radera
  2. Bosse;

   Ingen läser dina svar (förutom jag då förstås).

   Krav från oppositionen?! Har de ändrat sig nu? T.om. Mona Sahlin sa ju nej. Sossarna får som vanligt skit när de ska rensa upp efter regerinngen Reinfeldt och centerpartiets miljöministrar.

   Klippt från Aftonbladet:

   "Nord stream 2 består av två nya gasledningar med samma sträckning och fördubblad kapacitet.
   Redan Fredrik Reinfeldts Alliansregering hade svårt att hantera alla juridiska, miljömässiga och försvarspolitiska invändningar. De tyngsta ­remissinstanserna Naturvårdsverket, ­Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Försvarsmakten motsatte sig gasledningens sträckning. Och den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin i spetsen sa blankt nej.
   Men trots ­motargumenten drevs beslutet ­igenom 2009 av dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C). Till detta upplevde sig regeringen av legala skäl vara nödd och tvungen."

   Radera
  3. http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article24049582.ab

   Radera
  4. Här är en annan länk och den är från Reinfeldt eran...

   "Därför är Ryssland vän med Sverige igen"

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12227503.a

   Radera
  5. I denna artikel (från 2010) kan man bl.a. läsa följande:

   "I Sverige pågick dessutom en diskussion om gasledningens säkerhetspolitiska aspekter. Skulle gasledningen föra med sig ökad rysk militär närvaro i Östersjön."[...] "1 november förra året kom ett samtal till statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var från Rysslands premiärminister Vladimir Putin. Den svenska miljöprövningen av gasledningen genom Östersjön var äntligen klar och Putin ville bara säga hur viktig frågan är för Ryssland.

   Fyra dagar senare höll miljöminister Andreas Carlgren [(c)] presskonferens och meddelade att Sverige inte längre ser några hinder för gasledningen."

   Radera
  6. Miljöpartiet, Socialdemokraterna OCH TILL OCH MED KOMMUNISTEN LARS OHLY var ju EMOT NORD STREAM!

   "-Vi rödgröna är emot beslutet att säga sa till gasledningen. Det säger vänsterledaren Lars Ohly till Rapport.

   -Det finns säkerhetspolitiska aspekter också, säger han."

   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nord-stream-rod-grona-sager-nej

   (Artikel från 2009)

   Till och med gamla kommunistledare verkar ha mer hjärnceller än mrlowrisk.

   Radera
 6. Ständigt gotland och blekinge när det kommer till ryssen, vad krävs för att vi ska bli av med skåne istället.
  Själv eldar jag med olja men det börjar bli riktigt segt att vänta på att all grönlandsis ska smälta.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Det är också viktigt att tänka på säkerheten i hamnområdet efter att uthyrning skett. Kanske finns det några vänliga grönklädda vakter som då kan ställa upp som vakter? Bra om det skulle uppstå oro kring området. Ytterligare tillförsel av fler vakter och deras utrustning kan bekvämt ske om behov skulle uppstå. Låter väldigt bra eller?

  SvaraRadera
 9. Det är väl bara för försvarsmakten att ange de extra kostnader de skulle få för att kompensera och sedan allokera dessa kostnader till Gotland och Karlshamn. Så därefter kan tex Gotland själva besluta och det blir enkelt. Intäkt från ryssen på låt säga 50 miljoner utgift till försvar på låt säga 25 000 miljoner. Rimligen skall inte andra regioner i Sverige ta kostnaderna och dessa regioner Gotland och Karlshamn intäkterna.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår verkligen inte varför en, annars så intelligent, person som du låser sig så enormt runt Ryssland. Klart det finns problem, men är det inte samtidigt bra att försöka normalisera relationen i den utsträckning det går? Eller tycker du vi ska gå med i NATO och placera lite distansrobotar på Gotland istället (tillsammans med ett par nybyggda McD för underhållspersonalen)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, precis. England startade ju i princip andra världskriget genom att inte normalisera relationerna med nazityskland efter deras högst rimliga territoriella anspråk på Polen. Hade de lämnat Polen åt sitt öde hade kriget kanske aldrig startat?

   låt oss därför lämna dagens Rysslands invasion av grannländer utan avseende och normalisera relationerna.

   Radera
  2. Precis, eller som det senaste från trollfabriken I öst: Det var Polen som startade konflikten, genom att norpaen liten bit av tjeckoslovakien 1938.

   Radera
  3. Vi ska också komma ihåg att Versaillesfreden/Sovjets kollaps var ett hårt slag mot Tyskland/Ryssland såväl politiskt som ekonomiskt och att det tyska/ryska folket därav bär på en revanschlust som i huvudsak är positiv, men som man inte ska komma i vägen för. Vi måste därför visa undfallenhet för Hitlers/Putins obändiga vilja att återupprätta sin nation. Anspråken på Danzigkorridoren/Krim är i ett historiskt perspektiv rimliga och ett mycket litet pris att betala för fred i Europa.

   Radera
  4. Precis,om amerikanerna får saga "Don't get mad, get even" så är det hyckleri att inte Ryssland får göra samma sak.

   Radera
  5. gbd cevx, "dont ger mad, get even" är ju något från kassa Hollywood filmer som är fiktion och inte verklighet så totalt irrelevant jämförelse. Häpnadsväckande!

   Radera
  6. @DVF: Man ska ju vara försiktig med ironi på internet, men jag trodde att det framgick av de tidigare postern att ett visit mått av trams ingick I subtråden

   Radera
  7. P aom;

   Det finns redan tillräckligt många McDonalds på Gotland om underhållspersonalen vill ha en hamburgare.

   Normalisera relationen med Ryssland? Det försökte Reinfeldt med så många gånger. Och det gick ju som det gick. Det slutade med att stora mäktiga Putin läxade upp lille förortspojken Reinfeldt i ämnet demokrati som generat kissade ner sina byxor... näst intill i alla fall.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Это ваша мать получила слишком мало Дика вчера.

   Radera
  2. Så slipper du själv översätta.

   Radera
 12. Region Gotlands vård betalas av Stockholms län genom att sjukvården är "samordnad". Snarare de som åker buss på Gotland som kan tacka Kremlin och regionen för lite lägre pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vården betalas av Stockholms län, varför ger den då ett underskott i Region Gotlands Hälso- och sjukvårdsnämnd?

   Radera
 13. Vi säljer vapen till alla möjliga länder och övar med usa. Detta känns ju ganska litet i jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har det med artikeln alls att göra?

   Radera
  2. Öh.. jag tror att du skrev i fel tråd.

   Radera
 14. För den beslutsfattare som känner behov av att fräscha upp sina grundläggande militärhistoriska kunskaper inför att beslut fattas i denna viktiga fråga så finns möjligen tillämpliga historiska fall enkelt tillgängliga på Wikipedia.

  Se t ex info om militär vilseledning, eller om man vill läsa på andra språk military deception, maskirvorka...

  Trojan horse
  Gaining admittance to a fortified area under false pretences, to later admit a larger attacking force.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Military_deception


  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trojan_Horse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, ett rimligt vis att placera intressen på gotland, i händelse av utökad Nato-närvaro hävdar man att egna intressen är hotade...
   Ett ypperligt tillfälle att gömma hydrofoner och magnetiska sensorer för att kartlägga ubåtar och ytfartygs rörelser.

   Radera
 15. Dum fråga, men bortsett från att Ryssland är ett rörigt land med skum säkerhetspolitik, är det inte najs att någon investerar i infrastruktur fram till din dörr, oavsett om du vill använda den eller inte? Det finns väl tänkbara scenarion där en direkt gasledning till Ryssland skulle ge oss otroliga strategiska fördelar gentemot resten av Europa? (typ global energikris)

  Allt handlar väl om hur avtalet ser ut, hyra är väl mycket bättre än att sälja, och hyreslängd etc är förstås viktig. Sen när motparten är skum typ bör man förstås ha ordentligt skrivna avtal med goda villkor för oss att dra oss ur. Tillåter man inte skumma typer att göra legitima affärer så riskerar de väl att bli för alltid skumma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dr Benway, gasledningen går inte till Sverige, utan till Tyskland för att skippa Vitryssland, Ukraina och Polen på vägen, så Kreml kan stänga av gasen till dessa länder.

   Radera
  2. Mao, så vill Gazprom ha rejäl överkapacitet I sina nät så att det går att stänga av för en kund utan att andra kunder drabbas

   Radera
  3. Polen är, om jag minns rätt, inte superberoende av rysk gas.

   Radera
  4. Borde kollat hur de tänkte dra den där innan jag uttalade mig... Då finns ingen vidare uppsida... Infrabyggnad vs miljöpåverkan och korttidshyra på 50MSEK vs säkerhetsriskerna känns som rätt dåliga kalkyler.

   Återstår väl endast argumentet att det finns en potential att Ryssland blir vänligare genom att kunna handla direkt med nya länder, men det kan väl redan? Är det enbart för att utöva blockad mot närliggande länder de bygger ledningen?

   Radera
  5. Synd att inte allliansen lyssnade på bl.a. kommunisten Lars Ohlys uppmaning att tänka till säkerhetspolitiskt och stoppa en gasledningen med Putins Ryssland.

   Radera
 16. Jag har sagt många gånger att jag är övertygad om att vissa makthavare i Sverige, både politiker och högre tjänstemän, står på ryssens lönelista alternativt är utsatta för någon form av påtryckningar. Reinfeldt, t.ex. I det aktuella fallet med Slite hamn antar jag att de flesta här redan läst denna några veckor gamla artikel där en viss gotlandsmoderat figurerar:
  http://www.inblick.se/nyheter/2016/11/17/regeringen-drar-på-sitt-besked-till-gazprom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det "Hanlons razor".

   Radera
  2. I en del fall kanske, som den gotländske moderaten. Däremot Reinfeldt... han må ha många brister, men korkad är han inte. Hans handlingar får nog tillskrivas ont uppsåt. Han har ju själv sagt att han hatar svenskar.

   Radera
  3. Här är en länk som fungerar

   "Därför är Sverige vän med Ryssland igen". Från 2010...

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12227503.ab

   Radera
  4. MPnejtack;

   Hörru, du kanske skulle låtit bli att rösta på alliansen år 2006. Då hade vi sluppit Nord Stream. Till och med på lokalt Gotland så kämpade ju lilla MP mot ryssarnas reperation av hamnen i Slite.

   Radera
  5. Röstade inte på alliansen 2006. Eller något annat år. Drog öronen åt mig när Reinfeldt tillträdde som partiledare för M, genomskådade honom rätt fort.

   Radera
 17. Inte helt enkelt. Varför bygger Ryssland en gasledning om man samtidigt intar en hotfull attityd mot köparen av gasen, räknar man kallt med att EU skall spricka (vilket jag gör) så att man kan leverera gas till Tyskland, samtidigt som man kanske anfaller de baltiska staterna, och kanske Polen och Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörrurudu, ta du och sköt sophämtningen i din hemkommun du och låt andra sköta tänkandet och skriveriandet.

   Radera
 18. Alltså vad i hela helsike är det här? Har staten abdikerat fullständigt? Är "Sverige" helt och hållet upp till kommunerna att sköta numer? Fan alltså, jag vill inte vara medborgare i det här skämtlandet längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka anarkisten Annie Lööf och centerpartiet för det.

   Det finns ingen i Alliansen som tror på en stark stat. "Staten ska ha så lite som möjligt att säga till om". Anarki istället för demokrati är deras gemensmma ideologi.

   Nu har ni ju fått så som ni alla velat.

   Radera