Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-12-14 13:54

Gotland och Karlshamn säger nej till att hyra ut hamnar till Ryssland

Gotlands region och Karlshamns kommun säger för stunden nej till att hyra ut hamnarna i Slite respektive Karlshamn till Kremldiktaturens statliga gasbolag Gazprom. Slutliga beslut är dock inte tagna.
Ett ryskt sk helrör.
Den tekniska nämnden hos Gotlands kommun säger nej till att Slite hamn ska hyras ut för att hjälpa till att bygga den politiska och kapacitetsmässigt helt onödiga pipelinen Nordstream II. Anledningen är gårdagens möte med utrikesminister Margot Wallström (s) och Peter Hultqvist (s), som delgav regionen sekretessbelagd information kring hur det hela påverkar svensk försvarsförmåga och hur en uthyrd hamn skulle kunna missbrukas militärt av Ryssland.

Karlshamns kommun har bestämt sig för att frysa avtalet med Kremls gasbolag och inte skriva på just nu, utan föra vidare diskussioner med regeringen framöver. Även diskussioner med Sveriges regering alltså och inte bara Putinregimen.

Kreml får väl helt enkelt lagra sina rör i Königsbergexklaven. Man har ju redan gott om rör där, t ex tuberna för Iskanderrobotarna, tuberna till Klub 2-robotarna och S-400 luftvärnets tuber. För att inte tala om 1000-tals eldrör och 10 000-tals finkalibriga pipor.

Kreml måste välkomna att pengarna för hamnhyra istället tillfaller armodet i Königsbergsexklaven istället för det relativt Ryssland välmående Gotland. Man bör fråga sig varför det alls varit aktuellt att lägga rören någon annanstans?

Då befintliga gasledningar från Ryssland inte ens går på full kapacitet finns det inget som helst behov av ytterligare gasledningar, som enbart är ett politiskt verktyg i Kremldiktaturens händer för att kunna stänga av gasen till enskilda europeiska länder. Dock handlar beslutet från Gotland och Karlshamn enbart om de sekretessbelagda säkerhetspolitiska och försvarspolitiska konsekvenser de informerades om igår.

Nu återstår formella beslut, speciellt i Karlshamn där en stor andel av kommunfullmäktiges politiker sitter i Kremls knä än så länge. Nu återstår att se om Karlshamns kommuns nya slogan blir "Rör inte Sverige" eller "Rör, inte Sverige".
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. "Kan du visa på dockan var den lilla farbrorn rör-de dig?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du visa på min penis var farbrorn tog på dig?

   Radera
  2. uuuh, den kommentaren var lite grov, Ben! *ryser*

   Radera
  3. Att skämta om invandring, aja-baja. Men fritt fram att skämta om barn som blivit utsatta av pedofiler, det är roligt.

   Radera
  4. Det var du som nämde barn

   Radera
  5. Men om du tycker att det var för grovt, anmäl till Cornu.

   Radera
  6. När blev det förbjudet att skämta om invandring?

   Radera
  7. Den nya trevligare tonen gällde bara Cornu?

   Radera
  8. Vad jag förstod så gällde väl den trevliga tonen inte att undvika personangrepp, inte sjuka skämt i dålig smak. Kolla i tråden, inga personangrepp

   Radera
 2. Tummen upp på detta :)
  Det kanske blir en god jul ändå?
  Kokade och griljerade första skinkan idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då, jag beklagar, måste vara jobbigt att sitta...

   Radera
 3. Ånej nu har putte från österled fått en casus belli. Doooomm.

  SvaraRadera
 4. Varför skulle det vara farligt att hyra ut hamnen.
  Det innebär ju rena inkomster till Gotlands kommun.
  Dessutom kan det skapa bättre relationer med Ryssland som en handelspartner.
  Fobierna verkar bestå av ett politiskt spel.
  Lägg ner propagandan på hemmaplan. Består enbart av skrämsel från vissa politiker.
  Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vara trevlig mot och skapa goda relationer med Putin som invaderar grannländer och har gjort Ryssland till en de facto diktatur? Pengar är inte allt...

   Radera
  2. Det är direkt farligt för landet att få mer skattepengar då de bara används till att ta in fler oidentifierade utlandsfödda?

   Radera
 5. En seriös fråga då jag inte orkat följa "resonemangen".
  Vilken påverkan har det om vi hyr ut Slite eller inte? Gasledningen kommer att byggas, på samma sätt och samma dragning ändå? Ryssen byggde ju hamnen i Slite så ev. avlyssningsutrustning finns väl ingjuten i kajen? Är det mer än en symbolhandling att inte hyra ut hamnarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rullar inte in materiel eller trupp med avlyssningsutrustning...

   Radera
  2. Om Ryssland vill ta Gotland så spelar det ingen större roll ifall de har en egen ingång, de kommer helt enkelt hitta en annan avsläppningsplats för sina gröna omtänksamma män.

   Radera
  3. @ Robin
   Må ju så vara, men låt mig fråga så här; Låser du ytterdörren när du går hemifrån? Om så, varför? Tjuven kan ju hitta en annan väg in ändå.

   Radera
  4. Det var ju inget svar på min fråga. Är det risken att använda "fartyg lastade med rör" som ett första anfall som är hotet? Har försvaret antytt det?

   Radera
  5. Snarare den ryska doktrinen att hot mot ryska intressen, var de än må uppstå, skall skyddas/försvaras av rysk militär.
   Sålunda. Om de ryska intressena i Slite/Karlshamn "hotas" anser Ryssland att det skall hanteras av deras egen militär och "gröna gubbar" dyker plötsligt upp på svenskt territorium.

   Radera
 6. Ett alternativ är att Sverige eller svenska företag åtar sig att bygga ledningen mot betalning från ryssen? Skanska har en fin finansieringslösning som fungerat perfekt vid ett stort sjukhus i Stockholm. Bra sätt att långsiktigt dränera ryska statskassan också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysande idé :-)
   Nästan lika självklar som Ryssland tycker det är att hyra våra hamnar.

   Radera
 7. Mycket intressant praxis som gäller enligt regeringen - att det är fritt fram för kommuner att besluta om uthyrning av svensk infrastruktur till högstbjudande (inkl till främmande makt). Regeringen verkar inte ha någon beslutsrätt. Märkligt! Jag tror att vissa stater nästan skrattar ihjäl sig på vår bekostnad.

  Exempelvis har flera kommunala flygplatser ekonomiska bekymmer. Utländska lufttransporter och logistik kanske är välkommet? T ex de kommunala flygplatserna i Norrköping och Linköping verkar ha ekonomiska problem, och borde välkomna utökad flygtrafik (och då helst med påslagen transponder).

  Hur går det egentligen för Stockholms hamn? Kanske den också kan hyras ut till högstbjudande? Bra för Stockholms ekonomi, som skulle kunna bidra till finansiering av t ex Slussens ombyggnad.

  Mycket bra med kommunalt självstyre. Det gäller bara att se möjligheterna som finns för varje enskild kommun, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, fri marknad är inget att ha. Vad var det nu motsatsen heter.

   Radera
 8. Hej

  Att man inte väljer Königsberg är väldigt enkelt: det är en krånglig seglingsled dit och inte mycket vatten under kölen heller.
  Tydligen går det däremot bra att Vattenfall köper kärnbränsle från bla Ryssland enligt dagens nyheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej enligt vem? Jag har twittrat att Vattenfall och Sveriges regering genom detta stöder rysk tillverkning av nytt vapenplutonium till moderniseringen av landets kärnvapen. Skandalöst.

   Radera
  2. Kärnbränslet är i princip (något förenklat) avfall från Rysslands plutoniumtillverkning.

   Radera
  3. @ Cornu
   Kan det vara en "deal" i skymundan?
   Typ: "Ni får inte hamnarna i Slite/Karlshamn, men för att ni inte ska bli kinkiga så köper vi lite kärnbränsle av er istället"
   Om såssar tror jag vad som helst...

   Finns ingen anledning att köpa någon form av bränsle från Putler et al!

   Radera
  4. Nej det är det verkligen inte, någon som påstår något sådant saknar grundläggande kunskaper om hur lättvattenreaktorer och ess bränsle fungerar.

   Radera
  5. Hej Lars

   Det var en nyhet i P Ett idag angående kärnbränsle.
   Även Frankrike nämndes eftersom Vettenfall inte ville vara beroende av enbart en leverantör.

   Det händer en hel del bakom kulisserna må tro, även varför man inte vill upplåta Slite och Karlshamn som enbart insiders vet.

   Helt korkat att inte göra affärer när tillfället ges. Nu kommer andra att göra detta. Gasledningen blir av.
   Den förra vill jag minnas att man i media fortfarande ältade deras "vara eller icke vara" medan jag själv såg i Finn- och Ryssland både rör på hög till ledningen och cementverk och sjökorten hade den redan inritat innan den ens fick "godkänd".?!

   Svenska politiken har helt tappat allt vas som heter "sunt förnuft" och landet förfaller framför mina ögon i allt snabbare tackt.
   Jag har vandrat in här från (Väst)-Tyskland för över trettio år sedan...och nu kom jag på mig att jag tänker på att bli invandrare i ännu ett land.


   Radera
  6. Ja precis ! Svenska politiker liknar mer och mer dumma får .... Moral och förnuft förfaller. Och media och bloggare blir mer och mer förblindade och kan inte längre se och analysera verkligheten på ett bra sätt.

   Munchen kanske ? Hur är det att bo strax utanför ?

   Radera
 9. Så hur kan ledningen bli byggd utan att kranen öppnas i Tyskland? Det vore ett fint dränagde av den ryska krigskassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland behöver all energi dom kan komma över; speciellt nu när dom ska avveckla sina kärnkraftverk.

   Radera
 10. Kul sandlåde-debatt det här, och en potentiell bra affär med några 100 mille i intäckter .....

  Är det någon som tror att en icke-uthyrningen av svenska hamnar kommer att stoppa gasledningen ?

  Är det någon som tror att ett upplag med stålrör och en del hamnpersonal, fartyg och kranar i Slite påverkar ett ev Ryskt beslut att anfalla och ta Gotland ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen som hävdar att detta stoppar gasledningen, så det är en halmgubbe.

   Du menar alltså att Ryssland har planer för att anfalla och ta Gotland?

   Och ja, detta försvårar avsevärt jämfört med om man har hamnarna och personal på plats. Därtill kan man inte hävda "ryssar far illa" etc.

   Radera
  2. Tvärt om säger Nordstream nu att dessa hamnar var onödiga och inte behövs. Så då är även de nöjda.

   Radera
 11. Russki Standard är helt klart den bästa vodkan jag smakat. Här dock inte provat den där Eslövsvodkan, vad den nu heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du inte smakat bättr ryska vodka. Standard är undermålig exportversion.

   Beluga, Tsarina, Peter den Store...

   Radera
  2. Nä jag är ingen större vodkaentusiast direkt men just russki öppnade min värld för några år sedan. Omöjligt att dricka skitvodka nu.

   Radera
  3. Köpte en massa billiga och smarriga flaskor Vodka när jag vandrade runt på Tverskaya och Red Square 1989, lent och fint och starkt - inte alls något raketbränsle !!

   Hungry Duck Disco var nice !!

   Radera
 12. Det var ju väl. Men varför tar man den pinsamma omvägen runt kommunerna? Spär ju bara på uppfattningen att staten har abdikerat.

  SvaraRadera