Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-12-04 13:20

Gentrifieringen av Harlem

Harlem på Uptown Manhattan har gentrifieras och är inte i närheten av den medialt klassiska bilden av New York-statsdelen som på mer eller mindre goda grunder etablerades efter Vietnamkriget. Idag bor här medelklassen och man kan betala hyror som skulle få de flesta svenskar att sätta i halsen.
En ganska typisk restaurang i Harlem eller för den delen New York. Det finns alltid en bar, där lokala stammisar hittas.
Enligt Harlemuppväxta Harlembon Jamie, som idag tillhör medelklassen ochjobbar relaterat till socialt skydd, så var Harlems klassiska problem med droger och brottslighet något som uppstod ur Vietnamkriget. Som då fattig stadsdel med mycket hög andel svarta amerikaner kallades de flesta in till kriget, utan möjlighet att ducka undan genom att läsa på college. 

Med Vietnamveteranernas återvändande kom drogproblemen, ofta för att dämpa ångesten eller problem man dragit på sig i Vietnam. Heroin blev dominerande och tillhörande brottslighet gav stadsdelen dess dåvarande rykte, kombinerat med fattigdomen.

Idag är de som orsakade problemen antingen döda eller i fängelse. Samtidigt har man i tvärt motsats mot Sverige lyckat tillämpat housing first, som strategi när det gäller hemlösa. Alltså inte den svenska modellen att en bostad får man först när man ordnat upp sitt liv, utan att om utsatta har en bostad, så ordnar de betydligt enklare upp sina liv.

70- och 80-talets Harlem är idag bortblåst. Det finns fortfarande en hög andel svarta i Harlem, men dessa är till stor del idag medelklass eller bor kvar på gamla hyreskontrakt. Istället hittar man nu enligt Jamie hipsters och yuppies där, och betydligt hippare än ens på Södermalms SoFo, som känns väldigt konstlat.

Hyresmarknaden i USA och New York är förstås till skillnad mot Sverige avreglerad. Därmed kan även hyreshuset ådern gentrifieras, något som i Sverige främst sker genom ombildningar till bostadsrätter eller nybyggnation av dito.

Avreglerad hyresmarknad betyder inte att hyresvärden kan göra vad vederbörande vill med hyran. Avreglerad hyresmarknad innebär att avtal gäller. Har man tecknat ett hyreskontrakt, så finns det i det reglerat hur hyran ska indexeras upp. I princip med KPI. Bor man kvar länge kan man alltså ha betydligt lägre hyror än dagens gentrifierade hyror.

Vad kostar då en lägenhet med ett sovrum på Uptown Manhattans Harlem?

Uptown och Downtown är vädersträcksmässigt bokstavligt på Manhattan. Harlem hittas längst i norr i anslutning till Harlem River och hyrorna stiger sedan ju längre söderut man kommer.

Jamies hyreslägenhet med ett sovrum (en "tvåa" på svenska) kostar idag 2600 USD i månaden, eller nästan 24 000:- SEK i månaden. Det är vad man i Sverige idag skulle betala i ränta på 85% belåning av en bostad prissatt till ca 25 MSEK (oräknat månadsavgift till klubben).

Då är det alltså prisvärt om man vill bo på Manhattan. Rör man sig söderut till Midtown, där  jag bodde på ett ganska skabbigt hotell två kvarter från Trump Tower, så kan hyran snarare vara 50 000 i månaden.

Inte 50 000 SEK i månaden, utan 50 000 USD. Fast då kanske det inte erbjuds lägenheter med endast ett sovrum...

Den som vill hävda att Stockholm är en världsmetropol att jämföra med London eller New York är förstås ute och fantiserar fritt. Priserna på bostäder går inte att jämföras, inte ens i Harlem.

Sedan har vi inte en avreglerad hyresmarknad, men vi har en avreglerad prissättning på köpemarknaden via bostadsrätter. Och jämför man dem med hyrorna på Manhattan så kan man konstatera att det är skilda världar.

Sedan finns det förstås billigare hyresrätter i New York, och fortsatt socialt utsatta områden. Men inte på Manhattan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Bra skrivet.
  Kanske tomtarna som hävdar att Sthlm är dyrare än NY är tyst en timme eller två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha finns det folk som hävdar det? Hur menar de då?

   Radera
 2. Vilka möjligheter till andrahandsuthyrning har den som sitter på ett gammalt, fördelaktigt hyreskontrakt på Manhattan?

  SvaraRadera
 3. Tja, den här lägenheten är väl ungefär som i Stockholm:

  http://www.urbanliving.net/en/new-york-city,apartment-for-sale/apartment/ULI11561-west-136th-street-apartment-new-york-hamilton-heights.mod.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priserna kan vara ganska likvärdiga, men månadsavgifterna kan vara höga och det tillkommer en fastighetsskatt. Dessutom har de inte ändlösa amorteringsplaner på lånen, om jag förstått saken rätt, utan de ska amorteras på kanske 30 år. Kostnaden blir alltså ofta högre, även om priset är likvärdigt.

   Radera
  2. I längden sjunker förstås kostnaden för NY-lägenheten eftersom man är piskad att amortera, men månadsavgift + skatt blir ofta högre än månadsavgiften i Stockholm.

   Radera
  3. Hur kommer det sig att så många hyr för 24 000 kr i månaden om det finns att köpa en likvärdig lägenhet för 4 miljoner? Även med amortering borde månadskostnaden bli mycket lägre för köpelägenheten + lägre risk då du kan gå ifrån lån och lägenhet vid arbetslöshet etc.

   Radera
  4. Det är mycket dyrare att äga sitt boende i NY kontra Sthlm så det finns anledningar till att folk hyr.

   Radera
 4. Men i USA så tjänar man brutalt med mer pengar. Jag och många bekanta anses som högavlönade i Sverige men vi kan knappast mäta oss med våra amerikanska motstående. Våra bekanta från USA ojjade sig över att det blivit så tufft och lade fram exempel på tjänster som "bara" tjänade 50-60k/Y USD, detta var då skräckexempel på hur fattigt man kan ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk nu efter ett varv till.
   Det finns en anledning till att Trump vann valet.
   Missnöjet med situationen för flertalet amerikanska invånare.
   Så nej, medianamerikanen tjänar inte "brutalt med mer pengar" än mediansvensken.

   Radera
  2. Meidaninkomst: Median income

   USA: 30960 - ca 2000 för vårdförsäkrning = 29000
   Sverige: 26627

   Sen är jag osäker på om man kanske borde dra av lite pensionsinbetalningar från 29000 för att få jämförbarhet.

   Radera
  3. Hur ser fördelningen ut ? Att USA har väldigt många fattiga är ju allmänt känt då USA på vissa områden är likställt med U-land. För att ha samma median som Sverige måste spridningen över median därmed vara bra mycket högre än Sverige.

   Något som vet vad poliser, lärare etc. tjänar i USA ?

   Radera
  4. http://www.payscale.com/research/US/Job=Policeman/Salary listar median som 43k/y

   Radera
  5. http://money.cnn.com/interactive/news/economy/davos/global-wage-calculator/

   USA är f.ö. det land med högst median inkomst.

   Radera
  6. Har du tittat på länkarna ?

   Som svensk känner jag mig fattig i USA.

   Radera
  7. Klart du känner dig fattig i US, tacka Ingves för det.

   Radera
  8. Tittade som hastigast.
   Spontant låter det märkligt att US skulle ha de högsta medianinkomsterna i världen.

   Radera
  9. Tror det beror på "hur man räknar" ibland tycker jag mig att jag läser att man har beräknat något i stil med "inrikes köpkraft". Vad som är rätt och fel beror väl sedan på vem man frågar.

   Nu är det ju inte bara valutan så spökar för att känna sig fattig i USA. Självklart påverkar det, vart senast i USA förra året och då räckte inte kronan långt.

   En annan anekdot. Hörde att en advokat i Italien med en "bra lön" har ca 1300 euro/mån... det är fan lågt.

   Radera