Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2016-12-29 17:35

FT förutspår 2017

Financial Times ger sig mot eget erkänt bättre vetande in på att förutspå 2017. Vilket är intressant, oavsett hur mycket eller lite av prognoserna och gissningarna, för det är vad det handlar om, om än kvalificerade, faktiskt faller in.1. Nu har du chansen att visa hur bra du är på att förutspå framtiden.
Financial Times hade faktiskt 9-10 rätt av 16 i sin prognos för 2016. Det något bättre än 50% och väntat utfall på åtta.
"The Financial Times was more right than wrong about 2016 — superficially, at least. Of the 16 predictions on this page a year ago, nine or 10 came good (depending on whether or not the popularity of Pokémon Go means that 2016 was “the year that virtual reality takes off”)."
Naturligtvis handlar det om gissningar och hälften kommer vara rätt. Gissar tillräckligt många, så kommer någon av ren slump gissa 100% rätt. Men poängen är att fundera genom vad som kan inträffa under 2017, inte nödvändigtvis att ha rätt.

Financial Times erbjuder dig rent av att gissa på nedanstående, inklusive utslagsfrågan. Se artikeln. Vinner du kommer du få plats i Financial Times prognos för 2018. Det du.

Här är FT:s gissningar för 2017 i kortform. Motiveringar etc finns i artikeln.

Will Article 50 be triggered by the end of the first quarter? Yes. (Handlar om att gå vidare med Brexit-utträde)
Will Marine Le Pen win the French presidency? No. 
Will Angela Merkel win re-election in Germany? Yes.
Will the Iran nuclear deal collapse? No.
Will Donald Trump and Vladimir Putin do a Syria deal? Yes.
Will President Trump build the Mexican border wall? Yes. Några meter iaf.
Will Isis be destroyed as a significant global force? No. Förutspås kollaps i Irak-Syrien, men organisationen fortlever ändå.
Will Jacob Zuma remain president of South Africa? Yes.
Will North Korea successfully test a nuclear-capable missile? No.
Will China allow its currency to devalue by more than 10 per cent? No.
Will Venezuela default on its debt? No.
Will the UK’s annual growth rate fall below 1 per cent in 2017? No.
Will the Fed funds rate be higher than 1.5 per cent at the end of 2017? No.
Will the S&P 500 finish the year above 2300 (roughly its current level)? No. Ner på börsen alltså.
Will oil finish over $50? Yes.
Will EU inflation be 1.5 per cent or higher by year end? No.
Will Apple be the most valuable company in the world at year end 2017? Yes.
Will Uber go public? No.
Will either Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein or JPMorgan Chase chief Jamie Dimon step down in 2017? No.
Will a major European bank fail in 2017? Yes.

Utslagsfrågan är hur många Grammy som Beyoncé vinner i år.

Det är alltså tjugo ja/nej-frågor. Chansen att slumpmässigt gissa rätt är 1/2^20, dvs lite drygt en på en miljon. Nu har ni som alltid klagar på de gånger jag har fel chansen att visa hur rätt ni kommer ha. Dokumentera din egen prognos i en kommentar i form av YNNNYYNYNNYYNYN etc. Eller JNJNJNJNNJNJN om du vill använda svenska.

Financial Times artikel med motiveringar hittar ni här.

1. Jag, Lars, kan kommatera som han, Jan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Rätt rad kommer att vara:
  J, J, N, N, J, J, N, J, N, N, N, N, N, J, J, N, N, N, J, J

  SvaraRadera
 2. Ungefär en chans på miljonen att slumpa fram rätt svar. Förmodligen kommer ett antal personer att gissa rätt och bli välförtjänt uppmärksammade av media och DI för sin förmåga som siare. Har för mig att vi inte längre har någon rikssiare sedan Saida och Sarri lämnade in. Posten som rikssiare är alltså vakant. Personligen satsar jag på betydligt svårare grejor som lotto.

  SvaraRadera
 3. Min gissning: N N N N J J N J N J J J J N J N N N J J noll
  Ska inte du själv vara med i leken och gissa också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ser jag att man skulle gissa på FT:s hemsida. Tyvärr ligger den bakom betalvägg och jag orkar inte hålla på och ta mig igenom erbjudande om x gratis artiklar.

   Radera
 4. N,N,J,N,J,N,N,N,N,N,N,N,N,J,J,N,J,N,J,N and Non this Year!

  Kardinalfel i frågeformuläret-förlorade orienteringen-sätt ut nummer!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Enkelt,
  JNJNJNJJNJNNJJJJNJNN, noll.

  Några knepigheter, om major european bank börjar vid de tyska och franska storbankerna är det ju nej, är de topp tre italienska inräknade kan det bli ja. Isisfrågan och den engelska tillväxten, som ju lär bli rejäl, räknad i pund, är också lite oklara.

  SvaraRadera
 7. Glöm inte att de väljer frågorna själva också...

  SvaraRadera
 8. De flesta frågor är ju självklara. Några är värda att diskutera.

  Oljepriset kommer att stiga kraftigt samtidigt som oljekonsumtionen kommer att minska.

  Börsen kommer att sjunka (många företag klarar inte av att ställa om till en snabbt förändrad ekonomisk värld).

  Apple (värdet på företaget) kommer att fortsätta att dominera. Folk vill ha enkel minimalistisk snygg design, användarvänlig teknik där tekniken samspelar med varandra (ekosystemet). Satsningen på Apple TV 4 är en av de främsta anledningarna till Apples dominans i kombination med utveckling av operativsystemen. Datormarknaden är som en utdöende dinosaurie. 2017 blir slutligen året då Microsoft börjar knappa in rejält på mobilmarknaden, på bekostnad av Android.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollat?

   Under 1990-talet ansågs 10-15 dollar per fat olja vara "billigt". Sedan ökade det till 140 dollar per fat så vi numera anser att runt 30-50 dollar per fat är "billigt".

   Oljekonsumtionen minskar sedan några år tillbaka i bl.a. USA och Europa. Jag tror att förändringen kommer att slå snabbt i energislukaren Kina när det väl börjar slå igenom även där. Det är mycket möjligt att det inte slår igenom redan nästa år. Men höjs priset kraftigt så kommer det slå hårt mot tillväxten i konsumerande länder. Detta slår mot tillväxten i producerande länder. Den gamla fossila världen går nu mot sina dödsryckningar och svängningarna i pris och konsumtion kommer att öka alltmer.

   Jag skulle satsa på gamla teknikjättar som Apple och Microsoft under nästa år. Apple inom den privata sektorn och Microsoft på företagssidan. Företag kommer att ersätta klumpiga datorer med telefoner (microsoft). De pluggas sen in i en skärm och ett trådlöst tangentbord. Det är få yrken som behöver något större kraftpaket att sitta vid och få inköpschefer som kan fortsätta uppgradera alla anställdas mobiler, datorer och surfplattor hit och dit. Man kör allt på en enhet och då blir det telefonen. Då blir det Microsoft (om de nu skyndar på med sina mobila lanseringar). I hemmen och inom mediebranschen blir det istället Apple som blir vinnaren, även om Microsoft kommer sno marknadsandelar även där.

   Radera
  2. Du har ju dragit rätt extrema gissningar dåligt underbyggt, så jag skulle hålla med i trollkomentaren men vi kan istället kalla det märklig hybris om du vill.

   Utan att bli *för* långrandig så sitter du kvar med infomation från 2010 vad gäller IT. Din beskrivning av Apple och Microsoft är rätt bisarr år 2016, för att inte tala om som prognos för 2017. Åt alla håll och kanter:

   * Dels missuppfattningen att konsumenter vill ha Apples enhets-kompabilitet år 2017 (det är tvärt om - *alla* anheter sammarbetar, men Apples sammarbetar *bara med varandra*) när de redan 2016 ser det som en kompromiss för att de redan har/vill ha en dyr central Apple-pryl och därmed inte har så mycket val.

   * Dels den extrema gissningen att Microsoft ska ta rejält av mobilmarknaden hux flux. Som om de inte försökt. Nu har de istället rejält slagläge inför 2017 på mer utvecklade produkter, både vad gäller funktion och design.

   * Dels att Microsoft tillhör företagssidan 2017 när redan 2016 utmärks av att folk använder Microsofts mjukvara till sina Apple-produkter och vi verkligen bara fått se toppen av det isberget. Jag tror det är här man ska ringa till 2010 och berätta att Microsoft och *Google* sitter i samma konsumentdrivna båt och sammarbetar idag, och bara ser ut att fortsätta på det spåret. Apple är något helt annat. I princip en diversifiering trots att de konkurrerar om vissa marknader.

   * Datorer är inte klumpiga verktyg för företag 2016. Smartphones är klumpiga verktyg för företag 2016. Vi får se hur det ser ut 2017, men tittar vi på produkterna som är tänkta att lanseras fortsätter det så.

   * Android lär inte röra sig en tum i fel riktning. Det kanske återigen handlar om gammal information, men det är snarare helt orimligt att tro att alla kommer fortsätta köpa en samsung tio gånger så dyrt som en i princip motsvarande pryl som inte heter samsung. Vissa köper skjortor för 3000:-/styck, men de flesta gör det inte.

   Speciellt inte om du skulle få rätt i att utveckligen går ännu mer mot dessa funktionellt extremt simpla Smartphones som professionellt bara duger till kommunikation (iPhone 7- / S7-).

   Radera
  3. ... Angående Android-punkten, om det blev otydligt: Android är det de facto operativsystem som driver den fria marknaden. Konkurrenskraftiga alternativ kör alltså mer eller mindre uteslutande Android.

   Radera
  4. "Oljepriset kommer att stiga kraftigt samtidigt som oljekonsumtionen kommer att minska"

   Sist vi hade en nedgång i oljekonsumtion var 2008-2009. Under samma period peakade oljan i 145 för att som lägst sjunka till 40. Varför blir det annorlunda nu tror du?

   Radera
  5. "2017 blir slutligen året då Microsoft börjar knappa in rejält på mobilmarknaden, på bekostnad av Android." Ja, ökningspotential för Microsoft saknas inte. "According to the latest IDC report, 87.6 percent of the 344.7 million smartphones that shipped in the second quarter of 2016 were equipped with Android software. Another 11.7 percent came with Apple's iOS, leaving less than 1 percent of the pie to share among Windows Phone and other challengers." http://arstechnica.com/gadgets/2016/12/androids-market-share-grows-because-it-can-fit-any-niche-big-or-small/

   Radera
  6. Lite färskare siffror här men antagligen bara brus.
   Det intressanta blir om Apple lyckas vända den fallande trenden vad gäller iOS iPhone.

   http://www.idc.com/promo/smartphone-market-share/os;jsessionid=6F982BF88568A952B2346BF45EB01AEF

   Radera
  7. Scary, scary för Gooole. Android har på ett kvartal minskat med drygt 2,5 gång av Windows totala marknadsandel. Får nog satsa på en "Other" lur, vad det nu kan vara. Dom har ökat med 33%.

   Radera
  8. Jaja, jag förstår att ni teoretiska förståerpåare blir lite upphetsade. Men nu har jag sett en snubbe på ett vanligt svenskt företag med en liten microsoft windows-lur i näven istället för att ställa sig vid den ordinarie datan. Det gäller att hänga med i verkligheten. Jag skulle satsat på detsamma om jag vore inköpschef. Det finns få spel till windows fåne, men vafan det är väl bara bra för en chef om de anställda inte har tillräckligt med tele-spel och häftiga appar att välja på.

   Apple har designen som de övriga saknar. Tekniken är skitsamma för andra än tekniknördar och gamers. Kan folk betala extra för en snyggt designad brödrost så kan dom betala extra för sin telefon med.

   Jag skriver inte om åren som har varit. Android har dominerat stort. Jag skriver om vad som kommer. Android telefon-ägare kommer inte fortsätta att uppgradera sina telefoner till nya android-telefoner i samma utsträckning som apple-användare kommer att göra ett tag till. Android-ägare kommer att bli mer nyfikna på att själva äga en dyrare Microsoft mobil när företaget de jobbar på vänder sig dit, eventuellt använda företagsmobiler med två sim-kort (privat och företag).

   Oljekonsumtionen kommer att minska rejält pga att alla varor och tjänster blir billigare. Transportbranschen världen över måste snabbt ställa om till elbilar, el-bussar och el-lastbilar om de ska ha en chans att konkurrera. Alla prylar blir billigare eftersom det blir allt svårare att sälja skiten som säljs till överpris och färre skulle ha råd att köpa det annars (rikare blir rikare och fattigare blir inte rikare). Konsumtionen kommer att minska eftersom folk kommer att lära sig att vänta med inköpen tills det blir ännu billigare... tillväxten minskar och fler blir arbetslösa. Det skapar oro och folk väntar ännu längre med sina inköp och flygresor. Vem köper en digitalkamera idag? Vem behöver en ny DVD-spelare? Hur många fler kök kan man skaffa sig om avbetalningen på förra köket knappt är avklarad?

   Oljepriset kommer att stiga för att oljan fortfarande är en nödvändig del av vårt samhälle. Däremot kommer förbrukningen globalt sett snart att sjunka eftersom bl.a. transporter, produktion, energihantering och konsumtion både kommer att bli effektivare och mer förnyelsebar. Oljan blir allt dyrare eftersom det blir svårare att hålla produktionspriset nere om konsumtionen av den minskar.

   Radera
  9. "Det är nya tider nu.." som det ofta låter inom bankvärlden för att motivera ledningens drastiska beslut (som sällan leder till något bra). Men när det kommer till bl.a. energi-användning och konsumtionsmönster så är det nog så. Det är nya tider nu. Glöm det som gällde 2000-2015.

   Radera
  10. Linus Johansson.

   De flesta använder inte en smartphone "professionellt" även om de vill få omgivningen att tro det. Det är samma sak med hammaren där hemma. De flesta har en och vill inte ha kompass, display och usb-port i skaftet även om det idag går att tillverka. De vill bara att den ska se riktig ut och kunna gör det den ska.

   Radera
  11. Okej, alla företag ska alltså gå över till något som inte används professionellt. Det ska rent av ersätta dagens viktigaste arbetsredskap.

   Njah.

   Radera
  12. Telefoner är idag viktigare än datorer på de flesta arbetsplatser. Men idag har de flesta för många och för dyra tekniska lösningar för att det ska vara gångbart i framtiden. Varför ha en dator på kontoret när de kan ha den med sig överallt? Och varför sen ha två enheter som ska hålla på och uppgraderad och hela tiden införskaffa nytt när det går att ha en och samma till varje anställd?

   Teknik används ofta på fel sätt, tro mig jag har sett enormt ineffektiva arbetssätt med tekniska hjälpmedel som datorer och telefoner. Konkurrensen hårdnar och kostnader måste hela tiden kapas så det går inte.

   Det som kommer att ske är att man inom många branscher (där datorer används till simplare uppgifter än för 3D-modellering och CAD-design) överger datorer till förmån för mobiltelefoner som möjligtvis vid behov kan kopplas upp mot en skärm, mus och tangentbord. För att ex skriva journalanteckningar, maila, fakturera, skriva ut ett word-dokument, lägga in nåt nytt på hemsidan, mm.

   Enhetlig teknik i kombination med automatisering och säkra moln-tjänster blir enklare att hantera och uppgradera, skapar effektivitet och blir mycket billigare i längden.

   Radera
 9. Orkar f-n inte, det blir som det blir o blir det inte så,så blir det så. Basta

  SvaraRadera
 10. Will Article 50 be triggered by the end of the first quarter? Yes. (Handlar om att gå vidare med Brexit-utträde)
  Will Marine Le Pen win the French presidency? No.
  Will Angela Merkel win re-election in Germany? No.
  Will the Iran nuclear deal collapse? No.
  Will Donald Trump and Vladimir Putin do a Syria deal? Yes.
  Will President Trump build the Mexican border wall? Yes.
  Will Isis be destroyed as a significant global force? No.
  Will Jacob Zuma remain president of South Africa? No.
  Will North Korea successfully test a nuclear-capable missile? No.
  Will China allow its currency to devalue by more than 10 per cent? No.
  Will Venezuela default on its debt? Yes.
  Will the UK’s annual growth rate fall below 1 per cent in 2017? Yes.
  Will the Fed funds rate be higher than 1.5 per cent at the end of 2017? No.
  Will the S&P 500 finish the year above 2300 (roughly its current level)? Yes
  Will oil finish over $50? Yes.
  Will EU inflation be 1.5 per cent or higher by year end? Yes.
  Will Apple be the most valuable company in the world at year end 2017? No.
  Will Uber go public? No.
  Will either Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein or JPMorgan Chase chief Jamie Dimon step down in 2017? Yes.
  Will a major European bank fail in 2017? Yes.

  SvaraRadera
 11. Svensk version
  Kommer kungen abdikera?
  Går fastighetspriser upp?
  Kommer Ingves någon gång att höja räntan?
  Kommer en kolbit visas upp under en partiledardebatt?
  Kommer någon minister att avgå?
  Vinner Malmö ff fotbollsallsvenska?
  Ökar den öppna arbetslösheten?
  Kommer Wilderäng släppa en ny bok?

  Utslagsfråga: Utveckling för OMX30

  SvaraRadera
 12. J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J,J Alla.

  Mvh
  Positivist.

  SvaraRadera
 13. Vad kan man vinna om man gissar alla rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Årets svensk och doktorshatt?

   Radera
  2. Äh, då måste man ju gå ut med riktigt namn

   Radera
  3. Mina ryska kamrater kommer att röja din identitet på nolltid, så det är ingen idé att du kämpar emot offentlighetens ljus.

   Radera
  4. Fråga din mamma istället, det är enklare, höll jag på att skriva. Men det vore varumärkesintrång och mot de nya kram-policyn, så jag låter bli. Gott nytt år.

   Radera
  5. Hoppas du får ett riktigt mysigt 2017 med eller utan Ben Dovers mamma. Gott nytt år!

   Radera
 14. N (tror q2), J, N, N, J, J, N, J, N, N, J, N, N, J, J, N, J, N, N, J, 2
  Med reservation för eventuella felplaceringar...

  SvaraRadera
 15. Kom igen nu - gör lite egna lokala förutsägelser:

  1: Minst en höggravid svensk kvinna (och mer än ett foster) dör på vägen till Danmark/Norge/Finland efter att ha nekats förlossning i Sverige.

  2: Minst ett svenskt landsting drabbas av en multipel datorsystemskollaps som får Försvarsmakten att vakna till och protestera mot trenden med länsövergripande kliniker. När då t.ex kirurger inte ens såhär i fredstid kan veta vilket sjukhus de skall inställa sig till för dagen så inser man plötsligt vilka oerhörda kollapser det skulle bli på lokala sjukhusnivåer i en konfliktsituation.

  3: Svenska sjuksköterskor fortsätter att fly från landstingsvården till kommunerna - officellt för att dessa betalar bättre, men inofficellt även p.g.a trenden med de alltmer chefsdistanserande länsklinikorganisationerna och dylika påfynd.

  4: Blåljuspersonalkrisen når nya bottennivåer - Dan Eliasson avgår "frivilligt" som polischef men blir istället någon form av riksutredare för sjukvården och får en rejäl löneförhöjning som tröst.

  SvaraRadera
 16. Som utvecklare både skrattar och gråter jag när jag ser svaren. Trots att kravspecen tydligt formulerat protokollet för svaren hittar användarna på egna format med kommatecken och blanktecken mellan svarsalternativen.

  Den väg du går allena, för bort ifrån dig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sånt där är ju superviktigt!
   Nästa lika viktigt som tabs vs spaces.
   https://www.youtube.com/watch?v=SsoOG6ZeyUI

   Radera
  2. Ha ha, den var bra! Annars är detta en favorit: http://stackoverflow.com/questions/184618/what-is-the-best-comment-in-source-code-you-have-ever-encountered

   Radera
  3. Stefan, det där med spaces är ju satir, ingen som använder det i verkligheten.

   Radera