Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2016-12-16 14:09

Fredagsmys: Stockholms pulserande uteliv redux

Dags för lite härligt fredagsmys, och vad är inte härligare än ännu en expedition ut i storstaden Stockholms pulserande uteliv. Efter att för två veckor sedan varit och tagit pulsen på New Yorks uteliv kände jag att jag nu objektivt kunde göra en kalibrerad mätning efter tidigare misslyckanden och satte min fot till det rekommenderade sk Medis efter gårdagens Kentkonsert. Och så presenteras facit på läsarenkäten om huruvida Stockholm egentligen är en storstad.
Kent framför en rejält förbättrad version av Innan allting tar slut på någon arena intill Ericsson Globe Arena.
Jag har ju om och om igen totalt misslyckats med att hitta den där riktiga storstadskänslan med ett veckan runt pulserande nattliv av den sort man hittar i en faktisk storstad som New York.

Man bor ju trots allt i en storstad för att få storstadspulsen, annars kan man ju lika gärna betala en fjärdedel för sitt boende och få samma småstadskänsla. T ex kan ju norrländska Ljusdal rekommenderas med massor med öppna uteställen på en tisdag.

Det började med att jag 2014 konstaterade att Vasagatan mitt i centralaste Stockholm var helt stendöd på kvällen.
Vasagatans puls.
Efter att ha klagat på att Vasagatan var stendöd fick jag rekommendationen att testa Söder, vilket jag prompt gjorde.
Folkungagatans pulserande uteliv på Södermalm.
Tydligen var det inte själva Folkungagatan som var Söder fick jag då lära mig, utan man skulle söka sig till SoFo, dvs Söder om Folkungagatan. Allra helst till det hetaste av det heta, det hippaste av det hippa, nämligen Nytorget.

Sagt och gjort besökte jag sedermera Nytorget. Och inte bara Nytorget, utan det hippaste av det hippaste av det hippaste på Nytorget, nämligen Nytorget 6. Där fick  jag bord utan att ens bokat och lokalen var i stort sett tom.
Nytorget 6. Tomma bord.

Man serverade till och med anno 2016 den riktiga småstadsmaten småseg plankstek på Nytorget 6.
Fanns inte ens att erbjuda hos trendiga Janus i Ljusdal, där man istället hade väldigt hippa rätter på näruppfött naturbeteskött av suverän kvalitet.
Den gången i våras fick jag reda på att Nytorget på Södermalm inte alls är där utelivet händer på Söder, utan det hittar man på det sk Medis.

Så nu efter Kentkonserten, med 30 000+ efterfestsugna i snitt 42-åriga konsertbesökare, ställde jag in min kompass mot det beryktade Medis, aka Medborgarplatsen för att slutligen få uppleva storstadspulsen.
Götgatan mot Medis. Gröna Jägaren till vänster. Helt, ursäkta uttrycket, jävla stendött. Enda som verkade öppet var 7-11.
Och Medis var helt stendött trots att 30 000+ Kentkonsertbesökare letade efter efterfest.

Hittade till slut ett ställe som hette Himlen och tog hissen upp. Fanns gott om lediga platser i baren, och sedan ett ledigt bord vid fönstret för utsikt över småstaden Stockholm.

Meh.

Lär väl nu få nästa ledtråd i vart man ska leta sig för att känna storstadspulsen i Stockholm. Detta undflyende uteliv finns alltid någon annanstans.
Uteliv. Inte Stockholm. Stor konstrast mot Medis.
Men varför ens diskutera. Det visar sig att 68% av läsarna, inklusive majoriteten av de bland läsarna som bor i Stockholm, inte anser att Stockholm är en storstad.
Är Stockholm en storstad enligt 1 840 svarande läsare. Nej.
Stockholmsläsarna är något mer benägna att anse att Stockholm är en storstad än övriga läsare, men skillnaden ligger antagligen inom felmarginalen.

Härnäst i frågan om Stockholm och det genuina hipstersöder återkommer jag  med en recension av någon lokal gratistidning, som bland annat har reklam för skönhetsoperationer, vilket tydligen är väldigt hipster och genuint. Men så kan man ju också köpa glasögon med oslipade glas för att se riktigt trendig ut...

Nej, för pulserande uteliv så väljer jag nog hellre New York eller Ljusdal än Söder. Inte ens Vampire Lounge har trots glassdrinkarna fler gäster än lediga bord...

Trevligt fredagsmys där hemma i soffan. Var nu inte bittra över att ni måste jobba för att betala räntan på lägenheten där på Söder och inte har tid att njuta av storstadslivets puls. Avslutar med en bild till från Kentkonserten istället. 
Kent framför Egoist. Lägger ut komplett bildserie på alla låtar i morgon. Jocke Bergs röst svek rätt rejält och det verkade vara singback vid några svårare passager, så kanske blir det inte någon sista konsert på lördag. Vem vet? Har min begravningskorstisha iaf.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Det är väl ändå värt att åka ner på begravningen imorgon eller ska man stanna hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle hävda att begravningen är värd besöket.

   Radera
  2. Känns som att du är i rätt åldersgrupp också. Var knappt ens några ungdomar där längst fram.

   Radera
  3. 21-52 år är sällskapet så vi sänker medelåldern rejält.
   Ovanligt. Brukar vara tvärtom.

   Radera
  4. Strax efter jag twittrat om medelåldern innan konserten kom faktiskt en läsare fram och hälsade, istället för att bara stirra på mig. Alltid trevligt. Vederbörande ("M") var faktiskt just 42 år. Eller 43, eller vad jag nu gissade på som medelålder.

   Radera
  5. Så folk brukar alltså stå och stirra utan att säga nåt?
   Låter ju ganska obehagligt.

   Hoppas de körde M när vederbörande ändå var där.

   Radera
  6. Ja, folk stirrar. Mestadels män i åldern 25-55 år, men förstås inte alla. En del kommer fram och hälsar. Rätt skönt utomlands (dock ej Oslo, där stirrar folk också - många svenskar).

   Radera
  7. Nej, de spelade inte M. Jag skrev M istället för personens namn, M avser väl Jocke Bergs mamma?

   Radera
  8. Varit en del spekulationer om M men det har dementerats av textförfattaren.
   Hade för mig att det fanns en person här som kallade sig just M, minns nog fel.

   Radera
  9. Hade önskat det vore mobilförbud imorgon och folk kunde fokusera på konserten. Vem fan knäpper kort på en begravning? Men man vet ju precis hur det kommer att bli. Fullt fokus på mobilen och #JAGVARHÄR.
   Trist.

   Radera
  10. M handlar om hans mormor/morfar eller farmor/farfar berättade Jocke under sommarturnén 2010 :)

   Radera
 2. Varför inte börja med en nykter fotograf/issa?
  Gärna on optik med annat än fönsterglas .
  Annars har herrn nog rätt.
  En storstad är inte Stockholm.
  Tur det.

  SvaraRadera
 3. It's so SoDoSoPa.

  https://www.youtube.com/watch?v=miXMWJyOdgw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske CtPa Town?

   https://www.youtube.com/watch?v=r7Dtn5_F3Us

   Radera
  2. The City (Shitty) Part of Town.

   Radera
 4. Jag har bott i Stor-Stockholm i hela mitt liv och jag instämmer med Cornu att innerstan kvällstid efter kl 20 är en stenöken.
  Folket håller till inomhus på vissa vattenhål - that's it!
  I princip är det endast under den varma årstiden juni - aug kan man se människor flanera kvällstid på gator och torg, men det är långt ifrån det myllrande folkliv som återfinns i Sydeuropa eller i andra storstäder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nämnda Medis brukar det vara bra drag på under konserter.
   Sen när konserten är slut går man därifrån och stället dör.
   Så att det skulle kunna bli nån sorts efterfeststämning på Medis efter en Kent-konsert på Tele2 är långsökt.

   Radera
  2. Det är ju rätt mkt folk kring Stureplan ons fre lör och när jag var med så fanns det klubbar som körde andra vardagar också. Några år sen nu men lär knappast ha blivit mindre.

   Medis är nog fan ett av de sunkigaste områden för uteliv i sthlm. Massor av skumma personer och gäng som stryker runt Björns trädgård.

   Sen kanske man inte står ut med Stureplan, men utelivet i Sthlm är lika drygt överallt, bara lite olika grad av finess på drygheten.

   Radera
  3. Lite otydligt av mig, avser Debaser Medis som lokal.
   Området runtom är ju mindre kul.
   På sin höjd tar man sig en korv innan man drar därifrån.

   Radera
 5. New York är på alla sätt en megastad. Kan hända att det kanske eventuellt kan vara pyttelitegrann halvraljant att dra in den staden i debatten om Stockholm är en storstad eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehum. Megalopolis om man får be.

   Radera
 6. Vad tycker folk om Köpenhamn då? Det lilla jag varit där är det rätt livat nattetid centralt iaf.

  SvaraRadera
 7. Har man väl varit i New York eller som sist Chicago så inser man hyr larvigt det är att ens nämna storstad och Stockholm i samma mening :D Runda klossen går liksom inte ner i det fyrkantiga hålet (med samma diameter)

  SvaraRadera
 8. I Kalifornien-städer betyder fredagsmys att sluta lite tidigare och hajka i något nytt berg med nya och gamla bekanta, varva ner med lite stand up paddeling och avsluta med några bloss cannabis på stranden. I Stockholm handlar det om att knöla ned sig i sin välbekanta soffa med de närmast sörjande och dra ned persiennen så man slipper se folk.

  Detta inlägg har inget att göra med att legalisera substanser, utan att det inte spelar någon roll vad man kallar det: om Stockholm är en storstad så är det västvärldens kanske pinsammaste storstad. "Stadspuls" handlar INTE om att gå snabbt till jobbet. Den grenen vinner Stockholm, när folk ska skynda sig tillbaka till tryggheten bakom persiennen.

  Stadspuls handlar om att det finns så mycket människor och att så stor andel av människorna har en upplevelse-törst att det inte bara "alltid händer något" utan snarare att det alltid händer något du vill vara med på. Och att det alltid går att hitta människor som vill göra samma äventyr som du. Om det nu är att hajka i ett berg på en fredag eller starta ett nykter-dansgolv klockan 14 på en torsdag.

  Storstad eller inte storstad är en detalj. Oavsett gör staden alla som vill ha "storstadspuls" oerhört besvikna.

  SvaraRadera
 9. Uteliv är på internet. Är det "mysiga hemmakvällar och skogspromenader" så tas kontakten via olika datingappar. Gå på stan hör 1900-talet till, snart tar NYC rygg på Stockholm i detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämn ett exempel där NY tagit efter Sthlm.
   Det omvända däremot...

   Radera
  2. Det kan finnas spår av ironi i mitt inlägg men man kan inte vara säker som Epimenides.

   Radera
  3. Fattar inte ironi längre.
   https://www.youtube.com/watch?v=77xSknOc2sw

   Radera
  4. Man kanske är trivseldefekt

   Radera
  5. Att swipea folks photoshopade bilder är ändå möjligen ett mikroskopiskt steg i rätt riktning ifrån att titta på sina egna skor.

   Radera
  6. Att swipea folks photoshopade bilder är ändå möjligen ett mikroskopiskt steg i rätt riktning ifrån att titta på sina egna skor.

   Radera
 10. Eftersom det handlar om Stockholms pulserande uteliv och det ändå är fredag är det väl helt ok att spamma lite?
  Sthlm mitt i prick av Olle. Klarsynt.
  https://www.youtube.com/watch?v=hCm8AAFRCdo

  SvaraRadera
 11. På Söder kan man få bikramyoga, thaimassage och ögonfransförlängning med superlim samma eftermiddag. Inget man kan få i varje landsortshåla. För att inte tala om surdegshotell och medier som följer varje steg som kändisarna tar, och då tänker jag på Grönköpings veckoblad som uppenbarligen har filial på söder, eller åtminstone dedikerad journalist.

  SvaraRadera
 12. Söder var stendött när jag bodde där. Har aldrig varit med om en så överreklamerad stad som Stockholm.

  SvaraRadera
 13. Vet inte riktigt vad ni söker när ni söker storstadspuls .....
  Har ni tänkt på att ni (förmodligen) är ganska seriösa med vad ni gör proffesionellt och att ni inte har tid att hitta och söka av det nattliga utelivet, vilket krävs om man ska hitta dom heta ställena ? Åtminstone min erfarenhet i STHLM. Enda tiden jag tyckte att jag visste vart man skulle gå om natten var när jag sakta gled ut ur min högskoleutbildning och sökte flykt i festen tillsammans med likasinnade. Massor med tid till nattliv, hur pengarna räckte fatta jag inte.

  SvaraRadera
 14. ... om ni sen söker efter ställen där likasinnade (alltså seriösa proffs) finns och förlustar sig med alkohol fram till småtimmarna en vardagskväll, så säger jag - lycka till

  SvaraRadera