Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2016-12-23 15:49

FLASH/BREAKING: Försvarsmakten beställer 40 stycken AMOS-liknande granatkastarpansarbandvagnar

Försvarsmakten, eller snarare FMV, har lagt en beställning på 40 stycken granatkastarpansarbandvagn 90120 (grkpbv 90120) med dubbla granatkastareldrör. Detta talar för att det handlar om motsvarande det av Moderaterna avbrutna AMOS-projektets vagnar. Tillägg: Enligt BAE Systems handlar det om Möjlner-granatkastarsystemet. Tillägg 2: Se nytt inlägg för mer detaljer.
Dagens lösning för 12 cm granatkastare på de mekaniserade brigaderna - ej splitterskyddade bandvagnar som drar en granatkastare på släp, som måste grupperas och mätas in innan eldgivning.
FMV skriver på sin hemsida:
"FMV har beställt 40 st Granatkastarpansarbandvagn 90120 av HB Utveckling AB.Vagnarna ska verka som bataljonsartilleri och är baserade på Stridsfordon 90. < [...] Varje vagn kommer att vara beväpnad med 2 st 120 mm granatkastare som kan avfyras under skydd. Grkpbv:erna ska verka som rörligt bataljonsartilleri och understödja de mekaniserade förbanden med indirekt eld. De kommer att ha samma framkomlighet och skydd som övriga stridsfordon 90."
Projektet är ett joint Venture mellan Hägglunds och Bofors och vagnarna kommer börja levereras redan 2019.

Det handlar alltså om 40 stycken vagnar till Försvarsmaktens fem mekaniserade bataljoner (72:a, 41:a, 42:a. 191:a och 192:a), vilket talar för fyra vagnar per grkpluton på dessa och två grk-plutoner per bataljon. Det ger sexton eldrör per bataljon, vilket är en förmågehöjning mot idag oaktat rörligheten och skyddet.

Med dubblat antal eldrör, ökat skydd, ökad rörlighet, avsevärt kortare tid till eldgivning (eventuellt rent av eldgivning under gång) så ökar slagkraften hos våra mekbataljoner avsevärt mot en kvalificerad motståndare. 12 cm grk kan också avfyra målsökande pansarbrytande granater pansarsprängvinggranat 94, aka Strix, som kan slå ut motståndarens stridsvagnar via det tunna takpansaret. 

Formuleringen "2 st 120 mm granatkastare som kan avfyras under skydd" innebär alltså att det likt på FMV:s illustration blir dubbla tornmonterade granatkastare och inte någon billigare lösning där man bultar fast en granatkastare i golvet under en lucka, och i övrigt hanterar som vanligt.

Detta matchar det avbrutna AMOS-projektets dubbla eldrör, ett projekt som var en av alla saker som Moderaterna rustade ner under sina åtta år vid makten. Den snabba leveranstiden talar också för redan existerande teknik, dvs AMOS eller åtminstone en vidareutveckling av detta. Bland annat kan man tänka sig viss modernisering, som t ex av datorkraften och en förbättring av omladdningen.

AMOS kunde leverera ett stort antal granater i målet exakt samtidigt, genom att skjuta dessa i olika banor. En eldstöt från en pluton med 4 - 5 grkpbv 90120 kan därför utan förvarning ge mycket god verkan i målet. AMOS kunde också ge direkt eld mot synliga mål och på kort tid sätta ett stort antal 12 cm spränggranater rakt i ett mål som självförsvar eller offensiv förmåga.

Tillägg: Det handlar om BAE:s Mjölner-system. Hittar ingen mer information kring systemet just nu. Mjölner finns enbart i BAE:s pressrelease, och hittas inte ens nämnd på deras websajt. Antagligen att betrakta som ett tidigare okänt och alltså nytt system.

Lösningen är den bästa tänkbara för granatkastarbaserat bataljonsartilleri  för de mekaniserade bataljonerna, då andra lösningar hade varit kompromisser. Skulle inte vilja vara den motståndare som positionerats korrekt och får sexton eldrör Strix mot sig, med kanske sexton målsökande granater varannan sekund i skallen. Två plutoner grkpbv 90120 kan i teorin slå ut ett helt stridsvagnskompani på några sekunder under optimala omständigheter.

God Jul från FMV och Försvarsmakten helt enkelt!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Äntligen! Jag fattar inte varför de inte införskaffade AMOS för längesedan, nu är det bara CV90120 kvar. Julen kommer tidigt!

  SvaraRadera
 2. Fullständigt lysande. ÄNTLIGEN :-)

  SvaraRadera
 3. Hotet mot oss kan då antagas överskrida den mest pessimistiska officiellt medgivna hotbilden. Antar jag?

  SvaraRadera
 4. Det genomförs ganska stora och kostsamma förändringar och inköp just nu. Är det rimligt att anta att det fortfarande ryms inom budget att placera försvar på Gotland, återaktivera tunga kostrobotförsvaret samt nu köpa in dessa 40 vagnar? Eller vet försvaret så pass mycket om vår "omvärldssituation" att de helt enkelt skiter i budgeten och gör det som de vet måste göras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inköpen av dessa (ej specificerat vilka) låg i förra årets försvarsbeslut. Som dock är underfinansierat. Affären var denna gång på 575 MSEK.

   Radera
  2. Om jag inte minns fel, så äger FM redan dessa cv90 chassie, och behöver bara betala i stort sett för torn och integrering.

   Radera
  3. Jag tror att delar av beredskapskrediten är aktiverad. Många snabba beslut nu och aktiviteter som kostar pengar.

   Radera
  4. Suck. Nej, beredskapskrediten är ett offentligt regeringsbeslut och ska inte användas till sådant här. Den ska användas till utgifter som bränsle, löner, och förfoganden vid höjd beredskap.

   Hade beredskapskrediten aktiverats hade du vetat om det.

   Radera
 5. Because Reinfeldt and Borg.

  SvaraRadera
 6. Är det här sant? Det var fanimig det finaste jag hört sedan jag konfirmerade mig.

  SvaraRadera
 7. Rent krasst är det väl tyvärr så att Putins bästa läge är under '17 och '18, då en stor del av hans militära förmågehöjningar har hunnit slå in, och de västliga motåtgärderna ännu inte hunnit slå in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Han började med sitt kring 2008-2009. Fast det har inte varit helt problemfritt. Och förlusten av Ukrainas teknologi har satt käppar i hjulen.

   Radera
  2. Ursäkta min okunnighet, men har Ukraina verkligen varit en så betydande handelspartner det senaste decenniet? Eroderade inte det mesta bort så sakteliga efter Sovjets fall?

   Radera
 8. Tänkte först att det var HP utveckling AB. Det hade varit kul. Äntligen börjar det hända något.
  Nu är det bara själva köttmuren som fattas så blir det nog bra det här.

  SvaraRadera
 9. Vilken julklapp :) Tack FMV
  Sedan 40 x 4 värnpliktsbesättningar till dessa så har vi praktisk förmåga vid kupp och snabbmob oxå..
  Och omfördela befintliga 12cm GRK till hemvärnet. Hur kan man försvara objekt utan fasta artillerispärrar egentligen?
  Önskelistan blir lätt lång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befintliga GRK plutoner med manuell GRK torde ju kräva mer personal än detta så det behöver inte bli VPL.

   Dock borde en 3:e brigad sättas upp av VPL då vi har massvis med Strf90 i ladorna. Mitt förslag är i Eksjö där gamla I12 låg och endast Ingengörsregementet idag husserar.

   Radera
  2. Omfördelning av GRK till hemvärnet är på gång, men för sent och i för lågt tempo.
   Än så länge finns tidigare vpl utbildade på systemet, men de försvinner i rasande tempo

   Radera
 10. Gillar att Swe rustar upp försvaret, känns väldigt bra på något sätt. Men tror tyvärr att största hotet mot utveckling, stabilitet och framtidstro här är klimatet, massinvandring & brottslighet, peak-oil, och Dumma Politiker !

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att kunna göra något åt de senare behövs bibehållen beslutsrätt över det egna samhället. Försvaret garanterar det.

   Radera
 11. 2016 kallas ett väldigt dåligt år. Men för försvaret måste det faktiskt varit det bästa året på länge. Vi har fått fast trupp på gotland, kustrobot åter i tjänst och nu det här.

  SvaraRadera
 12. Försvarsmakten skrotade nog aldrig AMOS helt utan det verkar som de 48 CV90-vagnar som var avsedda för AMOS förrådsställdes och det är nu dessa vagnar man bygger en lösning på.

  Men jag är inte helt säker på att det blir en AMOS-lösning. Det sista jag hörde om detta för några månader sedan var att man antingen tittar på AMOS eller en billigare lösning. Och bilden på FMV:s sida ser inte ut som AMOS?

  Tror också att ett av de problem man hade med AMOS är en smidig lösning för att skjuta STRIX-granater? Så frågan är om man löst detta på ett bra sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl hoppas att även de resterande 8 chassierna kommer byggas innan 2021

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det som varit uppe på tal är finska Nemos som är en enpipig snikvariant. Denna kan monteras på Patgb 203 och båtar.

   Radera
  4. Jo men hellre en Nemo i handen än 10 AMOS i skog...ehhh..ni förstår vad jag menar

   Radera
 13. På min tid bar vi var sin 12´a per grupp. Det var rörlighet det! Billigt blev det också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar att ni bar en 12 cm GRK m/41 på ryggen så vill jag påstå att det inverkar menligt på rörligheten. BTDT.
   Tillverkas inte människor som kan bära 130 kg stödplatta längre. Tyvärr...

   Radera
  2. :)) nja......12´an på den tiden var modifierad s.k "lätt" variant(m/62, M4812) kring totalt 115 kg(bl.a förkortat eldrör). Där det saknas väg eller där motoriserad framfart etc inte funkar var den ökade eldkraften mot en 8´a väsentlig(som vi också nyttjade). Men det är sant....sådan killar görs inte längre :). Men tiderna förändras och så också ammunitionen vilket minskat skillnaderna i eldkraft etc.

   Radera
 14. Och ser det ut på luftvärnsfronten? Jag har för mig att det är lite tunt. Är inte detta ett högprioriterat område inom modern krigföring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man jobbar visserligen med luftvärnet också. Iris-t blir nog det första systemet som kommer in. Sen ska man ju byta ut RBS 97 med något modernare.

   Här är en liten länk med Iris-t http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/09/nytt-robotsystem-premiarvisades/

   Radera
  2. Var det inte något på försvarsbloggen att både SAMP/T (Aster) och Patriot skulle med på Aurora?

   Radera
  3. Var inte RBS98 Iris-t Luftvärnet försenat ?

   Radera
 15. Hade för mig att Strix var avvecklad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, aktivt fortfarande. Var dock snack ett tag att granaterna kanske skulle skrotas pga ålder men som tur är som kommer detta inte ske.

   Radera
 16. För de som levt med Alliansens nederlagsindoktrinerade utrikespolitik så måste den nuvarande regeringens feministiska utrikespolitik vara att föredra. Bra jobbat Stefan, Margot och Peter!

  SvaraRadera
 17. Kan vi sedan öka på dessa 5 bataljoner med 7 till (vi har råd), så har vi motsvarande 1 natodivision, fördelad på 3 mekbrigader, med var sin artilleribataljon samt en artilleribataljon som fördelningsartilleri (Sverige använder begreppet fördelning där Nato och Ryssland använder begreppet division).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lustiga med just fördelningarna var att de fanns som staber och de hade sina egna lekar i skogen, men den funktionella enheten man som soldat kände samhörighet med var bataljonen och i viss mån brigaden. Fördelningen talade man aldrig om.

   Radera
  2. Fel.
   Jag var stolt i min fördelning under Öv. Ridderstad.
   /Jens Kåregren

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Goda nyheter samma dag dom förbokningen till DCS modulen av AJS-37 Viggen släpps :D
  https://www.facebook.com/leathernecksim/posts/1815203482035655

  SvaraRadera
 20. Ser inte ut som AMOS, kortare eldrör utan rekylförstärkare. Lutar åt att det är BAE:s Mjölner http://www.baesystems.com/en/article/bae-systems-hagglunds-to-deliver-vehicle-mounted-mortar-system-to-swedish-army

  SvaraRadera
 21. Hmm, Det går i princip inte att hitta en riktig bild eller information överhuvudtaget om BAE:s Mölner,trots att jag försökt å nätet. Vore kul att se en riktig bild på detta system. Någon annan som kanske kan lyckas ?

  SvaraRadera
 22. Jag är inte alls påläst när det gäller vapensystem men lite bättre på att tolka omvärldsläget...och som det ser ut nu så lär vi behöva detta!

  SvaraRadera
 23. Mycket trevliga nyheter!
  Hoppas vi att dessa levereras ASAP!

  SvaraRadera
 24. Kan någon förklara för mig (ELI5) varför detta är en tidig julklapp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vi behöver vässa vårt bataljonsartilleri och det gör vi nu med besked.

   Radera
 25. Konstigt att "Mjölner" som grk-system inte finns nämnt tidigare? Också, det ser ut som att bilden är photoshopad - en riktig CV90 med en påmålad granatkastare. Dessa ser också värdelösa ut jämnfört med AMOS - tror detta är en falsk bild av vad som komma skall?

  SvaraRadera
 26. Verkar som det blir Mjölner från BAE.

  http://www.baesystems.com/en/article/bae-systems-hagglunds-to-deliver-vehicle-mounted-mortar-system-to-swedish-army

  SvaraRadera
 27. Allt som fattas nu är drönare för spotting, och allt som behövs för det är batteri kapacitet för en timmes operation samt en bra digitalkamera + laser både för avstånd och för att måla mål. Drönarna bör ju knappt väga mer än en 4-5 KG styck med allt packat på dem.

  Heck räcker ju med att ta civila drönare o bulta/tejpa dit tillbehören i worst case.

  Kommer ju aldrig att ersätta MK1 Eyeball men jävligt bra som komplement.

  SvaraRadera
 28. En sak till - detta frigör 30 granatkastare till hemvärnet. Eftersom hemvärnet använder 4 st i en "storpluton" så kan ytterligare 7 hemvärnsbataljoner utrustas med grk. En LV-tropp med Starstreak II samt pansarvärnsrobotar så skulle hemvärnets slagkraft ökas betydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack! Är insatssoldat i hv och fd artillerist. Skulle direkt hoppa på och bli grk-soldat. Detta och rejäl mörkerutrustning så får hemvärnet ett rejält skutt uppåt i verkan. Som det är nu är man lamslagen kväll-morgon.

   Radera
 29. Det är ju "teknik" från 1996.

  Helt ofattbart att 40 system kostar 575 miljoner kronor, nästan 15 miljoner per styck. Efter FMV's normalpåslag på 30 % blir det närmare 20 miljoner per system. Och detta gäller alltså bara att få systemen in i vagnarna som redan finns.

  Bild på systemet från 1996
  http://maanpuolustus.net/attachments/upload_2016-12-23_19-40-22-png.12776/

  Detta är systemet
  https://pbs.twimg.com/media/C0Y7A8tW8AADDMO.jpg

  Det är vad BAE Hägglunds presterade före samarbetet med Patria.
  Patria och BAE Hägglunds bildade ju ett gemensamt bolag, Patria Hägglunds, som har rätigheterna till AMOS. Patria har sedermera utvecklat NEMO, som har ett rör, men där man tagit i beaktande det man lärde sig. Nemo har sålts till Slovenien, UAE (för båtar) och Saudi-Arabien. Nemo finns ju även som containermonterat numera (prototyp).

  Rätt intressant att Sverige valde en dylik low tech variant. Jag undrar varför detta var "det bästa valet".

  Det har påståtts att ett NEMO-torn skulle kosta ca. 1,5 miljoner euro, men jag kan inte verifiera priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är alltså gamla konserver som grävts fram? Vilket är bäst, NEMO eller AMOS?
   Den finländska sidan kräver inloggning.

   Radera
  2. Mjölner har högre eldhastighet och är billigare än AMOS. Adam7 shitpostar som vanligt

   Radera
 30. Hur blir det då med de motoriserad bataljonerna? Tex 71bat som är en K bataljon, jämfört med 72bat som får detta nya system som är en T bataljon

  SvaraRadera