Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-12-16 15:30

FLASH: E-recepttjänsten nere - inga elektroniska recept kan hämtas ut

Den sk eHälsomyndigheten har drabbats av en massiv driftstörning. Bland annat fungerar inte tjänsten för e-recept och inga elektroniska recept kan alltså hämtas ut från några apotek just nu.

Myndigheten rapporterar att recepttjänsten, VARA-tjänsten, statistiktjänsten, EES-tjänsten, Läkemedelskollen och LiiV-tjänsten för närvarande har störningar.

Som vanligt bör personer som är beroende av livsviktig medicin ha lager av dessa hemma, och om inte annat ha sina sjukvårdsjournaler utskrivna på papper, så att man i värsta fall kan ta sig till akuten för att få chans till medicinering. Man bör också förnya sina recept i god tid innan det är tomt hemma.

Ha en fortsatt trevlig fredag! 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Tänk om Miljöpartisterna i Riksdagen nu blir ännu knäppare när deras tillgång till rätt medicinering försvinner :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är dom övermedicinerade,men jag rekommenderar många i riksdagen en rejäl dos heroin,rejäl!
   Maggan borde testa denna rekommendation,helt ok med alkoholintag samtidigt så att du vet.Testa!

   Radera
 2. Det roliga är att allt var igång igen redan innan du publicerade detta inlägg. :)

  SvaraRadera
 3. Ja men va BRA att hela samhället ska digitaliseras och bort med allt inkl kontanta pengar. Not...
  En anekdot, härom veckan skulle jag handla i en större butik. Kom in precis när den öppnade men möttes ändå av en tämligen lång kö i kassan. Visade sig att kassörskan stod och hade rört bort sitt inlogg till kassasystemet så n stod hon där och kunde inte göra ett skit. Smidigt verkligen...
  Med andra ord blir det strömavbrott kan man inte handla alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur hjälper det med kontanter om kassan inte fungerar?

   Radera
  2. Vad menar du? Hur det hjälper med kontanter i en hyfsat traditionell kassa som inte är helt beroende av el och internetuppkoppling? Tänk efter själv du, det förstår du nog.

   Radera
  3. Papper och penna går utmärkt att använda enligt skattemyndigheten.

   Radera
 4. Decentraliserade databaser har ju funnits sedan 2009. Upptid 100% varje år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, Google startade1998 en stor decentraliserad databas med sökmotor. Och den var inte på långa vägar först. Tror nog man får gå tillbaka till den första budkavlen, eller t.o.m Marathon och Feidippides som databasexpert.

   Radera
  2. Du är medveten om att eHms data är "hyfsat" känslig?

   Jag är relativt säker på att du kladdar som ett litet barn i kunskaps-syltburken här. Men du får mycket gärna utveckla och motbevisa mig.

   Radera
  3. Distrbuerad databas är inte något nytt. Vad jag menade var en databas styrd utan centralmakt av en tredje part(ex. Google).

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Hade formulerat mig otrevligt.

   Har du något förslag på hur vi idag skulle kunna lösa lagringen av eHms känsliga, juridisk djungel-information?

   Radera
  6. Lagringen ska göras publikt på en blockkedja för allas säkerhet. Jag tror att du löser fel problem om du tror att privat lagring är nyckeln till patientinformationssäkerhet. Lösningen till problemet är hur du krypterar informationen som ligger publikt så att enbart berörda parter äger nyckeln för att avkryptera/verifiera/lokalisera den på blockkedjan. Kryptografiskt är det möjligt för två parter (en bevisare och en verifierare) att bevisa att en proposition är sann, utan att avslöja någon information om den annat än att den är sann. Vilket gör att vare sig du eller apotekaren skulle behöva uppge eller ha tillgång till patientinformation för att kunna genomföra en transaktion. Spännande eller hur?

   Självklart förstår jag att det är en juridisk djungel av positiv lag som står i vägen för innovation. Inget nytt på den fronten.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Tjuvstarten; jag tror att du vore i större behov än jag av genomgångar av kryptografiska möjligheter. Så nej, det var inte spännande.

   Om vi skiter i nuläget och storleken på delta kan du ju alltid föreslå att vi att vi skiter i all legacy och bygger en ny infrastruktur på Mars istället. Problem solved.

   Radera
 5. Jag är ytterst beroende av deras faktiska soap-objekt.

  Hur ska en överlevare hantera den situationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju fredagskväll så det är som det är.

   Men jag tycker frågan är intressant i vårt integrerade IT-samhälle. Saker är beroende oavsett hur mycket vi arbetar med loose coupling.

   Radera
  2. I en överlevnadssituation med internet så kommer du i alla fall ha tillgång till dina Spells of Genesis kort även om du inte kommer åt dina e-recept. Apoteket med satelitmodem och generator borde kunna fortsätta verksamheten utan problem om recepten ligger på blockkedjan i framtiden.

   Radera
  3. Vi pratar helt uppenbarligen nutid, inte framtid.

   Radera
 6. F*ck. Behöver fylla på med benso. A ja, går väl ner till lokala langaren istället. Tur man bor i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har väl ett eget apotek hemma hos Kent Ekeroth? Ingen fara på taket!

   Radera
 7. Men, kära nån!
  Du finns ju, Lars.
  En riktig fena att dela ut.
  Bloggen fungerar ju!
  Glädjenom.
  Krävs ej ens fem år i Polsk utbildning, tydligen...

  SvaraRadera
 8. Någon som har lust att sammanställa en lista över alla samhällsfunktioner som har haft "oplanerade" avbrott sedan det började hetta till i Östersjön, säg hösten 2014 exempelvis.

  Jag tycker det känns som att alla delar av den "uppkopplade infrastrukturen" har haft problem en eller ett par gånger senaste åren. Allt från flygplatser till BankID och Rakel. Vore intressant med en sammanställning som sagt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom samhällets tyngs av andra kostnader sedan ungefär 3-4 år sedan vore det intressant att i en sådan lista se budgeterat respektive verkligt utfall på underhållskostnader på resp bolag/verk/myndighet de senaste 5 åren...

   Radera
  2. Det började hetta till över Östersjön redan 2013... Långfredagsincidenten !

   Kusligt likt denna film från 1959 ...

   https://www.youtube.com/watch?v=rEadkYIfqtE

   Radera
 9. Se ovan. Det är alltid kul att dra fram enskilda anekdoter på uptime på olika IT-tjänster i Sverige, men hur ser det ut statistiskt sett 2014-2016?

  SvaraRadera
 10. Glöm inte kontanter! SEK, € och $ hemma tillsammans med ett förråd av långtidshållbara mediciner !

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Nä, tillbaka till kopppartråd och analoga telefonväxlar med rejäla bly-ackar som reserv ifall strömmen skulle falera..
  En Volvo 144 DL 1972 med vanlig förgasare och B18 ute på gårdsplan...
  Ett självcirkulerande vedeldat värmestystem och jordkällare full med syrade grönsaker, ägg i vattenglas mm... ;-)

  SvaraRadera