Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2016-12-20 14:35

Film på SOG bekräftar LWRCI IC som ny automatkarbin åt förbandet

En ny film på Särskilda Operationsgruppen bekrätar det jag gick ut med på bloggen för några veckor sedan. Man har införskaffat LWRCI M6 Individual Carbine (IC) som ny 5.56-automatkarbin till förbandet.
Tidsstämpel 0:48 in i filmen ser ni en LWRCI M6 IC i händerna på en operatör i en bordningsstyrka vid en övning att storma Stena Danica utanför Göteborgs hamn.

Specikt ser det ut som en LWRCI M6 IC-A5, vilket man kan se vid en jämförelse av magasinsfattningen med andra fotot på LWRCI:s hemsida. Det går också några sekunder tidigare (0:46) att se främre delar av den för maximal luftkylning utvändigt skruvade pipan även om större delen av vapnet är pixlat.

Magasinen ser ut att vara Magpuls PMAG-magasin.

Operatören som har kameran på sitt vapen 0:46 ser ut att vara beväpnad med en H&K MP7, också ett vapen som med sin pansarbrytande specialkaliber 4.6x30mm är speciellt framtaget för att kunna klara av kroppsskydd. MP7 är ett vapen utpräglat framtaget för personskydd alternativt närstrid i bebyggd miljö och finns inte heller officiellt i svenska Försvarsmakten.

2:20 in i filmen ser det ut som att en operatör bär på en amerikansk FIM-92 Stinger, dvs en lätt luftvärnsrobot som inte heller finns i Sverige. Kan dock vara något annat, t ex en rörladdning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. OT.
  Ständiga snackarna i Eolus vind åkte på ännu ett bakslag idag.
  Det blir inget av i Hanöbukten pga försvarsintressen.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/12/20/eolus-vind-regeringen-ger-ej-tillstand-i-hanobukten-ny.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack gode gud för det. Det och nej till uthyrningen av hamnar för ns2. Visar att regeringen ändå har fått tillbaka lite förnuft. Nu hoppas man bara på ett antal miljarder i höjda försvarsanslag.

   Radera
  2. Vad har försvaret för problem med vindkraftverk?

   Radera
  3. Vindkraftsparken skulle ligga i flottans och flygets största övningsområde tillika skjutfält i södra Sverige och omöjliggöra t ex skott med sjömålsrobot. Därtill skulle det störa inflygning och starter till F 17 Kallinge, Sveriges kanske viktigaste flygbas.

   Helt idiotiskt, kort sagt.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Nu gråter de ut:
   "-Det är med besvikelse vi mottar beskedet att en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering inte tar tillvara den möjlighet som projektet skulle kunna medföra när det gäller produktion av förnybar el och arbetstillfällen, säger Per Witalisson, styrelseordförande i Blekinge Offshore AB"

   https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=751199&messageId=941697

   Radera
  6. Vindkraftverken är också utmärkta sköldar för inkommande robotar samt stör radarövervakningen. Det finns också en lokal negativ påverkan på djurlivet och flyttfåglar.

   Radera
  7. Kul att de verkar ha Vattenfall som idoler.
   "Dess konkurrenskraft bevisas inte minst av Vattenfalls framgångsrika budgivningar på den internationella marknaden den senaste tiden."

   Radera
  8. Kanske ett hinder för försvaret men även ett hinder för en vettig elproduktion.

   Radera
  9. Sverige är stort, tyvärr envisas bolagen med att placera vindparker där de ställer till det för försvaret. För en så dålig energikälla dessutom. Sitta försvarslös i mörkret en kall vinternatt.

   Radera
 2. Tänkte direkt också på föremålet han bär på vid 2.20 som en Stinger. Är kanske inte jätte förvånande att dem har den utrustning dem behöver för att lösa olika uppgifter.

  SvaraRadera
 3. Kollade lite på Stingerbilder, de verkar undantagslöst ha en tratt baktill som detta rör saknar.
  När det kommer till nya karbinerna är det alltså gasbössor med justerbart gasblock för ljuddämpare och inte pistongbössor som diskuterades i förra artikeln (om det stämmer att det är LWRCI IC-A5).

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Gå och lägg dig, du verkar trött.

   Radera
 5. ...vad sägs om en Grom?

  ...eller en IGLA S köpt på sent 90-tal :-p

  SvaraRadera
 6. Kaliber 4,6x30 med en hastighet på 720 m/s, kommer det ett kraftigt grässtrå eller en gren i vägen så viker den av, man kan jämföra med 22 long med en hastighet på nästan 500, rena ärtbössan. Kaliber 4,3 är ju en kaliber man använder till skator och annat på lite avstånd, verkar konstigt men jag antar att de vet vad de gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4,6x30 är en helt annan sak än .22 lr, den är mycket kraftfullare. Det är bara att jämföra patronerna på den här bilden: Länk

   Radera
  2. Visst men 720 m/s och lite över 500 Joule är inte mycket.

   Radera
  3. Det är ett utpräglat närstridsvapen, inte en automatkarbin.

   Radera
  4. Kalibern är specifikt framtagen för att vara pansarbrytande mot kroppsskydd på nära håll.

   Jag misstänker också att SOG har koll på rätt vapen för rätt uppgift.

   Radera
  5. Tror jag oxå , blev lite undrande, hur man kan bryta kroppsydd med den kalibern.

   Radera
  6. Jag såg ,tysklands utrikesministers, livvaktsstyrka från GSG9 bära den bössan med underliggande granatkastare i LIBYEN 2011.
   Så den verkar vara uppskattad av fler elit enheter.

   Radera