Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-12-26 11:45

Datacentervansinnet: En hel stads elförbrukning ger endast 300 jobb

Datacentervansinnet fortsätter i Sverige och en hel stads elförbrukning resulterar endast i 300 jobb. På den positiva sidan har regeringen åtminstone förstått att sänkt skatt ger jobb, om än fruktansvärt få i förhållande till energiåtgång.
Det handlar om sannolikt Google som avser att etablera ett sk datacenter i Avesta kommun. 

Anläggningen sägs enligt SVT dra lika mycket energi som en mellanstor svensk stad.
"Markytan är tre gånger så stor som Facebooks i Luleå och elnätsbolaget Vattenfall förbereder en elkabel som kan leverera hundra megawatt till serverhallen, vilket är lika mycket el som en mellanstor svensk stad kräver."
Det här sätter fingrarna på hur energiintensivt Internet är, för de som okunnigt tror att Internet sparar energi.

En mellanstor svensk stad har åtminstone runt 50 000 invånare. Av dessa har cirka 50% jobb, dvs 25 000, och med nettopendling in och ut hittas dessa 25 000 jobb i just den staden. En del av stadens elförbrukning är dock hemmen.

Poängen är att i den normala ekonomin kan tydligen 100 MW ge el till 25 000 jobb. Men i datacentervärlden och Internetekonomin blir det endast 300 jobb, eller ungefär hundra gånger så hög energiåtgång per arbetstillfälle.

Frågan är snarare om Sverige inte bör höja skatten på datacenter istället för att sänka den. Näringsminister Mikael Damberg (s) visar sig vara kraftigt begåvningsutmanad:
"Det här är en stor investering, en del av en ny basnäring i Sverige, där Sverige har alla förutsättningar att dra in fler investeringar till landet."
Tja,Sverige producerar i skrivande stund cirka 17600 MW el. Med Dambergs nya basnäring så skulle den energin kunna ge 52 800 jobb.

Fast med 52 800 jobb i Dambergs nya basnäring så är resten av Sverige helt utan el och får leva som på 1700-talet. Och alla andra jobb som idag är beroende av el får vi klara oss utan.

Nej, gärna ett datacenter, men då ska det vara off-grid och ordna sin egen energiförsörjning. Nu kommer Google kunna slå sig för bröstet för att deras energislukande servrar minsann gör på (svensk) förnyelsebar energi, energi som kunde gett 10 000-tals jobb istället för 300.

Men det är ju åtminstone positivt att Damberg (s) inser att sänkt skatt gör att företagande gynnas. Sedan är 100 MW för 300 jobb ett fruktansvärt dåligt utbyte.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Nja, det resonemanget håller inte riktigt. Jobben lär uppstå till följd av tjänsterna som driftas i datacentret. Hur man ska få fram siffror på det vet jag dock inte.

  Spelar det någon roll i vilket förädlingsskede en produkt förbrukar energiresurser eller arbetstid, bara slutprodukten leder till bättre totalekonomi/-effektivitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internet är globalt. Datacentret behöver inte finnas i Sverige för att tjänsterna som driftas ska skapa jobb i Sverige. Den här bloggen kör på Google i något annat land.

   Radera
  2. Om den hädanefter kommer att driftas i Sverige i den nya hallen, gäller då svensk lag och övervakning?

   Radera
  3. Men det är bra att ha datacenter nära då det ger signifikant bättre svarstider och överföringshastigheter.

   Jag välkomnar i alla fall Google, Amazon och Microsoft.

   Radera
  4. Visst är det så att datahallar förbrukar mycket energi per anställd men vad är poängen. Förespråkar du att vi sluta använda internet och molntjänster? Centraliserade serverhallar gör åtminstone att energin används effektivare. Placeringen i Svergie istället för på varamare breddgrader gör att spillvärme kan tas tillvara som fjärrvärme. Anar lite att du ondgör dig över att de får tillgång till billig och subventionerad svensk el, men det kommer inte riktigt fram i inlägget. Säkert kommer ett reservkraftverk att byggas i anslutning till anläggningen så på det viset kan man ju säga att det årminstone delvis blir egendörsörjning.

   Vill man hacka ner på storförbrukare per anställd så ta tex. pappersbruken. Några år gammal info men gäller säkert fortfarande: http://da.se/2014/08/sa-mycket-el-slukar-bruken/

   Radera
  5. Det är väl ganska positivt att man får avsättning för ytterligare några hundra vindsnurror att generera el till serverhallen. Och det ger ju en massa jobb att sätta upp och underhålla snurrorna.

   Radera
  6. Om jag räknat rätt drar den 0,9 TWh per år jämför gärna med pappersbruken. Serverhallen kräver kaffe, el och kylvatten om jag inte minns fel. Underhållspersonal.
   Ett pappersbruk behöver el beroende på massatillverkningssättet, kaffe, ved, kemikalier. Det behövs förutom personalen skogsarbetare, lastbilsförare ytterligare underhållspersonal som inte är direktanställda. Jag vet inte vad försäljningsvärdet som en severhall genererar är men ett pappersbruk exporterar för mycket stora värden med svenska råvaror som bidrar till handelsbalansens fromma.
   De flesta pappersbruken betalar dessutom skatt i Sverige vilket inte Google, vågar jag säga, inte kommer göra i samma utsträckning.

   Radera
  7. Rätta mig om jag har helt fel men är inte förädlingsvärdet för ett dylika datacenter negativt? Alltså enbart en kostnadsbärare som ska in-kalkyleras mot t.ex alla de analytiker och annonssäljare utanför Sverige som skapar säljargument till sina kunder genom analyser av server-innehållet. Datatrafiken är ju gratis sett till serverägaren här. Det vi betalar till ISP´s handlar väl om nät-accessen.

   Radera
  8. Enklare uttryckt så skapas förädlingsvärdet utomlands. Datalagringen är själva råvaran som placeras här i landet exklusivt för ägaren. Basindustrin för datacenters når inte ens upp till de fall där staten ger bort mineralrättigheter till utländska gruvbolag(skalbolag). De kan vara borta i ett ögonblick och utan att städa upp efter sig.

   Radera
  9. Fast vad är bättre, 100 MW datacenter i USA drivet på kol och olja eller 100 MW datacenter i Sverige drivet med vattenkraft? I slutändan är det ett globalt klimat och det är smart att placera servrar i Sverige pga. klimat, energiproduktion, elsäkerhet, IT-kompetens, avsaknad av naturkatastrofer mm mm mm.

   Radera
 2. I den krassa ekonomiska verkligheten får man ta det som ges. Men visst skulle man kunna skapa mycket mer värde med 100 MV, t.ex inomhusodling året runt av diverse livsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra Kirderf76. Vi bör nyttja värmen från större datacentraler till växthus vintertid eller något annat behov.

   Helst vill ägarna av datacentraler skriva kontrakt på el från vind och sol så ett mindre behov av arbetskraft för utbyggnad av detta kan komma.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Spillvärmen kunde definitivt utnyttjas på ett effektivare sätt.

   Radera
  3. Datacenter vill ha leveranssäker el (allt som sol och vind inte är), däremot utnyttjar de gärna det i pr syfte.

   Radera
 3. Känns sådär att man som småföretagare betalar 29öre i elskatt och därmed subventionerar Google som bara behöver betala 0,5öre!

  Ingen nyhet dock, socialdemokraterna har ju i alla tider hållt storfinansen om ryggen och plundrat småföretagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag hade företag så betalade jag 0,5 i skatt för den el som krävdes för produktionen d.v.s 90%.

   Radera
  2. Mnils; Jo men i dåtidens affärer var företagen beroende av tillgångarna på orten(råvaran). I takt med att våra företag växer sig ur landet minskar värdet av subventionering eftersom det kostar mycket mer pga företagens allt lägre alternativ-kostnader(mindre råvara). Därför höll våra politiker helt tyst under arbetskrafts-arbitraget. Först nu när Brexit och Trump "öppnat dörrarna" kryper eliten till korset.

   Radera
 4. Ta vilket pappersbruk som helst. 300-500 anställda, drar massor av energi och framför allt, all skog, dess transporter och sedan exporten.
  Vilket slöseri!
  Men julfirandet då? Oändligt onödig konsumtion. Om vi avskaffar julfirandet i form av prylar så kan vi jobba 1 månad mindre med samma levnadsstandard...

  SvaraRadera
 5. Ovanligt fånigt inlägg från Cornu. Som om jobb automatiskt skulle uppstå för att man tillför el, eller att mängden el skulle vara given.

  I Cornus by görs det säkert inte av med så mycket flygfotogen, men jobb finnes väl några ändå. Vilket slöseri att ha flygplatser som gör av med så stor andel av Sveriges flygfotogen utan att skapa en lika stor andel av jobben. Stoppa flygvansinnet och låt flygfotogenen gå till byarna ute i landet så har vi snart ingen arbetslöshet kvar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har du ett annat fånigt inlägg som visar att pappersbrev drar lika mycket energi som ett E-brev.

   http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/e-post-drar-mer-energi-papperspost.html

   Radera
  2. Med tanke på att kanske 100 personer i byn jobbar på flygplatsen vi är granne med, så finner jag din argumentation ogiltlig.

   Radera
  3. Och om du byter ut "Cornus by" mot någon annan by, är argumentationen lika ogiltig?
   Tror du att han avsåg just din by, eller att det var "någon by" han avsåg?

   Antingen har du mycket svag förmåga att uppfatta vad som avses, eller så greppar du efter allt för att vinna argumentationen, dvs. även avsiktligt feltolka det som sägs, så det är gynnsamt för dig.

   Det senare är väl att betrakta som s.k. "lågt", ohederligt o. likn. Sådant man tar till när man inte har goda argument. Eller har du någon annan beskrivning av det beteendet, som gör det bättre rättvisa?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Jag är rätt övertygad om att pappersbrev skulle brinna upp om man accelererade upp dem i elektronens hastighet. Oärligt och fånigt att jämföra äpplen och päron.

   Radera
  6. Så snabb acceleration känns avlägsen. Ofta räcker det om Post Mord kunde klara vad de lovat. Ja det stora problemet med pappersbrev är att det kan ta flera dagar innan Post Mord eventuellt får lust att dela ut brevet och i rätt brevlåda.

   Viktiga brev från Karolinska sänds med de pålitliga tidningsbuden istället. Hur de löser problemet med de allt fler som inte har morgontidning är obekant.

   Ofta får vi brev som ska till någon annan, förmodligen i förhoppning att vi ska ta över sista delen av jobbet. Normalt blir det oavlönade jobbet då utfört nästa dag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. "Det här sätter fingrarna på hur energiintensivt Internet är, för de som okunnigt tror att Internet sparar energi."
  Skönt att "Internet" nu kommer till Avesta!

  SvaraRadera
 7. Så vitt jag förstod skulle man skövla stora skogsarealer för de där datorhallarnas skull. Jag känner till jättestora flygfält som står oanvända mycket närmare vattenkraften. Varför just på skogsmark i Avesta?

  SvaraRadera
 8. Skulle vi få svår elbrist går det nog att begränsa datortrafiken till den mer oundgängliga, tills vi återställt kapaciteten.

  SvaraRadera
 9. Miljöpartisterna i regeringen gillar att sitta och använda Facebook så där lär det inte bli något miljöpådrag, men som gamla djurrättsaktivister kör dom på med köttkonsumtionen istället uppbackade av media.

  SvaraRadera
 10. Problemet med hyllandet av datacenter är att människorna som hyllar det mest samtidigt brukar racka ner på annan energiintensiv industri och kalla den miljöovänlig.

  Rent objektivt är det bra både för Sverige och världen att dessa datacenter ligger här istället för mer söderut, vi har mycket ren el och kallare klimat. Men den skatten de betalar ska såklart all industri få betala. Vore väldigt bra för världen om vår övriga basindustri också tog andelar till nackdel för koleldad industri i Kina där man inte ens har katalysatorer på skorstenarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tim vår så kallade basindustri får redan subventionerad el. Det är bara den mer utvecklade industrin som betalar elskatt av betydelse.

   Kol ska betala mer i Kina enligt nyare beslut i år. Straffavgifter för föroreningar ska det bli också. Kina bygger mest kraft i världen från vind och sol. Bäst att lägga till att Kina inte är en demokrati även om andelen absolut fattiga minskat kraftigt på 20 år.   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Håller helt med Cornu. Damberg´s idé att kalla t.ex server-hallar för basindustri inom tjänstesektorn verkar logisk(och därför sänka el-skatten) men snubblar eftersom vår basindustri bygger/byggde på egna råvarutillgångar(egna företag) som förädlas och exporteras. Finns inget i server-hallar som kan kallas för råvaru-bas bara för att Sverige kan producera världens billigaste el(vattenkraft 45%). Än värre är det ju som Cornu indirekt påpekar att vi samtidigt subventionerar andra utländska konsumenter av "internet-el" vilka har lägre el-skatter i vi andra konsumenter här i Sverige. El-skatten är ju bara en annan moms(moms på momsen råder). Lägg till att det kraftigt subventionerade företaget knappt betalar skatt i Sverige(och knappt ens hemma i USA likt Apple).

   Damberg är en av våra mest okunniga ministrar genom tiderna. En skrivbords-produkt.

   Radera
 11. Kan inte Sverige ganska lätt tappa centret på information?
  Kan ju vara värt en hel del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att detta är en del i vårt nya försvar. Men det säger man ju så klart inte högt!

   Radera
 12. Nja -placering av serverhallar i sverige för upp energifrågan på agendan, och säkerställer att tillräcklig prioritet ges för säker el med hög effekt. Ger inte detta arbetstillfällen inom elproduktion om inte annat? Antar att google kommer att betala för elen.

  SvaraRadera
 13. Vad är problemet ? vi har gott om miljövänlig el i Sverige .
  Flytta gärna mer elintensiv industri till vårt land från tex Tyskland för miljöns skull.

  SvaraRadera
 14. Dags för Ringhals 5 och Forsmark 4.

  SvaraRadera
 15. Varför just Avesta av alla bonnhålor? Riskerar de rödgröna att förlora makten i Landstinget Dalarna?

  SvaraRadera
 16. Ett datacenter kan väl ge många fler jobb än så. Infrastrukturen lockar företag och av all it som produceras där är en väsentlg del kommersiell.

  SvaraRadera
 17. Som vi vet har mången sjöfarts-hamn lagts ner världen över då fartygen blivit större och större. Man satsar gärna på helt nya hamnar med större djupgående belägna nära öppet vatten. När man hamn-investerar t.ex i Sverige pratas det som vanligt om jobb-skapande. Verkligheten har visat att dagens container-hamnar är så sofistikerade att de drivs av transnationella bolag med billigast tänkbara bemanning. Liten bemanning då allt är automatiserat.

  Förstår inte varför detsamma kommer att gälla datacenters! Bemanningen brukar initialt vara högre pga inkörnings-period. Därefter faller lönekostnaderna. Detsamma kommer nog vara fallet i både Belgien och Finland och här hos oss.

  SvaraRadera