Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-12-07 09:33

Boende i Malmö kommuns bostadsrätter får besittningsskydd - kommunen kan inte sälja

I 268 av de 380 bostadsrätter som Malmö kommun köpt för att tillfälligt hysa behövande har hyresgästen erhållit besittningsskydd och kan bo kvar resten av livet. Lägenheten kan i praktiken endas säljas till hyresgästen som därmed får ett utmärkt förhandlingsläge vid försäljning rapporterar Sydsvenskan.

Malmö kommun har genom åren köpt in 380 bostadsrätter som tillfälliga lösningar åt socialt behövande. Dessa har blivit permanenta lösningar eftersom de boende tydligen inte velat hitta något annat boende. I 268 fall har den boende erhållit besittningsskydd och kan nu bo kvar i lägenheten för all framtid. Ska kommunen sälja lägenheten är i praktiken den enda möjliga köparen hyresgästen, då andra köpare inte med säkerhet kan få tillstånd att permanent hyra ut i andra hand, vilket kommuner har rätt till.

Sydsvenskan rapporterar t ex om boende i en lägenhet på Ribevägen värderad till 1.7 MSEK, som i oktober erhöll besittningsskydd.

Malmö kommun ska under 2016 köpt ytterligare 80 lägenheter för att hantera flyktingströmmen och skryter med att de har en gräddfil till mäklarna och kan köpa lägenheter utan att de ens kommer ut på annons.
"Många gånger hinner inte ens lägenheterna komma ut på marknaden – kommunen har en gräddfil och kan slå till blixtsnabbt.– Vi har så goda kontakter med mäklarna att vi många gånger kan köpa lägenheterna innan de visas på den öppna marknaden, säger en uppgiftslämnare till Sydsvenskan."
Nu tänker man sig förstås att alla flyktingar av någon anledning inte ska vara nöjda med lägenheterna, som också nyrenoveras om det finns behov, och istället skaffa en "egen" bostad. Som att hyra en bostadsrätt av kommunen inte är en egen bostad?

Naturligtvis kommer man permanent bo kvar i dessa bostadsrätter, som alltså inte blir några tillfälliga lösningar. Kötiden till en hyresrätt för personer som är etablerade i Sverige och har jobb är tre år och besittningsrätt på bostadsrätten får man efter fyra år. Samtidigt tog det redan innan asylkrisen förra året åtta år innan ens 50% av flyktingarna får ett deltidsjobb om minst en timmes arbete i veckan. Inget säger att detta är i närheten av att ens förbättras till 7 år med rådande obefintliga integrationspolitik.

Slutsatsen blir att även de aktuella inköpen av lägenheter blir permanenta boenden och att Malmö kommun inte kommer kunna sälja bostadsrätterna inom överskådlig framtid.

Ska du köpa lägenhet i Malmö? Dina skattepengar1. går åt till att bjuda upp priserna på lägenheterna i kommunen, kanske rent av att bjuda mot dig i budgivningen. Om den nu alls kom ut på marknaden.

Malmö kommun är alltså med och trissar upp priserna i Malmös bostadsbubbla. Att köpa bostadsrätt är för många en form av white flight (ej en fråga om hudfärg egentligen), för att undvika problemområden. Frågan är dock när Malmö kommuns "tillfälliga" bostadsrätter når kritisk massa och att skuldsätta sig för att bo i en bostadsrättsförening i kommunen inte längre kan motiveras via white flight? Då återstår att flytta till grannkommuner.

Sakta men säkert återsocialiseras alltså bostadsrätterna i Malmö. Bostadsrättsföreningar har som bekant inte rätt att säga nej till vare sig att en kommun köper en lägenhet eller till att denna hyr ut i andra hand, vilket man får stoppa när det gäller privata spekulanter eller ägare.

1. Tekniskt går dina skattepengar till räntorna på de lån som Malmö kommun tar för att köpa bostadsrätten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Kan hyresgästen få besittningsskydd också om man som privatperson hyr ut sin bostadsrätt i andra hand? Eller om man hyr ut ett rum och man själv bor i resten av lägenheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hyresgästen kan få besittningsskydd om du som privatperson hyr ut din bostadsrätt. Därför är det mycket viktigt att du förutom hyresavtalet även skriver ett avtal med hyresgästen om avstående från besittningsskydd. Läs mer här: http://www.hyresnamnden.se/Fragor-och-svar/Hyresratt---bostad/Avstaende-fran-besittningsskydd/
   Hyr du ut rum till inneboende får denne inte besittningsrätt. Här gäller alltså ett annat lagrum.

   Radera
  2. Det du länkar till rör andrahandsuthyrning av hyresrätt.

   För bostadsrätt kan hyresgästen inte få besittningsrätt.

   http://www.hyresnamnden.se/Skalig-hyra/Upplatelser-enligt-lagen-om-uthyrning-av-egen-bostad-privatuthyrningslagen/

   Får hyresgästen besittningsskydd?

   "Hyresgästen får inget besittningsskydd när bostaden hyrs enligt lagen om uthyrning av egen bostad. Något avtal om avstående från besittningsskydd behövs alltså inte vid sådana uthyrningar."

   Radera
  3. Lagen som styr när du hyr ut din privatbostad:

   http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20120978.htm

   3 § Hyresavtalet gäller för obestämd tid, om inte en bestämd hyrestid avtalas. Om hyresavtalet gäller för obestämd tid, ska det sägas upp för att upphöra att gälla. Ett avtal som ingås för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut. Ett sådant avtal får även sägas upp till upphörande före denna tidpunkt.
   Hyresgästen får säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Hyresvärden får, utan att hyresrätten är förverkad, säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen, om inte en längre uppsägningstid har avtalats.
   Hyresgästen har inte rätt till förlängning av hyresavtalet, om parterna inte avtalar något annat.

   Radera
 2. Vad är det för klantskallar på Malmö kommun som inte skrivit avtal om avstående från besittningsskydd i samband med att de hyrt ut bostadsrätterna? Det är ju standard! Eller kan inte kommunen göra det, utan endast privatpersoner som hyr ut? Någon här som kan lagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade just förklaringen här: http://www.sydsvenskan.se/2016-12-05/268-bostadsratter-kopta-for-skattemiljoner-nodlosningarna-har-blivit-permanenta
   "För Malmö stad, som hyr ut flera bostadsrättslägenheter i andra hand, gäller jordabalken. Malmö stad kan som längst förhandla bort besittningsskyddet i fyra år. Därefter har Malmö stad ingen möjlighet att flytta på hyresgästen, förutsatt att han eller hon sköter sig och betalar hyra."

   Radera
  2. Men vad händer om kommunen slutar betala hyran?

   Radera
  3. Men för fan. De ska ju vräka dem efter 3 år och rotera de "behövande". Det hade löst problemet.

   Radera
 3. OM hyresgäster på ett anmärkningsvärt sätt uppträder störande ETC. så får BR föreningen upphäva deras medlemskap. Det brukar stå med i de flesta stadgar. Borde väl kunna vara "ett vapen" Att ta till för en BR som inte vill ha andrahand uthyrningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller även det om det är någon annan än medlemmen som beter sig?

   Risken är att en sådan regel är uddlös ändå om kommunen står som ägare...

   Radera
  2. Dessutom riskerar ett sånt vapen vara uddlöst eftersom boende hyr med besittningsrätt...

   Radera
  3. I en vanlig hyresfastighet har man rätt att säga upp (vräka) hyresgäst som uppträder störande i fastigheten och omgivningen.

   Radera
  4. Visst, men det regleras inte i BRFens stadgar utan enligt lag (eller avtal). För att ha rätt att vräka någon på de grunderna så måste man vara hyresvärd. Dessutom är det tveksamt ifall man som hyresvärd kan agera på störningar som förekommit innan man blev hyresvärd.

   Sen skall det rätt mycket till för att man skall bli vräkt verkar det som.

   Radera
  5. Visst det är svårt, har hyresgästen även en hyfsad advokat så är det svårt att få igenom det.

   Radera
 4. "Ska kommunen sälja lägenheten är den enda möjliga köparen hyresgästen, då andra köpare inte med säkerhet kan få tillstånd att permanent hyra ut i andra hand, vilket kommuner har rätt till."

  Kanske hårklyverier, men formellt sätt är detta inte sant. Beskattningsrätt förhindrar inte ägaren att sälja till vem som helst, det händer ju hela tiden med hyresfastigheter (trots att de är fulla med hyresgäster med besittningarätt). Dock är det inte troligt att någon (annan) vill köpa den på de premisserna.

  Sen bör (inte samma som "kommer") ju kommunen inte sälja till underpris. Får man inte tillräckligt betalt för BRen så kan man ju helt enkelt låta bli att sälja. Det är inte bara hyresgästen som har förhandlingsposition här utan även kommunen (om det inte är/vore så att kommunen betalar hyran).

  SvaraRadera
 5. "På helgerna står personal från kommunens stadsfastigheter redo att ge sig ut på Malmös glödheta bostadsrättsmarknad."

  "Nyligen köptes en tvåa på Söderkulla för 580 000 kronor"

  SvaraRadera
 6. Detta är ett illa hur man än vänder sig scenario. Bara att acceptera att regeringens ego skriver ut checkar som inte kommunerna kan lösa in, ialla fall inte med nuvarande resurstillgång

  Liberalernas önskedröm- fri hyressättning leder till nybyggnation men rusande hyror för alla.
  Det blir såklart specialhyror för desperata socialförvaltningar.

  Köpa bostadsrätter- besittningskyddet gör att det i praktiken blir social housing

  Vräka skötsamma hyresgäster i allmännyttan och hänvisa dessa till privata bostadsmarknade-kan bli kul att följa detta i media

  Social housing i egen kommunal regi- ja blir det billigare än de andra alternativen? Kan fungera om man anvisar till orter där det finns lediga bostäder ( men få jobb) och rimligen bör isåfall staten äga ekonomiska ansvaret eller så fördelas kostnader jämnt över alla kommuner

  Barracker och tält exempelvis på Limhamnsfältet vid Kallis? ( framför fina villorna) Ja det skapar ju incitament att ordna eget boende men i övrigt inte så genomförbart i stor skala pga mediastorm

  SvaraRadera
 7. Inte svårt att räkna ut att kommunen också betalar hyran i de flesta fall. Varför skulle de annars ha hyst in dem i dessa lägenheter från början?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så funkar det.

   Kommunen köper lägenheterna och socialen betalar avgiften.

   Hela iden från början var ju att personer som inte kom in på den vanliga hyresmarknaden (oftast ingen betalningsförmåga och/eller betalningsanmärkningar) skulle kunna få ett boende.

   Men varför kunde inte kommunen gå in som garant/mellanhand på vanliga hyresrätter? Kommunen har ju för det mesta ett eget bostadsbolag.

   Personerna som inte ens kunde få en lägenhet på det kommunala bostadsbolaget placeras i inköpta bostadsrätter. Något är lurt.

   Radera
  2. Kommunerna har till stor del sålt av sina kommunala bostadsbolag.

   Radera
  3. Nej?

   Malmö har sitt MKB som är den största hyresvärden i Malmö.

   Radera
  4. "Men varför kunde inte kommunen gå in som garant/mellanhand på vanliga hyresrätter? Kommunen har ju för det mesta ett eget bostadsbolag."

   Kommunen gör ju en bra investering, bostäder ökar ju bara i värde. Sen det här med besittningsrätt är ju skit samma, nu har tjänstemännen på kommunen kunnat sälja sina bostäder till ett bra pris utan annonser och annat trams. Låga mäklaravgifter, kanon!

   Tjänstemännen och politikerna i sin tur flyttar till Vellinge istället så dom slipper bidra med skattepengar till idiotin.

   Kan finnas försök till ironi i denna kommentar..

   Radera
 8. Det gäller väl för kommunen att slippa betala böter till Ylva Johansson!
  Kommunen i sin tur får väl ta hjälp från Robin Hood med att få tillbaka pengarna från de rika kommunerna som vägrar köpa borätter till nyanlända!

  SvaraRadera
 9. OT.
  På Rapport i måndags var ett reportage om skolan i Estland. Journalisten påstod att Estlands bra resultat i PISA. "Framgångsfaktorn beror på försiktighet med reformer och förändringar".
  Likvärdighet, Jämlikhet, rik eller fattig är ord i reportaget.
  Samtidigt ser man inte ett enda barn som verkar migrerat.
  Ett exempel på dålig journalistik där journalisten drar alldeles för stora slutsatser. 17 min in.

  http://www.svtplay.se/video/11371302/rapport/rapport-5-dec-19-30

  SvaraRadera
 10. Det finns ju en anledning att Malmö tar emot 5 miljarder i "Robin Hood" skatt varje år. Maken till misskött kommun finns nog inte på denna planet.

  Trots att man har bro till en närliggande huvudstad och massor av infrastruktur så misslyckas man totalt.

  De glesbygdskommuner som Robin Hood-skatten var tänkt att hjälpa kan bara drömma om denna infrastruktur och pengatillskott.

  Kan man inte utse en konkursförvaltare år Malmö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet ligger i bla att regionen förlorar ca 2 miljarder i skatteunderlag till Danmark varje år. Det är en tidigare regerings fel. Sedan tillkommer ökade energikostnader pga förtida avveckling av Barsebäck, några hundra miljoner per år.

   Utöver detta får man se på befolkningssammansättningen och relatera denna till Ebo. Så länge inte kommunen kan styra inflödet kan de inte få kontroll på kostnaderna.
   När det gäller brottslighet har ju resurser länge saknata och även flyttats till grönskontroller, en statligt beslut.

   När du tagit bort dessa faktorer är det fortfarande en kommun med problem men inte lika allvarliga och rotorsaken ligger främst i regeringsbeslut.

   Malmö stad har en stor inflyttning och nybyggnation av bostäder för människor som kan bli BLT, dvs hyfsade inkomster.

   Det är staten som brister och har brustit länge. Innan regeringen och staten tar sitt ansvar och reder upp problemställningarna ovan kan inte S(V) Mp arna i Malmö göra så mycket. Att de sedan bugar och bockar och inte protesterar i högan sky, well i Tokholm anser man nog att Öresundsregionen måste hållas kort så det inte blir konkurrens.

   Radera
  2. Just det , infrastruktur- trafikinfarkt pga all lastbilstrafik till övriga delar av Sverige. Samt hopplös kollektivtrafik om man inte bor och arbetar centralt nära orter med tåg. Exempel- pendlingstid med buss dörr till dörr ca 60 min. Med bil 25 min i rusningstrafik. 22 km...

   Radera
  3. Hur förlorar regionen skatteunderlag till Danmark?
   Enligt vad jag kan googla fram är det tvärtom, en stor del av pendlarna är är danskar som flyttat till Sverige och pendlar til Köpenhamn medan de betalar skatt i Sverige.

   Radera
  4. Då får du träna lite på Google fu. Boende i Sverige men arbetande i DK skattar i DK. Det gäller ÄVEN anställda i SE utsända på uppdrag till DK. Been there done that.
   Ca 20000 dagspendlare, snittinkomst över medel i SE iom de höga pendlingakostnaderna, troligen långt över iom det är ofta höginkomstjobb och ett högt löneläge i DK.

   Radera
  5. Det går inte snacka bort ett underskott på 5 miljarder. Och hur länge kan man skylla på "förra regeringen"?

   Hela södra Sverige betalar samma eltaxa (SE4) med det resonemanget skulle alla kommuner där gå med miljardförluster då?

   Extra roligt att du tycker 25 min pendlingstid är jobbigt. Försök sälja in det till en Stockholmare eller Göteborgare. ;)

   Radera
  6. mrlowrisk: Richard Ohlin har just gjort det. Uteblivna skattemedel och oproportionerligt höga kostnader för infrasturktur och asyl samt uteblivna satsningar plus dussintals synergieffekter på allt det slutar inte vara ett problem efter några år. Till exempel hade Skåne för 2 år sedan 1/5 så många handläggare till jaktlicenser som Stockholm fastän antalet ärenden ligger på samma nivå. Antalet trafikpoliser i Malmö var 2,5 vid samma tid. Detta var alltså innan blockaden mot Danmark. Mönstret går igen överallt, och jag tror inte det har blivit bättre nu. Att du är trög är inte Malmös fel.

   Radera
  7. mrlowrisk,är du faktaresistent?
   förra regeringen är den som 2003 ingick skatteavtalet med DK. Förra regeringen är den som gjorde första migrationsöverenskommelsen med MP. Man kan ifrågasätta varför Malmö bygger ett konserthus för 1,1 miljarder när det finns akutare problem,å andra sidan fick Fd fru Reinfeldt ett bra toppjobb efter att ha ingått ett för skattebetalarna vansinnigt dyrt kontrakt.

   Jag skrev inte att 25 min pendlingstid var jobbigt. Jag skrev att kollektivtrafiken tar 60 min, privat körning 25 min. Det var ett exempel på hur dåligt alternativ kollektivtrafiken är och du kan ju försöka motivera hur mycket bensinskatten måste höjas då för att det skall löna sig att offra en timme fritid /arbetstid om dagen för att sitta på en influensabuss. Det förstår inte MP.

   Eller gå ner i arbetstid med lägre lön för att sitta på kollektivtrafiken. Notera att kötider på vägar är detsamma +-5 min.

   Radera

 11. Malmö?
  Malmö, Malmö… var har man hört det?
  Jo, det är väl den där svinrika kommunen i söder som försörjer resten av landet med sina skattepengar.
  Priserna ser låga ut i Malmö. Knappt 30 Kkr/m² i centrala stan, det liknar mer medelstora städer än övriga storstäder. Göteborg ligger dubbelt så högt till exempel.
  Dock visar erfarenheten att perifera och mindra attraktiva områden faller först vid ett prisfall, så man kan ju tippa att det blir prisras rätt snart i Malmö. Om inte kommunens stödköp fortsätter.
  Och då kommer knappast kommunen vilja sälja eller? Reaförluster i storleksordning 100 millar är väl inget att eftersträva, inte ens i kommunen som tappade 99,9999% av värdet på några replikor av gamla båtar, av en händelse också 100 miljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför köper de inte upp allt de hittar i Bjuv istället förresten? Där får man ju hela fastighetsbeståndet för ett Netflixabonnemang och en Fanta.

   Radera
  2. För att Bjuv kanske inte vill ta de sociala kostnaderna efter två år när statsbidragen upphör?

   Radera
  3. Ja, just det, allt kommer naturligtvis gå åt helvete.
   Härlig agenda ni har!

   Radera
  4. Kommer gå? Är vi inte där redan? Systemkollaps osv ...

   Klart det inte går åt helvete. Vi har råd.

   Radera
  5. https://www.youtube.com/watch?v=k_OTj2CGhqA

   Radera
 12. Problemet här är att - man sålde ut allmännyttan och de som kunde skodde sig.

  Nu köper man lägenheter till flyktingar och de som kan skor sig, varför köper man annars dyrare objekt?

  Det är enbart korruption det handlar om och jädrigt trist att det inte finns bättre kontrollfunktioner än så här :(

  SvaraRadera
 13. Stockholms stads beslut att boka hotell för 40 miljoner ter sig i detta kontext som ett klokt beslut. Problemet är väl att det finns någon bortre tidsgräns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för man kan väl inte få besittningsskydd på ett hotellrum? :)

   Radera
  2. Jag skulle nog inte ta det för givet Josefin...

   Just det att det inte finns någon bortre tidsgräns gör ju att vilken lösning som helst riskerar att bli permanent och med det så bör man nog inte bli överraskad ifall besittningsrätt uppstår.

   Blir det en långsiktig lösning så innebär det att det lutar mer åt att köpa är den mest rationella lösningen.

   Radera
 14. Är någon förvånad? Allt går ut på att tvinga de etniska svenskarna att ge bort sin historia, sina tillgångar, sitt land, sin etnicitet och sin framtid till främlingar.

  SvaraRadera
 15. Detta beror inte på att Malmö kommun är klantiga. Vad detta handlar om är en mycket medveten strategi från stadens socialdemokrater. För varje lägenhet kommunen köper upp spärrar man möjligheten för en självförsörjande person som kan få lån i banken att flytta in (sådana tenderar att rösta borgerligt), istället bereder man plats åt en bidragstagare som troligtvis kommer rösta på det röda styret.

  Mängden kapitalstarka skall hållas på en lagom nivå, så många att det går att mjölka sköna skattekronor ur dem, men absolut inte så många att de får något att säga till om och kan hota makten.

  Att man sedan kan genomföra sin ondskefulla strategi med andras pengar är bara grädde på moset.

  SvaraRadera
 16. Det går alldeles utmärkt att lösa det genom att avtala bort besittningsskyddet (ex 4år via hyresnämnden) och utifrån det tidsbegränsa kontraktet.

  SvaraRadera
 17. Klart nyadeln måste ha förläningar. Sluta gnäll era snåla skattejon.

  SvaraRadera
 18. All animals are equal but some are more equal than other...
  Eller precis som i de gamla öst-staterna med ett "frälse"...

  Per-Albin skulle snurra i sin grav..

  SvaraRadera
 19. De är ju bara främlingar i början , tids nog är de dina svärsöner och barnbarn .. bara att vänja sig vid tanken .. går man tillräckligt långt tillbaka är vi alla Evas barn från den första utvandringen

  SvaraRadera
 20. Duger verkligen sjöutsikten från lägenheterna på bilden till våra lycksökare?

  SvaraRadera
 21. Starka signaler till omvärlden ! Det är fantastiskt smart marknadsföring om vi nu vill att ALLA flyktingar som kommer till EU skall söka sig till Sverige. Vill vi att alla kommer så ger vi dem 5-miljonerslägenheter med havsutsikt i Gudarnas Hemvist, vill vi att ingen kommer så inhyser vi barnfamiljer i pensionerade byggbaracker i gamla nedlagda militärläger (av typen dubbla taggtrådar runt basen). Vill vi minska antalet ensamkommande barn så sätter vi kamoflageuniform på dem och varannan dag får de laga vägar, kantstenar och annan infrastruktur i städerna (Ok, jag vet att det behövs proffs för den uppgiften, men ni förstår hur jag tänker). Just bilden på uniform skickar budskapet att det kan vara en dålig idé att komma till Sverige. Men, att säga som jag säger nu är väl inte politiskt korrekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla nyankommande invandrare borde tvångsanställas av staten för enkla trista skitjobb: rensa vägrenar, röja sly, sopa gator etc. Lönen är socialbidraget. Borde sålla agnarna från vetet och skicka rätt signaler.

   Radera