Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-12-19 10:42

BNP-beräkningarnas magiska matematik

Hur kan årets BNP-tillväxt per kvartal om 0.4, 0.6 och 0.5 procentenheter ge en BNP-tillväxt på 3.7%? Detta är BNP-beräkningarnas magiska matematik. En ansats till förklaring följer nedan.
Svensk kvartalsvis BNP-tillväxt.
Det finns några till synes motsägelser inom BNP-beräkningarna. Allt nedanstående avser inflationsjusterad real BNP.

Årets tillväxt har per kvartal varit 0.4, 0.6, respektive 0.5%. Det borde ge en tillväxt på årets första tre kvartal om 1.004*1.006*1.005=1.01507 eller om man så vill 1.5% i tillväxt (vilket en naiv beräkning av 0.4+0.6+0.5 också landar på). Med samma tempo sista kvartalet bör man landa på 2.0% i tillväxt för helåret 2016.

Om man samtidigt jämför årets tre första kvartals BNP med samma kvartal 2015, dvs summan av BNP för de tre kvartalen respektive år, blir tillväxten en helt annan.

2015 var BNP för de första tre kvartaeln 3 066 042 MSEK och 2016 var BNP för motsvarande kvartal  3 180 001 MSEK. Det är en tillväxt på 3.7%.

Ett annat sätt att titta på BNP-tillväxten är att köra rullande fyra kvartal, dvs Q4 2015 - Q3 2016 och jämföra med tidigare rullande fyra kvartal. Då får man 0.6% i tillväxt senaste kvartalet och om man jämför mot samma fyra rullande kvartal innan erhålls 4.1% i tillväxt.

Jämför man så Q3 2016 med Q3 2015 får man 2.7% i tillväxt.

Samtidigt ligger regeringens prognos på 3.2% i tillväxt.

Hur går då en tillväxttakt på skattat 2.0% för helåret 2016 ihop med andra siffror som 3.7%, 4.1%, 2.7% eller 3.2%? Viss kognitiv dissonans uppstår här.

Svaret ligger i att tillväxten om 2.0% för helåret 2016 är korrekt mätt från årsskiftet. Men eftersom man när man jämför helår med varandra tittar på summan av den ekonomiska aktiviteten under året, så är inte utgångsläget från situationen vid årsskiftet, utan man jämför (i princip - detta är förenklat) ett medelvärde för 2015 med ett medelvärde för 2016, där medelvärdet för 2016 fått två kvartals extra tillväxt med sig.

Siffrorna för 2016 års helårstillväxt kan sägas få en boost av tillväxten under andra halvåret 2015.

Detta är som det ska vara och inget fusk med tillväxtsiffrorna, men det väsentliga är att tillväxten i år har stannat upp rejält, men det kommer inte synas i BNP-siffrorna för helåret.

Tredje kvartalet 2015 var tillväxten 1.2% mot 0.5% för 2016. Samtidigt ger dessa 1.2% alltså ett tillskott med högre ingångsvärde för 2016 och att tillväxten i princip halverats respektive kvartal (0.7->0.4, 1.4->0.6, 1.2->0.5) syns alltså inte i helårsredovisningen.

Men i praktiken har konjunkturen vikit och verklighetens folk och företag upplever inte alls samma tillväxt som motsvarande perioder förra året.

Sammanfattningsvis kan man säga att tillväxten i år blir ungefär 2.0%, men relativt 2015 kommer 2016 visa 2.5 - 4.1% i tillväxt.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Dessa siffror är alltså ett exempel på riktigt falska nyheter, som dessutom staten sprider? Najs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt då eller?
   Upprepas en lögn tillräckligt många gånger blir det en sanning som en msb-are sa nyss,utan att källhänvisa sitt uttalande till Goebbels...😂

   Radera
  2. Mmjepp.

   Detta är ren propaganda för att hålla uppe bostadsbubblan och aktiemarknaden.

   Radera
 2. Tänk att BNP växt så bra trots stor migration hösten våren 15-16.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore ju extremt illa om BNP inte ökade med en ökande befolkning. Sen kan man leva fint på kredit tills räkningen kommer.

   Radera
  2. Trots? Det är ju "tack vare". Massa ekonomisk aktivitet (ger plus på BNP) men ingen nytta/glädje för medborgarna. Precis på samma sätt som krossade fönster som lagas ger mer BNP men ingen nytta/glädje.

   Radera
  3. Invandring lyfter BNP även om ingen av invandrarna befinner sig i arbete, pengar tas fram eller lånas till deras behov och det skapar ekonomisk aktivitet kortsiktigt, kommer majoriteten i riktiga arbeten så bör man få en ökad tillväxt så det klarar även en tillväxt per capita, kommer flertalet ej i riktiga arbeten ser framtiden mindre lysande ut, fria luncher är tyvärr sällsynta.

   Radera
  4. Nästan 50 procent o Sverige arbetar och betalar skatt. Varav 180000 får sin lön suventionerad eller helt betald med skattemedel. Så det är ingen fara, vi klarar oss bra.

   Radera
 3. Anna Kindberg Batras utspel idag måste du ju bara skriva om!

  SvaraRadera
 4. En stark BNP tillväxt är oftast förknippad med en stram penningpolitik från landets centralbank, med en relativt hög ränta, för att hålla inflationen under kontroll. En hög ränta attraherar samtidigt ännu fler investerare till landet (eftersom räntan brukar vara högre än andra länder med längre BNP tillväxt).

  Surt sa räven.

  SvaraRadera
 5. Rätta mig om jag har fel men är inte elektorssystemet snarare konstruerat i syfte att låta sydstaterna behålla delar av sin "peculiar institution" efter att man torskat militärt mot liberalerna i Norr. Allstå de tidigare slavarna fick rättigheter men deras tidigare ägare behöll all makt. På pappret fick slavarna frihet men i praktiken segregation, rättslig diskriminering och övergrepp från en rasistisk poliskår.

  Sverige är ingen statsfedration och har aldrig varit det och varför vi skulle ta över valsystem skapat för gynna gamla slavägarfamiljer är för mig en gåta.

  SvaraRadera
 6. I västsverige är konjukturen stark.
  "– Det jag ser just nu är att vi har en stark konjunktur i Västsverige och vi ser inte någon avmattning inför 2017. Tvärt om finns det mycket kapital till spännande nya bolag, säger Sara Wallin.
  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem fan är Sara Wallin? Borde man veta det?

   Radera
  2. Är inte hon kändis på ALMI? Ett av de korrupta skattehålen i Sverige. De tar dina pengar och ger till andra kompisar och tjänar duktigt på det.

   Radera