Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-12-07 19:23

Biodödaren - Hollywoodfilmer till iTunes-uthyrning efter två veckor

En riktig biodödare kan vara på väg att lanseras. Enligt uppgifter till Bloomberg kan Apples tjänst iTunes komma att få hyrrättigheter från de stora filmbolagen inom två veckor från biopremiär. Priserna kommer förstås att vara helt annorlunda än för ordinarie uthyrning, men detta är potentiellt en biodödare.
Bloomberg uppger att det handlar om Hollywoodfilmer från 21:st Century Fox, Warner Brothers och Universal Pictures.

Filmerna ska bli tillgängliga för att hyra på nätet redan två veckor efter biorelease via iTunes hyrtjänst och då prissättas i intervallet 25 - 50 USD, antagligen 250:- till 500:- SEK. Kort sagt vad biobiljetter för några personer, t ex en familj, kostar idag.

Därmed ges alltså möjligheten att ganska omgående se en film en gång (eller flera gånger på 24 timmar om det är tänkt att annars fungera som iTunes hyrtjänst) hemifrån, vilket torde vara en självklar tjänst i en digitaliserad bredbandsvärld.

Det är dock en potentiell dödsstöt för biograferna, som lever på sina idag tre månaders exklusivitet. Samtidigt är det en potentiell skjuts för leverantörer av lite mer kvalificerad utrustning för att se på film hemma.

Förhandlingarna är dock inte klara än, men det väsentliga är att filmbolagen nu alltså ser över möjligheten att släppa film för uthyrning ganska omgående. Med de angivna prisnivåerna kommer man inte konkurrera med eftermarknadens försäljning eller uthyrning, men väl kapa ett antal mellanhänder och nå ut till de som av olika anledningar har svårt att gå på bio, t ex stressade småbarnsföräldrar som nu kommer kunna se Hollywoods block-busters nästan samtidigt som sina bekanta.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Har otroligt svårt för de storfilmer som släpps nu för tiden, vet inte varför. Känner mig som en pretentiös rövhatt när jag bara går och ser obskyra utländska filmer på "konstiga" biografer, men klarar inte av transformers 32 eller vad som för tillfället visas på sf. Netflix egna produktioener håller även 100 gånger högre nivå än valfri hollywoodfilm på bio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från att varit bionörd delux har jag blivit helt avtänd på bio numera. SÅ jag kan förstå dig. Netflix etc.. är OK. Men få serier eller annat man fastnar för. Det mesta känns som recycling av a) grekiska teman b)Ally McBeal c)fantasy och det nyaste var väl att det här och var äntligen sattes tänder i mer seriös sci-fi/cyberpunk/etc men som vanligt med risk för att missa det riktiga innehållet*.

   Det trista är att när man missar det riktiga innehållet leder det till att oinformerade tittare tycker lite att "nu kan vi det här" (känns som det iaf) men det blir mer att det handlar om det yttre skalet.

   Gnäll slut.

   Radera
 2. Bra! Då kan biograferna snabba upp omsättningen och avverka flera filmer. Som det är nu kanske det går en eller två filmer som är värda att se, och man får vänta i månader innan det kommer något nytt, vilket sänker intresset för att ens titta efter om det har kommit något nytt. Jag tror att det skulle öka benägenheten att gå på bio om det var större omsättning på filmer.

  SvaraRadera
 3. $50 för att hyra en film? Knappast en biodödare, tar man bort en nolla kanske.

  SvaraRadera
 4. De borde prissätta det lägre för att verkligen konkurrera ut bion. Som ett räkneexempel kanske de antar att 2,5 personer kommer se på filmen vid hyrning, det motsvarar 330:- i biobiljetter. Filmindustrin lär inte se mycket mer än en hunka av detta om ens det. Ska de hyra ut genom iTunes och liknande så lär de behöva hosta upp 15-20% (Apple och Google lär vara villiga att kapa sin cut för en premiumprodukt) och kan således gå ner till 150 - 200:- och fortfarande tjäna på varje kannabaliserad biografkund. Och då räknar man inte ens in att kunden får en sämre produkt i form av bild och ljudupplevelse (ja, vissa kan fortfarande överleva i samma rum som andra människor vilka ibland hostar eller prasslar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu klantade jag till det direkt och räknade på 3x110 = 330 istället för 2,5 men idén håller. Lägre pris kommer fortfarande ge ett plus i slutänden förutsatt att de kanabaliserar biobiljetter

   Radera
 5. Biograferna klarade av (och ökade?) fildelningen. Tror inte detta kommer ta död på dem.

  Fildelningen dödade i princip video-marknaden och detta blir väl spiken i kistan. (DVD/BluRay försäljningen).

  SvaraRadera
 6. Vad trevligt, så vi kommer få högkvalitetsrippar efter tre veckor från release... på våra torrentsidor menar jag då.

  SvaraRadera
 7. Den riktiga biodödaren är fortfarnade VR-porr. Det kommer inte finnas några par kvar som vill gå på bio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gördu på bio egentligen?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja, verkligen, som gbd crvx sade.

   Radera
 8. Biomoms från 6-25%,alice är kanske inte ens i lådan bland dom oslipade.
  Nä,jobb ska skattas duktigt och kanske kan det bli ett äkta hittepå för den fd biomaskinisten.

  SvaraRadera
 9. Biodöden har redan inträffat för 25 år sedan.

  Sverige har många ensamhushåll ( I Stockholm visst 45%) Dom kommer att fortsätta få på bio med andra singlebekanta, då och då. Biljetten kostar då 85:- istället för 250:-

  SvaraRadera
 10. Är det verkligen exklusiviteten som gör att bio går runt? Är det en ny film jag vill se så ser jag den på bio för upplevesen skull, skulle aldrig fall mig in att hyra den och se den på hemmabion då. Eller ja, hyra film öht känns rätt overkligt för mig. Men möjligheten till bra piratkopior i ett tidigt skede är nog ett värre hot isf.

  SvaraRadera
 11. Det vore helt underbart om det här gick igenom. Det skulle ju dock innebära att de flesta helt sonika laddar ned filmerna mha torrents.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör folk redan.

   Nu kan man iaf. göra rätt för sig och betala de som har gjort filmen.

   Radera
  2. Men dom skulle antagligen komma i bättre kvalitet som torrents fortare.

   Radera
 12. KAn de streama i 2.5-4-8K för samma peng om linan tillåter det utan en massa för onödiga korkade IT-krav som Skylake cpus (som kommer nästa år) så blir det också väl en Netflix/Viaplay konkurrent på riktigt väl?

  SvaraRadera
 13. Den här typen av tjänster kommer ju dock släppas i första hand i USA, så den svenska marknaden kommer inte påverkas inom de närmaste åren iaf.

  SvaraRadera
 14. Äntligen. Hoppas de har vett att släppa globalt och till det lägre priset i intervallet. Som det är idag finns det bara torrents och piratkopiering, om man vill se hemma eller inte har biograf i närheten.

  SvaraRadera
 15. Skulle inte säga att hotet kommer från själva tjänsten. Hade inte nyttjat den istället för bio, utan bara när bio ändå inte var ett alternativ för mig. Ser inte vilka som annars hade sett filmen på bio som ska nyttja tjänsten, det blir mest för olika människor som annars inte hade sett filmen fören senare.

  Hotet kommer snarare ur att det då tidigt kan finnas högkvalitativa nedladdningar. Det kan nämligen få mig att skita i att se en film på bio.

  SvaraRadera
 16. "bio-dödare" är Hollywood själva som producerar nästan uteslutande skit nuförtiden, uppföljare på uppföljare av hjärndöd action med seriefigurer.

  SvaraRadera