Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-12-06 16:37

Bilsmuts of New York

Tillbaka från USA kan man konstatera att ibland är yta allt. Och som ständigt gående i USA:s fotspår så är vi väl snart där också, om det inte redan skett. Låt oss exemplifiera detta med målad smuts på en SUV.
Hårt pimpad SUV på Midtown Manhattan. Med målade lerstänk utan koppling till verkligheten.
Vad är mer yta än bilen, speciellt i bilens förlovade hemland USA? Likt i Sverige förmedlar bilen så mycket information om ägaren - statusmarkering, intressen med mera. Kanske därför Chevrolet Suburban i svart med tonade rutor är så populär i Midtown Manhattan New York?

Det finns aningslösa personer som gnäller över SUV:ar eller crossovers i Sverige, men även en Volvo XC90 framstår som liten i jämförelse med en Suburban, som antagligen kan inredas med både soffgrupp, kök, dubbelsäng och badrum. Och bara namnet gör det extra ironiskt att denna bil hittas överallt inne i New York Citys stadskärna.

Fast priset togs ändå av en mycket hårt pimpad SUV, med målat lerstänkt. Se ovan.

För er som inte vet hur det ser ut när man faktiskt kört i lera eller ens på en grusväg, så är en liten hint följande: HELA bilen är smutsig, speciellt däcken. Och smutsen blir inte snygg bågformad stänk, utan en sorts grå-beige smuts som täcker allt på bilen under en viss höjd. Plus sporadiskt förekommer på resten av bilen.

Ovanstående bil är skinande ren, trots den moderna innefärgen anti-metallic. Men råkar ha omsorgsfullt målade skvättmärken av lera, inklusive i och utanpå hjulhusen. Fast däcken är skinande rena.

Så som nedan ser korrekt SUV-patina ut, efter några timmars lervägar upp till en av de byar i Europa som hävdar att de är Europas högst belägna permanent bebodda plats, Ushguli i Georgien. Bakom ratten duon Margit Richert och Thomas Engström. Speciellt den av dem som har körkort.
Autentisk SUV-smuts med Margit & Thomas i Georgien.
Mer autentisk SUV-smuts med Thomas Engström bakom ratten.
Även NYPD har förstå SUV:ar, precis som polisen i Georgien, utifall att man måste förfölja buset ut på den där leriga bergsvägen, som endast är farbar delar av året.

NYPD behöver helt klart SUV:ar för att klara terrängen.
Å andra sidan får tydligen SUV:arna ibland en bebis. Får plats i bagaget på en Suburban.
Å det tredje så verkar man ha svårt att införskaffa en enhetlig fordonspark hos NYPD.
Som man ser ovan lyckas inte ens polisen ha smutsiga bilar. I själva verket så är till synes alla bilar på Manhattan blänkande rena. Om man nu inte skaffat matt anti-metalliclack och målat dit smutsen.
Ett urval av smutsighetsgraden hos bilar på Manhattan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Sluta posta bilder på Lada Niva. Man blir ju sugen på köp direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst jag inte postar bilder på hur man lagar den med en kombination av eltejp och buntband.

   Radera
  2. Till gamla Vaz Lada / Niva följde det på sin tid med en halv verkstad med olika verktyg etc. Domkrafter, trettio-elva olika sorters hylsnycklar mm.

   På de allra första årsmodellerna i Sverige fanns det även ett hål i främre kofångaren för den i bagaget medföljande STARTVEVEN !!

   Det gällde att vara förberedd / "preppad" när bilen behövde lite "service" på vägarna i taigan ju !

   Radera
  3. Hade vev till min vaz 1300 sedan av 1984 års modell...

   Radera
 2. Aggh, världen har blivit FÖR postmodern. Mitt huvud klarar inte längre att reda ut alla dessa simulacra och hyperverkligheter. Dags att ansluta sig till den nytraditionalistiska och modernismpuritanska rörelsen. Sitta bredbent på bussen, äta kött, hylla på Putin, osv. Kanske får bli en tur till Ushguli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver bara åka till Nevesinje i Republika Srpska, Bosnien för att få dessa vibrationer! På bycafeet hänger Putins foto på den plats där tidigare Tito hängde och man kör omkring i egenhändigt reparerade gamla Golf Diesel Mk1 o Mk2 Dieseln kostar 6,50:-/l och man äter kött.. Man är heller INTE vegan eller laktosintolerant 1!

   Radera
  2. Ah, vilken mening. Simulacra och hyperverklighet.
   Undrar om Kristeva och Focault hade blivit stolta, eller inte.

   Radera
  3. Äntligen någon som vill ansluta sig till oss reaktionärer.

   Status quo ante!

   Radera
 3. Taxibilarna må vara blänkande på ytan, men inuti kan det vara riktigt skitigt. Iaf min upplevelse därifrån.

  SvaraRadera
 4. Hur många skyttesoldater får plats i en sån?

  SvaraRadera
 5. Den här årstiden behöver man inte måla smutsfläckar på bilen, kanske finns det ett par rena fläckar efter lite körning på grusvägen.

  SvaraRadera
 6. Får vi se några bilder på "NYPD:s förstärkningsvapenbeväpnade insatsoperatörer" som du skrev om för några dagar sedan?

  SvaraRadera
 7. En "skitig" militär-SUV vill förstås ge sken av att man varit ute och försvarat landets fri- och rättigheter med vapen i hand som en riktig Cowboy ! ;-)

  Mot kommunister, Viet-Cong, miljömuppar, islamister och intellektuella på östkusten... ;-)

  SvaraRadera
 8. Även i Göteborgs innerstad har jag sett att det blivit "mode" att köra omkring i stora SUV, Porsche , dyrare AUDI etc. med matt svart lack eller dito matta militärgröna färger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matt lack är en sak, nu pratar vi om att måla dit smuts.

   Radera
  2. Samma typ av "mode"... ;-)
   Även om att _måla_ dit smuts på en mattlackad yta är lite over-kill..

   Radera
 9. Ang NYPD:s fordonspark: En släng av LOU skulle göra underverk för en mer enhetlig och stilig uppställningsplats (med tanke på blandningen antar jag att upphandlingsreglerna ser annorlunda ut i USA).

  SvaraRadera
 10. Man kan köpa sin Chevrolet Suburban med "Texas Edition" men så är den också "built on tradition"!

  Includes:

  Texas emblem
  Keyless entry with push button start
  Heated second row power-release 60/40 split-bench seats
  Outside heated power-adjustable, power-folding mirrors
  Power-fold third row 60/40 split-bench seats
  Memory power tilt-and-telescopic steering column and heated steering wheel
  Wireless charging1
  Hands free power liftgate
  Fog lamps
  Front and Rear Park Assist2
  Rear Cross Traffic Alert and Side Blind Zone Alert2
  Body-color trailer hitch closeout in the rear fascia
  Additional 9 months of SiriusXM® Radio3 service
  Black roof-rack cross-rails

  http://www.chevrolet.com/suburban-large-suv/specs/trims.html#

  SvaraRadera
 11. Tankade i Rinkeby samma dag,men tidigare på dagen, som "de oacceptabla"(citat Ibrahim Baylan) dödskjutningarna inträffade, En Toyota gled in på macken med påmålade skotthål. Samma sak som Jeepen ovan, fast tvärtom. F.ö. vill jag också ha en Suburban. XC90? Kinesbil..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tåjåta... Dödssynd Bruchan !!

   Radera
 12. Jag kan tänka mig att min nästa bil blir en bränslecellsbil. Med tank både i Sandviken och Arlanda skulle det fungera bra.

  SvaraRadera
 13. Sverige är oerhört mycket ytligare än USA, och det lär inte förändras i första taget. Det skulle vara om de blev kollektivt efterblivna helt plötsligt.

  Huruvida Sverige kommer ha deras jättebilar vettefasen.. det tror jag faktiskt inte. I USA blir det en slags konkurrens, likt träd som växer sig höga för att trädet bredvid växer sig högt och snor all sol. När man kör en liten bil i CA inser man snabbt att man mer eller mindre skulle försvinna vid eventuellt krock; olyckan kanske inte ens observeras.

  Vi skulle såklart kunna ha samma kamp om att vara störst här också, det är bara det att stora bilar inte är ett dugg effektivt och vi har kommit så långt i utvecklingen av den medvetenheten nu att jag inte tror det blir riktigt samma konvergenser. Tack vare att Sverige var lite sena med att börja tävla om bäst bil tror jag faktiskt landet lyckligtvis slapp de riktigt stora bilarna.

  SvaraRadera
 14. Vad innebär anti-metallic? Metallic innebär ju att färgen innehåller små metallflagor som reflekterar ljuset - innebär anti-metallic att färgen innehåller flagor av något extremt ljusabsorberande material, typ RAM för synligt ljus snarare än radarvåglängder?

  Men i övrigt håller jag med dig. Som modellbyggare är jag inte imponerad av "vädringen" på jeepen. Då är den Georgiska SUV:ens vädring mer intressant.

  Stridsfordon kan ha rätt intressant nedsmutsning. Dels kan de vara smutsigare ovanpå än undertill, då smuts gnids av mot vegetationen samt tvättas av i lerpölar, dels kan det stänka åt "fel håll" när lera som följer med banden upp där bak kastas snett framåt när det passerar spännhjulet eller drivkransen längst bak på fordonet.

  SvaraRadera