Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2016-12-26 09:53

Assange: Ryssland har ett öppet och fritt debattklimat

Wikileaks förgrundsfigur Julian Assange har äntligen förklarat varför man aldrig släpper något om Ryssland. Det beror helt enkelt på att det öppna och konkurrensutsatta media- och debattklimatet i Ryssland är så bra att Wikileaks inte behövs.
"In his interview with la Repubblica, he said there was no need for WikiLeaks to undertake a whistleblowing role in Russia because of the open and competitive debate he claimed exists there.
“In Russia, there are many vibrant publications, online blogs and Kremlin critics, such as [Alexey] Navalny, are part of that spectrum,” he said. “There are also newspapers like Novaya Gazeta, in which different parts of society in Moscow are permitted to critique each other and it is tolerated, generally, because it isn’t a big TV channel that might have a mass popular effect, its audience is educated people in Moscow. So my interpretation is that in Russia there are competitors to WikiLeaks.”"
Så var det med den saken.

Den som tidigare tvivlat kring var Assanges och "oberoende" Wikileaks lojaliteter ligger och varifrån de får sin finansiering, och varför de enbart släpper starkt vinklade och felaktigt citerade uppgifter om USA (men ingenting om Trump) har nu facit i svart på vitt.

Ryssland är klassad som en av världens hårdaste diktaturer i ansedda The Economist demokratiindex. Landet är värre än Kuba, Vietnam och Vitryssland och i nivå med militärdiktaturer som Egypten.

Listan över mördade journalister i Ryssland hittar ni här. Det enda öppna med ryskt debattklimat är de blödande såren från skottlossning eller knivhuggningar.

55 kommentarer:

 1. Kan ju förklara hans utsökta smak/val? av partner i Sverige.
  Att krypa till kojs med en gotländsk socialistisk prästdotter måste ju klassa killen ganska lågt...
  (undrar varför det klirrar i glasrutorna när jag skrev det där? Kanske jag var likadan en gång? )
  Fast, Gud förbarme, ej samma donna för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den händelsen borde vara definitionen av vad som kallas kamikazek**ll?

   Radera
 2. Men snälla Lars, skulle detta vara en nyhet?

  Alla driver sin form av en agenda, även du.

  Lär dig leva med det.
  Det har jag gjort.

  SvaraRadera
 3. Vad Wikileaks rapporterar om beror på vad de får för läckor. Inför årets val läkte det från underrättelsetjänster i USA som är trötta att jobba för annat land än vad man trodde från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de säger ju själva att de sitter på en massa eyska läckta dokument också, som skulle publiceras. Tydligen är det något som hindrar dem från det.

   Radera
 4. Ja Wikileaks har ju lite lätt slagsida åt att kritisera USA :)

  Problemet är väl att dom sålts in som oberoende vita riddare och nu efter USA valet vet vi ju på ett ungefär vilken agenda dom har.

  Tror inte en sekund på att västliga källor läckte till dom för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte en sekund på att västliga källor läckte till dom för övrigt.

   Du kommer ändra dig
   Tänk på att vinnaren i ett krig är också den som vinner informationen. Då Saudiarabien åkt på pumpen i Syren börjar det sippra ut en hel del och det kommer mer och mer hela tiden

   Radera
  2. Aha. Så, eftersom USA besegrade Saddam så tycker alla det var ett bra krig?

   Radera
 5. Martin, snälla berätta hur det egentligen ligger till.

  SvaraRadera
 6. Det här gränsar till Fake News Cornu. Den som påstår att Assange hyllar ryssarna är The Guardian. I citatet som anförs som "bevis" påstår Assange enbart att avvikande åsikter tolereras så länge få läser dem (implikationen som följer på syftning till TV).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till originaintervjun: https://www.google.se/amp/www.repubblica.it/esteri/2016/12/23/news/assange_wikileaks-154754000/amp/

   Radera
  2. Och det Cornu och TheGuardian utelämnade:
   ...***and no WikiLeaks staff speak Russian***, so for a strong culture which has its own language, you have to be seen as a local player. WikiLeaks is a predominantly English-speaking organisation with a website predominantly in English. We have published more than 800,000 documents about or referencing Russia and president Putin, so we do have quite a bit of coverage, but the majority of our publications come from Western sources, though not always. For example, we have published more than 2 million documents from Syria, including Bashar al-Assad personally. Sometimes we make a publication about a country and they will see WikiLeaks as a player within that country, like with Timor East and Kenya. The real determinant is how distant that culture is from English. Chinese culture is quite far away".

   Radera
  3. Dom kan läcka om östtimor alltså, där Tetum är det vanligaste språket. Men dom kan inte läcka om Ryssland pga språkproblem? Låter liiiite krystat kanske?

   Radera
  4. Kom nu inte med fakta, Ben Dover.

   Radera
  5. Har du fått frigång Ben?

   Radera
  6. @bendover De pratar portugisiska på Östtimor, vilket de som kan portugisiska, spanska och italienska kan läsa rätt obehindrat. Men halmgubbat är alltid trevliga att dra till med när man inte orkat tänks eller argumentera. (Varför blev jag fö inte kallad rysstroll nu när jag brydde mig om att kolla hela Assanges uttalande i stället för att ägna mig åt att lita på statspropaganda?)

   Radera
  7. Nej, men att hitta någon som pratar ryska, som också är ett världsspråk och lärdes ut i hela östeuropa, det lyckades man inte med?

   Radera
  8. Tja varför inte maila assange och fråga?

   Radera
  9. Nä.

   according to the 2010 census, 36,7% of respondents aged 6 years and older (or 272,638 out of a total of 741,530) said they had “a capability in Portuguese.

   Det är alltså en minoritet som har nån som helst förmåga att tala portugisiska. I så fall kan jag ju hävda att i Sverige talar man meänkeli. Är det sant, tycker du?

   Radera
  10. För att påminna: jag skrev att både italienare och spanjorer begriper portugisiska ("lösa rätt obehindrat"). Jag påstod inte att de talade och skrev det flytande. Hur som helst är det en grupp av cirka 100 miljoner människor.

   Radera
  11. Fast när du säger "de pratar portugisiska på östtimor" och det visar sig att endast 35% gör det så framstår du ju inte som trovärdig. Men för all del kan du ju halmgubba om italienare.

   Radera
  12. @bend: "de pratar portugisiska" inte "alla pratar portugisiska". Du tolkar orden lite som du vill märker jag.

   Radera
  13. Assange säger att wikileaks inte får så mycket läckor från ryssland eftersom det finns wikileaks-motsvarigheter i ryssland som är mer etablerade i det ryska samhället och därför går visselblåsarna oftare till dem med sina läckor. Ingenstans säger han att wikileaks behövs i ryssland eftersom ryssland är så fritt och öppet och nice

   Radera
  14. Ok. Men då pratar de Navajo i USA. Är det inte konstigt att de hittar nån som kan det sällsynta språket så att de kan läcka om amerikansk politik?

   Radera
  15. Jo självklart är det konstigt att de intehittar nån Rysstalande, men Cornus ursprungliga postninge handlade om en nyhet som Guardian stenhårt vinklar till att nästan bli en fake News, som Vornu glatt vinklade vidare (som clickbait?) och som ledde till en extremt spekulativ diskussion på detta forum baserad på övertolkade och vantolkade faktum.
   Frågan är varför assange inte tycker Ryssland är intressant: hypoteser: 1) ryssarna litar ändå noll på myndigheterna så de skulle inte bry sig, 2) det finns ingen media att läcka till (vilket ju i princip är vad han säger eftersom småsiter och blaskor som inte stör staten får hållas, medan tv är lika hårt censurerat och propagandistiskt som media i väst) och 3) det finns inget av intresse (dvs ev läckor bekräftar bara vad alla ryssar och västerlänningar ändå tror om ryssen) och slutligen 4) han är inriktad på väst eftersom han är oroad över de tydliga anti-demokratiska och censurivrande trender som de senaste runt 20 åren håller på definiera om alla tankar och åsikter som eliten/staten ogillar som hat etc

   Radera
  16. Glömde 5) han går ryssens ärenden

   Radera
 7. Visar hur mkt propaganda folk i väst är utsatta för. Att debattklimatet i Ryssland är betydligt mer öppet råder det ingen tvekan om. Här censureras ju precis allt som inte passar NWO-agendan.
  Det är bara att gå in på valfri ryska media.. Alltid öppna kommentarsfält. Alltid nedstängda i väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det absurda är att ryssarna och kineserna i lugn och ro kan sitta på sina bakar och se väst mellanösternfiera sig själva till ett moras av religiösa, etniska, sociala grupper i konstant strid med sig själva samtidigt som åsiktsfriheten är ett minne blott när orwellsk tankepolis omdefinierat alla tankar och uttryck, som den 0,1%iga eliten ogillar, som hat, mikrosggressivitet etc etc

   Radera
  2. Åh, lite härligt övermogna eurabia-hallucinationer förklädda till argument från killen som dillade om halmgubbar. Du vet uppenbarligen inte ett piss om Ryssland. Enligt Medvedev är ju Ryssland en del av den muslimska världen och Moskva innehåller fler muslimer än valfri europeisk storstad undantaget Istanbul.

   Radera
  3. Ja, exakt. Finns större andel muslimer i Ryssland (och Moskva) än i Sverige. Enbart i Moskva finns det väl fler muslimer än i hela Sverige.

   Radera
  4. Visste att det skulle ge napp--fast blev mera sansat än förväntat. Attans....

   Radera
  5. I Sverige är det 5% muslimer(på ca 10 miljoner).
   I Ryssland är det 6,5 % muslimer och Moskva har c 12 miljoner invånare.

   Med detta sagt så har det inte med % att göra utan antalet människor i Sverige VS Moskva.

   PS procenten i Sverige har säkert ökat en del bara senaste året.. Nu vet jag inte data uppdaterades nedan men antar att det % muslimer ökat snabbare i Sverige än i Ryssland sista åren.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_by_country

   Radera
  6. 2.5 miljoner muslimer i Moskva. Det är ca 20%.

   Radera
  7. De verkar hantera problemet till skillnad från Sverige.
   Har ju också uppmanat att inte leta i väst efter inspiration till hur man hanterar dessa saker :)

   Radera
  8. Kul att du tycker att en miljon illegala muslimska migranter i huvudstaden är att "hantera problemet". Är det en förebild menar du?

   Ryssland är också en av de största utländska rekryteringsbaserna för IS utanför Mellanöstern.

   Radera
  9. Martin, nu glömde du nämna dina reptiler från yttre rymden igen.

   Återigen en länk som bevisar varför du har fel, skynda skynda, är den borttagen är det ytterligare bekräftelsebevis på att du har fel och vi andra rätt. Lär dig nån gång.

   https://m.youtube.com/watch?v=ucaKGrUBOvsA

   Radera
  10. Ja det beteendet som tillåts i Sverige kommer du inte undan med i Ryssland. Har inte i närheten av Sveriges problem nånstans.

   Radera
  11. En ganska bra råd haha :)
   https://youtu.be/5uMQZnQR1TU?t=25s

   Radera
  12. Ja, men du kan lyssna lite på David själv här så slipper jag förklara för dig :)
   https://youtu.be/_Xz7La-HWyE?t=11m27s

   Radera
 8. Nu i den omvända världen så vill Trump benåda Assange. Assange är inte dömd? Så vad i benådningen består i är oklart, kanske slippa ramla framför en lastbil.
  http://www.express.co.uk/news/world/730637/Julian-Assange-Wikileaks-Donald-Trump-pardon-emails-Hillary-Clinton-US-election-2016

  Men Snowden vill han lönnmörda och det är tydligen ok att säga detta öppet. Men egentligen har Snowden och Assange gjort samma sak.
  http://arstechnica.com/tech-policy/2016/11/trumps-pick-for-cia-director-has-called-for-snowdens-execution/

  SvaraRadera
 9. Frankrike och Nederländerna har större andel muslimer än Ryssland och Ryssland ligger förövrigt nästa på samma nivå som Europa i helhet.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_by_country

  SvaraRadera
 10. Det är inget nytt att Wikileaks går Rysslands ärenden, USA vill ju låsa in honom och det är bevis nog :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går inte deras ärenden mer än nån annans. Släpper det de kommer över. Finns uppenbarligen mest gällande USA. Har släppt det som fanns om Ryssland tidigare o då klagade ingen. Så det säger en del att de vill låsa in dem :) Lär finnas mkt mer :)
   Roliga är också att de var domokraternas gullebarn tidigare.. enda tills de börja släppa dokument om Hillary haha :)
   Funkar alltid sådär.

   Radera
  2. Varför ljuger du, Martin?

   http://gizmodo.com/wikileaks-may-have-withheld-key-russian-documents-from-1786445992

   Radera
  3. Martin, återigen glömde du reptilerna från yttre rymden. Varför utelämnar du dem?

   Fråga till Martin: vilket form har jorden?

   Radera
  4. Ljuger om vad? De har släppt många dokument om Ryssland tidigare.

   Haha.. ja det som gizmodo påstår är ungefär lika trovärdigt som att Ryssland hackat valet. Finns inga bevis whatsoever för nåt av det där. En typisk desinformationskampanj. Inte första gången heller.. Finns många sånna sidor. Gemensamt för dem är att de inte har några som helst konkreta bevis för nånting.
   Det går inte att hitta på saker o sen använda det som bevis. Eller använda nåt som nån annan hittat på o hänvisa till det.
   Ungefär som snopes brukar göra.

   Radera
  5. Nejdå, de förklaras här..
   https://youtu.be/_Xz7La-HWyE?t=11m27s

   Radera
 11. Och där står Cornu med byxorna nere:

  https://theintercept.com/2016/12/29/the-guardians-summary-of-julian-assanges-interview-went-viral-and-was-completely-false/

  This article was amended on 29 December to remove a sentence in which it was asserted that Assange “has long had a close relationship with the Putin regime”. A sentence was also amended which paraphrased the interview, suggesting Assange said “there was no need for Wikileaks to undertake a whistleblowing role in Russia because of the open and competitive debate he claimed exists there”. It has been amended to more directly describe the question Assange was responding to when he spoke of Russia’s “many vibrant publications”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara Cornucopia, utan även The Guardian får härmed anses sälla sig till publikationer som publicerar falska nyheter.

   Vill dock säga till deras försvar att jag tror det är ofrånkomligt att olycksfall händer, däremot är det oseriöst och oförsvarligt att inte rätta sig själv när man har fel...


   Radera
  2. Nej, jag skriver "The Guardian skriver".

   Jag lägger ut dementier när det är något eget jag tagit fram som är fel. The Guardian har förtydligat (Assange stöder fortfarande Putin och Ryssland i förtydligandet som inte ändrar något i sak och Wikileaks vägrar fortfarande läcka något om diktaturen i Kreml).

   Du har kommenterat. Jag ser ingen anledning att göra något alls.

   Jag citerade The Guardian. Det står att jag citerade The Guardian.

   Radera
  3. Här har du förresten vad ryska enligt Assange oberoende media skriver:

   http://www.svd.se/ryska-medieagaren-vi-skulle-aldrig-kritisera-putin

   "Vi skulle aldrig kritisera Putin."

   Har jag fel i att Ryssland är en av världens värsta diktaturer enligt The Economists demokratiindex?

   Har jag fel i att regimkritiska journalister mördas i Ryssland? Har jag fel i att Wikileaks inte publicerar något om Ryssland?

   Radera
  4. 1. Nej

   2. Nej

   3. Nej (jag har iaf inte sett något)

   Men håll om med om det ironiska i att media som The Guardian som varnar för fake news har väldigt svårt att citera korrekt? Mycket underhållande.

   Radera
 12. ´Vad Assange faktiskt sa:
  "in Russia there are competitors to WikiLeaks, and no WikiLeaks staff speak Russian, so for a strong culture which has its own language, you have to be seen as a local player. WikiLeaks is a predominantly English-speaking organization with a website predominantly in English. We have published more than 800,000 documents about or referencing Russia and President Putin, so we do have quite a bit of coverage, but the majority of our publications come from Western sources, though not always. For example, we have published more than 2 million documents from Syria, including Bashar al-Assad personally. Sometimes we make a publication about a country and they will see WikiLeaks as a player within that country, like with Timor East and Kenya. The real determinant is how distant that culture is from English. Chinese culture is quite far away."

  Dvs, wikileaks saknar publiken i Ryssland, saknar resurserna att tolka ryska dokument, saknar ryska visselblåsare, och att ryska visselblåsare har bättre alternativ än wikileaks.

  Dina egna personliga påståenden om Ryssland ser jag inga fel i, tvärtom har du av allt att döma helt rätt.

  SvaraRadera