Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-12-07 08:20

Ännu en gripen för att fotografera skyddsobjekt i Bålsta

Ännu en man har gripits för att fotografera skyddsobjekt utanför Bålsta, denna gången en litauisk medborgare istället för en vitryss från Polen. Uppenbarligen pågår en omfattande rysk utvärdering av säkerheten kring ledningscentralen i Bålsta. Mannen ska tagit sig in på området och haft foton i sin digitalkamera. Och på ledarplats hos DI skriver en inflytelseagent att Sverige ska lyda Kreml, så Moskva inte blir sura och hämnas på Sverige.
Från en före detta skyddsobjekts ledningsplats, numera museumet Aeroseum.

"Försvarsmaktspersonal omhändertog i dag en person som hade brutit mot tillträdesförbudet vid en militär anläggning i Bålstaområdet. Den här personen är överlämnad till polisen, säger Jonas Svensson, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten."
4.8% av Litauens medborgare är etniska ryssar och 1.3% är etniska vitryssar enligt Wikipedia (som även anger 5.8% eller 1.2% på annan plats). Den polska medborgaren som greps för någon vecka sedan visade sig vara av sannolikt vitrysk börd och bodde med ett vitryskt efternamn vid gränsen mot Vitryssland. Återstår nu att se vad för namn och bostadsadress den litauiske medborgaren har när häktningsförhandlingarna blir offentliga. Etniska ryssar är vanligast i huvudstaden Vilnius, Klaipeda eller kärnkraftverkssatden Visaginas, men kan förstås bo även på andra platser. Avgörande är efternamnet, även om det kan vara på litauiska med ett s på slutet.

Detta är alltså andra gripandet på kort tid av fotografer i anslutning till eller inne på skyddsobjekt i närheten av Bålsta. Det måste förstås inte handla om ledningscentralen Grizzly, utan det kan också vara kringliggande sk annex, där inkommande eller utgående kommunikation hanteras.

Någon form av aktiv kartläggning pågår, kanske en kombination av kartläggning av svarstider och beredskap vid anläggningarna, samt dokumentation av aktuell utrustning och skyddsåtgärder samt bilarnas registreringsnummer och med det identitet på personalen, vilka inte framgår via Open Skies flygfotografering eller via satellit. Direkt krigsförberedande åtgärder.
Flygplatsledningsplatsen i Aeroseums bergrum är inte samma typ av ledningscentral som i Bålsta.
Samtidigt skriver inflytelseagenten Frida Wallnor på ledarplats hos Dagens Industri att Sverige ska ge upp och kapitulera för Kremls vilja, då vi ändå inte har en chans att försvara oss mot Ryssland.
"Men den stora frågan är vad man tror att ryssarna egentligen kan åstadkomma under de månader arbetet i Slite skulle pågå som de inte redan är kapabla till.Regeringen bör också tänka på hur ett nej skulle mottas i Moskva. Det skulle sannolikt ses som en provokation, vilket vore olyckligt med tanke på det pågående försöket att återupprätta konstruktiv dialog mellan länderna. Ett sådant agerande kan leda till ryska hämndaktioner, exempelvis mot svenska energiprojekt runt Östersjön."
Wallnor har tidigare jobbat som analytiker på Högkvarteret under den strategiska blackoutens eviga fred, varefter hon jobbade åt Swedbank och sedan som analytiker åt en japansk bank i London, där t ex Kremls gasbolag Gazprom har kontor.

Att Dagens Industri går Kremls och Nordstreams ärenden på ledarplats är känt sedan tidigare, men sällan har det varit mer uppenbart än i Frida Wallnors ledare. Sverige ska alltså kapitulera för Kremls vilja för Moskva kan bli sura och annars genomföra hämndaktioner mot Sverige.

Nordstream I används inte till full kapacitet, och de befintliga gasnäten från Ryssland till Europa går inte heller till full kapacitet. Nordstream II är alltså helt onödig, annat än för att Ryssland ska kunna använda sitt gasvapen för att sätta press på bland annat Ukraina, Vitryssland och Polen.

Lämnar vi verkligheten så råkar av en ren slump redan Dagens Industri figurera i min kommande roman Höstsol, som släpps i september. Wallnors inlaga leder inte till en enda omskriven rad i boken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Det var hemskt vad intressant just etniciteten var nu då?

  Vanligtvis brukar ju hänvisningar till etniciteten på en gärningsman raderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kunde lika gärna varit en etnisk svensk!

   Radera
  2. Åh jag glömde. Men framförallt var det säkert en man. Så det så.

   Radera
 2. Hon har en poäng i sin artikel att det rör sig om en begränsad tid under vilken det är osannolikt att Ryssland vidtar militära åtgärder. Samtidigt kan Sverige kräva inspektionsrätt som en del i avtalet och ha permanent baserade observatörer av "miljöskäl"
  Då försvinner överaskningselementet.

  Vi måste också kunna kräva inspektionsrätt av ev. Serviceanläggningar till havs på internationellt vatten.

  Sedan är det inte Sverige som skall bestämma om Tyskland och EU vill göra sig än mer beroende av rysk gas.

  För det är häri den springande punkten ligger och som tidigare påpekats både på bloggen och andra ställen är Sverige och EU helt beroende av rysk energi och än mer sedan Tyskland beslutade sig för Energiwälte.

  Nordstream är enbart för att minska transitländernas påverkan på rysk export.

  Man ser inte skogen för alla ryska träd ...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte vi ska lämna en lucka till att låta Kreml använda ekonomiska påtryckningar till precis vilka de vill hur som helst. Söndra och härska. För det är ju det ledningen handlar om, inte affärer eller energiförsörjning.

   Radera
 3. Äh, de ha nog bara spelat Putinmon-go.

  SvaraRadera
 4. "Etniska ryssar är vanligast i huvudstaden Vilnius, Klaipeda eller kärnkraftverkssatden Visaginas, men kan förstås bo även på andra platser. Avgörande är efternamnet, även om det kan vara på litauiska med ett s på slutet."

  Jag tycker dock att detta är v mindre intresse, om vi nu ska gå efter att Ryssar är OK men inte den ryska staten.

  SvaraRadera
 5. Det verkar som om ryssarna har en plan B, att dra en ledning till Turkiet som eventuellt skulle förlängas till Europa. Det skulle ju också kunna vara ett hot mot Europas säkerhet.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/12/07/ryssland-hoppas-pa-finskt-byggtillstand-nord-stream-2

  Det har nu skrivits mycket i tidningarna om hotet som beskrivs i detta blogginlägg, hoppas att regeringen tar detta till sig.

  SvaraRadera
 6. Är naturen verkligen så vacker vid Bålsta en vinterdag? Har försvarsmakten satsat på en trevlig vinterträdgård som lockar turister? :)

  SvaraRadera
 7. Wallnor kanske är lättpåverkad, hon imponerades ju av amerikansk politik 2014 enligt http://www.dalademokraten.se/dalarna/sater/london-nasta-for-frida

  Intriger i politik är intressant säger hon:

  "– Även om svensk politik har fått ett uppsving den senaste tiden, med allt som har hänt, så är jag mest intresserad av amerikansk politik. Det är mer intriger där och amerikansk politik har inverkan på hela världen, säger Frida Wallnor."

  Lättpåverkad? Angående jobbet på Nomura, ur samma artikel:

  "Sökte du jobbet eller kontaktade de dig?
  – Jag fick en förfrågan och blev extremt smickrad."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är ju från Säter, men jag letade lite drag av Sunnansjö? Långsökt men 2008 skrev hon så här.

   "Till skillnad från Obama är McCain en tvättäkta amerikan, med ett förflutet som krigsfånge i Vietnam och som pilot inom flottan."

   http://www.dt.se/spannande-host-stundar

   Radera
  2. Körde fast på Cornucopias text "inflytelseagenten Wallnor". Har han fog att säga det eller är det bara vinklat?

   Hittade en till grej hon skrev, om Trump. Även om rubriken säger "Trumps politik har tyvärr framtiden för sig" så kan det ju vara sättarens val. I texten ser jag inte nåt tydligt spår av att hon tycker det var synd om han vinner (skrevs innan valet). Dessa två klipp kan däremot tolkas som motsatsen?

   "Trots ett starkt startfält med 17 kandidater lyckades populisten Trump ta hem partiets nominering – dessutom på ett övertygande sätt."

   "Och att detta händer just i år, när den amerikanska ekonomin går förhållandevis starkt, talar för att behovet av politiker som Trump inte kommer att försvinna."

   http://www.di.se/opinion/frida-wallnor-trumps-politik-har-tyvarr-framtiden-for-sig/

   Radera
 8. Viktigaste orsaken till gasledning genom Östersjön är såklart den genomkorrumperade regimens ovilja i Ukraina att göra rätt för sig.
  De betalar inte och de stjäl gas.
  Inte heller har det blivit bättre sedan CIA och nazisterna tog över.
  Det är väl bra om vi kan hjälpa Ryssarna en smula, då har vi ju lite till godo när något annat dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att de inte betalar eftersom de inte importerar gas från Ryssland längre!

   Radera
 9. Måste vara en spännande natur som lockar så många från öst. Ser inte riktigt nödvändigheten att spana på plats. Det borde gå bra via överflygning/satellit. Platsen är längs inflygningen till Arlanda så det är väl bara för Aeroflot att gå lite ur kurs och ta fina bilder eller varför inte en enklare hobbydrönare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser inte aktuell säkerhet via satellit. Och du kan inte fotografera personalen och parkerade bilars registreringsnummer via satellit.

   Radera
  2. Den här typen av verksamhet är väl per definition konstant i sin omfattning. Man vill inte att den andra parten ska få förvarning av att man trappar upp aktiviteten. Jag tror nog att det är mer signalpolitik från antingen försvaret eller ryssarna, än att fienden smyger fram med bjällerklang.

   Radera
  3. De borde kunna placera ut en falsk basstation för GSM, de är väldigt kompakta och plocka alla mobiler som rör sig området. Det var väl sådana man hittade vid riksdagen för några år sedan.

   Radera