Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-12-15 07:18

Amerikanska styrräntan höjdes 0.25 procentenheter - diskutera i små grupper

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde sin styrränta med 0.25 procentenheter och signalerar om ytterligare och sannolikt tätare räntehöjningar framöver. Diskutera i små grupper vad detta får för konsekvenser bland annat för Sverige och om vi ser slutet på nollräntepolitiken?
Dagschart S&P-500.
De amerikanska börserna föll förstås under gårdagen, som konsekvens av högre räntor, som både ökar kostnaderna för företagen, samt höjer avkastningskraven för aktieägarna. Dock är börsnedgången än så länge bara ett litet hack i den aktuella uppgången, men antyder ändå att beslutet från centralbanken Federal Reserve inte var helt väntat.

Så vad innebär detta för svensk del? Kommer Riksbanken behöva följa efter eller ska man köra ett eget svenskt race med att försvaga svenska kronan maximalt? Det kan som bekant bli väldigt dålig stämning (tm) om svenska marknadsräntor börjar stiga. För i stort sett alla. Inte bara de som sitter med en tungt belånad bostad.

Diskutera detta i små grupper och återkom när ni fått ihop en interpretiv dansföreställning om det hela.

God morgon!

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Har egentligen inte så mycket att tillägga, är inte tillräckligt insatt mer än som lekman. Förstår dock att lattjo lajban-livet på bankerna är över nä snart för gemene fårk för räntorna kommer såklart inte ligga permanent på 1.5%
  Blir intressant att se hur låg-medelinkomsttagare ska ha råd med sina 3-4 miljonersvillor när räntan landar på runt 4%
  Får fortfarande höra kommentarer från folk på jobbet osv att om så sker måste staten gå in och hjälpa, kan inte tillåta att bostadsmarknaden kraschar osv. Jo för det är ju statens ansvar att rädda dumskallar som belönat sig långt över vad de mäktar med pga flera års julafton på räntemarknaden...
  Behöver en rejäl krasch nu och rensa lite. Hårt och trist för de som drabbas men det skulle de tänkt på från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore perfekt för oss med pengar på banken. Högre intäkter på kapitalet som inte är aktivt på börsen. Då kan man åter leva på kapitalet utan att behöva riskera det på börsen.
   Sen är det utmärkt om bostäderna blir lite billigare på exekutiv aktion.

   Eller hur?

   Radera
  2. Pengar på banken är ju bland det sämsta man kan ägna sig åt.
   Om man nu inte är en hängslen och livremsfanatiker.
   Eller är det någon som på fullaste allvar ser en kronförstärkning i närtid?

   Radera
  3. Ja det är bra med billiga bostäder sen. Som sagt det skulle folk tänkt på innan man gav 3.5milj för en 60-talskåk med renoveringsbehov till fantasiränta.

   Radera
  4. Det sägs att snitthushållet har 160 tusen sek på sina sparkonton.
   Det om något visar på skepsisen och kristänkandet vilket är i rak motsats mot demoniserandet av BLT som sker här.

   Radera
  5. Billiga bostäder sen?
   Finns hur mycket billigt som helst om man lyfter blicken och inte är låst av en arbetsgivare.

   Radera
  6. Pengar på bankkontot är väl ett sätt att visa att man är oberoende av andras välvilja. Vi har välstånd och kanske slut på konsumtionslust.
   Frågan är vad vi har för glädje av pengar eller prylar när omvärlden drabbas av katastrofer. Men hur kan vi hålla dessa behövande på avstånd?
   Vi gillar väl att vara jämlika?

   Radera
  7. Ja Stefan det finns billiga bostäder om man letar på landsbygden osc. Och? Är bostäder i tätorter och städer mindre sjukt övervärderade för det?

   Radera
  8. Nej, det är inte statens ansvar att "...rädda dumskallar som belönat sig långt över vad de mäktar med pga flera års julafton på räntemarknaden..."

   Däremot har vi en sociallagstiftning i detta land som i praktiken gör just detta. Om den villa man inte kan betala för inte är orimligt påkostad eller stor så kommer det allmänna att få betala i form av socialbidrag till denna familj så att de kan bo kvar. För vart skulle de annars ta vägen? Till en av de icke existerande hyresrätterna?

   Nej, om/när det smäller till så får alla skattebetalare vara med att betala.

   Radera
  9. Thomas

   Det beror ju alldeles på vart du befinner dig om det är "dyrt" eller "billigt". Sthlm är dyrt kontra Berlin. Lika bra att slå till direkt om man nu går i sådana tankar innan d-marken gör Tyskland dyrt igen.

   Radera
  10. @Stefan Östergren
   Eller är det någon som på fullaste allvar ser en kronförstärkning i närtid?

   Frågan är om Sverige tillåts artificiellt sänka kronkursen så som vi gör nu. Att vi fått frisedel för att förstöra vår valuta tror jag beror på att länder har fått order om att skydda dollarn. En dollar som börjar kollapsa gillas inte så andra länder har troligen fått order om att man inte skall kunna fly till deras valutor, därmed är det utspädning som gäller.

   Nu har trump vunnit och vad det ser ut som så ställer inte han helt upp på etablissemangets agenda. Då kanske man tar "en förlust". Om inte annat så borde man inse att den ändå inte går att undvika. Man kan inte späda ut valutor hur länge som helst

   Sker detta kommer andra länder säga till Sverige att ge fan i att sänka värdet på vår valuta för det är fusk

   Radera
  11. I princip bryr sig ingen om Sveriges valuta utanför Sverige så USA bryr sig definitivt inte.

   USA-s huvudbry är den kinesiska Yuanen ur konkurrenssynpunkt. Där kommer US och Trump ta i med hårdhandskarna och säga att nu är det färdiglekt.

   Radera
  12. Titta på den svenska stålindustrin och telekom.
   Utkonkurrerad av kinesiska företag pga en lågt värderad yuan.
   Tittar man enbart ur den aspekten är Ingves sänkning av SEK logisk.
   Problemet är att följderna av den svaga SEK-en har andra biverkningar.

   Radera
  13. @Stefan Östergren

   Klart de bryr sig. Även om vi fuskar ensamma och det kanske inte har jättestor påverkan på resten av världen så om vi skulle tillåtas att fortsätta fuska kan även andra länder peka på oss och säga "men de fuskar ju".

   Radera
  14. Dopad

   De flesta länder i västvärlden försöker sänka sina valutor så Sverige är inte unikt på något sätt.

   Radera
  15. Även yuan och yen försöker respektive land hålla nere kursen på så det är inte ett isolerat västfenomen.

   Radera
  16. @Stefan Östergren

   Ja de har gjort det men jag tror man har gjort det på order. Riksbanken förstör just nu Sveriges ekonomi i rekordfart, jag har i alla fall inte sett någon vettig förklaring som håller där det finns logik i negativa räntor annat än att man vill överföra stora värden från de som jobbar och sparar till de som äger.

   Radera
  17. Det är omöjligt att dra några definitiva slutsatser av de negativa räntorna i dagsläget. Facit kommer först om flera år.

   Sen att riksbanken sänker räntan på order från yttre makt (US) är en av de sämre konspirationsteorierna jag hört.

   Radera
  18. @Stefan Östergren

   Du får ursäkta men så svårt är det inte med ekonomi. Finns bara ett resultat av den utspädning av valutan som sker

   Radera
  19. Jo det är förbannat svårt med ekonomi och finans.
   Finns inga enkla lösningar och självklara svar.

   Radera
  20. Jag tror på en kraftig devalvering av Svenska kronan.
   Stefan och Stefan kommer nog inse att Sverige är inte konkurrenskraftigt längre i ett internationellt perspektiv, speciellt inom industrin, för att lönekostnaderna är så höga. En devalvering av kronan likt helikopterpengar är nog lättare att få genom än att förhandla ner lönerna med facken.
   En devalvering av kronan skulle också lösa den höga skuldsättningen av det svenska folket. Det kommer nog göra ont ett tag, i form av hög ränta, men när man gått genom stålbadet kommer nog Sverige kunna normaliseras både i bostadssektorn och arbetssektorn.

   Radera
  21. Ja så har det väl i princip alltid varit i Sverige.
   Höga löner löses med devalveringar för att rädda exportsektorn.

   Radera
  22. Kommer nog bli svårt för många outbildade arbetare i Sverige att klara stålbadet, eftersom deras jobb oftast är låsta mot den svenska marknaden samt hård konkurrens med flyktingarna vi importerat.
   Jag har väldigt svårt att måla upp en framtid utan kollaps.
   Sen NÄR Turkiet öppnar gränsen till Europa, samtidigt som Ryssland börjar röra på sig så spelar det här ingen roll.
   Självförsörjning och jaktlicens är en bra början. :)

   Radera
 2. Det dröjer (tyvärr) innan svenska räntor stiger pga stagnationen allmänt i Europa. Priser och löner lär inte stiga särskilt mycket under nästa år till exempel och kronförsvagningen har väl stannat av. Ingves sänker vid nästa möte bara för att markera att man "menar allvar", givetvis helt utan resultat.

  SvaraRadera
 3. För den som tror att räntor inte kan vara låga för evigt: "normalränta...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Japan är ju ganska intressant men håll med om att det känns lite fel att jämföra Sverige med ett land som har världens 3:e största ekonomi?

   Radera
  2. Grundproblemet är väl ändå detsamma? Att vi inte har oändlig tillväxt i en ändlig värld, eller ändligt land i detta fall. Fast det typiska tänket är ju alltid "vi är så unika".

   Radera
  3. 20 år är knappast för evigt.

   Radera
  4. Vi kan ju märka ord här, borde väl inte ens existera ett ord som "evigt" iom att det inte finns något som varar för evigt. Men 20 år är tillräckligt länge för att den räntan (hos dom) ska kallas för "normal". Vi hör ju ofta att våra räntor inte är "normala". Ge det 10 år till så är det kanske onormalt med 5% styrränta även hos oss.

   Radera
 4. Sverige följer husse USA när det gäller aktier, obligationer etc. Nu när räntor börja stiga i USA så kommer de att stiga is verifieras också. Åtminstonde för privatpersoner då bankerna insverige lånar påninternationella marknader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om statslåneräntan också följer med isf. Då uppstår ett klar arbitage vilket borde bidra till att penningmängden ökar (dvs samma effekt som sänkt ränta avser att åstadkomma).

   Vad det kan bli är att det blir för mycket och att RB måste höja. Det kanske inte är så att det är RB som sätter räntan alltid, RB måste ju sätta ränta i förhållande till marknadsräntan. Med stigande marknadsräntorna så får RB så vackert följa med upp (omän som en trilskande hund).

   Radera
 5. Trumpeffekten fortsätter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, hittills går allt enligt plan.

   Radera
 6. Interprativ dans alltså, något i stil med MOVIE TANGO de Carlos Saura Oscar mandagaran Part 6 alltså eller vad hade du tänkt dig?

  SvaraRadera
 7. Det var 95.5% sannolikhet för räntehöjning igår enligt konsensus (vad nu det är värt) så beslutet var högst väntat.
  Det som fick börserna att falla förutom Sell The News var den höjda ränteprognosen kontra konsensus.
  USD numera i 9.29 SEK.
  Vad gör då riksbanken den 21/12?
  Jag tror fortfarande de sänker till ännu mera negativt trots FED.
  Anledningen till det är att de verkar så sjukt envisa och vägrar ändra åsikt. Nån sorts märklig prestige som de verkar driva in absurdum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vettig sammanfattning av Pekka Kääntä:

   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/12/15/riksbanken-lar-utoka-trots-fed-besked.html

   Radera
  2. Självklart gör dom det. Det långsiktiga målet är att konkurrera i arbetskraftskostnad mot Kina. Om 10 år betalar vi 10 SEK för en 1 DKK.
   Semestra kan vi göra i Sverige. Regn och korsord är mycket bättre än medelhavet och soldrinkar.

   Radera
 8. Förstår inte folk som belånar sig till den grad att en fullständigt normal ränta på 5-6% kan knäcka dom totalt...
  Nu är jag "BLT" själv, dock med låg belåningsgrad (35%) efter kraftiga amorteringar sen dag ett (då 70%), men redan då tog jag höjd för att klara en varaktig ränta på 12% i mina kalkyler. Hellre hängslen och livrem än brallorna vid knäna! Går det såpass illa att inte ens det hjälper får jag lösa det då men att folk inte ens klarar en marginell höjning från dagens nivå är riktigt skrämmande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På jobbet råder det konsensus om att bostadspriserna inte kan falla i Sverige eftersom det kommer aldrig politikerna att tillåta. Man kommer hellre lägga ner sjukvård och skolor och rättsväsende och subventionera räntekostnader för dom pengarna än att låta bostadspriser falla. Och då jobbar jag på ett ställe med endast högutbildade. Ha i åtanke att dom på fabriksgolvet är ännu mer insatta i nationalekonomi.

   Radera
  2. Skulle nog vilja påstå att de på verkstadsgolvet generellt har sundare åsikter än de högutbildade.

   Radera
  3. Fråga en ekonom, jurist eller ingenjör om i princip vad som helst så får du en lång utläggning där vederbörande lägger fram en idiotisk tes på 24 A4 som hade kunnat sammanfattas i en mening. Dessutom är tesen oftast fel.

   Radera
  4. Dom är inte lika kapitalstarka och begränsas därför i hur mycket skuld dom kan ta på sig. I statistiken ser man att dom är mindre skuldsatta i SEK vilket statistiskt sätt kan se ut som att dom tänker sundare men jag vet inte. Även om dom är sundare i din mening så har dom ju haft fel hittils och ett tecken på att marknaden inte är övervärderad är ju att tillgångspriserna fortsätter att stiga. :)

   Radera
  5. Varför säga något med 10 ord när man kan göra det till 1000.

   Radera
  6. Håller inte med om att de haft fel hittills.
   Tar vi it-bubblan så skakade verkstadsgubbarna åt värderingarna medan de högutbildade med hela handen i syltburken var helt övertygade om att detta bara var början på deras eviga rikedom.

   Radera
  7. Ni kan ju tänka er själva vad som händer om man har lån på 3MSEk vid 1,6% ränta jämfört med 5 eller 6%. En tredubbling av ränteutgifter från 4000 per månad till 12000 per månad? Men de flesta kanske klarar detta? Jag vet inte, inte heller vet jag hur många som verkligen har lån på 3MSEK. Statistikbitarna här vet säkert.

   Troligare är väl att den psykologiska effekten påverkar mer än att man måste dra in på 8000 per månad. I kombination med annat som kommer att hända i ett sådant läge. Avskaffade ränteavdrag, höjda skatter som måste till för att finansiera elefanten i rummet, e.tc., e.t.c. Blir spännande att se vad som händer och framför allt när det händer. Inte om... Rymdkram.

   Radera
  8. Ja det blir spännande att se vad som sker, men har man en normal inkomst, eller till och med två vilket man bör förutsätta att man har om man har 3 miljoner i lån (80% av en helt ok trea i t.ex Göteborg) så borde man utan problem klara 12000 i månaden om det skulle vara så.
   Har du 20k disponibelt är ju inte 12k i närheten av att vara smärtsamt.

   Radera
  9. Om man har 20000 disponibelt i månaden i sitt hushåll, och tvingas betala 12000 kr ränta i stället för 4000 kr, så kommer en del annan konsumtion att få stryka på foten. Inget gym-kort, ingen hämt-mat var och varannan dag. Thailandsresan, hur blir det med den?

   Radera
  10. Thailandsresan ställs in när man får 1 baht för 1 sek.

   Radera
  11. Kanske inte riktigt så lågt, men vem vet. Hösten 1992 var SEK nere i c:a 2.50 på växlingskontoren i BKK. Vi kommer att landa lägre än så vid kommande krasch.

   Radera
  12. Fast man har aldrig fått låna 3 miljoner med en disponibelinkomst på 20000. Så exakt det problemet finns inte.

   Radera
  13. Kingedward: det kommer skrämma dig om jag berättar hur lättvindigt vissa banker beviljar lån, och hur stora lån. Bara det att vissa beviljar lån till handpenningen (!!!) är ett stort rött varningstecken.

   Har man inte kontantinsatsen ... kontant ... så är det kanske inte så lämpligt att låna!

   Radera
  14. Släpp sargen Sandow!

   https://www.youtube.com/watch?v=mcuJurzbrEM

   Radera
  15. Främsta anledningen till att 7k skulle kunna låta allt annat kollapsa än bostadspriserna är att det kan ske långsamt och minimera flödet till SD. En ny bostadskris däremot skulle snabbt kunna rita om den politiska kartan när BLT åker ut på gatan och inte kan hitta lägenheter att hyra.

   Radera
  16. @Stefan, du har fel om ingenjören. Den kommer be om mer data och hänvisa till att eventuell slutsats annars är fullständigt godtycklig och i bästa fall meningslös.

   Folk (ekonomer och andra universitetskramare) kan då snarare surt muttra att det är bättre att ha fel karta än inte någon karta alls. Vi (~jag) håller (självklart) inte med. Om vi inte vill låtsas för karriärens skull.

   Radera
  17. Ett tag var "normal ränta" 20%. Det är ingen som räknar med att den ska bli så hög igen.
   Man kan tycka att "normal ränta" är 5% men det kan väl lika gärna vara 3% eller 2%.

   En hint är väl ändå att tioårsräntan ligger på ca 3%.

   Radera
 9. Jag tror att det blir svårt att bibehålla lågräntepolitiken i Sverige. Vad som händer när räntorna höjs är att bostadsmarknaden kraschar, vilket leder till massarbetslöshet. Ett flertal branscher lever livets glada dagar just nu till följd av den massiva utlåningen av pengar. Leverantörer av byggmaterial, vitvaror etc, hantverkare, resebranschen, hotell och restaurang, gym och fitness med eller utan personlig instruktör, all detaljhandel från försäljning av lyxklockor, nya bilar, Michael Kors-väskor till varenda kvinna, telefoner och övrig elektronik till (över)konsumtion av dyra livsmedel.

  Bostadskraschen kommer att punktera välfärdsstaten Sverige. SEK kommer att gå till all-time low.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om SEK går till all time low så är det väl inga problem att ha fjuttiga 2 miljoner i lån om inlåningen sker i USD som går från att kosta 9 SEK till 30 SEK.

   Radera
  2. Det handlar helt om förtroende.
   En dag kommer den europeiska obligationsbluffen att synas rejält.
   När orkar jag inte ens spekulera om.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det europeiska bankväsendet är ett skämt och dysfunktionellt.
   Jänkarna som alla älskar att klaga på har en motsatt situation.
   Städat och klart sedan Lehman Brothers.
   Därmed kan de höja räntan som de gjorde igår.
   I Europa har jag svårt att se det förutom när det krisar och paniken är här. Finns så otroligt mycket skit i balansräkningarna att man häpnar gällande Europa.
   Liknande situation i Japan, finns inte på kartan att de kommer höja räntan förutom under knivhot och kaos, vilket naturligtvis inte kommer att fungera då de i det läget precis som Europa kommer att sakna förtroende.

   Radera
  5. Stefan, sugen på att utveckla ditt resonemang eller kanske kan peka på vart man kan läsa mer?

   Radera
  6. Bloomberg är bra att börja med, speciellt deras live-tv.

   Radera
  7. Det är ett känt faktum att de europeiska bankerna är i risigt skick så detta är långt ifrån breaking news och intecknat i kurserna.
   Typ samma lika i Japan då de aldrig rensat i sina böcker som amerikanska banker gjort.
   Svenska banker lever sitt eget liv och har ett mycket gott anseende internationellt med värderingar därefter.

   Radera
  8. Måste ju vara nån sorts världsrekord i brett spann på nyemission.
   1-25 Euro.

   https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/12/15/bank-nyemission-monte-paschi-till-kurs-pa-1-25-euroaktie.html

   Radera
 10. Jan Häggström har en syn på räntan i framtiden. En intervju finns på nätet.
  I korthet så är det gott om arbetskraft så jämvikt på arbetsmarknaden uppnås med lägre inflation och lägre ränta. Gäller givetvis inte Sverige som lever med egen valuta.

  SvaraRadera
 11. Nej, eftersom ämnet är så komplext så tror jag att jag hellre försöker förmedla mina känslor med stöd av handdockor. Mera handdockor och dockteater i finansvärlden !

  SvaraRadera
 12. Deutsche bank,kanske skulle man investera i den?
  Ljusningen är väl på g nu när räntorna börjat röra sig,tur att vi har Löfven(aka hittebarnet) som en räddare i nöden,vi går nog opåverkade genom kriser med sådana "ledare",eller.
  Näh,allt är stabilt såklart,skulderna är ju bara hittepå dom med.
  Bullkalas nästa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick en del skit här för att jag rekommenderade köp i Deutsche för nån månad sen.
   Det är smällar man får ta, aktien fortsätter upp till vissas förtret.

   Radera
  2. http://cornucopia.cornubot.se/2016/10/borsen-en-vecka-till-med-deutsche-bank.html#comment-form

   Radera
 13. RB och ECB jagar en inflation som inte finns. Så länge de fortsätter så kommer nuvarande läge bestå. Tillväxten globalt är knappt mätbar, se på råvarupriserna. De säger att oljan sänkts för att Saudi vill knäcka amerikanska frackingbolag, men det är en grov lögn. Se på lagerstatistiken och inse att det finns knappt någon efterfråga, parar du det med teknikskifte visserligen över lång tid så ser det inte så ljust för olje-ekonomierna. Allt som allt så finns ju inte några grund förutsättningar för kraftiga och snabba höjningar av räntan då det ej finns någon inflation samt efterfråga..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Se på lagerstatistiken och inse att det finns knappt någon efterfråga"

   Menar du på allvar att oljeförbrukningen är lägre nu än tidigare?

   Radera
 14. Förväntningar inför 21/12:

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/12/15/prognos-rb-forlanger-qe-men-ror-ej-rantan-2112-sme.html

  SvaraRadera