Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-11-22 12:57

VR blev årets julklapp

Virtual Reality-hållare för en smartphone blev årets julklapp. Kostar allt från någon hundralapp till runt en tusenlapp, ofta baserat på Google Cardboard-plattformen. Det handlar helt enkelt om en hållare att stoppa sin smartphone i, som tillsammans med VR-appar ger en enkel upplevelse av virtuell verklighet. Om man inte vill köpa en sådan kan man istället t ex läsa Miljöpartiets partiprogram om man vill uppleva andra världar.
Google Streetview för iPhone är ett exempel på en VR-app.
Det finns en lång rad sk Google Cardboard-kompatibla hållare att stoppa ner sin smartphone i.

De senaste generationerna smartphones har rörelsedetektorer som kan användas för att avgöra hur telefonen är riktad. Tillsammans med appar, som delar upp bildskärmen i två förskjutna delar ges en enkel VR-upplevelse.


Sedan huruvida dessa är bra är en annan sak. De fungerar, sedan är det upp till apparna att stå för själva upplevelsen. Google Streetview kan jag tänka mig att använda i egenskap av författare, då det är betydligt enklare att se sig runt på det viset än att använda musen för att svepa runt. Även YouTube har 360-filmer som kan spelas upp i VR via deras app.

Andra kvalificerade appar är t ex With.in som erbjuder rena VR-produktioner - filmer producerade i 360 grader, där man själv kan se sig runt under uppspelningen. Och så finns det förstås spel i mängder, både till Android och iPhone.

Man kan förstås ladda ner och testa appar utan att ha en hållare, men utan rätt sorts linser framför ögonen kommer det bli väldigt suddigt. Annars kan man testa principen i någon av apparna genom att hålla telefonen tätt framför ögonen och se sig runt. Suddigt, som sagt.

Du kan förstås också bygga din egen Google Cardboard med lite kartong, sax och lämpliga linser. Smartphone VR-hållare är till för den breda massan och är förstås inte i närheten av riktiga VR-riggar, som kräver datorer i 20 000-kronorsklassen för att fungera. Men som kul leksak och skapare av huvudvärk fungerar de. Stora genombrottet blir förstås om det finns VR-porrfilmer. Men det kanske redan finns?

Test av Homido nedan.

Homido har också en lista över VR-appar på sin hemsida, som kan sorteras på Android respektive Apple.

Den som inte vill eller har råd att köpa en smartphonehållare kan för att uppleva alternativa världar och en virtuell verklighet läsa Miljöpartiets partiprogram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. "Stora genombrottet blir förstås om det finns VR-porrfilmer. Men det kanske redan finns?" Undrar en god vän?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns redan, Twerking Butt. Kommer med en rejäl känsla av skam och paranoia att någon skulle hitta den gissar jag, men tydligen en storsäljare.

   Radera
  2. Kanske http://www.pornhub.com/vr

   Radera
  3. Man kan lita på japanarna.

   http://sa-mcp.s3.amazonaws.com/up-image/img_rend/56143/87812.jpg
   Klicka på egen risk. :)

   Radera
  4. 3d 180 eller 360 vr porr är verkligen en wow faktor och rekommenderas som test för att få vara i händelsernas centrum. ;-)

   Radera
  5. 3D porr skrämmer mig. Blotta tanken på en "elefantsnabel" som löper amok i vardagsrummet eller 2 cm framför näsan får mig att rysa. Det är också ett argument mot porr + stora skärmar...

   Radera
  6. Man kan tycka vad man vill om porr men från ett tekniskt och affärs perspektiv kommer det rätt säkert att driva affärer och utveckling av VR. Vanlig HD tv tex drevs ju mycket av just att det finns en stor marknad för att se viss typ av film i HD. Kan tänka mig att det finns samma marknad för VR men såklart kommer alla köpare av VR hävda att det är för annat bruk. Precis som alla som har dyra filmkanaler har det för de är så fruktansvärt intresserade av kassa actionfilmer. Aldrig hört någon som signat upp sig för att få access till filmerna som visas på natten...Att det säljer med porr är nog inget man behöver tveka om.

   Dock har VR många andra tillämpningar som folk är intresserad av men betalningsviljan är nog extra hög på porr fronten. De flesta kan nog inte tänka sig att pröjsa stora pengar för att gå från vanlig Skype bild på laptop till VR bild på sina jobbiga kollegor!

   Radera
  7. Jag har inget emor porr som sådan..

   Och du har nog rätt i att porren kommer driva VR, även om jag personligen faktiskt tror att spelmöjligheterna kommer vara en större faktor, åtminstone i början.

   Radera
  8. Spel kräver de dyra systemen för annars blir du åksjuk, att titta på film går bra med ok mobil och Google cardboard så spel kommer inte vara drivande tills priserna går ner ordentligt på hårdvaran.

   Radera
 2. OT, radera om du vill.

  Lars, vill du ha något intressant att djupdyka lite i? > https://www.reddit.com/r/europe/comments/5e5aqk/russia_is_secretly_increasing_the_2017_defence/

  Allt ska tas med nyap salt, okänd avsändare, vem är jag som postar etc. etc. etc.

  SvaraRadera
 3. Alternativet Miljöpartiets partiprogram för oss onekligen till en alternativ värld! Kul kommentar...

  SvaraRadera
 4. Sluta snacka skit om (mp):s partiprogram. För oss som vill värna mångfalden, öka människoimporten och lägga ned onödiga uppfinningar som industri och elektricitet är det det optimala programmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Inte Virtual Reality-hållare för en smartphone - det är alla VR-glasögon.

  Från hui:

  "VR-glasögonen finns i olika varianter, från de enklaste för bara några hundralappar där man använder mobilen och får en hyfsad VR-känsla, till de mer avancerade för femtusen och uppåt kopplade till spelkonsol och handkontroller som tar upplevelsen till helt nya nivåer."


  SvaraRadera
 6. Kommer snart att utföra mitt jobb i landskap. Kan lätt tänka mig fördelen att vid mitt skrivbord då krypa in i en VR-värld avskärmad visuellt och med hörlurar där jag kan snurra min stol för att vända mig mot mina olika skrivbordsytor. Finns det redan idag stöd för det i Windows kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... men hur ska du göra med frisyren? Kan inte vara på jobbet och ha rufsigt hår!

   Radera
  2. Självklart kolla in Trinus VR, nu är det iofs tänkt för spel men går lika bra att använda mot Excel. :-)

   Radera
  3. Vi är långt, långt, långt därifrån. Det skulle kräva perfekt ergonomi.

   Radera
 7. Playstation VR är jag verkligen sugen på. Tänk att få vara Batman tex, hehe. Rätt säker på att detta kommer bli stort :)

  SvaraRadera
 8. VR är ett jättestort steg framåt! Åtminstone med Oculus Rift ihop med en bra racingsimulator. Hade tidigare tre skärmar runtom, men VR ger betydligt bättre djup- och fartkänsla.

  SvaraRadera
 9. Det här var hur stort som helst på CeBit '95 dock var hårdvaran som fanns då medioker mot dagens, tänk att det skulle ta över 20 år för det att verkligen börja slå igenom.

  SvaraRadera
 10. Svårt att avgöra om du skojar eller bott under en sten ett par år; det är porr som drivit detta till dagens läge. Det är liksom det enda som är en färdig produkt, allt annat handlar om potential än så länge. Inte helt olikt när nätet användes för porrbilder snarare än MMORPG.

  Om det nu är stenen snarare än skoj kan det däremot vara skoj att sätta sig in i detta lite mer (inte nödvändigtvis testa själv). Vi befinner oss i någon slags tipping point mellan vad som är mest stimulerande; VR eller IRL-porr. Konsekvensen av detta kan bli rätt kaotisk.

  Till detta hör att "problemen" med porr redan är så oerhört utbredda med nedtystade. Offentligt har folk fullt upp med att snacka om att cannabis är ett problem för ungdomar.. minst sagt missriktat. Det har inte i närheten samma degenererande effekt, och är heller inte lika naturligt beroendeframkallande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah just ja, det debateras ju en del, men då om synen på människor och sex osv. Helt missriktat. Som sagt är de riktigt stora konsekvenserna nedtystade.

   Titta på grupper som hanterar porr-missbruk. Beteenden och konsekvenser är rätt jävla likt alkoholism.

   Radera