Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-11-24 11:24

Vismas affärsbarometer stiger

Vismas affärsbarometer, som mäter det ekonomiska klimatet hos landets småföretagare stiger. Förväntningarna på höstens inköp och försäljning är bättre än förra hösten. Konjunkturen upplevs alltså som positiv för småföretagarna.
Vismas affärsbarometer försäljning.
Det finns en tydlig säsongsmässig effekt hos Vismas affärsbarometer, där 1 399 småföretag svarat på frågor om förväntningar på inköp och försäljning. På hösten faller indexet, som jag definierat som de som tror på ökade volymer minus de som tror på fallande volymer.

En jämförelse måste därför göras höst mot höst. Kontra våren faller index i princip alltid på hösten.
Vismas affärsbarometer inköp.
Då ser man att index både för försäljning och inköp är upp något jämfört med hösten 2015.

Konjunkturläget uppfattas alltså som fortsatt positivt av småföretagen, men det finns förstås en bias i svaren. 29 432 småföretagare fick enkäten och man kan förvänta sig att de som t ex just nu är på väg in i konkurs knappast har tid att svara. Men det systematiska felet bör generellt sett vara lika år från år.

Oavsett ser alltså småföretagen positivt på framtiden, mer än förra året.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Eftersom räntorna är på väg upp så kommer det antagligen innebära trevliga tider för vissa företagare, mindre trevliga tider för andra (konkurs)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domedagen Inkasso & Hembesök i Botkyrka AB bör se rätt positivt på framtiden.

   Radera
  2. Det är alldeles för tidigt att säga att räntorna är på väg upp.
   Svenska 10-åringen står och väger nu vid 0.5%.

   Radera
  3. Du är så härligt positiv Lars.

   Radera
  4. Tack, Stefan. Det värmer.

   /kram

   Radera
  5. Kanske äntligen skall följa min yttersta dröm och starta Balkan Inkasso AB. Får införskaffa kontorsmateriel så som basbollträn och knogjärn, samt rakija.

   Radera
  6. Jobb kommer det inte vara brist på... högkonjunktur i inkassobranschen snart ;)

   Radera
  7. Skaune Inkasso passar väl bättre?
   Eftersom du verkar föredra en viss typ av anställda kan jag tipsa om MFF och HIF-s firmor.

   Radera
  8. Tack för tipset, de ställer säkert upp ideellt.

   Radera
  9. Ett flak smuggelöl per dag och "anställd" är du hemma.

   Radera
 2. Hushållen är glada i konjunkturbarometern också:  "I november steg mikroindex till 111,0, från 109,9 i oktober. Värden över 110 beskriver KI som mycket starkare än normalt. Hushållen har inte varit så här optimistiska om den egna ekonomin sedan åren före finanskrisen, enligt mikroindex.

  Makroindex, som sammanfattar hushållens syn på svensk ekonomi, ligger däremot med sitt novemberutfall på 99,2 bara i nivå med det historiska genomsnittet 100."

  "Hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt steg i novemberbarometern från 2,0 till 2,4 procent, klart över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. KI beskriver ökningen från oktober som förhållandevis stor, och förväntningarna har nu ökat under fyra månader i rad. "

  ... och så totalen:

  " STOCKHOLM (Direkt) Barometerindikatorn, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, steg till 107,9 i november från 106,2 föregående månad.

  Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

  Enligt SME Direkts prognosenkät väntades barometerindikatorn ha varit 105,8."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt står Magdalena Andersson och svamlar om att Lafferkurvan är högerextrem: https://twitter.com/eriktaby/status/801695355893063684

   Radera
  2. MA är ju inte dummare än att hon fattar att skatterna måste höjas för att finansiera Sverige.
   Var glad du att det är MA och inte UK som är finansminister.

   Radera
  3. Å andra sidan vill de ju höja skatten för företag i syfte att främja entreprenörskapet. De kanske på allvar tror att folk tycker det är så häftigt att betala skatt att de tar alla tillfällen i akt. Med sådana premisser är det ju svårt att tro på lafferkurvan...

   Radera
 3. Konjunkturen må vara positiv men med ökande skatter, pålagor och regleringar så är det inte positivt att vara företagare.

  Snart dags att anmäla sig till A-kassan och plocka in 25 papp i månaden för att pilla navelludd och hitta sig själv! Verkar vara en rätt behaglig tillvaro...

  SvaraRadera