Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-11-27 21:42

Vilka operativsystemsanvändare är de minst begåvade?

För att avrunda helgens utläggningar (eng rants) om Apples förestående undergång, så kan vi väl lika gärna rakt av reda ut vilka operativsystemsanvändare som är de minst begåvade. Det vill säga, det kan ni själva svara på i enkäten nedan.
Minst begåvade är förstås en vokabulär tillhörande bloggens nya, god ton(tm). Annars kunde man använt minst ett annat ord.

Svara i alla fall nedan, så får vi rett ut detta omgående, så kan alla gå vidare sedan, som bättre, lyckligare människor, rikare på kunskap och sakernas faktiska tillstånd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

71 kommentarer:

 1. MacOS är helt klart dom minst kompetenta.
  Men det är ju logiskt att just den gruppen dras till ett märke som Apple, speciellt som dom kanske är bra på något annat och inte vill lägga onödigt med tid på en ny skill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kompetenta på vad? De kan ju vara duktigare fotografer, formgivare, illustratörer än en aldrig så MCSE-certifierad WindowsNT-tekniker t.e.x. Å andra sidan mötte jag en kvinna som inte kunde bläddra i mappstrukturen i Win 95, eftersom hom minsann hade Macintosh. Som mac-ägare själv vid denna tiden hade jag svårt att se problemet. I och med Win 95 var det ju i princip samma..

   Radera
 2. Hmm, beror på resonemang, vad gäller generell begåvning bör iOS användarna vara smartare enligt teorin att begåvade erhåller högre lön då de är mer utbildade och genom detta har råd att köpa Apple-produkter.
  Om man vänder på detta är kanske iOS användarna sms-lånetorskar och plattformsvalet livsstilsrelatetat varför dessa är mindre begåvade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng. Jag skulle nog göra gällande med liknande resonemang att Windowsanvändare är minst begåvade. För att använda Mac behöver man alltså gott om pengar vilket kräver endel begåvning (den behöver NB inte vara datorrelaterad, men måste vara kommersiellt gångbar). Å andra sidan för att använda Linux/UNiX/annat krävs mer av användaren.

   Svagheten i resonemanget är att det kanske inte längre är tillämpligt iom att ubuntu är såpass anpassad att vem som helst torde kunna använda och installera det. Å andra sidan kräver det ofta att man explicit installerar det till skillnad från Windows som kommer färdiginstallerat. Frågan är om det finns någon kostnadsfördel att köra Linux idag. Jag tycker för övrigt att det verkar börja dyka upp fler stolpskott som kör ubuntu, svaren man får när man frågar på forum tyder på det ibland (en känsla jag har).

   Radera
 3. Vi behöver ingen undersökning, det är förstås Apple. Men du har gjort en tråkig poll. Kompetensreserven är överrepresenterad vad gäller att använda Apples produkter till allt, men att överhuvudtaget använda en riktig dator filtrerar oerhört många eftersom man inte har behövt använda en riktig dator på flera år. Den stora skillnaden ser vi alltså om vi tar med iOS som alternativ.

  Disclaimer krävs till detta. Det handlar inte om någon slags allmän begåvning, det handlar mest om teknisk kompetens och intresse. Vi skulle visserligen kunna påstå en utmärkande bris på analysförmåga i gruppen, men den bristen kan även förklaras just av det bristande intresset.

  Begåvning? Då och då har jag hamnat i mycket underhållande diskussioner om detta, eftersom jag landar konsekvent högt i samtliga av era mätningar men själv tycker att ni är myopiska i era definitioner. Diskussionerna övergår därmed naturligt i att ni försöker övertala mig om att jag är objektivt begåvad och intelligent, och oavsett hur jag vänder och vrider på en den diskussionen blir alltså min ståndpunkt att ni är för dumma för att göra den bedömningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skön bris?

   Man får sova som man bäddat som man säger, även vad gäller redigeringsfunktioner.

   Radera
  2. Om alla du möter är idioter är det du själv som är idioten.

   Radera
  3. ... om inte annat för att du är så pass mycket idiot att du inte kan välja en bättre umgängeskrets.

   Radera
  4. @Linus bara en idiot skulle använda ordet 'myopiska' i den meningen. Man är inte smart för att man namedroppar ovanliga ord, tvärt om.

   Radera
  5. Och om ni börjar mäta min intelligens och begåvning hamnar jag värdigt högt. Flög poängen helt över huvudet på er, eller har ni bara ett otrevligt sätt att skriva att ni håller med?

   Förövrigt tycker jag det är spännande med personer som blir röda av ilska när de måste googla ord (inte norm, men vanligt). Rädslan för att förlora debatter på irrelevanta faktorer är inte så konstig, det spännande är däremot att det bara uppstår i den mån läsaren känner att den redan befinner sig i en debatt med skribenten. Vilken som vi ser inte ens behöver initieras explicit.

   Radera
  6. @Linus
   Att behöva framhäva sin begåvning som du gör känns inte så begåvat faktiskt. Visar snarare brist på så kallad emotionell intelligens. Jag skulle gissa att du har av någon form av autism. Du borde öva upp lite falsk ödmjukhet så kommer du bli den Übermensch du vill vara.

   Summa summarum, du är en fena på matte. Grattis! :)

   Radera
  7. @Daniel,

   Du begriper alltså inte heller vad du läser. Detta gick verkligen från humoristiskt till makalöst.

   Radera
 4. Känns som en kuggfråga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla cornucopias polls har en agenda för framtida vinkling, men om det handlar om att Windows har flest "avancerade" användare och det därför ska anses svårt/omständligt är det ju inga nyheter. Det kräver högre kunskaper av användaren.

   Det gäller ju även mindre GUI-fierade versioner av Linux. Väldigt lättanvänt, men med enorm första tröskel.

   Radera
  2. Eftersom du är så mycket mer begåvad än oss andra, Linus, med "flest avancerade användare" avser du högst andel av användarna eller flest i absoluta tal?

   Följdfråga - du menar alltså att Windows är så svåranvänt att det kräver högre kunskaper av användaren än rent av Linux? Gäller det alla Linuxdistributioner, eller bara de populäraste.

   Frågar åt en kompis.

   Radera
  3. Du vet också om att OSX/MacOS är mer avancerat än Linux - allt man kan göra med Linux kan man göra på MacOS (plus Apples egna systemfunktioner). Det är bara det att det inte finns dialogrutor för det, likt på Windows, utan behöver skötas på klassiskt UNIX-sätt via kommandoraden.

   Apple har skalat ner valmöjligheterna i användargränssnittet till det som 99% av användarna nöjer sig med och därav slipper man en hel del krafs som mycket sällan behöver ändras.

   Kort sagt kan motsvarande alla inställningar man kan göra i Windows också göras på Mac, men det kräver kommandorad. Vilket ofta anses vara mer avancerat. Finns rent av separata kommandoradsoperationer för Apple-specifika funktioner.

   Dock, du är som sagt mer begåvad än oss andra och kände redan till detta, så vi accepterar dina tidigare uttalanden.

   Radera
  4. Känns som var och varannan programmerare använder Mac, med alla kraftfulla möjligheter som finns från Unix-grunden till Homebrew och mängder av riktigt bra tredjepartsmjukvara, både köpt och fri sådan på Github mm. MacOS är rent objektivt det bästa operativsystemet som gjorts, medan Windows-användare rent objektivt i genomsnitt är de minst begåvade. Allt annat är önsketänkande.

   Radera
  5. Greg, det har i just det sammanhanget inte spelat någon roll vad du vill definiera som bäst på något objektivt fundamentalt plan eftersom OSX än idag, 2016, lider av kompabilitetsproblem.

   Jag antar därför att ni med flit beskriver det som "programmerare" och menar typ "webdesigners" snarare än "systemutvecklare". Kruxet där är nämligen att OSX problem med kompabilitet handlat nästan uteslutande om teknik. Design har Mac egentligen varit ruggigt bra på hela tiden. Samma gäller ljud och bild, länge långt före windows-datorer. Både hårdvara och mjukvara (se tex pro tools).

   Nu skriver jag ändä "varit", för senaste tiden har det ändå blivit mer gångbart att dual-boota. Mac Book Pro har helt enkelt varit så pass bra så pass länge att folk fått leva med den fortfarande något bristande supporten. Men för bara några år sedan var det liksom meningslöst att köra tex Xilinx på en Mac. Ett typiskt av de systemtekniska "standardverktyg" som haft horribelt svårt att ta sig över fiendelinje. Samma gäller de tusentals C++-libbar som satt standarden och fortfarande exploderar utan windows dlls.

   Radera
  6. Sen är det ju lite grädde på moset att du dels trodde Github bara fungerade på Mac, dels trodde att Github var någon slags episk lösning.

   Radera
  7. Linus nej vi menar programmerare i exempelvis just C++. Jag själv är ett exempel med +20 års erfarenhet. Det jag skriver och kompilerar på min mac kan jag direkt också kompilera på mina Linux servrar. Script och tekniker i mitt skal fungerar på samma sätt i både mac/linux. Det är ingen som påstått att git bara fungerar på mac?
   För någon som hävdar sig vara så ofantligt intelligent verkar du ha svårt med förståelse, och att fatta dig koncist. Om du nu inte bara trollar då.

   Radera
  8. Du har alltså 20 års erfarenhet av C++, men begriper inte MS-arvet. Okej, det är spännande.

   Sen är det verkligen extremt underhållande att du i din fullständiga virrpanna fått för dig att jag någonstans hävdat mig vara ofantligt intelligent. Att gå tillbaka och läsa vad jag faktiskt skrivit kommer hjälpa dig förstå saker om dig själv (nej, jag har inte tagit bort något, du har byggt en minst sagt spännande saga).

   Radera
  9. @cornu,

   Sorry för det sena svaret. Men att du menar att det krävs djupa kunskaper för att öppna barnlåset på OSX ser inte jag som något krävande för snittanvändaren. Min bedömning av det är raka motsatsen.

   Sen stämmer det att OSX är fin unixfamilj och att Windows är den fula ankungen som blev standard. Likt förbaskat blev den fula ankungen standard, och har hållit benhårt i den positionen. Det är därför det har fortsatt vara en nödvändig självklarhet för exempelvis ingenjörer, eller någon annan med ett tekniskt huvud och hjärta. Ingenjören som insisterat på Mac har alltså behövt äga en windows-burk OCKSÅ, även om som sagt dual-boot funkar tillräckligt idag.

   Idag kan vi även - eftersom så många år - börja se den här trenden lösas upp. Långsamt, långsamt, långsamt (helt bisarrt långsamt med tanke på marknadsandel) kröp OSX ikapp, tills den punkt för några år sedan då MS bestämde sig för att det är slutlekt med monopolet. Idag och imorgon skiter i vilken burk du äger, så länge du utnyttjar deras kompetenser och därmed betalar för deras services. De lägger oerhört mycket av sina egna resurser idag på att du ska kunna pilla med .NET på ditt äpple, trots att .NET redan är open source, och trots att mono redan finns.

   Slutlekt, som sagt.

   Radera
 5. Jag känner bara någon enstaka som använder MAC eller Linus och de är klar mer begåvade i jämförelse med Windows användarna som hela tiden ber mig om hjälp, fastän samma fråga kunde gett dem rätt svar om de själv kom på tanken att skriva in den i ett Googlefönster och trycka Enter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det är ju det jag ofta får göra åt dem, då jag inte har alla svaren i huvudet.

   Radera
  2. Det känns ju bra att kunna hjälpa någon i "nöd", men på senare år så har jag börjat försöka få dem att själv googla uppenbara googlefrågor och förklara vad de ska leta efter. Lite som att lära någon fiska istället för att ge dem fisk..

   Men det funkar oftast inte på de över 65

   Radera
  3. Men det har nog inte med begåvning att göra alla gånger då vissa är mer begåvade än mig på andra saker, bara djupt ointresserade av datorer och internet och vill inte ens försöka lära sig liksom.

   Radera
 6. Svar
  1. Tänkte detsamma.
   Jag misstänker att Cornu syftade på de minst begåvade inom grenen dynamisk apnea utan fenor

   Radera
 7. Det är så klart en medvetet vagt formulerad fråga. Cornu är ute efter era fördomar, han skiter i hur du definierar "begåvad". Den reella definitionen för svaren på den här frågan kommer att vara "olik mig".

  Linux är lurigare att använda än OS X. Betyder det att Linuxanvändare är mer begåvade, eftersom det är lurigare? Eller är macanvändare mer begåvade eftersom det kan anses som klipskt att välja ett mindre lurigt operativsystem?

  PS, jag använder Linux, Windows och Mac till vardags, så med andra ord kommer alla svarsalternativ beskriva och inte beskriva mig.

  SvaraRadera
 8. tippar att Bill Gates använder Windows. Jag tycker han verkar begåvad.
  Anar viss anekdotisk evidens i denna undersökning

  SvaraRadera
 9. Hela diskussionen om huruvida användare av os A är smartare än os B påminner mig om ungdomens diskussioner om vad som var bäst: Amiga OS, TOS, MacOS eller rent aw Windows 3.0 (Inte ett operativsystem, pucko!). Jag som använder datorn som ett verktyg vill att den ska funka, klara av de uppgifter jag vill utföra, köra de program jag vill köra. För min del spelar det ingen roll om det är Windows eller Mac. Adobepaketet funkar på bägge sist jag kollade. Linux m.fl funkar säkert bra för många andra som gör andra saker med sina datorer. Enligt min mening ska datorn stödja mig i mitt arbete att få en idé i mitt huvud till att bli en färdig digital fil. På den vägen ska datorn vara ett så litet hinder som möjligt. Varje gång jag måste spendera tid med att ledsaga datorn, felsöka problem, installera drivrutin etc så är datorn ivägen för mitt jobb. En dator att mecka med var kul 1993, idag är det som att ha en rostig skiftnyckel istf ett spärrskaft med bra hylsor.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att Windowsanvändarna är rätt normalfördelade på begåvningsskalan. Linux har bara smarta, en normalfördelad kurva som ligger högre upp än Windowsanvändarnas. MacOS är inte normalfördelad. Det finns två gaussklockor. En som ligger högre än Windowsanvändarna och en som ligger lägre.

  SvaraRadera
 11. De flesta kommunalanställda och statsanställda tvingas använda Windows. Många dugliga Universitetsanställda som inte vill ägna tid åt datormekking ser till att beställa Mac - för att de kan. Kunde folk välja själva så väljer de nog Mac - även om de arbetar inom datavetenskap på universitetet. Det är upphandlingsfolket som är problemet.

  SvaraRadera
 12. Detta måste vara en viktig fråga, så jag svarar så här.

  Själv använder jag Win10, lUbuntu, iOs och Android på olika bärbara enheter, men även Raspbian på min reserv/shtf-dator som är en Raspberry PI2.
  Jag använder det bästa till sina rätta användningsområden.
  Anser mig rätt så duktig på datoranvändande och teknik, en avancerad användare helt enkelt.

  SvaraRadera
 13. Svar
  1. eller BeOS.. Hur många har kört BeOS? Hand upp.. :-)

   Radera
  2. Hand upp för OS/2 i fyra år...

   Radera
 14. Knepig fråga. Windows har ju givetvis mest okunniga människor bakom tangentbordet. Samtidigt finns det ju rätt många jubelidioter på applesidan som handlar allt Apple släpper och med en årlig äppelbudget på över 50k. De har ofta den irriterande egenskapen att de klär sig exakt likadant också....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man en äppelbudget på 50k så går man annars 4tkr plus varje månad. Ur den synpunkten gör man något rätt eftersom man tjänar 4tkr mer än de som precis får ekonomin att gå runt.

   Radera
 15. De minst begåvade är de som tror att ett operativ är "bäst".

  Man använder ett operativ anpassat till uppgifterna man ska lösa.

  Precis som frågan vilket programmeringsspråk som är bäst. Går inte att svara på eftersom olika språk är bra på olika saker. Folk som inte begriper detta är de minst begåvade.

  SvaraRadera
 16. Vad f-n är ett operativ system?
  Håll området sterilt bara.
  Tvätta händerna innan.
  Det borde väl räcka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en stofil som dig kan nog lite sprayning av karbolsyra krävas också

   Radera
  2. Dig?
   Ah, du menar "du".
   Slarva inte med språket.
   Lars vakar som en hök.
   Men han är ju författare, gud bevars...

   Radera
  3. http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=-27634753%2Fcgi-bin%2Fsrfl%2Fvisasvar.py%3Fsok%3D%25C3%25A4n%2Bjag%26svar%3D27068&sv.url=12.c17e514db30bb2a810ea

   Radera
  4. Tack för att jag bara kunde klicka!
   Jag vet!
   Men själv är jag allergisk mot detta uttryckssätt.
   Kan inte hjälpa det bara...
   Apropå karbol = fenol.
   Luktar och smakar ju för hemskt.
   Ett stort framsteg i alla fall.
   Skotte tror jag Joseph Lister var.
   Men det var ju onekligen Robert Koch som kom med förklaringen
   till infektionerna.
   Ära till dem båda!

   Radera
 17. Löjlig omröstning. Datorn är ett arbetsverktyg.

  Ska en röntgenläkare kunna reparera röntgenapparaten, eller ska han göra det han är bra på?

  Folk som har uppfattningen att alla som arbetar med datorer ska kunna saker om operativsystem och sånt kan väl börja lära sig byta växellåda på bilen innan de börjar köra till jobbet. För det måste man ju kunna om man kör bil, annars är man dum i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Operativsystemen är ofta en flaskhals i verksamheten.
   Tex rullar fortfarande Windows XP inom sjukvården.

   Generellt tycker jag Windows är för komplicerat för användarna eftersom det lätt blir trubbel om användarna saknar kunskap om operativet.

   Radera
  2. @Istok:

   Nej, oftast använder jag din mamma.

   Men när jag använder en dator är det PC/Windows som gäller. Mest eftersom jag är van vid det och aldrig omprövat det beslutet.

   Radera
  3. På något sätt helt förutsägbart svar :)

   Radera
 18. Hmmmm anar Dunning-Kruger i full frihet här...

  SvaraRadera
 19. "Linux är lurigare att använda än OS X. Betyder det att Linuxanvändare är mer begåvade, eftersom det är lurigare?"

  Linuxanvändare kanske bara är fattigare? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller så är de så helt renons på bildning, färg och personlighet att de måste göra sig speciella med sina operativsystemsval.

   Radera
  2. Skulle vilja påstå att ca 90% av Windowsanvändarna skulle "tjäna" på att går över till Linux med mindre strul som följd.
   De återstående 10%-en är för gamers, traders, photoshoppers samt allehanda annat löst folk som vet vad de gör på sin dator.

   Radera
  3. Det finns väl emulatorer för windows I Linux?, sen så går det väl även att partinera hårddisken så att man kan välja OS vid uppstart?

   Radera
  4. Lustigt nog fungerar gamla pc-spel från 90-talet via wine i Linux.
   Ett exempel: Har du en gammal hårddisk med spel på men med ett "trasigt" Windows kan du köra de spelen om du installerar Linux.
   I just detta specifika fallet får du då frågan vilket OS du vill köra vid uppstart. Iom att Windows ofta är kraschat eller utgånget är valet då i princip alltid Linux.

   Radera
  5. Så det du tycker är att 90% av befolkningen borde installera Linux för att det blir enklare att spela gamla PC-spel från 90-talet då?

   Radera
  6. Japp, hur ska jag annars kunna köra V for victory?

   Radera
  7. Ben. Svar nej.
   Det jag menar är att 90% av Windowsanvändarna inte behärskar operativet med problem som följd. Det räcker att användaren klickar på fel länk så är helvetet löst. Skulle aldrig hända i Linux.

   Radera
  8. 90% hade inte märkt om du installerad Zorin Linux och flyttade över samma bakgrundsbild och bytt ikon på Chromium till den IE har, eftersom de bara surfar och sitter på Facebook ändå

   Radera
 20. https://www.cnet.com/news/iphone-users-more-dishonest-says-study/

  They talked to 530 people over 2015 and 2016 about their phones and their feelings. And what results ensued.

  To quote the researchers: "We found that iPhone owners are more likely to be female, younger, and increasingly concerned about their smartphone being viewed as a status object."

  "Key differences in personality were also observed with iPhone users displaying lower levels of Honesty-Humility and higher levels of emotionality," say the researchers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man sublimerar undersökningen kommer man fram till det resultat som man länge har anat, men inte riktigt vågat sätta på pränt: iOS är de ständigt kränkta, exceptionella, SJW snöflingornas val.

   (Definition: exceptionell snöflinga = vanligtvis unga människor utan praktisk livserfarenhet som anser att hela världen kretsar runt just dem)

   Genom att välja iOS outsourcar man sitt behov av att tänka på hur man skapar sitt tillvaro och istället gör man bara det som någon annan har tänkt/gjort åt en i förväg (i bästa fall får man välja mellan några predefinierade valalternativ, dock utan möjligheten till deras vidare personifiering). Vilket även förklarar omröstningsskaparens egna resonemangsförmågor...

   Radera
  2. LXV är en välkänd påverkansoperatör eller nyttig volontär åt Kreml. Om nu någon ens övervägde att ta hen på allvar.

   Radera
  3. Kan ju vara så att det var MÄN som gjorde intervjuerna och när de valde ut offren så föll det sig mer liksom mer naturligt att välja unga kvinnor att intervjua..

   Radera
  4. Har ni någonsin sett någon ur twittervänstern som inte använder iPhone?
   Fullständigt otänkbart.

   Radera
  5. Om iOS är #Hillary #SJW, vad gör det dig då LXV?

   Låt mig gissa: #MAGA, /r/the_donald, Pornhub, Steam & Alienware aka angry white male aka loser of the century.

   Radera
  6. Men du Greg, lille gubben, jag får be så hemskt mycket om ursäkt, hade aldrig kunnat ana att du kommer känna igen dig själv i min definition.

   Och du, bara för att du känner dig kränkt behöver du inte känna dig berättigad att slå tillbaka med ad hominem attacker; var lite smartare än din idol den hjärnlösa cornuboten...

   P.S. Hälsa din pappa att han är "long overdue" för sitt möte med fan!

   Radera
 21. Vilka är dummast: syntare eller hårdrockare? (Poll från tidningen Okej, anno ca 1983)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan de som bara gillar klassisk musik.
   Samma verk om och om igen från 16-och 1700-talet matar de sin hjärnor med så de slipper ta in något nytt.

   Radera