Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-11-10 08:54

Vem betalade PR-konsultens Göran Perssons anti-förvarsbudskap?

PR-byrån JKL:s PR-konsult Göran Persson har fått betalt för att sprida ett mycket farligt budskap om att Sverige inte ska rusta upp och inte samarbeta militärt med västerländska demokratier. Känd för att 2004 lagt ner hela Sveriges försvar är det intressant att fundera på vem som betalade Göran Persson den här gången? Budskapet är mycket skickligt paketerat och därmed mycket farligt. En analys av retoriken och det verkliga budskapet följer.
Varje lögn bör förpackas i sanningar och budskap målgruppen vill höra och därmed sprida i sociala medier. Sanningen legitimerar lögnen, och det är just detta PR-konsulten Göran Persson gör i en intervju med Dagens Industri, som redan för sin på ledarplats Nordstream-positiva inställning är av högst tveksam lojalitet mot svenska intressen.

Miljonären och PR-konsulten Göran Persson är underkonsult till PR-konsultfirman JKL. Som sådan får han betalt för att några gånger om året uttala sig i media för att sälja in JKL:s uppdragsgivares budskap. JKL och Göran Persson har även lobbat för den ryska gasledningen Nordstream, dvs bevisligen tagit emot pengar från Ryssland tidigare. Kontaktnätet finns där.

Göran Persson var den person som inte bara via kommunaliseringen förstörde den svenska skolan, utan också helt lade ner svenskt försvar i 2004 års försvarsbeslut. Innan dess hade vi ett invasionsförsvar och beslutet 2004 inledde den sk strategiska blackouten, som först upphörde med Rysslands invasion av Ukraina 2014.

Låt oss titta på vad Göran Persson säger.

Till en början använder han ordet alarmism och säger att Donald Trump är ofarlig. Retoriken om alarmism känner vi igen när kremliner använder t ex ryssofobi som retoriskt grepp om man påtalar att diktaturen i Kreml har invaderat grannländer som Georgien och Ukraina. Som att en diktator som Putin representerar ryska folket?

Putins man i amerikanska presidentvalet, Donald Trump, framställs av Göran Persson som en helt ofarlig person. 

Nästa steg handlar om att sälja in lögnen med en av försvarsvänner känd sanning. Sverige och Europa måste öka sina försvarsanslag. Detta gör att försvarsvänner hyllar Persson.

Men här gör Persson sitt första misstag, som avslöjar de verkliga avsikterna.
"Ytterligare omkring 10-15 miljarder behöver skjutas till under fyraårsperioden, vilket skulle kunna innebära över 3,5 miljarder i tillskott årligen."
Alla vet att 2015 års försvarsbeslut är underfinansierat och att 3.5 miljarder kronor saknas årligen. Samtidigt är rådande försvar alldeles för litet.

Genom att säga att det räcker med 3.5 miljarder i tillskott säger Göran Persson att Sverige ska nöja sig med dagens föreslagna försvar, när verkligheten är att vi behöver dubbla försvarsanslagen med 40 miljarder om året. Sanningen bakar in budskapet att Sverige behöver inte rusta upp.

Socialdemokraterna ville lägga ännu mindre, men alliansen förhandlade upp anslaget, så uppdragsgivaren för uttalandet kan inte vara socialdemokraterna. Genom att inte föreslå upprustning kan man också helt avfärda att det är svensk försvarsindustri som betalara Persson.

Därnäst kommer Kremls ord i Perssons mun.
”Det skulle inte vara svårt att klara statsfinansiellt. Vi ska rusta upp vårt eget försvar och samtidigt vara den främsta förespråkaren för dialog och förhandling.
Ryssland för alltid en monolog, men vill få fram budskapet att väst måste föra en dialog och förhandling, dvs acceptera eftergifter mot det folkrättsbrytande Kreml. För i en förhandling släpper bägge sidor till.

Summering än så länge - Sverige ska inte rusta upp försvaret - Sverige ska förespråka eftergifter för Kreml.

Sedan kommer den sista spiken i Kremlbudskapet.
”Jag hoppas att hela vårt Natosvärmeri kommer att nyktra till efter det här. Ska vi skrota 200 år av framgångsrik säkerhetspolitik och ansluta oss till Trump och Erdoğan?”
Svensk anti NATO-lobby är en serie rena tomtar från 68-vänstern. De har inte pengar nog att betala JKL och Persson. Det finns en främmande makt som vill att Sverige inte ska gå med i NATO. Och det är Kreml.

Först säger Persson att Trump är ofarlig och sedan använder han Trump som argument mot NATO. Därtill har alla länder i NATO veto, och den amerikanske presidenten kan inte tvinga Sverige till något alls - att Sverige ger upp oberoende med NATO-medlemskap är en ren lögn.

Turkiet är redan på väg ur, när Putin och Kreml nu ser ut att bli landets främsta allierade.

Dessutom är det en lögn att vi har 200 års lyckad säkerhetspolitik som neutrala. Sverige var inte neutrala under andra världskriget och lånade t ex ut en sjättedel av svenska flygvapnet och omfattande krigsmateriel med på pappret "frivilliga" svenska officerare och soldater i försvar av Finland mot Sovjetunionens invasion i vinterkriget 1939. Sverige samarbetade aktivt med Hitlertyskland kring bland annat militära transporter. Under kalla kriget hade vi aktivt samarbete med NATO kring flygkorridorer, mineringar, signalspaning, motståndsrörelse, ledningsplats för svensk exilregering mm - enda som inte visste detta var svenska folket. Ska vår säkerhetspolitik fortsätta vara lyckad heter svaret NATO.

Det är solklart att JKL har fått betalt av Kreml för att få Persson att leverera detta budskap:

Sverige ska inte rusta upp - Sverige ska förespråka eftergifter för Kreml - Sverige ska inte gå med i NATO.

Budskapet från Kreml är mycket skickligt paketerat av JKL:s konsulter och sedan framfört av Persson i en helt okritisk Dagens Industri, en tidning som också förespråkar svenska eftergifter för Nordstream 2 och att Sverige ska öppna upp både Slite och Karlshamn som hamnar åt ryska transportfartyg och depåer för ryska containers.

Det Göran Persson mottagit pengar för att framföra är propaganda och påverkansoperationer. En del av hybridkriget.

Vad kallar man en person som får betalt av främmande makt för att sprida budskap så att svensk försvarsförmåga inte är tillräcklig för att möta varje hot och klara varje utmaning, samtidigt som ryska stridsvagnar korsar nationsgränser i Europa?

Tillägg: Intressant nog har ett antal riktiga kremltroll mobiliserats på Twitter för att förlöjliga och förkasta denna artikel. Det är relativt ovanligt att de helt svenskaokunniga trollen från S:t Petersburg kommer ut i volym och så samordnat mot någon av mina artiklar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. "Vad kallar man en person som får betalt av främmande makt för att sprida budskap så att svensk försvarsförmåga inte är tillräcklig för att möta varje hot och klara varje utmaning, samtidigt som ryska stridsvagnar korsar nationsgränser i Europa?"

  Jan Guillou?

  SvaraRadera
 2. @Cornucopia: Det där med lögnen om neutralitet verkar det vara du som står för i det här sammanhanget. Alternativet till att gå med i försvarsalliansen NATO är inte neutralitet, utan alliansfrihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag vet att du anser att Lissabonfördraget är en försvarsallians. Det är inte alla som håller med om att det är det i praktiken.

   Radera
  2. Vi är inte alliansfria. Vi är med i EU och har ratificerat Lissabonfördraget 42.7 genom att hörsamma Frankrikes åkallan av 42.7 och bistå Frankrike i kriget mot Daesh.

   Så du ljuger bevisligen om alliansfriheten.

   Radera
  3. Bevisligen är det en försvarsallians i praktiken.

   Radera
  4. Enligt EUs tolkning av 42.7 så omfattas inte Irland och Sverige utan Sverige kan välja.

   http://www.ecfr.eu/article/commentary_article_427_an_explainer5019
   "This means that countries with long-standing traditions of neutrality, like Ireland or Sweden, are not required to break these."

   Radera
  5. För min del är Lissabonfördraget den typ av allians som känns mest rimlig, oavsett om det kallas försvarsallians eller inte.

   Ur Lissabonfördraget:
   ”Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemmars säkerhets- och försvarspolitik.”

   Sista raden ovan är inte oväsentlig. Och det är väl snarare Sveriges ensidiga solidaritetsförklaring som har praktisk betydelse, men det är heller inte samma sak som en allians.

   Sverige kan inte tvingas ge Frankrike militärt stöd

   Radera
  6. Sjunkbomben - men jag har läst på denna blog flertalet gånger att så inte är fallet?

   Radera
  7. Lissabonfördragets skrivning med alla till buds stående medel är starkare än NATOS Artikel 5. Bara så att ni vet.

   Men båda har enkla politiska kryphål för de fega.

   Radera
  8. Ofta är det de fega som startar krig, för att man är rädd för vad som skulle hända om man lät bli.

   Radera
  9. Sverige ställer redan upp på Frankrikes begäran om stöd enligt 42:7

   J.K Nilsson

   Radera
 3. Jag har en ännu skarpare analys!
  Göran P, Trump och Putin är en och samma person.
  Har ni någonsin sett alla de tre samtidigt, ens på bild?
  Nä, just det!
  Med moderna gummimasker är detta fullt möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det retoriska knepet här, eller snarare den felaktiga retoriken, är att förlöjliga meningsmotståndaren, dvs en halmgubbeargumentation. Men också den typ av härskarteknik som Göran Persson är dokumenterad på TV för att ägna sig åt.

   Svagt, Markus S.

   Radera
  2. Och den typen av härskarteknik har du ju aldrig använt?

   Radera
  3. Var var halmgubben? Egentligen?

   Radera
 4. "Göran Persson var den person som inte bara via kommunaliseringen förstörde den svenska skolan, utan också helt lade ner svenskt försvar i 2004 års försvarsbeslut. Innan dess hade vi ett invasionsförsvar och beslutet 2004 inledde den sk strategiska blackouten, som först upphörde med Rysslands invasion av Ukraina 2014."

  Var det inte Erk Åsbrink som ehgenlien var ansvarig för detta vi FB00?

  SvaraRadera
 5. Kruxet nu är ju kanske att Nato kan upphöra att uppfylla sina åtaganden, dvs militärt försvara sina medlemmar vid angrepp. Trump verkar inte begeistrad i att förnya den doktrinen. Sverige har även som icke-medlem varit påverkat av det paraplyet; om det nu blir klart att inte ens riktiga medlemmar har skydd kan det bli kallt i östra Europa ganska fort.
  Rent logiskt och strategiskt kan det finnas skäl att förstärka den europeiska försvarsunionen med ännu starkare avtal och skrivningar, samt givetvis förstärka försvarsbudgetarna över hela linjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, egentligen så handlar det hela om att Europa har spenderat nog på sitt försvar och förlitat sig på att USA skulle komma till räddning om något händer. Hade Europa gjort det hade detta varit en ickefråga då den stat som utgörett hot, har en ekonomi av italiens storlek och en tredjedel av EUs befolkning. (Med reservation för kärnvapen).

   Radera
  2. Det är riktigt, men man ska också ha i åtanke när man jämför försvarsbudgetarna att kostnaderna inte är desamma. På pappret har Frankrike och Ryssland lika stora budgetar, men skillnaden är att den ryske soldaten kostar 20% av den franske, och en del av materielen är även den betydligt billigare i Ryssland.

   Radera
  3. På tal om det var nog Göran Persson minst 50% dyrare än snittsoldaten att hålla i drift.

   Radera
  4. Jo, men även om Ryssland har lägre kostnader än t.ex. frankrike (alla EU-lander har ju ej heller Frankrikes kostnader) så är ju EUs BNP mycket högre att det inte borde vara någonting att tala om

   Radera
  5. Ang.herr Persson så fyllde malajerna en viktig uppgift I det gamla försvaret

   Radera
 6. Jag lyssnade nyss på försvarsministern på nyheterna i TV4. Han var bekymrad över oklarheterna när det gäller Trumps inställning till Ryssland och NATO. Jag delar denna oro. Joe Biden var tydlig att USA tänkte stödja Sverige vid en aggression från Ryssland. Nu kan vi inte vara lika säkra. Jag ser det som att Trumps presidentskap är ett mycket bra argument för att gå med i NATO.

  Det är sorgligt att se att Persson säljer sig till att föra fram åsikter som är farliga för Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju olyckligt när Göran Persson och folk som inte ens får betalt för det bagatelliserar hoten från Ryssland.

   Cornucopia och andra försvarsvänliga bloggar blir ännu viktigare i dessa tider. Jag tycker att Henrik Alexandersson fick till det bra i sin blogg när han argumenterar för en snabb svensk upprustning.

   http://henrikalexandersson.blogspot.se/2016/11/nu-maste-sverige-bevapna-sig.html

   Radera
 7. Vad kallar man en person som får betalt av främmande makt för att sprida budskap så att svensk försvarsförmåga inte är tillräcklig för att möta varje hot och klara varje utmaning, samtidigt som ryska stridsvagnar korsar nationsgränser i Europa?
  Svar: En helt vanlig sosse.

  SvaraRadera
 8. Tänk om förklaringen är så enkel att persson faktiskt har råkat tänka lite? Om Sverige dras in i en väpnad konflikt idag kommer befolkningen att vara nere under en miljon framåt vårkanten, där alla överlevande har daglig praktisk erfarenhet av kannibalism. De med IQ under 100 kommer att ha en fördel. Preppers kanske får en vecka extra komfort i början av krisen, men sen blir de primära mål.

  Det är jävligt oansvarigt av malaj Wilderäng att hålla på och krigshetsa. Kan du inte lägga av med det? Det finns okunniga personer som faktiskt kan tro på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har glömt de riktiga preppersarna, de som inte bor i stan...

   Att krigshetsa måste väl vara att propagera för angrepp, inte att propagera för försvar!

   Radera
  2. För Mr Hyde och andra rysstroll så är försvar samma sak som krigshets...

   Radera
 9. Ja vad skall man säga?
  Jag kan avslöja vem som jag tror betalar GP.
  Fd handelsbanksdirektör!

  SvaraRadera
 10. OT: Amazing? OMX30 slår idag i prognos-värdet 1479,65 sharp. Vi bör nu få en nedgång igen om än kanske en flack sådan. Nedgången bör i USA bli ungefär halva uppgången sedan botten före valet och pågå kanske ända fram till den italienska folkomröstningen 6 dec. Euron´s vara eller icke vara kommer att påverkas. Vinsthemtagningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risktagandet är tillbaka på marknaden med full kraft.
   Kolla på högriskvalutan SEK som stärks.
   Säger allt!

   Radera
  2. Du menar inflöde av kapital! Kan också vara vinsthemtagningar dollar. Men visst är det risk-on som nu gäller. Trump är företagsvänlig. Valet är över. Stiger korträntorna i USA är bankerna vinnare. Ingen uppgång utan bankerna.

   Bryter OMX30 över nuvarande nivå, dvs den uppåtgående flackare trendlinjen kan det bli åka av. När DJIA bryter sin uppåtgående lägre vinklade trendlinje kring 19.200(vilket kommer att ske) ligger vägen öppen mot 23.000 vilket bör kunna nås tidigast Q1 2018(+23%). Charten är tydliga här. +24% för OMX30 leder inom nuvarande kanal mot ett större kanaltak vid 1838 redan under juni 2017. Men det blir nog svårt att hålla hela vägen inom den smala korridoren.

   Radera
 11. Det värsta med den här typen av uttalanden av "f.d" opinionsbildare och politiker är att de inte uttalar sig privat. Men man vet inte vems agenda de för. Det är precis den här typen av utveckling som leder till förakt för eliten. Fortsätter det kommer det t.o.m bli våldsamheter och man inte diskuterar detta på allvar i media och i den offentliga politiken. Dessutom får karlj.... stora pengar för att säga den här typen av utvecklade kommentarer. Fattar inte GP att han bidrar till det som sker bland gräsrötterna? Han visar förakt för demokratin helt enkelt. För pengar och sin narcissism. Borg, Reinfeld, Östros och GP etc jobbar alla i det fördolda för särintressen som vi egentligen inte har en aning om. Och de är till salu.

  Eftersom vi vet att han är lobbyist så bör han vara tydlig. Annars ska han hålla käften är min åsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1!

   Kanske borde medier skriva ut arbetsplats och dylikt när offentlig person skickar in en debattartikel?

   Radera
 12. Är det inte Cornucopia själv som brukar säga att de som far med konspirationsteorier är mindre möblerade. Detta är ett lågvattenmärke Lars!

  SvaraRadera
 13. Det ställdes en fråga i rubriken. Svaret skulle kunna vara Saab, som antyds i artikeln. Och att det alltså i så fall skulle vara försvarsindustrin som vill påverka opinionen. Det har hänt förr.

  SvaraRadera
 14. Lars Wilderäng är den som får betalt för att undergräva sammanhållning och stabilitet i samhället. Lars är den verklige femtekolonnaren, inte Göran Persson. Eller så är Lars Wilderäng bara psykiskt sjuk. Jag vet inte vad som är mest troligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är du alltid här och läser då?

   Radera
  2. Om Lars är femtekolonnare som tjänar pengar på att skriva på sin blogg, vad gör det då dig, som indirekt ger honom pengar att fortsätta genom att läsa bloggen?

   För att citera Obi-Wan Kenobis odödliga ord: "Who is the biggest fool the fool or the fool who follows him?"

   Radera
  3. "Lars Wilderäng är den som får betalt för att undergräva sammanhållning och stabilitet i samhället."

   Utveckla gärna detta Gustav. Hur menar du att Lars "undergräv[er] sammanhållning och stabilitet[en] i samhället"?

   Radera
 15. På temat intelligenta artiklar i Di hittar man idag en artikel av eller med eller sponsrad av mäklare Erik Olsson. Tydligen har valet av Trump redan chockat hans kunder och gjort hans marknad osäker.
  Följande stycke är ju en stolthet att bära för Di:
  ”Men redan på onsdagsmorgonen slog Trumpeffekten till på den svenska bostadsmarknaden, enligt fastighetsmäklaren Erik Olsson.
  Det rör sig om en kund som inte vågade fullfölja sitt bostadsköp, då osäkerheten efter den amerikanska valutgången kändes för stor.”

  Man undrar då förstås vad agendan är, vilket ärende har egentligen Erik Olsson. Det kommer, föga överraskande några rader längre ner:

  ” -Vilka risker tänker du på?
  -Främst åtgärder för att dämpa bostadslånens ökning som sedan visar sig få för stora effekter när ränteläget normaliseras.”
  Just det, för stora effekter av amorteringskrav så att lånen och priserna inte kan fortsätta accelerera. Det är ju ett jätteproblem, isynnerhet just nu.

  Grattis Di.
  Stora journalistpriset nästa kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Investerarna drar ned på risken och vi kommer att få se sjunkande aktiekurser och räntor. Det som oroar är de många okända aspekterna av Trumps politik”, säger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg på Danske Bank.

   Skönt, då vet vi hur det går.

   Radera
  2. Trovärdighet som en politiker eller bilförsäljare.
   Ser faktiskt ingen större skillnad mellan yrkeskårerna.
   Alla får betalt för att ge sina fina skarpa råd till allmänheten.

   Radera
  3. Vore ju enastående märkligt om vi fick se sjunkande räntor. Men det är klart, vem är väl jag att säga emot den däringa mästerstrategen som di kallar'n.

   Radera
 16. Jag tycker att crowd funding är ett intressant koncept; att många kan enas kring ett angeläget område och gemensamt bidra till en finansiering. Kan Lars eller möjligen en välvillig PR - byrå hålla ihop något sådant?

  Jag, och troligen flera på bloggen, skulle gärna lägga avvara några mindre summor för att t ex bidra till finansiering av basering av sjömålsrobotar på Fårö, eller luftvärn i Karlskrona mot kryssningsrobotar, eller varför inte till återminering i känsliga områden till havs och i hamnarna. På 80-talet skedde liknande insamlingar från folket för att finansiera ett ubåtsjaktfartyg.

  Om alla avvarar lite av julklappspengarna kan vi tillsammans göra skillnad.

  Vad säger ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte rik, men jag är helt klart på.

   Radera
  2. Du har väl hört talas om pansarbåten Sverige.
   Jag kan själv tänka mig att förnya släkt samlingen av rörstrand tallrikar med lite motiv av Visbykorvetter och Ubåtar.

   Radera

 17. Jag delar i stort Göran Perssons uppfattning. Konceptet med den svenska neutraliteten och ett starkt försvar i kombination med "hotet" om nato medlemskap är en av världshistoriens mest framgångsrika exempel på "a fleet in being".

  Men om konceptet ska fungera även idag behöver vi rusta upp försvaret i kvantite. Framför allt måste vi behålla de dryga hundratalet Gripenplan som blir över när man moderniserar planen. Dessa ska vara underhållna och flygbara, men kan organiseras i kaderförband och spridas i befintliga berghangarer. Vi behöver också se till att productions linjerna för Archer har komponenter för att snabbt bygga ut artilleriet. Vi behöver luftvärn till Visby korvetterna så dessa kan verka autonomt och även ge skalskydd i den Åländska skärgården. Samt värnplikt. Man bör också investera i markbaserat luftvärn kring våra baser eller sprida riskerna.

  SvaraRadera
 18. Hej

  Tja Lars, ibland så "överträffar" du dig själv.

  Men visst, stolligare konspirationsteorier har jag läst...så du får nog anstränga dig lite till!
  ;-)

  Manfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Detta är ett Cornus höjdpunkter. Vem är köpt?
   Det skall bli kul att följa Cornus och det kulturmarxistiska etablissemangets förändring i inställning till USA när en svart president byts ut mot en vit. Den traditionellt antiamerika vänstern har ju bytt sida med Obama och kommer nu göra det igen.

   Radera
 19. ”Man kan inte begära att amerikanska skattebetalare ska ta notan för Europas säkerhet. Vi måste i större utsträckning stå för den själva”, säger han.


  Och det gäller även Sverige. Det anslagshöjningar som försvaret fått på 10 miljarder 2016-2020 räcker inte alls, anser han. Ytterligare omkring 10-15 miljarder behöver skjutas till under fyraårsperioden"

  Jag tror att fler och fler som läser din blogg gör bedömningen att du inte är riktigt frisk.

  SvaraRadera
 20. Det är precis som Lars Wilderäng säger att en osedvanlig hög ryska troll är inne. Tack och lov så är ryska troll ointelligenta så de avslöjas lätt genom de korkade kommentarer de kommer med. Det skulle vara mer intelligent att bara hålla käften men det lyckas inte imbecillerna räkna ut. Men så är de ju moskoviter också, en mix av slaver och mongoler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "övernmänniska"

   Du har just nu diskvalificerat dig själv med ditt inlägg anser jag.

   Radera
  2. haha, rasbiolog to the rescue.

   Radera
 21. Tycka vad man vill... frågan återstår; vem betalar och varför?

  SvaraRadera
 22. Vem betalar Cornu? Genom sig själv känner man andra!

  SvaraRadera